Ana içeriğe geç

İş Dünyası

Avrupada İlk 5 Teyiz

BaşlatanlastottomanTarih20/12/2009 12:08:13Yorum96

İlk mesaj
Üye979 yazı
Türkiye, IMF ile anlaşma yapmadan krizde gösterdiği yüksek performansla Avrupa’da Fransa, Almanya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’yle birlikte 5 süper devletten birisi oldu.

Küresel krizde gösterdiği performansla model ülke olarak gösterilen Türkiye, Avrupa’da ön plana çıktı.

Bağımsız araştırma kuruluşu The Future Laboratory tarafından hazırlanan ‘Geleceğe Dayanıklı Avrupa’ araştırmasına göre Türkiye kriz döneminde yüksek performans sergileyen beş Avrupa ülkesinden biri oldu. HSBC Kurumsal Bankacılık birimi için The Future Laboratory isimli bağımsız araştırma kuruluşu tarafından hazırlanan ‘Geleceğe Dayanıklı Avrupa’ araştırmasında, Fransa, Almanya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’yle birlikte Türkiye’nin de yer aldığı 5 Avrupa ülkesi yeni ‘süper devletler’ olarak nitelendirildi.

Araştırmanın sonuçlarını açıklayan HSBC Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı’ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Özkaya, Türkiye’nin AB üyesi olmadığı halde bu performansı sergilediğine dikkat çekti.

Özkaya, raporun şirketlerin sanıldığı gibi krizden çok etkilenmediğini gösterdiğini belirterek, “Bir çok şirket verimlilik sağla****, maliyetlerini azaltarak kâr marjlarını korumuş. Örneğin Polonya’da şirketlerin yüzde 74’ü, Çek Cumhuriyeti’nde yüzde 56’sı Türkiye’de ise yüzde 40’ı kâr marjlarında hiçbir kayıp yaşamamış” dedi.

2010’DA BÜYÜME YÜZDE 3.5 OLUR

HSBC Başekonomisti Murat Ülgen de ekonomide 2010 yılının ikinci yarısından itibaren faiz artırımı beklediklerini belirterek, “Enflasyon yavaş yavaş yukarı gidecek. Bu da nominal faizleri etkileyecek” dedi. Ülgen, 2010 için enflasyon tahminlerinin yüzde 7-8, büyüme tahminlerinin de yüzde 3-3.5 arasında olduğunu kaydetti.

Ekonomide dış talepteki toparlanmanın iç talebe göre daha iyi olduğunu belirten Ülgen şunları söyledi: “Ancak bu böyle devam eder mi? Avrupa’daki teşvik paketlerinin etkisi bitince ne olacak göreceğiz.” #65533; AJANSLAR

Yatırımcıların gözdesi olduk

Avrupa’da son dönemde yaşanan ülke borcu risklerinden ve düşürülen kredi notlarından endişe eden yatırımcılar, 2010 yılında Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan piyasaları tercih edeceği belirtiliyor.

Reuters’ta yer alan haber analizde, Türkiye, Endonezya ve Rusya gibi ülkelerin kredi notlarının 2010’da yükselebileceğine de dikkat çekildi. Yatırım bankası Royal Bank of Scotland’ın gelişmekte olan Avrupa ülkelerinden sorumlu müdürü Tim Ash “Mısır’ın GSYİH’sının yüzde 80’ine denk gelen seviyede ülke borcu varken, Türkiye’nin kredi notunun Mısır’ın iki puan gerisinde olması çok saçma” dedi.

Avrupa’nın süperleri

* Türkiye

* Fransa

* Almanya

* Polonya

* Çek Cumhuriyeti

Star gazetesi-Ajanslar
“Tomurcuk derdinde olmayan ağaç odundur.” (N. F. Kısakürek)

Yerleşim Bulgaristan / Veliko TirnovaMeslek İthalat / İhracat
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
96 yorum
Üye2659 yazı
Son Osmanlı Sen arabanın Kilometre ibresine bakıyorsun. Ben ise yol alıp almadığına :)) :))

Arabanın Kilometre ibresinin 220km hıza dayanması hareket ettiğimizi göstermiyor.Belkide tekerlekler yere temas etmiyor ve gaza bastıkça boşa dönüyor.
"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."

ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem

Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....

Yerleşim Türkiye / SamsunMeslek Saty? / Pazarlama
Üye305 yazı
sayin lastottoman, ilk 5 teyiz ama Avrupaya bunun getirisi nedir?

iki gündür bir hayli kizginim.

AB, basvurusu dahi olmayan Sirbistan,Karadag ve Mekadonyaya (BU Ülkeyi ayri tutuyorum) Vize serbestisi tanidi.

Her tarafta bayram havasi var.

AB bu Ülkelere,killarini dahi kipirdatmadan Novel Ödülü verdi.

Bunu hazmetmek o kadar zorki.

Türkiyenin bütün Antlasmalara göre en gec 1986 yilinda AB de serbest Dolasim hakkini elde etmesi gerekiyordu,bugün hala Konsolosluk önünde vatandaslarimiz Vize icin sürünüyor,o da alabilirse..

Benim anlamadigim ise ,NEDEN bugüne kadar hic bir siyasi Lider ve disisleri Bakani bunun arkasina düsmez?

Ve bu konuda neden Siyasilerin agzi ketum? Neden bir laf etmezler?

Ben bugüne kadar bu konuda bir girisimi duymadim..

Bir kac ay önce Gazetelerde TIR söförlerinin Avrupa zaferi adi altinda yazi cikmisti,mahkemelerde serbest dolasim ve calisma hakkini catir catir almisti..

Ne oldu ogünden bugüne?

kim bu haktan yararlandi?

Belki Hükümet icin bu büyük bir Dayanak olur diye düsünülmüstü,ama yine kuyruklar iki bacagin arasinda tirsdilar....

Yaziklar olsun,bu milletin sirtindan oraya gelipde nutuk atanlara...

Yerleşim ALMANYA / MünsterMeslek Serbest meslek
Üye643 yazı

SANAYİ ÜRETİM EKİMDE YÜZDE 6.5 ARTTI

-Aylık Sanayi Üretim Endeksi Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 oranında, Eylül ayına göre ise yüzde 13.7 arttı. ANKARA (ANKA) - Aylık Sanayi Üretim Endeksi Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5, bir önceki aya göre ise yüzde 13.7 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 5.2 artarak 139.1’den 146.3’e; imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 6.6 artarak 109.5’den 116.7’ye; elektrik, gaz ve su sektörü endeksi ise yüzde 6.4 artarak 111.1’den 118.1’e yükseldi.
TÜİK, Ekim ayı Aylık Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı Aylık Sanayi Üretim Endeksi, 2009 yılı Ekim ayında beklentilerin üzerinde artış gösteren Aylık Sanayi Üretim Endeksi, 2009 yılının 7 aylık döneminde yaşanan toparlanmanın ardından, Ağustos ayında düşüşe geçmişti. Ağustos’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.3, bir önceki aya göre ise yüzde 5.7 azalış göstermişti. Eylül ayında ise sanayi üretim endeksi geçen yıla göre yüzde 8.6 azalırken, bir önceki aya göre 0.2 azalmıştı. Ekim ayında sanayi üretim endeksinin toparlanmasında, geçen yılın imalat sanayine endeksinin kriz etkisiyle düşük seyretmesinin etkili olduğu gözlendi. 2009 yılı Ekim ayı sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, yüzde 6.6 artan imalat sanayi sektörü endeksinin 109.5’den 116.7’ye yükseldiği görüldü. Ancak 2007 yılı Ekim verilerine bakıldığında imalat sanayi endeksi 119.3 olarak gerçekleşmişti. Elektrik, gaz ve su sektörü endeksi ise 2009 Ekim’inde geçen yıla göre yüzde 6.4 artışla 111.1.’den 118.1’e yükseldi. 2007 yılı verilerine bakıldığında endeks 111.5’ti. Ekim ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 5.2 artarak 139.1’den 146.3’e yükseldi. 2007 Ekim’inde ise 127.8’di.

