yeni bir şirket kuruyorum. imal edilecek cihazın ana tasarımı ve iş fikri bana ait. 4 arkadaş ortak bu işe giriyoruz. 1. arkadaş sadece ana sermayenin 1/4'ünü koyuyor ve gerisine karışmıyor. 2. arkadaş 1/4 sermaye koyuyor ve pazarlama aşamasında aktif rol oynuyor. 3. arkadaş 1/4 sermaye koyuyor ve üretimde de aktif rol alıyor. Ben de 1/4 sermaye, üretim, pazarlama ve işletme, fikir ana sahibi olarak şirketi toparlayanım. Şirketime bu bahse konu 3 arkadaşı nasıl ortak etmeliyim. kar ortağımı, şirket hissesi mi? ilk iki arkadaşın üretim ile ilgili hiç bir girdisi ve bilgisi yok. üretimi yapan arkadaşla üreteceğimiz makineyi hem kendimiz şirkette kullanacağız, hem de satmak üzere sipariş aldım. benim fikrim1. arkadaşa sadece kar ortaklığı vermek. (%10 ila %15), 2. arkadaşa hem kar ortaklığı (%10-15) hem de şirket hissesinden pay (%5) veya aylık sabit bir ücret vermek. 3. arkadaşa ise kar ortaklığı (%20-%25) hem de şirket hissesinden pay (%20-30). Ayrıca makinenin imalatı ile ilgili olarak ilk iki arkadaşın hiçbir girdisi olmadığı için sadece 3. arkadaşla makinelerin satışından (%40-%50) pay vermeyi düşünüyorum.
lütfen bana bu konuda yardımcı olun. şimdiden çok teşekkürler.