Önceki yazmamdan epey zaman geçti.
Şimdi işsizim. Aylardır kazanç olmadan geçinmeye çalışıyorum.
Ticareti hiç tecrübem olmadan yapabileceğimi düşünerek etüt ettim. Ve sonuç olarak;
İş kurmak için bir destekçilerinin olmasının gerektiğini, yalnız olmaman gerektiğini gördüm.
Sermaye olmadan da olmuyor. Güncel Ticaret kurallarını bilmek ve benimsemek gerekiyor.
Al sat başka, üret sat başka anlayış gerektiriyor.
Ticarette düşünebileceğin her şey için devlet dahil herkes köşe başlarını tutmuş geçit vermiyor.
(Ortaksız işletme sahiplerine ortağın var mı diye sorduğum da evet devlet diyor. Hesaplamalarına göre Cironun yada karın %50sinden fazlasını çeşitli adlarla devlet almış.) Bir de devletin ihale ettiği sivil firmalar var. Bunlardan kurtulduktan sonra hala para kazanan varsa o da işciden çalan, devleti atlatanlardır.
Bir ürün tasarladım ve yaptırmak için gittiğim sanayide dayak yiyordum neredeyse.. Sebep yalnızım ve işçi beceriksizliği yüzünden zaman kaybetti ve olmuyorsa siktir edin gitsin dedi/diyebildi. Parayı peşin verdiğim halde... İtiraz edecek gibi oldum ama ne yapayım bu garip başını eğdi ve gitti.. Şikayet etmek istedim sanayi odası girişindeki emekli polis olayın kurumla alakalı olmadığını ve polisin yetkisi olmadığını yalnızca mahkemeye başvurabileceğimi söyleyerek yönlendirdi... Allah'a havale ettim..
Ben bir garip ne yapacaz tabi döndük iş aramaya. Yaş 36-37 olmuş. İşveren bulunmuyor. İşveren teklifleri abes, abzürt olabiliyor..
Mesela asgari ücret veya biraz üzeri (istediğin kadar kalifiye ol)
Patron patronluğunu bilmiyor.. Gerekli bilgi/eğitim ve techizat vermeden senden en doğru, hatasız ve zamanında iş istiyor..
Yapamadığın zaman mazeret kabul etmeden sen tecrübeli değilmisin diyor. Masrafları da bi zahmet kredi kartından yap sonra öderi diyor.
Kabul eden ahmak varmış demek ki benden de bekliyor.. İşe de 10-11 den aşşağı gelmiyor.. Konuşduğun zaman lafla haklı çıkmaya çalışıyor..
Mail adresi veriyor bilgisayar ortada yok.. Böyle patronluk olur mu? Bu adamda taşeronun taşeronun taşeronu (3. taşereon)
Kurumsal olmayan hangi işveren işçini haklarına riayet ediyor ki.
Yapacak bir şey yok kimin kucağına otursak da az acıtsa diye hesap yapıyoruz...