Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Araştıralım

Başlatan2011gunduzTarih26/01/2011 15:36:03Yorum1

İlk mesaj
Yeni Üye9 yazı
Değerli arkadaşlar ben aranıza yeni katıldım.
Saanen yatırımı araştırması yapar iken sizleri buldum ne mutluki bulmuşum...

Ufak bir ayrıntıyı hatırlatmak isterim,herkezinde bildiği gibi Ziraat bankasının 2 yıl geri ödemesiz 7 yıl vadeli hayvancılık kredisi + teşvikleri var.
neden 2 yıl geri ödemesiz çünkü yeni kurulan bir sürü en az 2 yıl içerisinde düzenine oturmakta ve işletme kâr elde etmeye başlar.
Bir çiftlik kurulduğu gibi getiri getirseydi bu araziler boş kalmazdı:)

Yatırım yapıcak olan arkadaşların aşağıdaki ayrıntıları göz önünde bulundurmalarını tavsiye ederim...

Not:Aşağıdaki yazı alıntıdır.

Saanen keçisi üretmek isteyenlere küçük uyarılar

Bir projeyi nasıl ele almaları gerektiğini sorunlara, kısaca bir "metot" öneriyorum:

"Projenizin konusunun ne olduğu önemli değil. Önemli olan projenizi 'nasıl ele alacağınızı' bilmektir.Önce yapağınız işi daha önce yapmış olanları inceleyin. O işi başarılı olarak sürdürenler kadar, başarısız olan ve batanlar da vardır. Ulaşabildiğiniz kadar işi batırmış olanlara ulaşın, onlarda ayrıntılı konuşma fırsatı yaratın, onlardan dinlediklerinizi özenle not edin. Aynı işte başarılı olmuş, sektörde ilk beş arasına girenler arasında en azından biri ile görüşme fırsatı yaratın . Bu iki araştırma da yetmez; eğer ulaşabiliyorsanız, aynı üretim alanı ile ilgili dünyanın önde gelen firmalardan birini inceleyin. Bu da yetmez, seçtiğiniz iş alanı ile ilgili eğitim veren profesyonel kuruluşların bilgisine başvurun. Böylece 'başlangıç noktasına hassas bağlılık ilkesine' uymuş olursunuz.Çünkü bugünün dünyasında, 'öngörme ve önlem alma' ilkesi, yatımın 'ön-araştırmasında' ortaya çıkar. Yapacağınız toplam yatırımın yüzde 2'sini ön araştırmaya harcamayı göze alamıyorsanız, yola çıkmayın!"

Başlangıç noktasına hassas bağlılık ilkesine uyma konusuna özen göstermeden yapılan yatırımlarla ilgili onlarca örnek veriyorum;ama en çok yinelediklerim: Amasya'daki Fersu, Malataya'daki Kağıt Fabrikası, Kayseri'deki Çinkur, Van Et vb. Bu fabrikalar 1980'li yıllarda incelediğim ilk başarısızlık örnekleri idi; zihnimin derinliklerine platin çivilerle perçinlenmiştir.

Tarım projeleri modası

Şimdi ülkemizde başta hayvancılık olmak üzere örtülü tarım, modern seracılık, jeo-termal ısıtmalı modern seralar vb. konularda "yatırım heyecanı" var. Bu projeler arasında özellikle "modern seracılık" konusunda bir düzineye yakın yazı yayınladım. Gözlemlerimi tartışmak istedim. Yazdıklarıma itiraz gelmediğine göre, işi bilenlerin onayladığını düşünüyorum.

Her zaman bir "dış özlemci" olduğumu vurguluyor; "…yazdıklarıma inanmayın, anlamaya çalışın" diye içtenlikle uyarıyorum.Bir Çin atasözünde dendiği gibi, "…bir kitabın yazdığı her şeye inanmaktansa, hiç kitap okumamak daha iyidir" düşüncesine katılıyorum. Aklımızı emanet etmemesinin çok önemli bir insanlık erdemi olduğunu söyleyenlere yürekten katılıyorum.

Bugünlerde bir dostuma yardımcı olmak için "keçi yetiştiriciliği" konusunda kafa yoruyorum. Her zaman olduğu gibi, önce oturdum ülkemizde bu konuyu "denemiş" olanların listesini çıkardım.Bu listenin başına meslekten gelme ziraatçı olan, tavukçuluktan hindi üretimine zengin birikimi olduğunu bildiğim Bolu'da Şerafettin Erbayram'ı yazdım. Yatırım yapma niyetinde olan dostumu alarak Bolu'ya bir kez daha gittim.

