Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

E-tohum Ne Kadar Faydalı Olabilir?

BaşlatannemesisTarih02/07/2010 00:50:56Yorum19

İlk mesaj
Yeni Üye6 yazı
Merhaba, öncelikle herkese iş hayatında başarılar diliyorum.
Benim son bi kaç aydır kafamda tasarladığım bi internet sitesi projem var. Biraz araştırma yaptım yurt dışını bilmiyorum ama Türkiye'de henüz benzer bi sistem yok ya da ben bulamadım. Proje hakkında fazla bilgi vermeden biraz web yazılım ve tasarım fiyatlarını araştırdım ve gerçekten çok uçuk rakamlarla karşılaştım.. sonra sponsor arayışına girdim ama o da boş çıktı. kimse ilgilenmiyor. Sonra etohum.com sitesini buldum. destekledikleri projelerin çoğu hala yerinde sayıyor ve bana kalırsa çokda yaratıcı, ilgi çekecek projeler değil.. etohum.com projenizi beğenirse size koçluk yapıyor yazılım, tasarım, reklam, pazarlama vb destek sağlıyor size sponsorlar buluyor. Sponsorların çoğu Türkiyede bilinen siteler, yani Türkiye internet pazarının söz sahipleri.. mynet, gg, mackolik, bilyoner.com vs.. Desteklenen sitelerin hiç birinin ne reklamını gürdüm nede birilerinden duydum. sanırım destek lafta kalıyor.
Sizce bu sponsorlar akbaba misali bekleyip, tutacak projeleri orada bitirip kendileri mi hayata geçirmek istiyor (mynet hergün yeni bir hizmetle karşımıza çıkıyor.) ya da bu pazar bizim daha fazla bölünmesin diyip projeleri öldürüyolar mı?
kendi projemi etohum.com ile paylaşmalı mıyım?
Kendi projeme gelince.. arkadaşlarıma ve bu projeden faydalanabilecek bi kaç tanıdık esnafa anlattım, ortak görüş şu; kaliteli bir yazılım ve reklam desteği ile tutmaması için bir sebep yok..

Herkese İyi Çalışmalar Diliyorum..

Yerleşim Türkiye / DiğerMeslek İnternet
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
19 yorum
Yeni Üye86 yazı
fakettiğim noktalardan en önemlisi insanlar fikirleriyle ne yapacaklarını bilemiyorlar. çünkü fikre sahipler ama yapım aşaması hakkında bilgileri yok. dolayısıyla param var ama fikrim yok ile aynı konuma geliyor iş. ikisi bir olmadığı zaman hiç bir anlamı olmuyor. etohum.com konusunda bilgim yok fakat söyleyebileceğim şey şudur ki fikrinize alternatif yüzde 100 en kısa zamanda yapılır. siz sitenizin reklamlarını yaparken kopyanız çıkacaktır internet piyasasına. ama aslında bu korkulacak birşey değil. çünkü fikir size ait olduğuna göre geliştirilebilmeside sizin için kolay başkaları için zordur. facebook la birlikte alternatifleri çoğalıyor. ama facebook içeriğine hergün onlarca ilave yapmaktan geri durmuyor ve hep bir adım hatta 10 adım önde..

yapmanız gereken sağlam bir yazılım firmasına gidip fikrinizi anlatmak(detaysız bir şekilde). olabilirliğini ölçün, neler gerekli öğrenin, gideceğiniz yol haritasını çizdirin. daha sonra yatırımınızı sonuna kadar kullanıp getirisini bekleyin. o kadar param yok diyorsanız eğer bence paranız olana kadar bekleyin yada işinize sağlam yüzyüze görüşebileceğiniz bir ortak bulun...

saygılar...

Yerleşim Türkiye / EdirneMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye6 yazı
ilginiz için teşekkür ederim. ne yapacağımı bilmiyor değilim aslında çok iyi biliyorm. yazıda anlatmak istediğim birazda maddi imkansızlık. yazılımı bi şekilde yazdırabilirim bunun için yeterli bütçem var. ama asıl önemli olan reklam yapabilmek, reklam maliyeti yazılımın kat kat fazlası olacaktır. yazının başlığında etohum.com ne kadar faydalı olabilir diye sormamın nedenide bu. etohumda belirtilen sitelerin hiç birinin reklamını görmedim duymadım. etohum projeleri çalmak için mi var yoksa destek olmak için mi? sizce güvenip projemi anlatmalı mıyım?

