1. Patent, Fikri Mülkiyet, Marka , Endüstriyel Tasarım, Faydalı Model kavramları birbiriyle aynı gibi duran ama farklı kapsamları olan kavramlardır. Herşeyin patenti alınamaz.
2. Hangi konularda patentler alınamayacağını üstte de yazdım dileyenler Türk Patent Enstitüsü'nün sayfalarından da kontrol edebilirler : Keşifler, Bilimsel teoriler, matematik metodları, oyunlara ait plan usul ve kurallar , Edebi ve sanatsal eserler, estetik niteliği olan yaratmalar(bu sözden ne anlarız site tasarımlarınında patentinin olmayacağını) , BİLGİSAYAR YAZILIMLARI (buna ayrıca dikkat çekiyorum. 15 senedir teknoloji geliştirme işinde olan birisi olarak sürekli karşıma gelen yazılımcıların yazılımlarına patent alacağım diye tutturmasından açıkçası bıktım) , Bilginin derlenmesi düzenlenmesi ve sunulması ve iletilmesi , insan ve hayvan vücuduna uygulanacak cerrahi ve tedavi usülleri ile teşhis usülleri, konusu kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı olan buluşlar gibi konularda PATENT ALINAMAZ.
3. Endüstriyel Tasarım'dan üstte bahsetmedim. Yani patent=endüstriyel tasarım değildir. Bir ürünü tasarlarsınız tasarım özgün olur, tasarımı koruma altına alma istersiniz bunun adı Endüstriyel Tasarım'dır. Bu ayrı bir konudur.
4. Yazılım, web tasarımları, kültür ve sanat eserlerinin kapsamı TELİF HAKKI'na girer. Patent'e değil !
5. Patent, Endüstriyel tasarım, Marka tescilleri sürelidir yani belirli sürelerle koruyabilirsiniz süresi gelir yenilersiniz. Ama TELİF HAKKI ile sağlanan korumanın bir zaman sınırı ve yenileme süresi yoktur.
7. Birçok kişinin yanıldığı, işe başlarken yanlış hesapladığı bir konu daha var: O da marka tescili yaparken Türkiye'de yapınca herşey bitiyor bunu her yerde kullanabilirim sanılıyor öyle bir şey yok. Yurtdışı marka tescilini ayrıca yapmanız gerekiyor.
Ve son olarak 15 senedir teknoloji geliştirme işinde olan biri olarak şunları söylemeliyim:
Eskiden teknoloji yavaş gelişiyordu çıkan her yenilik farkediliyordu. Şimdi ise teknoloji baş döndürücü bir hızla ilerliyor her gün binlerce yeni ürün, teknoloji piyasaya düşüyor. Hal böyle olunca işler biraz karışıyor. Yeni işe atılacak, bir projesi olan kişi daha önce o projenin patenti alınmışmı yahut telif hakkı, marka tescili gibi konularla projeye ayrılacak zamanın yarısı kadar bu işe zaman ayırmak zorunda kalıyor çünkü o kadar çok teknolojik şey çıktı ki. Pazarlama Gurusu olarak anılan Seth Godin'in "yapılmayan şey neredeyse kalmadı" görüşüne tamamen katılıyorum. Tabi bu sözler kimsenin şevkini kırmamalı yapılmamış şeyler muhakkak ki vardır ama etrafınıza da bir bakın yapılan şeylere o kadar sıradışı şeyler icat ediliyorki her gün. Forumda ve sair yerlerde naçiznae önerimi söyledim. Fikirlerinizi, projelerinizi başarılı kılmanın bana göre yolu fikrinizi yayabileceğiniz bir strateji geliştirmektir. Günümüzün hızlı ilerleyen teknolojisinde, özellikle teknoloji işinde olanlar için söylüyorum hızlı ilerlemelisiniz. Hızlı ilerlemediğiniz takdirde sizin o projeniz muhakkak bir gün yapılacaktır. Hep denilmez mi yeni bir şey ortaya çıktığı zaman "bunu ben zamanında düşünmüştüm valla" diye. Yani siz hızlı gitmezseniz biri bir gün çıkar ve yapar. Herşey ışık hızıyla ilerlemeye başladı. Maalesef buTürkiye'de hep atlanan bir konu oluyor. Ben fikirlerimi herkese söylüyorum yani fikrim var söylemem demiyorum. ama o fikrimi nasıl başarıya ulaştıracağım, stratejim ne olacak onu söyleyecek değilim zaten. İş asıl orda bitiyor. Herşey eskisi gibi garajlarda teknoloji geliştirilen senede , bazen 2 senede bir şey icat edilen devirler eskide kaldı. Ben burada bunu yazarken şu an dünyanın her köşesinde birileri yeni ürünlerini ortaya koymuş durumdadır.
Umarım faydalı olmuşumdur.
Saygılarımla.