Sayın yeni_bir_yasam , daha samimi olcağımı düşünerek ben senin yerinde olsam diyerek başlıyorum cümleme;
İlk etepda 100.000 lirasını iyi karar vererek arsaya bağlardım. Malum sıkışıp da değerinin çok çok altında nakite çevirmek için gayrimenkullerini satan bir çok satıcı var. Fakat alırken kazanmak için piyasayı iyi bilmek yahut profesyonel güvenlir bir emlak firması ile görüşülüp karar verilebilir.
Sonrasında kalan paramı marka değeri oluşmuş geleceği olan sektörlerden franchising sistemi ile ticaretime başlarım. 70.000 / 80.000 lira yatırım ile franchising kurar 20.000 lirayı her ihtimale karşı avro olarak bankaya yatırırdım. Burda dikkat edilcek husus kar oranları , aylık cirodan verilen oranlar , reklam oranları vs. Avantajıysa marka değeri ,reklam gibi, ürün tedariki ,kalitesi gibi kritik zor kısımlarla sizin uğraşmıyor olmanız. Ama sektörün , markanın çok iyi analiz edilip güzel karar verilmesi gerekiyor. Sektörü ve markayı iyi seçerseniz aylık kazancınız kesinlikle sizi tatmin eder.
Arsaya yatırım ederken çevresindeki arsaların m2 birim fiyatları (kıyas) , imar durumu (yüsek kat , villa ) , hissedarlarının olup olmadığı (hissesiz daima iyidir) , alt yapı (elektrik , su , doğalgaz ) gibi kriterler araştırılıp kar edilebilcek , alırken kazanacağın yerleri tercih et.
Franchising için de ben olsam fastfood ( Aba Piknik / Burger King / PizzaPizza ) , Teknoloji & Elektronik marketleri (Yalçınlar) Pastane & Cafe (Tatlıcı Tombak , Simit Sarayı )düşünürdüm. Zaten size mağaza yeri , personel , persolen eğitimi , teknik bilgi , ürün temini gibi konularda eğitim veriyor ve sürekli destekliyorlar. Markanın geçmişini ve sözleymeyi imzalamadan önce oranlarını dikkate alın.
Kolay gelsin...