Ana içeriğe geç

Dış Ticaret

Dış Ticaretin Bilinenleri Bilinmeyenleri

BaşlatanufukihracatTarih27/12/2009 21:32:17Yorum11

İlk mesaj
Yeni Üye98 yazı
En büyük yüz ihracatçının on tanesinin internet sitesi bile yok! Arkadaşlar dış ticaret belki de girişimciler açısından içinde en fazla fırsat barındıran bir sektör. Artık günümüz Türkiye'sinde de bir çok şeyin üretilebildiğini ve ülkemizin artık o eski içine kapalı Türkiye olmadığını düşünürsek ülkemizin özellikle ihracatta alacağı çok yol var. Peki dışticarette Türkiyenin şansının fazla olduğu sektörler nelerdir?Tekstil, gıda, kimyasallar, hammaddeler, demirçelik v.s
bu sektörlerden ve diğer sektörlerden ibrenin Türkiyeden yana olduğu sektörler nelerdir?
İlgili arkadaşlar düşüncelerini paylaşırsa memnun oluruz.

Yerleşim Türkiye / Türkiye
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
11 yorum
Üye1714 yazı
Bilinenler zannetiğimiz birçok şey dış ticarette bilinmeyenlerdir. Dış ticaret şirketleri dediğimiz birçok şirket artık yol olmak üzere. Çünkü eski "dış ticaret" yani "ihracat" yeni dönemde farklı yapılıyor. Müşteri bulma, pazar araştırma, pazar yaratma gibi kavramlar atalarımızın zamanından kalma tarzda yapıldığı için bunu ciddi yapanlar iyi iş çıkartıyor. Dış ticaret denilince akla hemen "iyi iş" müşteriyi bul, üreticiyi -ürünü bul, aracı ol para kazan gibi algılanıyor ama malesef değil. Başlangıçta sadece bu terimlerle yola çıkanlar kaybeder...

Bu yazı daha çok uzar....
Bu işte para var! - https://buisteparavar.com

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Yöneticilik
Yeni Üye22 yazı
Merhabalar, büyük firmalar zaten kendi imkanları ile ihracatı çözmekte veya çözmek için çalışmalar yapmakta.

Esas mesele, diğer grup yani bilgisi ve becerisi olan ama yeterli miktarda parası olmadığı için piyasaya giremeyenler.

Şöyle bir misalle özetlemeye çalışayım; eskiden (biz çoçukken) çeşmeler az olduğu dönemlerde bahçelerde tulumba diye tabir ettiğimiz aletler olurdu. Biz büyük abilerimizle birlikte tulumbaya gider tabi giderken elimizde içi su dolu küçük bir ibrik çünkü tulumba muhtemelen suyu aşağı bırakmıştır, suyu tekrar yukarı çekmek için kullanırız (eskiler bilir). Burada önemli olan suyu yukarıya çıkarmak için elinizde bulunan su! El beceriniz iyi ise, getirdiğiniz bir ibrik su ile diğer bütün boş kaplarınızı doldura bilirsiniz, şayet el beceriniz iyi değil ise o zaman yandınız, elinizdeki bir ibrik suyuda kaybedersiniz.

Bence dış ticaret veya diğer bazı konularda böyle, elimizde az bir sermaye var, birşeyler denemek istiyoruz, bir taraftanda korkuyoruz, ya elimizdeki su'dan da olur ise. Arkasında ibriğini tekrar su ile dolduramayacak kişiler böyle bir riske girmesin. Selamlar.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Sanayici
Yeni Üye33 yazı

Dış ticarette türkiye'den ürün satılacaksa bence avantajlı sektörler şunlar:

- Yaş meyve sebze
- Kurutulmuş gıda
- Şarap ve benzeri alkollü içecekler
- Demir çelik ve metal sanayii
-Bazı yapı malzemeleri

İthalatta ise türkiye'ye ithal edilebilecek ürünler şunlardır:

- Tahıl çeşidleri
- Baharat
- Her türlü kimyasallar
- Plastik madde hammeddleri

benim aklıma gelen bildiklerim bunlar.

yalnız, burada önemli olan, ürünün pazarlanmasıdır. artık ithalatçı şirketleri tespit etmek çok daha kolay. ama bu şirketlerle telefonla konuşup fiyat vermek herkesin yapabileceği şey değil. her şeyden önce cesaret ve dil lazım.

diğer bir konu da aracılık. sanılanın aksine eğer kendi üretiminiz yoksa, aracılıkla çok para kazanamazsınız. zira, çoğu üründe kar marjları çok yüksek değil. o işi yapan tonla şirket var, dolayısıyla rekabet çok. aracılıkla çok yüksek kar marjları olmaz. ancak çok sık yaparsanız para kazanırsınız.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Dany?manlyk
Üye546 yazı
Sn. rtersioglu na katilmamak elde degil. cok guzel bir konuya parmak atmis durumda. Ama benim itirazim biraz da olmamasi gerekenler uzerine.