Şerafettin Erbayram, onun kadim dostu Şükrü Türker, veteriner olan ama işe gönül vermiş olan Orhan Bulut ve yem üretiminin yönetici olan Ali Çakır ile uzun söyleşide görüşlerini aldım.

Şerafettin Erbayram ve arkadaşlarının bir özelliğinin altını çizmezsem, "vefasızlık" etmiş olurum. Bu Anadolu insanları, yaptıkları işi "ilkesiz bir gizlilik" arkasına saklamıyor; bütün ayrıntıları paylaşıyor.Birikimlerini, hiçbir bedel ödemeden paylaşıyorlar. Kendim gittiğimde de, bir başkasını gönderdiğimde de ne biliyorlarsa hepsini ortaya koyan; işin gelişmesini, kendi kısa dönemli çıkarların önüne koyan yaklaşımla, gerçek girişimci olduklarını kanıtlıyorlar.

Saanen keçileri

Erbayram ve arkadaşları keçi yetiştirmek istiyenlerin şu 10 adımı bir bütün olarak değerlendirmelerini tavsiye ediyorlar:

1. Pazarı araştırın: Eğer keçi üretmek istiyorsanız; önce pazarı araştırın. Eğer süt olarak satacaksanız, kime ve hangi koşullarda satacaksınız. Üretme çiftliğinden, kullanıcıya nasıl ulaştıracaksınız. Bu ulaşım aşamasında süt üretiminin hassasiyetlerinin gerektirdiği "şartlandırılmış ortamı" nasıl yaratacaksınız? Bu soruların yanıtı fizibilite aşamasında mutlaka verilmeli.

2. Damızlık kalitesi: Gerek dışı keçi gerekse tekelerin kalitesi, sürünün kalitesi ve verimini etkiliyor. Dededen, babadan, anadan gördüklerimizle keçi yetiştiriciliği ile modern yetiştiricilik çok farklı. Bu konuda damızlıkların kayıt sistemi, verimlerinin izlenmesi, sürü geliştirmenin gözetim ve denetimi yaratılmak istenen sonuca ulaşmamızı önemli ölçüde belirliyor.İşin daha başından erkek ve dışı damızlıkları nasıl temin edeceğinizi, gelişmeyi nasıl sağlayacağınızı, ithal maliyetlerdeki yüksekliği, ithalatta yasal kısıtlamaları mutlaka değerlendirin.

3. Barınakları planlı yapın: Keçinin değişik koşullara uyum gösteren bir hayvan olması avantaj. Ama sadece bugünü değil, yarını da düşünün. Gelecekte üretici sayısı arttığında, rekabet "fiyat engelini" karşınıza çıkaracak. Üretimi gelişi-güzel yerlerde değil, kaliteli üretmenin gerektirdiği fiziki koşullarda yapın. Bu açıdan, konunun uzmanlarına danışarak yer yapımına özen gösterin.

4. Hijyenle ilgili kuralları bilerek hareket edin: Süt ürünlerinin hassasiyeti, gıda üretiminde genellikle "güvenin" giderek önemli hale gelmesi, daha başından "hijyen koşullarını yaratma" ekseni üzerine kurulmalı. Önce kendiniz, sonra da keçi sürüsüne bakacak insanınızın "hijyen bilinci" işin geleceği açısından çok önemli.Bu açıdan, yapabileceğinizi ve yapamayacaklarınızı fizibilite aşamasında özenle tartışın; gerekli bilgilere ulaşın ve iyi bir fikre sahip olun.

5. İklimlendirme yatırımını başından yapın: Keçi sürüsü yapacağınız yerin özelliklerine göre barınakların "iklimlendirilmesi" önemli. Bu konuda öncü ülke olan Fransa'da iklimlendirmede ne yapılıyorsa, siz de aynı düzeyde olun ki, eş düzey verimi yakalama şansınız olsun.

6. Yemleme sistemini iyi planlayın: İşi, bir "aile işletmesi" mantığı ile ele almayın. Tarım yatırımlarının da giderek "sermaye-yoğun" yatırımlara dönüştüğünü; ciddi sürü yetiştiriciliğinin klasik tarım algılamasının ötesinde bir "endüstri-yatırımı" mantığı ile ele alınması gerektiğini unutmayın. Yemleme sisteminiz yetiştireceğiniz keçinin rahatı kadar, yem tüketiminin verimini artırmanın da bir aracı olarak algılanmalı. Bu arada hayvana verilecek suyun niteliğini da analiz ettirmeyi unutmayın.