Yerleşim Türkiye / Di?erMeslek Ynternet
Üye143 yazı

sevgili nemesis,
aslında kendi cevabını kendin veriyorsun. Etohum'u reklam için kullanmak fikrindesin ama etohum'da bulunan sitelerin hiçbirinin reklamını görmemişsin. Demek ki etohum, kendisine bağladığı siteleri yeterince duyurmuyor. Senin işine yarayacak gibi durmuyor.
Reklam konusunu gözünde fazla büyütme bence. Google reklamları ile çok iyi noktalara gelmek mümkün. Bunların bütçelerini de kendin ayarlayabiliyorsun. Ben mimarlık firmam için yaptığım siteme aylık 100 liralık bütçelerle günde 100 kişiyi rahatlıkla çektim. E-ticaret gibi konularda çok daha fazlası çekilebilir diye düşünüyorum.

sevgiler

Yerleşim Türkiye / Mu?laMeslek Mimar
Yeni Üye6 yazı
Google reklam ücretleri seçilen anahtar kelimelere göre değişiyor. projeye uygun anahtar kelimeler ne durumdadır bilemiyorum. Ayrıca proje e ticaret sistemi değil yani site üzerinden herhangi bir ödeme yada satış yapılmayacak. daha farklı bi konu.
İlginiz için teşekkürler..

Yeni Üye8 yazı
istersen mail at bana bir çaresine bakalım.sponsor bulurum..merak etme projenide çalmam..mean1964@hotmail.com mail adresim..

Yerleşim Türkiye / ZonguldakMeslek Yayyncylyk
Yeni Üye19 yazı
e-tohumun arkasında olan kurumlar bu piyasaya hakim kurumlar. Zannetmiyorum ki kendi tekerlerine çomak sokacak, kendilerini bitirecek yeni rakiplerini desteklesinler. Bu büyük bir çelişki değilmi sizce? Dikkat ederseniz desteklendiği iddia edilen projelerin içerisinde adam gibi hiç bir proje yok. Adam gibi projeleri ne yaptıklarını düşünün lütfen.

Cesaret insanı zafere, kararsızlık tehlikeye, korkaklık da ölüme ***ürür.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ticaret
Yeni Üye78 yazı
sevgili nemesis, paylaşmak için bukadar tedirgin olmana hiç gerek yok, muhtemelen fikrin insanlık için yeni bir adım değildir, keşke öyle olsaydı, eminimki yenilik ve bir açık fark ettin, fakat bu fikirlerimiz kendi başına işleyen sistemler yani kendi doğal yapısını oluşturmayan işler olduğu sürece yatırımcılar için bir değeri yoktur, ha ben fikre emeğe saygı duyarım, burda herkez seni tebrik eder anlattığın kişiler pofpoflar hepsi okadar, hadi gel yatır paranı deyince arivederçi :), yatırım işi böyledir, mutlaka projen bitakım kontrol edemediğin değişkenlere bağlıdır hatta birden fazla değişkenler, ve bunlar projen için engeldir, benim bildiğim öyle inanılmaz projeler vardırki hepsi yatırım yaplmadığı rantabl, olmadığı ve kontrol edilemediği için rafta durmakta..artık fikir kavramınn yatırımcılarn gözünde yeni yada keşfedilmemiş olmasının bir önemi kalmadı, nekadar gelir getireceği, ve nekadar çok kişi tarafından kullanılabileceği önemseniyor, eğer projen bir sektöre yada bir meslek gurubuna yönelikse, hevesini kırmak istemem ama, kimse yatırım yapmaz ki muhtemelen böyledir, projen birden çok sektöre ve onlarca meslek gurubuna ulaşabilir olmalıdır, geliştirilebilir olmalıdır, satması kolay işletmesi ucuz ve başka bir sisteme bağlı olmamalıdır,

inşallah başarırsın..selamlar saygılar....

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Mühendis
Üye297 yazı
Peki siz hiç sordunuz mu bu e-tohum niye var? Yani tek amacı masumane destek vermek mi sadece? Kesinlikle HAYIR!

Bahsi geçen TOHUM işi tıpkı sizde olduğu gibi bir fikir, bir proje zaten.

Olay da şu;

İnternet camiasında sağlam çevresi olan adamın biri fikir aramak yerine fikir bulanları destekleme işini başlatır. Siz buraya fikrinizi g ötürürsünüz. Olur da desteklenirse, işiniz para kazanmaya başladığı an bir de bakarsınız ki en büyük ortaklarınızdan biri bu TOHUM olmuş. Her şey TOHUM beni destekleyecek diye havalara uçarken önünüze koyulan sözleşmelerde halledilmiş. Bu gibi MUSLUĞU SAĞLAM SU VEREN 10 fikrin tepesine ortak olmaktır bu sorduğunuz TOHUM işi. Yani tohum ağaç oldu mu meyvesini hep beraber yersiniz. Aykırı bir şey yok gayet tabi. Mantıklı. Etik olarak da gayet geçerli. Tercih size kalmış...

