Ayrı telden çalıp farklı iddialarda bulunmak mümkün. Keskin ve kesin bir bakış açısı ortaya koymaktansa flu ve daha genel konuşarak hem Türkiye'yi beceriksizlikle suçlamak hem de benim yalan söylediğimi iddia etmek sonuç getirmez.
Net olarak ne demek istediğimi, örneklerle gösterdim. Sevgili levent, verdiğim ABD'de sanal mağaza deneyi örneğine dikkat ettiysen PC ve internetin yaygın kullanılması gelişmişlik göstergesi DEĞİLDİR. Kapitalist aldatmacasını yutmayacak kadar uyanık olduğunu düşünüyordum, yanılmışım.
Bunun en az %10 olması gerekirdi diyorsun. Neye göre %10 olması gerekirdi? Türkiye'yi pazar olarak görenlerin hayalini burada tekrarlayan bir papağan olmaktansa biraz olsun beynimizi kullanmalıyız. Hindistan'ı incele. Yakında microsoft hindistanlı bir firma tarafından satın alınacak diyor futuristler. Yazılım konusunda dünyanın bir numarası Hindistan ve öyle 'yaygın kullanıcı' profilinden filan söz etmek mümkün değil. Kore, Hong Kong veya Kanada'nın yanında adı bile okunmaz Hindistan'ın.
İnternetin yaygın olarak kullanılması demek bilgiden yaygın faydalanmak demek değildir. Bilgi internet oltasının yemidir. Paranın Efendilerinin (MOM) "yeni pazar oluşturalım, sonrada onları ekonomik yönden sömürelim" hayallerinin bir ürünüdür internetin yaygın kullanımının teşviki. Şimdi yalın akıl düşünelim ne işe yarar internetin yaygın kullanımı? Firmalar için bir haberleşme (veri iletim) biçimi olmaktan başka ne işe yarar? Boşta kalan bazı arkadaşların yaptığı gibi forumlara sürekli yorum göndermeye mi yarar? Bilgi her zaman vardı. Tarihe bir bak bilgiyi yaygın kullananlar değil, bilgiyi doğru kullananlar kazanır. 600 yıl tarihe hükmetmiş Osmanlı Devletinin topraklarında hangi bilgi yaygın kullanılıyordu sanıyorsun? yok böyle bir şey. ABD'ye gidenler bilir. Belkide dünyanın en "dünyadan bi haber" milleti yaşar ABD'de. Bilmezler, öğrenmezler, düşünmezler. ABD şu anda dünyaya hükmediyor. Fakat sanma ki halkı çok bilgilidir. Emin ol dünyada en kafasız nüfus yoğunluğuna ABD ve Japonya'da rastlarsın. Bunun yanında en kafalılara da yine bu ülkelerde rastlarsın.
Ne yazık ki bundan 10-15 yıl öncesine kadar Ege kıyılarında aşk filmi çekmek isteyen yönetmenlerimizin "Askeri Güvenlik" nedeniyle engellendiği bir ülkede yaşıyoruz. Aynı kafa yapısının uzantıları devam ediyor. Başta ABD olmak üzere benzer ülkeler bir tavuk gibi minicik bir yumurta çıkarana kadar ortalığı ayağa kaldırır, tellal tutup bağırtır, oysa biz koskoca tay doğururuz da 'gık'ımız bile çıkmaz. Türkiye'de mikroişlemci ve mikrodenetleyici üretiliyor. İleri teknolojiler ile kıyaslandığında çok ahım-şahım bir ürün değil belki ve maliyeti çok yüksek ama şu anda görev yapan bir çok suni peykte kullanılan 4 MHz hızında 8 bitlik 8080 işlemciler olduğunu düşünürsek ürettiğimiz chipler iş görebilecek durumda.
Gerçi donanımdan çok yazılımın daha önemli olduğunu kabul etmek durumundayız. Yaşı müsait olanlar hatırlar; Falkland Savaşında İngiltere sürekli kaybediyordu. Sonra ne oldu da Arjantin pes etti? Arjantin uçaklarında kullanılan radar sisteminin yazılımı Fransa tarafından üretilmişti. İngiltere (miktarını hatırlayamadığım) yüksek bir bedel karşılığında gizlice bu yazılımın kaynak kodlarını Fransa'dan satın alarak Arjantin savaş uçaklarına karşı yeni bir sistem geliştirdi. Bunun üzerine sürekli uçak kaybetmeye başlayan Arjantin pes etmek ve adaları İngiltere'ye bırakmak zorunda kaldı. Haritada incelerseniz Falkland Adaları İngiltere için dünyanın öbür ucu sayılırken Arjantin'in burnunun dibi.
Son olarak diyeceğim yorum yaparken sağduyuyu elden bırakmayalım. Başka yazılardan rahatsızlık duyup burada o rahatsızlığı ortaya çıkarmayalım. Bırakınız bu konu başlığını, koniks'in hiç bir yerinde "Türkiye bu konularda iddialıdır" denmedi. Ben de bu ifadeye şaşırıyorum.
Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den