Simdi biliyorsunuz forumun amaci fikir paylasimi, dusunce aktarimi,deneyim degisimi vs uzerine odaklanmis durumda, buraya kadar mutabikiz umarim ama bu saydigim ana kategorilerden bazilari ozellikle de dis ticarete dayali olanlarin pek cogunda bazilarinin freelance broker olarak tanimladiklari is hakkinda pek de dogru olmayan seyler yazildi.

Evet dis ticarette hala cok cok az da olsa ekmek var, ama o ekmek dediginiz sey sadece ama sadece ureticiler icin var, digerleri sadece bekle-gor-izle-yakalyabilirsen yakala siyasetini benimsemis durumda. Bakin kisa bir incelemenin ardindan edindigim izlenimler;

1) Maymun dunyanin her noktasinda gozunu fena derecede acmis durumda, kimse aracilarin oldugu bir ise girmek istemiyor, bir miktar masarafi goze aliyor, elemanini gonderiyor, yerinde-ureticinin adresinde tespit yapilip anlasma yapiliyor.

2) Ilk maddedeki masrafi goze alamayanlar icin ikinci bir yol acilmis, ilk sozlesme sadece bir seferlik-sinirli bir alim icin yapiliyor ama alicinin ikinci sirketi bu sefer ilk alimin ardindan yapilan butun islemlerde devreye giriyor, zavalli broker ikinci anlasma icin beklerken coktan essegi alan uskudari geciyor.

3) Siz siz olun sakin bu turden bir iliskinin icine girmeyin cunku artik dunya ozellikle de ticaretin onemli boyutta gelistigi ulkelerde aracilik hizmetleri pek guzel karsilanmiyor, eskiler nispeten biraz daha sansli.... Bir de dikkat edin simdi herkes alis-veris yapilmak istenen ulkede yerlesik durumda olan birilerini muhattab almak ister, burada da son zamanlarda ''''' cin deyim, her turlu hizmet gorulur '''''' tarzinda yazilar gormek mumkun.

Eger uretici iseniz dis ticarette sinirlarinizi zorlayin, yapabilirseniz-karliysa da ne ala ama ben serbest brokerlik yapacagim derseniz isiniz inanilmaz zor. Ben test ediyorum, oradan biliyorum.
Nakipoğlu

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Yeni Üye29 yazı
Dis ticaretle bifiil ugrasmiyorum ama arkadaslarinda soyledigi gibi araci olayim komisyonumu alayim isi cok zor artik. Uretici icinde iyi bir gumruk musaviri, bu islerden anlayan iyi bir personel olmadan cok ama cok zor. En basta kirtasiye isi adamin iflahini kesiyor zaten. Mesela Cinden cakmak getirceksen oyle her gumruge olmuyor ihtisas gumrugu var cakmagin... Yani isi bilmessen burnundan gelir, eldeki bulgurdanda olursun
Nothing venture, nothing gained.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Esnaf
Üye546 yazı
Birde olayin dis ticaretin az kesim tarafindan kullanilan yada kullanilamayan taraflari var, simdilerde ben de genclere soruyorum istikbali nerede arayacaksiniz diye, hepsinde bir kilitlenis var dis ticaret diye, uretici misin ? yoksa satis amacli mi gireceksin diyorum ikisi de degil ben broker olacagim, su anda calismalarim devam ediyor diyorlar bana. Ben de kendi kendime daha cok ugrasirsin diyorum ne diyeyim.

Yukarida da az da olsa bahsettim, brokerlik artik saygin bir meslek olmaktan cikti, simdilerde eften-puften web sitesi olan herkes aracilik yoluyla yolunu bulmaya calisiyor, calisiyor diorum sadece bosuna kurek cekip duruyorlar, cunku o geminin coktan kactiginin pekcogu farkinda bile degil. Sanirim bu yanlis algilamaya cevrelerinden kulaktan dolma bilgilerle edindikleri izlenimler nedne oluyor. Ben anlatmaya calisyorum ama iclerindeki genclik atesi sanirim tecrubeli bir agabeyleri olarak beni dinlemeye engel oluyor.

Dis ticarette bilinmeyen eleman kalmadi, az uygulanan bir iki teferruat harici her seyi herkes iyi-kotu biliyor vesselam
Nakipoğlu

Üye546 yazı
Web sitesinin olup-olmamasi olayin gerceklesme ihtimalini kesinlikle etkileyen bir mefhum degil buna inanin, sirketler ellerinde iki canta birinde laptop digerinde birkac numune fuar fuar gezip duruyorlar, ellerindeki urunleri tanitip guvenilir bir imaj vermek icin de referanslarini yada devlet desteklerini gosteriyorlar.