Her şeyinden eminseniz fikrinizin ki; bunu yapmak neredeyse imkansız. Destek alamadığınız için hayata geçmeyen bir projeden sıfır lira kazanmayı, alıp başını gitmiş ciddi rakamlar kazanan bir işin gelirinin bölüşülmesine tercih edebilirsiniz. Ya da tam tersi olabilir.

Oturup baktığınızda "Bu iş olur" diyorsanız ve kazanacağınızı umuyorsanız ciddi rakam dediğiniz rakamlar çok komik rakamlardır.

Örneğin, şehirler arası bir otobüs almak için trilyonu gözden çıkarmanız gerekir. Kazanacağı da bellidir. Kazanacağınız para bir otobüsten fazla ise daha şimdiden trilyon karınız var. Hesabınızı farklı vizyonlarla yapın. O hesap size söyler E-tohum mu? Yürü ya kulum mu? diye...

Saygılar,
Yumurtayı kırmadan omlet yapamazsın...

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye109 yazı
Merhaba
benim de sizin gibi girişimcilkj fikirlerim var. hatta listesinde yaptım.20 den fazla girişimcilik fikri var. listeninde kenarlarında not aldım . ( bu iş yapılmış vey yapılmamış --yapılmış olanlar vasat gibi..) sonunda 3 -4 tane kaldı elimde. bunun için deli gibi araştırma yaptım. arkadaşlarıma anketler gönderdim .internetten çok şey öğrendim ....

özet: fikrim var ama param yok. bende para konusunu halledinceye kadar bekliyorum.
Ana konu: her işin başı sermaye .
Sonuç : ya bekle ya risk al.

Yerleşim Türkiye / KocaeliMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye6 yazı
Arkadaşlar yorum ve önerileriniz için teşekkür ederim. Özelden bi kaç ortaklık teklifi dahi aldım ama bu işi ortak olarak yapmak istemiyorum. ortak yapılan bi işin ne kadar sitresli, problemli olduğunu iyi biliyorum.. etohumdan yardım alma isteiğimdende vaz geçtim zaten yazıyı yazmamın amacıda bu idi. koniks üyelerinin yorumları benim için önemli. biraz daha bekleyeceğim. sermaye hariç geri kalan herşey hazır.kendimce tüm çalışmaları tamamladım. ihtiyacım olan sermayeyi tamamladığımda gözümü karartıp bu işi yapacağım Allah'ın izniyle.
İlgi gösterip yorum ve önerilerini esirgemeyen herkese teşekkür ederim.
Saygılar..

Yeni Üye78 yazı
başarılar kardeşim allah yolunu açsın..gelişmelerden bizi haberdar et...

sağlıcakla kal...

Üye109 yazı
babamdan devamlı bana anlattığı bir hikaye geldi aklıma...
adamın biri yaşını almış. ihiyarlamış.çoluğu çocuğu evlendirmiş.
çevresindekiler sormaya başlamış : ne zaman hacıya gidiyorsun ? diye
adam demiş ki : ya arkadaş herşey tamamda . bir para eksik.o da olsa her şey tamam. :)

Yerleşim Türkiye / KocaeliMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye78 yazı
leventbykcam kardeş , :)

çok haklısın burda hepimizn derdi aşağı yukarı bu zaten, Benimde aklıma bi dede lafı geldi,

"Parası olan pazardan, ,imanı olan mezardan korkmaz" eh bizimde imanımız var hamdolsun be... :))

Yeni Üye41 yazı
irtibata geçebililirmisiniz bizimle
nefsky@hotmail.com
bu sitede bizim belki yapabileceklerimiz vardır
www.alivetimes.com
KS

