Sayın bakmakgörmek,
Siz bakıyorsunuz sadece..Herkes ticaret yapacak diye bir husus yok.Ciddi anlamda bir yanlış yapıyorsunuz.Tabiki ticaret kutsal bir iş.Helede sen birde istihdam yaratıyorsun,gerçekten bence sevabı olan birşey..Ancak bu tavır,insanları bu denli gazlamak çok çok yanlış..
Size bir örnek vereyim..Sizin ilk 10 da geçtiğiniz okul kantini işletmeciliği..Okul kantinlerinde öyle kira bedelleri çıkıyorki bazen akıllara zarar.Nakit para dönmesi vs. herkese cazip geliyor.Gerçektende cazip bir iş.İşi bilmeyen adam teklifini geçerken 1000 öğrenci var,günde 1 tl harcasa günde 1000 tl cirodan hesap yapıp geçiyor,bilen ise beslenme çantası getiren,öğle arası yemeğe giden vs 1000 in 500 ünü yok sayıyor ona göre teklif geçiyor.Arada %100 fark var.Kiminin hesabında %300 yapar..
Nitekim sizin gibi birinin gazladığı bankacı bir arkadaşımın eşi işini bırakıp bir kantin işletmeye kalktı 1 yılda kapattı zarar 25 000 tl.+ kaybettiği işi,tazminatı..
Aynı dershanenin işletmesi ile ilgili bizim yanda dönercide çalışan usta gitmiş görüşmüş bahsetmişti sordum ne oldu diye,yok orda iş yapmaz dedi..
Sonradan arkadaşmın aldığını öğrendim işletmesini dedim bizim yandaki dönercideki usta iş yapmaz demişti aynı yer için..-- Yok yok dedi ben araştırdım,sorduk soruşturduk,ciddi kar marjı var falan filan ... :)))
1 yıl sonra delik 25 bin tl..İnşallah birde boşamaz hanımını :))
Aynı usta,okul kantin ihalelerine girecem diye kredi çekti,6 ay sonra getirdi parayı kapadı krediyi.Haydırdır abi??
Işığu gören ihaleye girmiş,ben 1 teklif geçiyorsam millet 3 geçiyor hepsi bir yıla batar dedi..nitekim gerçektende öyle olduğunu duyduk.Halbuki işi bu adam alsa,para kazanacak,vergi ödeyecek,işçisini iyi bir maaşla çalıştıracak,maaşını geciktirmeyecek,alacak verecek ekonomiye can verecek :)
Ben Bursa da osmangazi metro istasyonunda 1500 tl maaş + sigorta ile simitci tezgahında adam çalıştıranda tanıyorum.Elbette birileri bir işi yapıyorsa para kazanıyor.
Ne böyle mantıkdan uzak bir şekilde,ticarette bereket vardır hayır vardır helaldir gazı ile milleti zarara sokmak lazımi,nede gerçekten işi yaparken işi tıkırındayken adamların işini bozmak lazım..
Bazı arkadaşlarında dediği gibi,bir pideci açarsın,adam gelip ertesi gün yanına dükkan açar,al başına belayı ya iyi olan bir süre iyi bir kazık yemiş olur ve kazanır,yada gücü yoksa oda batar gider sende kapatırsın..
Bence bununla ilgili verilebilecek en gzel tavsiye,bir işi çok çok iyi biliyorsanız,yada fark yaratabilecek durumdaysanız,ciddi bir projenız varsa durmayın,girişimci olun,girişimci ruhunuzu kaybetmeyin ve araştırın deneyin falan filan..
Ama 15 binle bu işi yap bu kadar kazan,muhasebeyi bırak kamyonculuk yap,gibi tavsiyeler zarardan baska bısı getırmez.Kaldıkı okudugumuzda yorumları % 50 %50 ye etkıleşim var.Kimisi gerçekten gaza geliyor yani..
Bir mühendisdende çıka çıka 10 madde proje pide dükkanı,kantincilikikamyonculuk çıkıyorsa hakkatten vay memleketin haline..Yukarıda çizdiğim senaryoyuda doğrular nitelikte ironik bir durum..
Sayg..
... ... ...