Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Tam Bodur Elma Yetiştiriciliği

BaşlatankartalkayaTarih08/12/2010 10:59:43Yorum11

İlk mesaj
Yeni Üye21 yazı
uzun zamandır bodur elma tesisi üzerine araştırma yapıyorum... bütün işlerde olduğu gibi büyük bir özveri emek, zaman isteyen riskide olan bir sektör modern meyvacılık... bir çok tesis gezip gördüm sistem genelde aynı ama oldukcada maliyetli ortalama dönüme 4 binlira gibi bir maliyet söz konusu... 3 senede kendisini amorti ediyor tabi herşey yolunda giderse...
hayvancılağa karşıda büyük bir ilgim var hisseli olduğum bir süt üzerine işletmemiz mevcut aktif olmasamda az çok fikir sahibiyim bu konuda... benim kafama daha çok besicik yatıyor... hepinizinde bildiği üzere süt sığırcılığı gerçekten en zor sektörlerin başında geliyor 1 inekten 25 litre süt 100 inekten bilmem ne kadar 100 ineğin 100 de yavrusu olur türden öyle kafadan hesaplar tutmuyor... lakin besicilikte yatırım maliyeti + işgücü + çok büyük tecrübe gerektirmiyor baktın yapamıyorsun az bir zararla bırakırsın ancak süt işine girdiğin zamna tamamen ***ürür...
böyle gideceğini bilsem hiç düşünmeden meyvacılıktan ziyade besicilik yaparım ama şu tabloda yarının ne getireceğini kestirmek zor... bu konuda ileri görüşlü bu işlerden az çok anyan tecrübeli arkdaşların fikirlerini bekliyorum... şimdiden teşekür ederim....
aşeka

Yerleşim Türkiye / NiğdeMeslek Sağlık hizmetleri
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
11 yorum
Üye450 yazı
Selamlar,

Bodur elma içinde ciddi bir yatırım maliyetinin yanı sıra,ilgi alaka budaması,sulaması,ilaçlaması vs. vs.. bununla birlikte birçok riskide mevcut dolu yağmur vs..

Bana göre süt hayvancılığı eğer ruhsatlı kayıtlı,modern ve tekniğine uygun bakım uygularsanız birçok olumsuz durumu geride bırakmış oluyorsunuz.Çiftlğinizin başında duramasanızda işi öğrenirseniz işe gitmeden bakıcıın yaptığı hataları tespit edebilir araştırabılırsınız..Ancak ısı cok ıyı ogrenmek bılmek gerekıyor.Bu konuda sutas tarfas da cıddı bır egıtım ve tenık bılgı otesınde de bılgı sunuyor ucretsız olarak..

aslında sut uretıcılıgınde de en buyuk gelır kalemı damızlık ve kasaplık satısı..

Sut ısletmesıın en ıyı tarafı aylık bır gelırının olması..Besıcılıkle mınımum 15 - 24 ayı gecırecek bır paranızın olmasının yanı sıra bu sure ıcerısınde de bır gelır saglayamamanız..

Bununla bırlıkte sayet kucuk bır sermayenız mevcutsa daha az rısk ve daha az yatırım malıyetı ıle kucukbas hayvncılık yapabılırsınız..Kucuk bas hayvancılıkta yatırım tesıs malıyesı neredeyse yok denecek kadar az..Bununla bırlıkte entansıf besıcılıkte buyukbasdakı gıbı karlar yakalanabılıyor..Entansıf yada yarı entansıf sartlarda 2 senede 3 kez kuzu alırsınız..
kuzular 4,5-6 ay arası ıdeal kesım agırlıgına ulasmıs olur..100 koyun 135-140 kuzu yapar,buda yılda ortalama 225 -230 kuzu yapar..

Bakımmasrafı cok dusukdur..ıyı bır merada belırlı donemlerde yemsız bıle bakım saglanabılır..bununla bırlıkte 5-6 ayda bır bakıt donusumu saglanır..

malesefkı ulkemızde arastırıp yenı seyler uretmek yerıne yapılan para kazanılan ıslerın pesıdnen kosmakta ustumuze yoktur..Bu ulkede sogan bır sene ıyı para kazanır ertesı sene herkes sogan eker sonra dereye dokulur o sogan..