Yerleşim Türkiye / Ystanbul
Yeni Üye17 yazı
nemesis slm,
Sorduğun konuda seninle tecrübelerimi paylaşmak istedim.
Öncelikle, sen web site fikrim e-ticaret değil demişsin ancak aslı şudur ki , google reklamı almak , sitendeki reklama tıklanması gibi yolların dışında para kazanabildiğin her web sitesi e-ticaret tir,kredi kartı ile satış yapsan ,kapıda ürün teslim etsen,aracılık yapsan , bir firmadan reklam alsan yada üyelik ücreti alsan bunların hepsinin adı e-ticarettir.
Ben Türkiye'nin iyi gelirler elde eden e-ticaret sitelerinde bilgisayar mühendisi olarak senelerce çalışmış ve yapımında yer almış biriyim, tabiki fikirler bana ait değildi ve hepsi Türkiye’de ilk sistemlerdi. Zamanla cirolarını görünce kendim için de fikirler ürettim ve biraz para biriktirdim.Bana sabit gelirler getirecek zaten kazanan ve fazla çalışmak zorunda kalmayacağım başka bir iş koluna ortak olup, maaşlı çalıştığım işimden ayrıldım.O günden sonra hayatımın devamı için sabit bir para bana gelmeye başladı ve ben de turizm ve reklamcılık alanında faaliyet gösterecek ve diğer fikirlerim gibi Türkiye ‘ de ilk olacak fikirlerimden ilkini uygulamaya başladım.
Lafta girişimci olanları sen de çok görmüşsündür, ben çevremdeki arkadaşlarımla sürekli gelin beraber iş yapalım şeklinde görüşmeler yaptım ve lafta herkes çok beğenip tamam derken aslında herkesin, sen para kazanmaya başladıktan sonra gelip karına ortak olmaktan başka bir düşüncesi olmadığını gördüm. Bütün bunlar bir hayli moral bozucu oldu,ve böyle gitmeyeceğine karar verdim.Sabit gelir elde ettiğim iş kolundan aldığım parayı kullanarak lükslerimi bir hayli azalttım ve bir ofis tutup, bir şahıs firması kurdum.Büyük bir e-ticaret sistemini tek başıma yaptım.Herkes şahıs firmasına sanal pos vermezler diye yorumlar yazmış , Akbank 'a başvurumdan 1 hafta içinde sanal pos aldım, diğer bankalar zorluk çıkardı doğrudur,özellikle senelerdir bütün işimi yaptığım garanti bankası.
Asıl konu o saatten sonra başladı işte şimdi anlatacaklarım senin asıl bilmen gerekenler.Ben arkadaşlarımın savsaklığından yada lafta var olmalarından sıkılıp her şeyi kendim yapabileceğimi sandım ancak bir konuda yanıldım.Eğer yalnızsan iş gücüne çok kasarak yetişirsin belki fakat her işi yapamazsın.Google reklamı gibi reklamlar çok faydalıdır, harcadığın parayı geri dönüşlerden fazlası ile kazanırsın.Ancak kimse internette bir sistem yapıp google a reklam verip para kazanacağını zannetmesin , çünkü müşterilerin asıl sorunu güven ve tanınmışlıktır.Adını duymadıysa ucuza da satsan senden kimse birşey almaz. Güven sağlamak için basın yayın kuruluşları , görsel reklam kanalları ,internet reklamları kullanılabilir ancak hepsi çok masraflı olacaktır, hele ki zaten olan bir sistemin rakibi olacaksan bu masraflar misli misli katlanacaktır.
Her ne kadar e-ticaret i sistemini kendim yapan biri olsam da farklı giderlerim vardı. Yüklü sermayesi olmayan biri olarak zaten ürün satamazdım çünkü toplu ürün alacak bir sermayem yoktu ,tek tük satsam da ucuza alıp ucuza satamazdım ki zaten ürün satma piyasası da hepsiburada gibi yüklü sermayeli firmaların elinde iken bir şansım olmazdı.Ben de aracılık usulünü seçtim. Bir örnekle anlatacak olursak ; tatil satan bir site düşünün , otellerle anlaşır indirimler alır ve internette rezervasyonlarını satar ve bundan pay alır.Yani aracılık yapıyorsan buradaki otel örneğindeki gibi firmalarla anlaşman gerekiyor.Benim bir arkadaşım firmalarla anlaşma konuda bir süre bana destek sağladı ardından da geçimini sağlayamadığından gitmek zorunda kaldı.Çünkü içeriğim boşken para kazanma imkanım yoktu, ben de eksik içerikle reklama başlayamazdım profesyonel olmazdım.
Firmalarla anlaşma yaptığım dönemlerde ekip eksiklerimi görebildim. Bunlardan bir kaçı veri giriş elemanı, metin yazarı , bir sekreter vb .Benim sistemim yaklaşık 1 senedir yapılı satışa hazır halde içeriği doldurmak amaçlı bir arkadaşım, ortağım yada çalışanım olamadığı için sadece duruyor .
Sen ortak istemem demişsin , ben istediğim halde bulamadım.Sana nacizane tavsiyem bu tip işlerin hepsi ekip işidir. Personele yatıracak sermayen varsa sıkıntı yok tek başına yaparsın ancak o zaman bile moral eksiğin olacaktır.Bu arada buradan da ortak aradığımı ve ipsiz sapsız hiçbir bilgisi olmayan ve desteği olamayacak boş beleş gezen adamlardan başka bir şey bulamadığımı da belirtmek isterim.
Son olarak etohuma şöyle bir baktım,detaylı incelemedim ancak genel kanım şöyle oldu.Üni öğrencilerini fikirleri ile almak bunların bilgilerinden faydalanmak ve az bir pay da bunlara verip yeni iş kolları yaratmak.Bir iş kurmak kolaydır ancak işi işletecek başında duracak insanları bulmak zordur,bu yolla da bunu sağlamış oluyorlar. Eğer fikrin çok orjinalse uzmanlık alanına dikkat et; biri bana geldi ve dedi ki ben gemilere tayfa yollayan ve tayfaları yetiştiren bir site yaptırmak istiyorum.O zaman Türkiye de ilk olacakmış.Ben bu fikri çalamam çünkü ne gemiden anlarım ne de tayfa hangi lisansa ihtiyaç duyar bilmem , oysa arkadaşlık platformu isteselerdi bunu çalabilirdim çünkü bilgiye ihtiyacın yok.