Yani ilk bilmem kac ihracatcinin web sitesi bile yok demek olaylara daha derin bakmamizi engellemesin. Web sadece ilk intibayi yaratir, ama kesinlikle is baglamanizi saglamaz.
Nakipoğlu

Üye102 yazı
Yorumlara bakarak açık söyleyeyim,umutsuzluğa kapıldım..İleride dış ticaret okumak gereksizmidir yani?Veya şöyle sorayım,ileride nasıl olacak peki bu işler?
Detaylı bir şekilde aydınlatabilirseniz çok memnun olacağım..
Teşekkürler.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ö?renci
Üye546 yazı
Sn Uffie

Kesinlikle umutsuzluğa kapılmayın, benim demek istediğim mevzu siz üretici değilseniz-satıcı değilseniz, sadece aracılık yaparak para kazanma devriniz çok tan geçti. Sizin bir miktar paranız vardır, iyi bir mal tedarik edersiniz, alıcısını da bulursunuz satarsınız aradaki fark da size kalır, bu iş sonsuza kadar baki.

Benim demek istediğim hiç risk almadan, sadece alıcı-satıcı dayıları biraraya getirmeden mütevellit broker lık denen şey in miadının dolduğudur.

Siz dış ticaret okuyacaksınız, hiç olmadı herhangi bir firmada dış ticaret-ithalat-ihracat-lojistik servislerinden birinde çalışacaksınız, umarımda iyi noktalara geleceksiniz. Dış ticaret ateşi asla sönmeyecek bunu unutmayın ama bazı yerlere ve sıklıkla da bu forumda yazılanlara bakarak gerçekleşmesi imkansız hayallere kanmayın, aldanmayın. şimdilik belki yaşınızdan mütevellit iş imkanı da az gibi görünebilir ama inanınız 18-20 sene içinde eğer ülke belli bir noktaya gelecekse bu tamamen dış ticaret sayesinde olacaktır, siz o zamana kadar mümkün olan her bilgiye ulaşın.

Saygılarımla
Nakipoğlu

Üye160 yazı
Web sitesi hersey demek değil belki ama önemli bir sey;

B2B siteleri önemli bir sey;

Fuarlara katılmak yada en azından eline çantanı alıp fuarlarda potansiyel müşterilerle konusmak da önemli;

Kısaca müşteri bulmak için her faktör az yada cok önem arz eder;
Ve daha önemlisi Üretici iseniz ürününüzün kaliteli olması;Gıda ile ilgiliyse mesela -benimki öyle-Her türlü Uluslararsı saglık -işletme belgeleri olan işletmede işletebilmek önemli-
fason yada kendi işletmen önemli olan uluslararası piyasada gecerli olan belgeleri olan işletme yapılabilmeli.

Gümrük müşaviri düzgün olmalı-Son dakka ATR belgesi almamalı mesela -İhracat bilgin olmalı -Malı nasıl yollayacaksın F.ob
Cif- Ex-work-?

Ödeme şeklin ne olacak Peşin-Akreditif hangi çeşit akreditif-100 çesit var-
yani dikkat edecek cok sey var ama üretici saglamsa ürün kaliteliyse zaten mal kendini satıyor-diğer işlerde uzman olamzsın zaten Gümrükçün ayrıdır ihracatdan anlıyosan ne ala anlamıyorsan anlayanla calısacak yada azmedeceksin sora sora öğreneceksin-
Yabancı dil çok ama çok önemli müşteri ile direk telefonda yada nette konusacaksın gerekirse atlayıp gideceksin o ülkeye konusacaksın-
Bos durmayacaksın cesaret edeceksin olmazsa olmaz denedim diyeceksin..Ama sahaya ineceksin o havayı soluyacaksın ortama dahil olacaksın.sen kendini nasıl görürsen herkesde seni öyle görür....

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Dany?manlyk
Üye546 yazı
Sn arzum74 dis ticaretin herkesce malumu olan temellerini cok kisaca anlatmis, ustune de yabanci dil olayinin onemine vurgu yapmis, bu hususlar cok ama cok onemli.

Daha da bir dolu detay var ancak bu detaylari gumrukcunuz iyi ise size anlatacak, siz yolunuza cikmadan once size yol-yontem gosterecektir, bu konulari pek fazla kafaniza takmayin, siz esas eleman olarak musterinizi baglamaya calisin derim ben, esas is musteriyi ciddi musteriyi bulmakta, sonrasi bir sekilde halledilir.
Nakipoğlu