Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

İşyeri Ünvanı Bazı Ayrıcalıklar Getirir Mi?

Başlatanavatar5Tarih26/02/2010 13:57:56Yorum5

İlk mesaj
Yeni Üye34 yazı
Arkadaşlar sorum biraz teknık olabilir ama ayrıntılar önemlidir bılıyorsunuz.
mesela basit usule tabi bir manav kuruyoruz
adını şen manav koyduk.
böylece sadece manav urunlerı satabılıyoruz
ama adını "şen ticaret" yada varsa başka makul bir isim-unvan ile (teknık olarak mumkunmu bılmıyorum)
koysak.
yani misal
şen ticaret bu sefer manav urunlerı yanı sıra mesela
atıyorum yogurt,süt te satabılırmıyız.
yani böyle ince ayrıntılar varmıdır teknık olarak.
yani sonradan tüh bak şen ticaret yapsaydık şimdi rahat rahat süt te satabılecektık dememek adına.

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Diğer
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
5 yorum
Yeni Üye77 yazı
Basit usulde ve şahıs firmalarında farklı ürün satmak için yapman gereken bağlı bulunduğun vergi dairesine bir dilekçe ile müracat ederek ben şu işide yapıcam veya şu ürünüde satıcam diye beyanda bulunman yeterlidir.Kolay gelsin.

Yerleşim Türkiye / KocaeliMeslek Serbest meslek
Yeni Üye34 yazı
peki yine aynı örnek üzerinden gideyim,
basit usule tabi manavım diyelim,
ben süt ve yogurt satıcam diye dediğiniz gibi bir dilkeçe ile muracaatımızı yaptık,
soru 1:
Demezlermi sen manavsın süt ve süt rürünleri senın faalıyet alanına gırmez yapamassın.
soru 2:
"basit usul" mükellefıyetımız tehlikeye gırmezmı.sattıgımız ürün çesıdının artması gibi sebeplerden.
bu sorularımı yanıtlarsanız cok sevınırım.
saygılar.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Üye1714 yazı

Basit usül olduğun için farketmez. Ünvanı sadece Şen olarak belirtirsin. Tabelaya ise ister Şen market yazarsın ister Şen ticaret.
Bu işte para var! - https://buisteparavar.com

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Yöneticilik
Editör5590 yazı
Manav diye açılıp bir süre sonra süt satmaya da kalkışınca normalde pek bir şey olmaz ama bir takım denetimlerde bunun farkına varan memurlar niye böyle diye sorarlar.

Açılışta beyan edilen işin yapılması gerekir. FAzladan bir şey yapılacaksa bir dilekce ile müracat edilir ve o işte yapılır. Bir sorun olmaz. Ancak ilave yapılacak işin özel prosedürleri var ve dükkan ona uygun değilse biraz sorun çıkar tabi.

Mesela bir manavın hijyen şartları ile bir mandıranın hijyen şartları aynı olmaz. Manav süt satacaksa dolabını alıp koymalıdır. Etrafı süte uygun şekle sokmalıdır.

Şirketler kurucusundan ayrı yeni bir şahsiyet kabul edildiğinden bir isim koymak lazımdır. Ama şahış firmalarında firma kuran kişidir, tüm yasa ile muhatap olacak olan sorumlu kişidir. Bir adı zaten vardır. Firmanın adı kişinin adı ile aynıdır. Nüfus cüzdanında yazan isim yani. Vergi levhasında o yazar. Ama tabelamıza istediğimiz bir ticari ismi yazma özgürlüğümüz vardır. Hatta faturaya bile bu ünvan yasal bir geçerliliği olmasa da yazılabilir, isim soyad olmak kaydı şartıyla.
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Yeni Üye50 yazı
Zaten firma kurma aşamasında manav süt mandıra yerine temel sektörü belirtirler genelde, Şen Gıda... Yada çimento kum kireç satacaksın yanındada kapı kolu boya satacaksan temel sektör ismi Şen İnşaat gibi...

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Esnaf