Modern meyvecılıkte neredeyse bu hale dondu..hataa bu yem sıkıntısı olarak hayvancılıga bıle yansıdı..eskısı gıbı tarla artıkları sapı samanı olmadıgı ıcın..
... ... ...

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Bankacylyk-Finans
Yeni Üye21 yazı
bir akrabam uğraşıyor bodur elmayla geçen sene 70 dönüm kadar dikmişlerdi ilk sene olmasına rağmen 35 ton verim aldılar kendisiylede istişare ediyoruz, ben diyor bu işten hiç anlamam mühendisim var ayda bir gelir kontrollarine yapar ona göre talimat verir bizde uygularız artı bir maliyet ama katlanmak gerek...
15-24 ay gibi uzun süreli besi düşünmüyorum 6-8-10 aylık olabilir.... besicilik konusunda beni en çok düşündüren karkas et fiyatları bu seviyede seyredermi? besilik hayvan bulma konusunda sıkıntı yaşarmıyım? yani kısacası yarın neler olur??
dediğiniz gibi süt sığırcılığı şayet bilinçli proffosyenelce yapıldığı taktirde işini iyi takip edebilrsen getirisi en iyi olanı en zevkliside.... benim bu konuda özellikle hayvan sağlığı konusunda bilgim yeterli değil ayrıca çalıştığım için işin başında olamam... buda çık büyük sıkıntı teşkil eder...
aşeka

Yerleşim Türkiye / Ni?deMeslek Sa?lyk hizmetleri
Üye450 yazı

Besilik hayvan kousunda sermayenız saglamsa su sıralar yada ılerıde bence sıkıntı yasanmaz cunku,evet hayvan yok ama 7 tl ye canlı kılo 250 kg lık angus ve dıger macar besı hayvanı ıthal edıyorlar..
... ... ...

Üye450 yazı
Bırde ozellıkle soguk hava deposu olan koylerde yada yerlerde dıyım asıl para kazanılıyor bu ısden..
... ... ...

Üye205 yazı
merhabalar, tam bodur elma hakkında yazdıklarınızı okudum. Biz Elazığ'da bodur elma fidanı üreticisiyiz. yapmış olduğumuz anahtar teslimi bahçelerde çok iyi sonuçlar aldık. Elazığ bölgesi için şu an üretim kapasitemiz 50.000 adet fidandır bu katlanarak artmaktadır. Fidanlarımız Tarım Bakanlığı kontrolündedir.
Tesisleri kurduğumuz bahçelerimizde sadece fidan vermiyoruz; sulama sistem,ilaçlanması, budaması, organik gübreler ile ağaç ve toprağın desteklenmesi.. bunlarda ziraat mühendisi kontrolü altında yapılmaktadır.

Yerleşim Türkiye / Elazy?Meslek Ticaret
Yeni Üye6 yazı
Sayın Yetkili;

Niğde Sanayici Firmalarının da yoğun talebi üzerine Niğde Gümrük Müdürlüğü kuruldu ve firmalarımıza hizmet vermeye başlamıştır.
Niğde Gümrük Müdürlüğünün kurulması ile Niğde’de ithalat ve ihracat işlemleri, uluslararası ticari işlemlerin gümrükleme işlemleri Niğde’de yapılacaktır.

Gümrük Müdürlüğünün kurulması ile Niğde’de sanayi, ticaret ve turizm potansiyeli ve buna bağlı olarak kalkınma ve gelişme yolundaki potansiyel arttıracaktır.