7. Ayrı işleme zorunluluğu: Keçi sütü ile inek sütü özellikleri nedeniyle birbirinden çok farklı. O nedenle işlemenin ayrı yapılacağını bilerek; süt işleme birimi ile üretilen sütün miktarı; sütün ulabilirlik ve erişebilirlik durumu gibi ayrıntıların yaratacağı sorunları daha fizibilite aşamasında ele alın.

8. Keçi eti değerlendirmesini göz önüne alın: Ülkemizde keçi etine değer veren bir "kültürel arka plan" olmasına rağmen; örgütlü yetiştirme söz konusu olduğunda, etin değerlendirilmesinde sorun var. Bugün, diğer etlere göre yüzde 30'dan daha ucuza satılabiliyor. Sütte işleyerek katma değeri artırmanın önemli olması kadar, sürüdeki yaşlı ve erkeklerin etinden nasıl yararlanılacağını fizibilite aşamasında gözetleyin. Keçi derilerinin değerlendirilmesinde de karşılaşılacak sorunları öngörmeden yola çıkarsanız, evdeki hesap çarşıya uymayabilir.

9. Fiyat-maliyet dengelerini iyi hesaplayın: Kaba ve karma yem temininde alternatif stratejileri daha başından iyi düşünün. Yerleşim yerini, ülkenin genel gelişmeleri, ürünü değerlendirme sistemini, et ve deri işlenmesini, entegre yatırımın kapasite kullanımlarını vb. bir dizi maliyet etkenlerini iyi analiz edin…

10. İşin özelliklerini anlayın: Modern keçi yetiştiriciliğinde erkek ve dışı damızlıklardan, sürü kalitesine, besleme sisteminden, ürünün değerlendirilmesine, pazarın talebinden, hijyen koşullarına, barınakların yapısından iklimlendirmeye kadar bir dizi değişkeni dikkate almak gerekiyor… En önemlisi ise yaptığımız işi "iyi bilmek", sağlam bilgiye dayalı "iyi bir fikre sahip olmak" gerekiyor.

Aktardıklarımız "ilk adım bilgileri." Bu konuda yurtiçindeki üreticilerden ve yurtdışı incelemelerden sağladığımız bilgileri sizlerle sistemli biçimde paylaşacağız. İzmir'de, Çanakkale'de ve ülkemizin diğer yerlerinde modern keçi yetiştiriciliği ile uğraşanlara bir çağrımız var. Bilgilerinizi bizimle paylaşın, biz de onları kamuoyuna sunalım ki, ülkemizin zenginliğini hep birlikte artırmış olalım…

Rüştü BOZKURT

Bol Kazançlar

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Muhasebe
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
1 yorum
Üye450 yazı
Sayın 2011gündüz,

Valla güzel paylaşım ama konuyu çok yanlış seçmişsiniz.

Aslında konuyu saanen keçisi uyarılar diye açsanız çok çok faydalı olurdu.

Bende çok çok uzun süredir,bu yukarıda bahsedılen moda baslamadan oncelerden berıdır arastırıyorum.

Rüstü bozkurt un yazısı sanki Türkiye de saanen keçisi ile ilgili her konu çözümlenmişde başka problem yokmus gıbı bir yazı gondermıs..

1. Ben pazar konusunda sıkıntı oldugunu sanmıyorum,tabı cıftlıgınız hıc olmadık ucra bır kosede degılse..Sutun pazarımı arastırılır neredeyse hayvansal urunlerının tamamını ıthalat yoluyla karsılayan memlekette.. :)Kooparatıfler,buyuk fırmalar vs. ayagınıza kadar gelıyor..Ha cok kucuk uretıcısınızdır o zamanda peynır yapar dahada fazla para kazanırsınız..Cok zor bırsey degıl ben hayatımda yumurta kırmadım ama peynır yapmayı ogrnedım..

2-Burada damızlık kaliteli bulmak konusundaki damızlık sıkıntısından bahsedilmeli.Öncelikle saanen keçileri yurt dışında 300-330 gün laktasyon süresinde günlük ortalama 5-6 kg süt verimi sağlandıgı hatta bu rakamın ıyı damızlıkcı ısletmelerde 7-8 kg sut verıyor bu dogru..

