nemesis slm,
Sorduğun konuda seninle tecrübelerimi paylaşmak istedim.
Öncelikle, sen web site fikrim e-ticaret değil demişsin ancak aslı şudur ki , google reklamı almak , sitendeki reklama tıklanması gibi yolların dışında para kazanabildiğin her web sitesi e-ticaret tir,kredi kartı ile satış yapsan ,kapıda ürün teslim etsen,aracılık yapsan , bir firmadan reklam alsan yada üyelik ücreti alsan bunların hepsinin adı e-ticarettir.
Ben Türkiye'nin iyi gelirler elde eden e-ticaret sitelerinde bilgisayar mühendisi olarak senelerce çalışmış ve yapımında yer almış biriyim, tabiki fikirler bana ait değildi ve hepsi Türkiye’de ilk sistemlerdi. Zamanla cirolarını görünce kendim için de fikirler ürettim ve biraz para biriktirdim.Bana sabit gelirler getirecek zaten kazanan ve fazla çalışmak zorunda kalmayacağım başka bir iş koluna ortak olup, maaşlı çalıştığım işimden ayrıldım.O günden sonra hayatımın devamı için sabit bir para bana gelmeye başladı ve ben de turizm ve reklamcılık alanında faaliyet gösterecek ve diğer fikirlerim gibi Türkiye ‘ de ilk olacak fikirlerimden ilkini uygulamaya başladım.
Lafta girişimci olanları sen de çok görmüşsündür, ben çevremdeki arkadaşlarımla sürekli gelin beraber iş yapalım şeklinde görüşmeler yaptım ve lafta herkes çok beğenip tamam derken aslında herkesin, sen para kazanmaya başladıktan sonra gelip karına ortak olmaktan başka bir düşüncesi olmadığını gördüm. Bütün bunlar bir hayli moral bozucu oldu,ve böyle gitmeyeceğine karar verdim.Sabit gelir elde ettiğim iş kolundan aldığım parayı kullanarak lükslerimi bir hayli azalttım ve bir ofis tutup, bir şahıs firması kurdum.Büyük bir e-ticaret sistemini tek başıma yaptım.Herkes şahıs firmasına sanal pos vermezler diye yorumlar yazmış , Akbank 'a başvurumdan 1 hafta içinde sanal pos aldım, diğer bankalar zorluk çıkardı doğrudur,özellikle senelerdir bütün işimi yaptığım garanti bankası.
Asıl konu o saatten sonra başladı işte şimdi anlatacaklarım senin asıl bilmen gerekenler.Ben arkadaşlarımın savsaklığından yada lafta var olmalarından sıkılıp her şeyi kendim yapabileceğimi sandım ancak bir konuda yanıldım.Eğer yalnızsan iş gücüne çok kasarak yetişirsin belki fakat her işi yapamazsın.Google reklamı gibi reklamlar çok faydalıdır, harcadığın parayı geri dönüşlerden fazlası ile kazanırsın.Ancak kimse internette bir sistem yapıp google a reklam verip para kazanacağını zannetmesin , çünkü müşterilerin asıl sorunu güven ve tanınmışlıktır.Adını duymadıysa ucuza da satsan senden kimse birşey almaz. Güven sağlamak için basın yayın kuruluşları , görsel reklam kanalları ,internet reklamları kullanılabilir ancak hepsi çok masraflı olacaktır, hele ki zaten olan bir sistemin rakibi olacaksan bu masraflar misli misli katlanacaktır.
Her ne kadar e-ticaret i sistemini kendim yapan biri olsam da farklı giderlerim vardı. Yüklü sermayesi olmayan biri olarak zaten ürün satamazdım çünkü toplu ürün alacak bir sermayem yoktu ,tek tük satsam da ucuza alıp ucuza satamazdım ki zaten ürün satma piyasası da hepsiburada gibi yüklü sermayeli firmaların elinde iken bir şansım olmazdı.Ben de aracılık usulünü seçtim. Bir örnekle anlatacak olursak ; tatil satan bir site düşünün , otellerle anlaşır indirimler alır ve internette rezervasyonlarını satar ve bundan pay alır.Yani aracılık yapıyorsan buradaki otel örneğindeki gibi firmalarla anlaşman gerekiyor.Benim bir arkadaşım firmalarla anlaşma konuda bir süre bana destek sağladı ardından da geçimini sağlayamadığından gitmek zorunda kaldı.Çünkü içeriğim boşken para kazanma imkanım yoktu, ben de eksik içerikle reklama başlayamazdım profesyonel olmazdım.
Firmalarla anlaşma yaptığım dönemlerde ekip eksiklerimi görebildim. Bunlardan bir kaçı veri giriş elemanı, metin yazarı , bir sekreter vb .Benim sistemim yaklaşık 1 senedir yapılı satışa hazır halde içeriği doldurmak amaçlı bir arkadaşım, ortağım yada çalışanım olamadığı için sadece duruyor .
Sen ortak istemem demişsin , ben istediğim halde bulamadım.Sana nacizane tavsiyem bu tip işlerin hepsi ekip işidir. Personele yatıracak sermayen varsa sıkıntı yok tek başına yaparsın ancak o zaman bile moral eksiğin olacaktır.Bu arada buradan da ortak aradığımı ve ipsiz sapsız hiçbir bilgisi olmayan ve desteği olamayacak boş beleş gezen adamlardan başka bir şey bulamadığımı da belirtmek isterim.
Son olarak etohuma şöyle bir baktım,detaylı incelemedim ancak genel kanım şöyle oldu.Üni öğrencilerini fikirleri ile almak bunların bilgilerinden faydalanmak ve az bir pay da bunlara verip yeni iş kolları yaratmak.Bir iş kurmak kolaydır ancak işi işletecek başında duracak insanları bulmak zordur,bu yolla da bunu sağlamış oluyorlar. Eğer fikrin çok orjinalse uzmanlık alanına dikkat et; biri bana geldi ve dedi ki ben gemilere tayfa yollayan ve tayfaları yetiştiren bir site yaptırmak istiyorum.O zaman Türkiye de ilk olacakmış.Ben bu fikri çalamam çünkü ne gemiden anlarım ne de tayfa hangi lisansa ihtiyaç duyar bilmem , oysa arkadaşlık platformu isteselerdi bunu çalabilirdim çünkü bilgiye ihtiyacın yok.
Biraz uzun oldu canını sıktıysam kusura bakma , umarım her şey istediğin gibi olur , kolay gelsin…