Patron Olacak Çocuklara - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Patron Olacak Çocuklara


dt_turan
Girişimci Editör

Toplam 544 yazı
13/08/2007 :  18:07:39 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Kendi işinizin patronu mu olmak istiyorsunuz? Sıra dışı bir fikre mi sahipsiniz? Başlangıç sermayesi olmadığı için projenizi rafa mı kaldırdınız?

Bu sorular tam beni işaret ediyor diyorsanız muhtemelen siz de 'genç girişimci' adaylarından biri olmalısınız. Televizyonda meşhur olma hayaliyle bin bir çeşit yarışmaya girebilmek için kilometrelerce başvuru kuyruğunda bulunan gençler sinirlerimizi bozabiliyor. Ama buna karşılık gençlerin fikirlerine sahip çıkarak, onları hayata geçirmeye çalışan yarışmalar, projeler ve programları gördüğümüzde yüreğimiz ferahlıyor.

Daha önce kendi fikirlerini başarıyla hayata geçiren girişimciler; Türkiye'de gençlerin girişimcilik alanında çok ciddi fırsatları olduğunun altını çiziyor. Gelecek yıllarda sermaye sahibi ile iş fikri sahibini ortak bir platformda buluşturmaya çalışan firmaların sayısının daha da artacağı öngörülüyor. Gençlerin ürettikleri projeleri hayata geçirebilmek için onlara başlangıç sermaye desteği vererek bir kıvılcımın oluşacağını belirtiyorlar. Gençlerin iş fikirlerini sunarak sermaye imkânı bulabileceği fırsatları araştırıp birkaçını sizlere sunduk. Yok, ben zaten patronum, önce sekreterim bir okusun sonra benim ilgimi çekeceğimi düşünürse o bana getirir diyorsanız sekreterinize sayfa 9'u okumasını söyleyin. Ama şöyle bir sakıncası da olabilir: Bu fırsatları değerlendiren sekreterinizin genç bir girişimci olarak sizin en büyük rakibiniz olması güçlü bir ihtimal. Bizden söylemesi…

İki üniversite öğrencisi Larry Page ve Sergey Brin, Google arama motoru fikrini Sun Microsystems'in kurucularından Andy Bechtolsheim'e anlatarak onun 100.000 dolarlık bir çek yazmasını sağlar. Daha sonra bu parayla beraber yakınlarından 1 milyon dolar topla**** Google şirketinin başlangıç sermayesini bir araya getirirler. Ve bugün dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Google doğar…

Birçok gencin hayalidir kendi işinin patronu olmak… Projeniz mi var? Daha önce hiç uygulanmamış bir fikre mi sahipsiniz? Kendi işinizin patronu mu olmak istiyorsunuz? Bu sorulara 'Evet' cevabını veriyorsanız başlangıç sermaye sıkıntınızı çözecek, girişimcilik konusunda sizi eğitecek fırsatları araştırıp sizlerin önüne getirdik. Kim bilir belki bu fırsatlardan birini değerlendirip genç bir patron olmayı hayal olmaktan çıkarıp gerçekleştirebilirsiniz…

Patron kütüğüne kayıtlar başladı!

Bu yıl ikincisi düzenlenen Genç Patronlar Yenilikçi İş Fikri Yarışması yazılım konusunda pazarlanabilir ve yenilikçi iş fikrine sahip herkese açık. Ancak yarışma organizatörleri; Türkiye olarak İrlanda'dan ya da Hindistan'dan herhangi bir eksiğimiz olduğunu düşünenlerin katılımının yasak olduğunu belirtiyorlar. Yarışmada ilk 30 arasına giren proje sahipleri, projelerinin gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan tüm eğitim, danışmanlık, ofis ve altyapı hizmetlerini ücretsiz alarak kendi ofislerinde projelerini hayata geçirecek. Yani kısaca kendi şirketlerinin patronu olacaklar. Şu anda Eskişehir Yazılım Üssü Genç Girişimci Eğitim Merkezi'nde (EYÜGGEM) 48 girişimciye ait 18 proje hayata geçiriliyor. Merkezin yöneticilerinden Alişan Baltacı; projesini hayata geçiren girişimcilerden EYÜGGEM projelerin fikri ve sınai haklarının tamamen girişimcilerde kaldığını vurguluyor. Türkiye Bilişim Derneği, KOSGEB, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Valiliği gibi kurumların da desteklediği yarışmanın son başvuru tarihi 1 Kasım 2007. Ayrıntılı bilgi için: www. gencpatronlar.org.tr

Hayatının fikriyse başvur!