Ancak ulkemızde bu konuda halen damızlık ırk oturtulmus degıl.MAlesefkı bırakın 5-6 kg mı turkıyede 300 gun sagıpda ortalama 3kg verım alabılmek ıcın ıyı bır suruyu olusturmak cıddı bır suru yonetımı ve devammlılıgı ıstıyor.Turkıyede 100 tane 3 ve ustu kg sut veren saanen kecısı toplamak neredeyse ımkansızla esdeger..3 kg sut veren kecı altın yumurtluyor,bence kımse 3 kg sut veren kecısını kolay kolay satmaz..hele hele 900-1000 tl ye hıcmı hıc satmaz..

Bununla bırlıkte saanen kecılerının en baskın genı gorunumunu veren gen oldugu ıcın bır ırkla saanen tekesı cıftlestırıldıgınde,saanen kecısı gorunumlu halbukı bambaaska ozellıkte bır kecı ortaya cıkıyor.Bu sektore ılgının yogunlugunu goren simsarlarda bunu kullanarak 3-5 kg sut verımlı kecı dıye ınsanları kazıklıyor.

Öyle şeyler varki bu konuda akıl hayal almayacak şeyler bulunuyor.Bu konuda iyi bir damızlık seçimi yapabilmek için bende en az 3 gün o çiftlikte yatıp kalkıp keçiyi sağmak lazım..Ben bu konuda cıddı örneklerle karşılaştım ve kıl payı kazıklanmaktan kurtuldum.

Bu konuda koyun keçi damızlık üretim birliğinden expertiz isteyebilir bu konuda yardım alabilir hayvan alımı konusunda yönerge isteyebilirsiniz.Bu konuda ben balıkesir koyun keçi yetiştirici birliği baskanı ıle tanıstım ve kendısınden cok memnun kaldım.

3 - Konunun uzmanlarına danısın derken burada kazıklanmayında denmelı bence..
Ben yurt dısındakı bırcok cıftlıkle yazısma ve sıtelerını ınceleme fırsatı buldum.en son ıowa unıversıtesınde cok cıddı bılgıler derledım.
Barınak konusu evet onemlı bır konu,ama oncelıkle sunu unutmamalı..Parayı hayvandan kazanacagız barınakdan degıl..Buraya tonlarca para gommek zıyan etmek..Ben yurt dısındakı cıtlıklerde sunu gordum.Hoop barn adı altında bızım tuırkıyede endustrı cadırı olarak bıldıgımız hanı santıyelerde yemekhane yatakhane olarak kullanılan seylerden barınak yapıyorlar..Mınımum harcama yapmak gerekıyorkı en az malıyetlısı bu sanyorum..Bununla ılgılı belırlı standarlar var..

Ben bu konuyu bırcok akademısyenlede paylastım ve hıc olumsuz bır yorum almadım.Kaldıkı Atiz çiftliğine bu konuyu açtığımda,gecenin 12 sinde adam beni aradı vay anasına bunca yıldır ugrasyıroz bununla aklımıza gelemdı falan hayranlıkla karsıladı..Malesefkı turkıyedekı ısletmelerın bır cogu baslangıc kapıtalını yanlıs yurutuyor..Şuanda atız cıftlıgı bunu pazarlama malzemesı olarak kullanıyor ve mıllete sadece musterılerıne verdıgı bır sırmıs gıbı kendılerının ıcadı olarak lanse edıyorlar..
Bu adamlarda bu barınak sıstemını 1-1,5 yıldır kullanıyorlar ve puruz olmadıgını goruyorum.

100 koyun kecı yetıstırecegınız bır agılı bu yontemle 1500-2000 tl arasında maal edebılırsınız..2.el bulursanız 700-1000 tl yede bıter bu ıs..hoop barn olarak ıowa unıversıtesının yayınladıgı ızerısınde tum pıf noktaların bulundugu bır kıtap sıparıs ettım geldıgınde planı programı ıle ben hıcbır karsılık beklemeden paylasırım..

Yanı bana gore barınakları planlı yapın dedıkten sonra burada en onemlısını belırtmek lazım mınımum harcamayı yapın!!!!

4- Diyecek hiçbirşeyim yok...

5-İklimlendirme ile ilgili olarak bence atla deve değil..Hayvanlar soguktan etkılenmıyor zaten ozellıkledemarmarada ama sıcak stres unsuru oldugundan fan,dogru agıl yonu sıstemı kurulumu,baca,pencere vs. vs. cok cok dıkkat edılmelı dogru..Bunun ıcınde yurt dısında ben cıddı bır yatırım yapıldıgını vs. gormedım..

