Sektörümüz dekorasyon ve doğal olarak müşteri kitlemiz genellikle büyük oteller, yeni açılan yada redekore olmak isteyen resmi dairelerin sosyal tesisleri. Bir iş alındığında tamamen el işçiliği olduğu için güzel karlar bırakmakta (%400-500 gibi) ve rakamlar büyük oluyor genelde. (en az 50.000 Tl) Sadece ödemeler ile ilgili aksaklıklar söz konusu . En iyi otel dahi ödemesini normal zamanda yapmıyor. Tabiri caizse meletmeden parayı vermiyor. Resmi kurumların durumu ortada zaten, Ödenek gelmesi bürokrasinin tamamlanması v.s.
Sektörde çok tanınan bir arkadaşla( akrabayla) ortak olacağız. Tüm tecrübe ve bilgi bu arkadaşta ve son derece güvenilir. Tüm bağlantıları güncel. Biz sadece belli bir miktar sermaye ko**** reklam, pazarlama ve yönetim ile ilgili konuları halledeceğiz. Şu an çook büyük bir otelden 2 milyon Euro gibi bir alacaklarını alamadıklarından dolayı şirketleri batmış durumda. Bunun yanında herşeyi gitmiş nakit olarak sıfıra yakın durumda. Arabalar evler hepsi şirket hesabına yapılmış bir şekilde zamanında ortakları tarafından. Bizimki de sadece çalışmayı biliyor. Yok ssk, yok vergi yok nakit akışı... bunların hiçbirinden anlamıyor, tamamen işine konsantre oluyor.
Ancak sorunların tamamı bizde de çok para olmamasından kaynaklanıyor. Şu an bizimle ortak olmak isteyen birkaç kişi var ancak biz kendi yağımızla kavrulmak istiyoruz. bunun yanında ustamızın sektörde ilkleri yapması, yeni makineler vb. şeyler icat ederek sektörde iş kollarını oluşturması gibi bir özelliği var. Bazı teknikleri sadece kendisi biliyor ve yabancı ortakla (aileden olmayan) çalışırken onlara bu bilgiyi/tekniği vermek istemiyor.
Şimdi böyle büyük işlere başlarken şahıs firması garip kaçacak hatta b2b'de bizim firmanın küçük görülmesine sebep olacak biliyorum ancak limited kurarsak arkadaşın yüklü miktarda vergi borcu var önceki şirketten. Bu bir şekilde bizi bulur mu?
Şirkette ortaklığını %10 gibi göstersek, sıkıntımız şirketin %10'u ile ilgili mi olur?
Sadece başlangıç aşamasında bir makine almak için bile 15000 tl gerekiyor.
Limited şirket kurmak için en az 2000 tl
En uygun kıytırıktan bir imalathane 500 Tl
Hiçbir eleman almasak bile ilk iş için sadece şirket ortaklarının asgari ücretten SSK'ya yatması gereken tutar nedir?
Başka bir konuda bir arkadaş en az hiç kar etmeden 6 aylık paranın cebimizde olması gerektiğini yazmış.
Bu noktada 2000tllik şirket kurma maliyeti bile bizi etkiliyor.
Acaba makine için yeni kurulan bir firma olarak leasing çekilebilir mi? Yada kredi alınabilir mi? Hiç olmazsa senet veya kredi kartıyla bu cihaz alınsa acaba elimizdeki nakit yeterli olur mu önümüzdeki 6 aylık periyodu değerlendirmek için???
Yukarıdaki soruları sormamım sebebi bizimde elimizde topu topu 15000 tl olması. Evet yanlış duymadınız, küçücük bir sermayeyle çok büyük karlara talibiz. aslında ufak ufak bu sermaye yetebilir ancak nakit akışının ne derece güvenilir olabileceğini kestiremiyorum. Bu noktada risk miktarı kumarla aynı gibi oluyor. Bu paradan başka kredi v.s. çekme imkanı yok.
Elimizde hammadde 30.000-40.000 tl civarında. arkadaş hammaddesini ve tecrübe ve bilgisini koyuyor. Bizse ana sermaye, yönetim , pazarlama ve diğer dış etmenlerle ilgilenme sorumluluğunu alıyoruz.
Bu noktada bu işe girmek çok mu riskli ?
nakit akışı nasıl sağlanabilir?
Makine ile ilgili nasıl bir taksitendirme kullanılabilir?
Şahıs firmasıyla ilk 5-6 ay geçirilebilir mi? Bu noktada vergi ile ilgili hangisi daha avantajlıdır? limited mi şahıs firması mı?
Daha sonradan şahıs firmasını kapatsak ve yerine limited kursak ne gibi kanuni sıkıntıları yaşama olasılığımız var?
Bu konuda fikirlerinizi yorumlarınızı bekliyorum.