Selamlar,
Seraciligi neden Fransada dusunuyorsunuz anlamiyorum. Evet domates bizdeki fiata degildir ama hersey ona goredir. Yasamda iscilikte bir okadar yuksektir. Ben 4 yil kaldim Lyon da Fransa tarim uretimi cok bol olan bir ulke alisveris aliskanliklari bize benzemez. Kimse birkac kilo birsey almaz orda. kisi basi alinir meyve dahi 2 tane 3 tane gibi alinir.
Seraciligi dusunen arkadaslara orta ve bati afrikayi oneririm. Ben Ghana Accra da kaliyorum. Buradan bazi ornekler vereyim size belki kafanizda yeni fikirler olusur..
Domates
Pazarda 2 dolar
S.Markette 14 dolar
Salatalik
Pazarda 1.5 dolar
S.Markette 8
Sivri Biber yok
Pazardan alisveris yapanlar dar gelirlilerdir orta ve ust kesim supermarketler oteller Buyuk restaurantlar bu urunleri yerel ureticilerden almazlar. Cunku Afrika Altyapisi olmayan bir ulkedir ve hijyen kosullrina dikkat edilmediginde cok cabuk mikrop kapilip hasta olunabilecek bir ulkedir. Bunu bilen oteller lokantalar supermarketler pazardan alisveris yapmazlar.
Domates salatalik biber gibi urunler ithal gelir %40 gumruk vergisi %15 kdv nedeniyle fiatlar ucuk. Nakliyeyide unutmamak lazim tabi...
Ayrica bu urunlerin tarimi burada pekte yapilmiyor zaten. Tarim bakanini ziyaretimizde kendiside gelin tarim yapin demisti. Benim hic anlamadigim bir konu seracilik.
Seracilik burada hic yok yapilmiyor. Seracilik yapilirsa urun yetistirme sertifikasi cikarilip pazara sunulabilir. O zaman rahatlikla tum isletmelere girilebilir ve iyide para kazanilir bence
Vasifsiz iscinin asgari ucreti vergi ssk dahil 100 dolar
Toprak kiralamak sorun degil su sorunu yok yerel ortak bulmakta sorun degil
lokantalarda spagetti 6-7 dolar, 1/4 tavuk yaninda pilav 7-8 dolar, tek turk lokantasinda 1 porsiyon kebap 13 dolar
En ucuz otel 100 dolar
ev kiralari esyali iyi bir semtte 1000 dolar esyasiz 300-400 dolar
evinizde yatili hizmetci calistiracaksaniz ayllik 100 dolar
arabaniz varda siz degil sofor kullanacaksa maas 75-100 dolar
bunlari bir okuyup sindirin sonra dusunun bence..... tezatlar yokmu tabiki var maas 100 dolar en ucuz otel 100 dolar bir tabak yemek minimum 6-7 dolar
zaten bu yuzden afrika burasi
iyi geceler