Biraz uzun oldu canını sıktıysam kusura bakma , umarım her şey istediğin gibi olur , kolay gelsin…

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye49 yazı
Merhaba
E-tohum kurucusu Burak Büyükdemir'le bizzat görüşmüş ve iş fikri sunmuş biri olarak izlenimlerimi şu şekilde aktarabilirim.
- E-tohum bir yatırım firması değildir, fikrin gelişip olgunlaşması ve piyasada tutunabilmesi için elinden geldiğince desteklerde bulunur. Her sene yapığı organizasyonlar artmakta tanıtım faaliyetleri büyümektedir. Ama fikre yatırım yapma ve bunu destekleme konusu sadece E-tohumun değil ülkemizin genel bir eksikliğidir.
- Her sene 40 fikir arasından seçtiği 15 fikre destek olur. Piyasa araştırması yaptırır, iş planı hazırlatır ve yatırım yapabilecek kişilerle görüştürür.
- Fikirlerin çalınması gibi bir durum e-tohum için geçerli değil. Ben bir fikrim için 1 sene önce başvurmuştum telefonla aradı, anlattım bütün projeyi, görüşeli 1 yılı aşkın olmasına rağmen benim fikrim hala Türkiyede yok, demekki çalınmamış :))
- Fikriniz çalınacak diye korkamanız yerindedir ama sermaye arıyorsanız bunu insanlara anlatmak zorundasınız o yüzden size tavsiyem fikrinizine telif hakkı alın. ( Ülkemizde fikre patent verilmiyor ama Kültür Bakanlığından telif alabilirsiniz)
- Ben fikrime telif hakkı aldım ve ülkede bulunan yatırımcı firmalara anlattım ( Lab-X, ilab ventures, inovent v.s - bunlar size direk girişim sermayesi sağlayıp projenize ortak olan ve tecrübelerini sunan melek yatırımcıları diyebiliriz)
- Devletin de bu konuda sunduğu yardımlar (çok kısıtlı olmasına rağmen) var ama insanlar kullanmasın diye koymuş olacaklar sanırım çünkü alması çok zor :))
- Sonuç fikrim hala çalınmadı ve ben hala sermaye arayışındayım en sonunda yurt dışı ventures şirketlerine yöneldim daha cuma günü Big Bang Venturese iş planı gönderdim hala cevap gelmedi :)) - (Yalnızca 1,5 Milyon dolarcık lazım :)))
X_WriteR

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Mühendis
Yeni Üye5 yazı
Günümüzde e-ticaretle bir şeyler satmak artık daha kolay üstelik bunu yapmanında daha değişik yolları var maaliyeti fazla olan tabiki kredi kartıyla olan satışlardır bu sitenin maaliyetini yükseltir ama sipariş formu olan sitelerin maaliyeti daha düşüktür bunlarında satışları posta havalesiyle yada havale ile gerçekleşmektedir..

Google reklamları evet kişileri yukarılara taşır fakat yapılan seo çalışmalarıyla içerikler güçlendirilerek googla para vermeden kendi sayfanızın içeriğiyle ilk sayfada yer almış olursunuz..

Özolgun Sistem İyi Günler Ve İyi Çalışmalar Diler
www.ozolgunsistem.com

Web Tasarım, Seo Google Çözüm Ortaklığı, Güvenlik Hizmetleri , Web Tasarım, İnternet Çözümleri

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Bilgisayar-Bili?im