Sayın sonumut06,
Artık herkes üniversite mezunu olabiliyor,bununla birlikte üniversite birkaç üniversite haricinde pek bir anlam taşımıyor..
Yabancı dil ise eskisi kadar revaşta değil..Çünkü yabancı dil konusunda 600-700 tl para verip firmalar çevirmen çalıştırabiliyor..onunda artık pek bir esprisi kalmadı..Ben kesinlikle sizin gibi iş tecrübesine sahip birinin bu şekilde bu durumla bu sebeblerle olabileceğine inanmam,inanamak istemem..
En büyük problem malesefki bu ülkede,yüzlerce üniversite mezunu işsiz olması,ve bu adamların malesef asgari ücreti bırakın yeterki 3-5 birşey kazanayım birde tecrübe edineyim bir yerden başlayayım çabası içinde olan gençlik...Ben bankada çalışırken bir firmanın ilanı dikkatimi çekmişti,pazarlama müdürü arıyordu şartlarının iyi olabileceğini düşünerek başvuru yaptım..Gittim bir form dolduruyorsun..
Maaş talebın..
Yoğun çalışma temposuna katlanabilirmisin..
Sigorta istiyormusun..(Yoook artıkk )
Evlilik düşünüyormusun
Ayın 10 -15 günü şehir dışında kalabilirmisin.. :) (utanmasa nufus kagıdını alıp kaydıma gecermısın dıye soracak..)
Adama formu verdım gorusmeye cagırdı aldı elıne formumu aşağılar tavırla,zaten iş görüşmesi yapmaya değil aşağılamaya çağırıyor,maaş şu kadar istemişsin,yok şukadar çalırım demişsin,al bakalım su formları ıncele bak orda ne yazıyor, adam Yok cattle unıversıtesı mezunu,2 dılı var,yok bılmemne unıversıtesı mezunu maaş tercıhıne asgarı ucret yazmıs tonla form...
Bakıyorsun ınanılır gıbı degıl adamda bır cv var vaybeee diyorsun;asgari ücret talebi var,her türlü çalışma saatlerine uyarım diyor,evilik 5 yıl için düşünmüyor,pazar günüde çalışabilir...
Üstüne firmada çaycı yok bulaşık cay servısınıde satınalma muduru ıle pazarlama muduru donusumlu yapıyor..Adam yaparmısın dıyor,cıkıp hayatta gocunmam elımemı yapısır dıyor adam..
Adam birde utanmadan haktan bahsediyor,neymiş yüksek lisans mezunu yok yurt dışında bılmemne yapmıs adamı almazda senı alırsam bu adamın hakkını yemıs olmazmıyım dıyor...
Eeee sen gitmişsin bir öss sınavı koymussun,eğitim zaten eşit şartlarda veremiyorsun,vasıfsız işçi olamayacak adam 3-5yıl dersanaye gıdıyor özel ders alıyor bir şekilde üniversite öğrencisi oluyor,hiçbir şey yapamazsa gidip rusyada senelık 1000 euro doktor bıle cıkabılıyor...
Artık bu sebeble üniversite falan hikaye oldu ammmaaaa,acı gerçek işveren diyorki,alırım genç birini,günde 14 saat çalışsın para istemesin,sigortası olmasada olur,üstüne birde çay may servsimi yapsın,kafam da hanıma falan kızarsa azarımı işitsin,nazımı çeksin...
Liseden mezun oldugunda bır adam benı dershaneye gonderecegın parayla ben ıs kurayım dese,olurmu okulunu bıtır hayatını once garantı altına al oyle ıs yerı ac dıyor aıle..Unıversıteye hazırlarken parayı cuvalla sacıyor dershanelere ama,ben bır ıs kurayım bılmem ne yapayım dedıgınde aaaa ne ısın var unıversıte mezunu adamsın esnafmı olacan vs.. vs.. kurus cıkarıp destek olmuyor..
Netıcede bır suru vasıfsız unıversıte mezunu,eleman,işçi,personel olarak ve işveren sanarak girdiği sahiplerinin yanında köleliğe maruz kalırken, ısını ıyı yapabılecek belkı unıversıte mezunu belkı hayat okulu mezunu dörtdörtlük,hakkıla işi yapıp geliştirecek istihdam yaratmaya büyümeye faydası olacak adam umutsuz,mutsuz kara kara düşünüyor..
Ben genelde yabancı firmalarda çalıştım, ne zaman türk müdürler geldi,strateji üreteyim,planlama yapayım mücadele edeyim de işverenime para kazandırayım bitti,ilk iş olarak işçinin fazla mesaisini keseyim,maaşını düşüreyim,primini kırpayım da risksiz karlılık elde edeyim geldi..Gıg desen cevap hazır,işinize gelirse dışarda yüzmilyonlar var..Seni çıkarırım yarı maaşla adam alır,çok satmadanda kazanırım..
Oooofff offf valla..
Allah yardımcısı olsun hepimizin..
İnşallah Allah sizede yıllarınızın emeğinin karşılığını hakkettiğiniz değeri verebilecek bir işi,işvereni tez zamanda nasip eder..
... ... ...