Avea ve Toplum Gönüllüleri (TOG) işbirliği ile genç girişimci adaylarına ulaşmayı, onları, kendi fikirlerini geliştirebilmeleri için desteklemeyi hedefleyen “Hayatımın Fikri” projesi beş üniversitede, 1.500 öğrenciye ulaştı ve 66 öğrencinin hazırladığı 42 proje ile birinci yılını tamamladı. Girişimciliğin temelinde hem bilgi hem yetenek olduğunun bilinciyle, Anadolu'da bu yeteneklere sahip gençlere ulaşmak ve onların kendi potansiyellerini ortaya çıkarmalarına destek olmak hedefleniyor.

Projenin son aşamasını oluşturan “Girişimcilik Kurulu ile “Hayatımın Fikri” kapsamında iş fikrini projelendirmeyi başaran 66 genç, projelerini önemli başarılara imza atmış çeşitli sektörlerden birçok işadamına sunma fırsatı buldu. Başarılı bulunan projelere 200.000 YTL'lik fon aktarıldı. İlk yılında önemli bir başarı sağlayan ve hedeflerini yakalayan “Hayatımın Fikri” projesi, 2008 yılında da devam edecek. Proje ikinci yılında daha çok ilde uygulanacak. Projeyi gerçekleştirenler hedeflerinin daha çok gence ulaşmak, daha çok iş fikri gelişmesini sağlamak olduğunu belirtiyor. Ayrıntılı bilgi için: www.tog.org.tr

Gençler Embrio'ya proje yağdırıyor!

Sanal dünyada atılım yapmak isteyen girişimcilere, fikrin doğru şekilde hayata geçmesi için gerekli her türlü desteği sağlamayı misyon edinen Teknoloji Holding'in bünyesindeki Embrio'ya şimdiye kadar 800'ü aşkın proje gelmiş. Kanada'dan bile proje gelen Embrio'ya en çok başvuru yapanlar, üniversite öğrencileri ve yeni mezunlar. Embrio Genel Müdürü Hamit Kekeç, projelere ne kadar önem verdiklerini şu şekilde açıklıyor:

“Türkiye'den bir Google, bir eBay, bir amazon.com neden çıkmasın ki? Hayata geçirdiğimiz projeler Türkiye'de başarılı olduğu takdirde bu projeleri yurtdışına açmayı düşünüyoruz.” Embrio'ya gelen iş fikirleri, öncelikli olarak danışmanların da yer aldığı titiz bir değerlendirme sürecine tabi tutuluyor. Detaylı inceleme safhasını başarıyla geçen ve onaylanan projeler, profesyonel uygulama/geliştirme ekibi tarafından teknolojik altyapısı kuruluyor. Hayata geçirilen projeler ise belli bir olgunluğa gelene kadar Embrio bünyesinde yaşamaya devam ediyor. Artık kendi ayakları üzerinde durabilen, yani gelir modelini ispatlamış, başlangıçta öngörülen hedefleri yakalamış projeler, hayata geçirildikten yaklaşık 1 yıl sonra da şirketleştiriliyor. Ayrıntılı bilgi için: www.embrio.org.tr

Benim de bir fikrim var diyorsanız...

Türkiye İş Bankası, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), İTÜ Proje Yönetim Merkezi gibi kurumların desteklediği Genç Girişimci Geliştirme Programı'nın (G3P) amacı üniversite gençliğinin teknoloji tabanlı yenilikçi iş fikirlerini oluşturmalarını sağlamak ve bu iş fikirlerine hayat verebilmek amacında olan gençlerin ve akademisyenlerin fikirlerini endüstriye kazandırmaktır. Oluşturulan projelere G3P aracılığıyla sanayiden uygun ortaklar ve yatırımcılar bulunarak finansal destek sağlanıyor.

2006 yılının Mart ayından bu yana gerçekleştirilen iş fikri çağrısına toplam 254 kişi başvuruda bulundu ve oluşturdukları karma ekiplerle 102 iş fikri teslim edildi. Bu iş fikirlerinden 53 tanesi ön elemelerde başarılı oldu. Ön elemelerin ardından gerçekleştirilen mülakatlarda ise 31 iş fikri Girişimcilik Okulu'na ücretsiz olarak katılmaya hak kazandı. İş fikirleri makine, elektronik, yazılım, moleküler biyoloji, gıda ve mimari yapılar olarak altı ana başlığa ayrılıyor. İlk etapta pilot olarak İstanbul Teknik Üniversitesi'nde uygulanan G3P daha fazla üniversiteye açılmayı hedefliyor.