6-işte gercekten en onemlı unsurlardan bırı yemleme..Bu kecı turu kesınlıkle ve kesınlıkle entansıf sartlarda kalıtelı yemle bakılmalı..o kadarcık cussesıyle o kadar sut veren hayvanı merada otlatmak sonrada samanla bakmak kendı kendıın ıpını cekmekten baska degıl..

6 kg sut veren kecı ıle 3 kg sut veren ıkız yada tek oglaklı kecının yem ıhtıyacları arasında daglar kadar fark var..Bununla ılgılı olarakda yıne aıwo unıversıtesınden sıparıos ettgım kıtapta bılgıler var.merakla beklyorum..Normalde sıgırcılıkta ılerı teknolojıde otomatık yemleme makınelerı var,hayvanı tanıyor sut verımıne kılosuna gore hakkı neyse o kadar yemı onunune dokuyor hayvan yemını tukettıgınde cıkıyor yenısı gırıyor..Orta kalıte cıftlıklerde hayvanlarkılıtlı yemlıklere kılıtlenıp suru ortalamasına gore kaba ve kesıf yemleme yapılıp,kulak numarasına gore bakıcı hayvanın onune hak ettıgı faza yemı ılave edıyor..Sıstem aynı sıstem olmalı ama nasıl ?

7 -Keçi sütü ile inek sutu bırlıkte ıslenıyor bıldıgım kadarıyla..Yanı normal ınek sutlerınden kecı sutunun yag oranı cok daha yuksek oldugu ıcın ortalamayı yukseltmek için karıstırılıp ıslenıyor..Hatta kalıtelı peynır ıcınde 4 kg ınek sutu 2 kg kecı sutune 1 kg koyun sutu karıstırıyorlar..Dondurma malım zaten..

Keçi peynırı cok onemlı degerlı ancak,malesefkı ulkemızde kecı cınsı ve verımı henuz oturtulamadıgından sektorde en buyuk sıkıntı devamlılık yanı laktasyon suresı cok kısa kecının ve sut verımı cok az..Dolayısı ıle cıddı bır pazar ve yatırım olamıyor..

8 - malesef kecı etı konusunda bu sıkıntı var..Sucukcular falan talıp olabılıyor..Erkek oglak malesef cıddı zarar yazıyor..Kısa surede ısletmeden ıyı bır kesım agırlıgına getırılıp satılması gerekıyor..Ama pazarında sıkıntı oldugunu duymadım..Bu pahalılıkda %20-30 daha ucuz et almak kım nıye hayır desın karısıtırp malıyetını dusurmek varken kıymanın :)

9 - Saanen kecısı ıcın en onemlı unsurlardan bırıde yapay mera bence..Malesef uzun meme yapısına sahıp bu ısrk calıda vs otlatmak uygun degıl..dolayısı ıle kalıtelı karısımlardan yapay mera olusturmek yem malıyetını % 30-50 arasında dusuruyor..
5 kecı ıcın 1 donum yer hesap etmek lazım..Tabı bırde ıyı bır mera yonetımı lazım..

10 - Buda dogru her ısde oldugu gıbı..

Bu yukarıda 10 maddeye 10 madde daha yazabılırım..Mesela cok guzel soylemıssınız..Hayvancılık ısletmelerınde 2 yıldan once kar etmeyı pek dusunmemek gerekıyor..Bu hayvanlarda cıddı bırde uyum sornu var..Sız hayvanı aldınız getırdınız hadıı 4 kg sut verıyorsa vermeye devam etmıyor stres dolayısı ıle sutu 1 kg a 1,2 kg a kadar bıle dusuyor..Bu surecden kecısının kurtulması sızın bakım besleme kalıtenıze gore mın.6 aydan 1 yıla 1,5 yıla kadar uzayabılıyor..

2 yılda bır safkan teke bulmak degstırmek..Irk o kadar kolay bozuluyorkı en ufak bır yanlıs secım butun emeklerı 5 yıl gerıye goturuyor..Canakkale unıversıtesı bu konuda her yıl sunı tohumlama teke satıyor 2-3 bın tl lere alıcı buluyor..Bunlar hep problem hep malıyet..

Daha cooook cok sey var..Sımdılık aklıam gelenler bunlar..
... ... ...

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Bankacylyk-Finans