Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Şirket Kuruyorum, Ortaklıkları Nasıl Dağıtmalıyım?

BaşlatanokkaTarih15/08/2010 18:27:21Yorum3

İlk mesaj
Yeni Üye3 yazı
herkese merhaba;
yeni bir şirket kuruyorum. imal edilecek cihazın ana tasarımı ve iş fikri bana ait. 4 arkadaş ortak bu işe giriyoruz. 1. arkadaş sadece ana sermayenin 1/4'ünü koyuyor ve gerisine karışmıyor. 2. arkadaş 1/4 sermaye koyuyor ve pazarlama aşamasında aktif rol oynuyor. 3. arkadaş 1/4 sermaye koyuyor ve üretimde de aktif rol alıyor. Ben de 1/4 sermaye, üretim, pazarlama ve işletme, fikir ana sahibi olarak şirketi toparlayanım. Şirketime bu bahse konu 3 arkadaşı nasıl ortak etmeliyim. kar ortağımı, şirket hissesi mi? ilk iki arkadaşın üretim ile ilgili hiç bir girdisi ve bilgisi yok. üretimi yapan arkadaşla üreteceğimiz makineyi hem kendimiz şirkette kullanacağız, hem de satmak üzere sipariş aldım. benim fikrim1. arkadaşa sadece kar ortaklığı vermek. (%10 ila %15), 2. arkadaşa hem kar ortaklığı (%10-15) hem de şirket hissesinden pay (%5) veya aylık sabit bir ücret vermek. 3. arkadaşa ise kar ortaklığı (%20-%25) hem de şirket hissesinden pay (%20-30). Ayrıca makinenin imalatı ile ilgili olarak ilk iki arkadaşın hiçbir girdisi olmadığı için sadece 3. arkadaşla makinelerin satışından (%40-%50) pay vermeyi düşünüyorum.
lütfen bana bu konuda yardımcı olun. şimdiden çok teşekkürler.

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Ticaret
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
3 yorum
Üye450 yazı
Sayın okka,

Şirkete koyduğunuz sermaye oranında hisse verip,Şirket kurulunda şirket müdürü,pazarlama müdürü,üretim müdürü olarak atanırsınız ve yönetim maaşı alabilirsiniz.yani diyelimki 100 pay var,herkes koyduğu sermaye kadar payını alır.%25...Şirket yönetimi maaşını alır.Yönetimin maaşını bahsettiğiniz yüzdelerle de tayin edebilirsiniz.Kar paylaşımına geldiğinde de herkes sermayesı oranında kardan payını alır.Ayrıca yıne sermaye oranında yonetım kar pırımı de dagıtabılırsınız.Şirkette çalışmıyorsunuz ve işverenmişsiniz işi başkalarına yaptırıyormuş gibi düşünebilirsiniz.Kendi işinizde çalışan olacaksınız.
... ... ...

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Bankacylyk-Finans
Üye390 yazı
ilk arkadaşı aranıza almadan yapabiliyorsanız yapınki burası Türkiye ilerde başınız ağrımasın.Çünkü ilerde diyeceğiniz ilk laf e sen ..... kadar para koydun başka da naptın olacak.Çünkü bizde ortaklıkların dinemiği bu şekildedir.Kimin ne iş yapacağı değil koyduğu sermaye önemlidir.hakan beyin dediği gibi bu işler için dışardan eleman alıp belli bir maaş verecekseniz ve ortaklardan biri bu işe ehil ve talip is aynı rakam aynı kişiyede verilebilir.
Öbüt türlü ne yatırımcı olunur ne şirketlere adam bulunur.
metinmetin

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Emlakçy
Yeni Üye3 yazı

yorumlar için teşekkürler.

ilk arkadaşı mümkünse işe almamak bana da mantıklı geliyor. ama illa almam gerekirse herkese mutlaka şirket hissesi vermeme şart mı? yani kar payı versem nasıl olur? yok olmaz derseniz illa %25 mi olmalı? zira fikir bana ait, işi geliştirme bana ait, gerekli tüm arkadaşları bir araya getirme bana ait. yani şirketin bira olsun bana ait olmasını istiyorum. mesela şu an şirket sermayaesi 500000 tl. ancak ben bunun daha şimdiden aldığım siparişler ve pazar payı nedeni ile bir yıl sonunda 30-50 katı arası olacağını biliyorum. ne yapmam lazım?

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ticaret