KOSGEB'in sunduğu alternatif: Girişimcilik

KOSGEB Genç Girişimci Geliştirme Programı; girişimcilik ve iş kurma üzerine toplam 102 saatlik eğitim sonrasında genç girişimciye ait iş fikrinin başarılı bulunması durumunda hayata geçirilerek projeye finansal destek sağlıyor. İş kurmaya yönelik başlangıç giderleri için geri ödemesiz 4 bin YTL'lik sermaye desteği veriyor. Ofis giderleri, araç-gereç alımı için genç girişimcilere 40 bin YTL'ye kadar ilk 12 ay ödemesiz, sonraki 24 ayın altı aylık dönemlerinde geri ödemeli krediler vererek destek veriyor. Ayrıca KOSGEB yeni girişimcilere yer tahsisi de yapabiliyor. Ayrıntılı bilgi için: www.kosgeb.org.tr




Hata yapmaktan korkmayın

Nevzat Aydın (yemeksepeti.com kurucusu, Yılın Girişimcisi ödülü sahibi): Gençlerin önünde Türkiye'de girişimcilik alanında çok ciddi fırsatlar var. En büyük avantajları projelerinin her türlü yeniliğe açık ve genç bir nüfusa hitap edecek olması. Türkiye gibi insanların yeniliklere çok kolay adapte olabildiği bir ülkede girişimcilik ciddi umut vaat ediyor. Akıllarına gelen projenin dünyanın farklı yerlerinde ne gibi evrelerden geçtiğini, nerede nasıl kararlar alındığını araştırsınlar. Projelerinin pazarda kimlerin hayatını ne şekilde değiştirdiğini inceleyip onlardan fikir alsınlar. Karamsarlığa yer yok, hata yapmaktan korkmayın. Birçok başarılı girişimci ilk denemelerinde çok ciddi hatalar yapmışlardır, mühim olan yanı, hatayı ikinci defa yapmamak.

Gençlere kapımız açık

Hamit Kekeç (Embrio Genel Müdürü): Sanal dünyaya yönelik yeni iş fikirlerini, projenin başlangıç aşamasından itibaren geliştirmesinin yanında, kendi fikirleri için finansman, işletme ve pazarlama desteği arayan gençlere kapımız sonuna kadar açık. Ayrıca Ege Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi gibi üniversitelerle işbirliği yapmak için görüşmelerde bulunuyoruz. Birilerinde sermaye var, birilerinde ise parlak iş fikirleri var. Bunların buluşması gerekiyor. Uygulanan başarılı projelerin artmasıyla ileriki yıllarda nispeten bu buluşmaların oranı ülkemizde artacak. Gençlere tavsiyem; yurtdışında yapılmış projeleri sadece Türkiye'de uygulamayı düşünmek yerine dünyada eşi benzeri olmayan bir uygulamayı önce Türkiye'ye, sonra dünyaya açılmayı hedeflesinler.

Gençlere güvenelim

İbrahim Betil (Toplum Gönüllüleri Vakfı Başkanı): Türkiye'nin bir petrol kaynağına ya da işlenmesi gereken bir bor madenine ihtiyacı yok. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu kadar baskın olmayan bir kaynağa sahibiz. O da gençler! Ülkemizin dört bir tarafında yaratıcı genç beyinlerin olduğunu yakından biliyoruz. Önemli olan, gençlere destek vererek onların fikirlerini, projelerini hayata geçirelim. Türkiye'nin önündeki en büyük fırsatlardan biri gençlerdir. Yeter ki gençlere güvenelim ve gençlerin gelecekleriyle ilgili hayallerine hep bir elden destek verelim. Çeşitli projelerle onların fikirlerini sunacağı platformlar kuralım. Ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan işsizlik ve istihdam sorununa etkili bir çözüm önerisi için gençlerin girişimciliğini desteklemek zorundayız.

Fareyi yakala, senin olsun!

Cüneyt Türktan (Avea CEO'su): Türkiye'de üniversitelere baktığımızda, mezunlarını genellikle kamu ve özel sektörde maaşlı çalışanları görebiliyoruz. Kendi işini kuranlar, ancak kendi imkânlarıyla kurabiliyor. Bizler memur çocuğu olarak büyüdük. Şimdi gençlere baktığımda dünyayla daha bütünleşmiş, dünyada ne olup bittiğinden haberdar. Çin'de gençlere şu felsefeyle girişimcilik aşılanıyor: Fareyi yakala, senin olsun! Bugün Çin'e gittiğimde bunun farkına varıyorum. Oradaki küçük dükkânlardan tutun da büyük fabrikalara kadar birçok kuruluşun başında genç girişimcileri görebiliyorum. Biz de bu resmi görerek gençlere bir kıvılcım yaratmak istedik. Hayatımın fikri projesine destek vererek gençlerin iş fikirlerini hayata geçiriyoruz.

Nurettin Özdoğan/Zaman

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

0.98 saniye.
04:22:18, 29 Mart 2024, Cuma

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım