Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Muhendislik-mimarlik Sirketi

BaşlatanYATIRIMCITarih22/07/2010 09:35:31Yorum4

İlk mesaj
Arkadaslar, fazla tecrubeli olmayan birkac mimar arkdas bir araya gelip muhendislik-mimarlik sirketi acmayi dusnuyoruz. Hedefimiz, villa projesi yada buyuk, kucuk is binalari veya konut projeleri cizip musterilerimize sunmak, Bu konuda tecrube sahibi arkadaslar bize yol gosterebilir mi? Ne gibi zorluklarla karsilasir bu zorluklarin ustesinden nasil gelebiliriz? Ne gibi profesyonel ofis ekipmanlari gerekmekte vs. gibi konularda yardiminizi bekliyorum.

Iyi gunler...

Yerleşim ABD / ManhattanMeslek Diğer
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
4 yorum
Dostuum selam, istanbul koskoca inşaat sahası halini almış durumdaa,ben sizz bu yapılan gökdelen inşaatların iç doğramasıyla ilgileninn,kapı mutfak,vestiyer vs vs gibi,,kolay gelsin

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Muhasebe
Zor iş...
Bir kere satabielceğin tek şey bilgin ve emeğin. Ama senden bunu satın alacak olan adam gelip sana "ne yapacağını" söylemeye kalkıyor. Çizdiğin ya da statik hesabını yaptığın bina hakkında ağzı olan konuştuğu için (ve de hepsi peşin hükümlü olduğu için) kısa süre sonra bildiğinden şüphe etmeye başlarsın. "Hakikaten bu bina 20 x 30 kolonlarla durur mu ayakta ya" diye çözüm ararken bulursun kendini. Mimarlık kısmına hiç değinmiyorum, "renkler ve zevkler" diyerek projeni kırk kere değiştirirler, yetmez, yaparken yine kafalarına göre değişiklik yaparlar.
İş alacaksan, ya kendine ev yaptırmak isteyip de müteahhite yakalanmamış 100 tane adam bulacaksın ya da 10 tane müteahhit tanıyacaksın.
Yıllar geçince göreceksin ki, toplamda 1000 kişiyle görüşme yaparsan, bunlardan 100 tanesi senden teklif almaya razı olur. Bu tekliflerin 10 tanesi kabul edilir ancak sen sadece 1 tanesinden kar edersin.
Gelelim bu firmayı kurmak için neler yapacağına. Bir kere ltd şirket kuracaksın ve mimar olan ortağın, diğer tüm mühendisler kadar hisse sahibi olmak zorunda. Alacağın bilgisayarlar, dönemin son versiyonu olacak ki, kullanacağın programları kaldırsın. Çizim programlarının en basiti 2-3000 tl, her mühendise bir program lazım. Bir de mimarlık için 3 boyut da yapmak gerekir, makinası 2500, programı 10.000, yapacak olan adamın maaşı 2.000 tl.
Sekreter olmazsa olmaz, ofis boy da lazım. Her proje bitiminde 3 veya 5 kopya ozalit alman gerekir. İşin yoğunsa ofise plotter alacaksın, 8.000 tl. İyi bir fotoğraf makinası, adam gibi lazer metre, tarayıcı vs derken bu ufak tefeklere de 5.000 harcarsın. Kitabı dergiyi unutmamak lazım. Her sene meslek odalarının harçları, ticaret odası harçları vs de var. Zaten adam başı 300 tl bağkur ödenecek.
Eh kabaca, 3 mühendis ve 1 mimar olan bir firmada bu saydıklarım rahat 50.000 tl eder. Aylık masrafınız da 10.000 tl eder.
Düşün bakalım, değer mi?

Yerleşim Türkiye / Mu?laMeslek Mimar

Evet İstanbul koskoca bir inşaat sahası gelin istanbula binaların iç mimarisi ile ilgilenen.Ya da iyi bir yerden kat karşılığı bir arsa sahiib ile anlaşıp binanızı yapın ve satın.Süperiş.Ben mimar olmadığım halde böyle birşey yapmayı düşünüyorum mimar bir arkadaşla ortak olarak.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Muhasebe
umutdeniz, bu işleri yapanların mimara ihtiyacı yok ki. mimarlık ve mühendislik hizmetleri normal bir projede (normal derken, havaalanı, hastahane vs gibi projelerde) toplam inşaat maliyetinin %8 inden fazla etmez.
Mimara vereceğin proje parası genel olarak yapacağın binanın zemin kaplamasına vereceğin para ile aynıdır. Örneğin mimarla ortak olmak ile seramikçi ile ortak olmak arasında ekonomik anlamda bir fark yok.
İnşaatta size para kazandıracak veya kaybettirecek olan şey "satış"tır. Bence emlakçı ile ortak olun, daha iyi.

sevgiler

Yerleşim Türkiye / Mu?laMeslek Mimar