Ekspres Gümrük Müşavirliği olarak Niğde Gümrük Müdürlüğünden yapacağınız işlemlerinizde sizler ile çalışmaktan onur duyarız.
Değerli geri dönüşlerinizi bekler çalışmalarınızda başarılar dileriz.
KEMAL SALMAN
EKSPRES GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ
kemal.gumruk@gmail.com
NİĞDE ORGANİZE SAN. BÖL.
ÇARŞI GRUBU NO:2
GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ YANI / NİĞDE
Gsm: 0534 706 17 07
Tel: (0388) 225 00 77
Fax:(0388) 225 02 08
www.ekspresgumruk.com.tr

Yerleşim Türkiye / Ni?deMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye98 yazı
Arkadaslar Selamlar,

Yeni baslik acmak istemedigim icin buraya yaziyorum.
Ben onumuzdeki sene Gonen deki arazime (25 Da) Bodur elma veya kiraz bahcesi kurmayi planliyorum. Malum isler sebebiyle surekli basinda durabilecek durumda degilim ama ayda bir haftasonu gidebilirim.

Sizlerden ogrenmek istedigim, bahce tesisi kuruldugunda basinda surekli bir kisinin olmasi gerekiyor mu? Veya en kolay sekilde bu isin ustesinden nasil gelebilirim.

Tesekkurler
kaan

Yerleşim Türkiye / Ystanbul
Yeni Üye70 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - kaanizm
Arkadaslar Selamlar,

Yeni baslik acmak istemedigim icin buraya yaziyorum.
Ben onumuzdeki sene Gonen deki arazime (25 Da) Bodur elma veya kiraz bahcesi kurmayi planliyorum. Malum isler sebebiyle surekli basinda durabilecek durumda degilim ama ayda bir haftasonu gidebilirim.

Sizlerden ogrenmek istedigim, bahce tesisi kuruldugunda basinda surekli bir kisinin olmasi gerekiyor mu? Veya en kolay sekilde bu isin ustesinden nasil gelebilirim.

Tesekkurler

25 dönüm arazinin başında kendin duramayacaksan sana çok masraflı olur. Çapasını gübresini ilacını başkası atıp bahçenin otunu başkası biçecekse işin maliyeti katlanarak artar. 25 dönüm arazi içinde sürekli işçi çalıştırmaya değmez. İşin büyük kısmını kendin yapabileceksen yap çapa makineni al ot biçme makineni al ilaç tankını al. Bunları başkasına yaptırırsan masrafın çok olur. Ya da sermayen çoksa araziyi 100 dönüme çıkar işten anlayan birini yanında çalıştır.

Yerleşim Türkiye / Ni?deMeslek Di?er
Yeni Üye98 yazı
I.Yilmaz,

Soylediginiz isleri ben yapabilirim. Sorun zaten orda, ayda bir haftasonu gidebilecek durumdayim. Arazinin basinda surekli duramam. yaklasik 100 bin tl lik yatirim. Eger bu sekilde olursa, boyle bir yatirima girmeye gerek yok sanirim.
kaan

Yeni Üye5 yazı
Bence elma kullanmayın. Sadece kiraz yapabilirsiniz.Senede 2 kere çapa yaparsanız yeter. 2 kerede ilaç atacaksınız ve gübre atma olayı var.
Dönümü 35 lira çapa yapanlar var
ot biçmeyi yaptirirsiniz parayla.
Fakat traktorunuz var mi römork vs gerekecek ekipman?
25 dönüm yere full yari bodur kiraz yapsaniz 4 sene sonra 5 sene sonra iyi kazandırır. Ama o zamanlar gelince nasıl başında duracaksınız.
sulama ne olacak ? Benim babam ayni 25 dönüm yerde kiraz ekimi yaptı 10bin tl masraf sadece damlama sistemi . Bunun abone parasi su parası..
Damlama da kendi suluyor ama yinede bakmak gerekiyor. Patlak yer mi var. Vanalar açık mi filtre temiz mi ?
Sadece haftasonu gelerek isleri yurutebileceginizi düşünmüyorum açıkçası 25 dönümde.
Sulamanizi vs. Yaptiracak bi tanıdık varsa . 3 sene 5 sene sonra oraya yerleşme planı varsa getiri olana kadar cepten yedirecekseniz bahçeye 5 dönümü kullanılır bence

Yerleşim Türkiye / ManisaMeslek Di?er
Yeni Üye98 yazı
Tesekkurler. Benimde cekincem o yonde. Basinda duramamak.
kaan