-EN YÜKSEK ARTIŞ YÜZDE 11’LE ARA MALI İMALATINDA OLDU-

Ana Sanayi Grupları (MIGs) Sınıflamasına göre, 2009 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 11 ile ara malı imalatında görüldü. Diğer gruplar incelendiğinde, dayanıksız tüketim malı imalatının yüzde 8.1, dayanıklı tüketim malı imalatının yüzde 7, enerjinin yüzde 1.9 oranında arttığı, sermaye malı imalatının ise yüzde 3 oranında düştüğü görüldü.

-EN YÜKSEK ARTIŞ YÜZDE 38.3’LE TIBBİ HASSAS VE OPTİK ALETLERDE OLDU-

İmalat Sanayi Alt Grupları incelendiğinde, en yüksek artış oranı tıbbı hassas ve optik aletler ile saat imalatında gerçekleşti. İmalat Sanayi Üretim Endeksi alt gruplarının 2009 yılı Ekim ayında 2008 yılı aynı ayına göre yüzde değişim oranları incelendiğinde, en yüksek artış oranının yüzde 38.3 ile tıbbi hassas ve optik aletler ile saat imalatında gerçekleştiği görüldü. Bunu, yüzde 19.1’lik artış ile mobilya hariç ağaç ve ağaç mantarı ürünleri imalatı takip etti. Bununla birlikte, en yüksek düşüş ise yüzde 31.5 ile büro makineleri ve bilgisayar imalatında gerçekleşti. (ANKA/SON)
(HGS/BÜN)
Yalancinin mumu yatsıya kadar yanar,
Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner,
Aldatanlar bir gün olur aldanır,
Kimse sanmasın yaptığım yanıma kalır,
Kul hakkı yiyenler büyük günah alır.

Yerleşim Türkiye / KantinciMeslek Esnaf
Üye979 yazı
sayın masal, ekonomı verılerının boşta ölçumü diye bır kavram yoktur verdıgınız orneğin konuyla uzaktan yakından ılıskısı soz konusu olamaz.

Bu verıler senelerdır kullanılan ve objektıf kurumlar tarafından yapılan uluslararası gecerlılıgı olan arastırma sonuclarıdır.

sayın astana sıze tamamen katılıyorum ancak bır gercek varkı bız asla avrupalı olmadık vede olmayacagız bunun avrupada farkında cunku turkıye gıbı bır ulkenın avrupa bırlıgıne gırmesı demek avrupanın bır anlamda gecerlılıgını yıtırmesı demektır adamlar bızden her alanda çekınıyorlar ama bosna kosova arnavutluk mekadonya sırbıstan ıse bızım yanımızda devede kulak kalır avrupa bunların serbest dolasımını rahatlıkla kaldırır ama bızım serbest dolasımı asla kaldıramaz.

Yerleşim Bulgaristan / Veliko TirnovaMeslek Ythalat / Yhracat
Üye124 yazı
"türkiye en geç 1998 yılında avrupa birliğine üye olacaktır" Tansu Çiller.
Honoré de Balzac

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Esnaf
Yeni Üye61 yazı
bir zamanlar popüler bir şakrı vardı palavra palavra diye nedense yazıları okuyunca aklıma geldi
M

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Yöneticilik
Üye2659 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - lastottoman
sayın masal, ekonomı verılerının boşta ölçumü diye bır kavram yoktur verdıgınız orneğin konuyla uzaktan yakından ılıskısı soz konusu olamaz.

Bu verıler senelerdır kullanılan ve objektıf kurumlar tarafından yapılan uluslararası gecerlılıgı olan arastırma sonuclarıdır.

sayın astana sıze tamamen katılıyorum ancak bır gercek varkı bız asla avrupalı olmadık vede olmayacagız bunun avrupada farkında cunku turkıye gıbı bır ulkenın avrupa bırlıgıne gırmesı demek avrupanın bır anlamda gecerlılıgını yıtırmesı demektır adamlar bızden her alanda çekınıyorlar ama bosna kosova arnavutluk mekadonya sırbıstan ıse bızım yanımızda devede kulak kalır avrupa bunların serbest dolasımını rahatlıkla kaldırır ama bızım serbest dolasımı asla kaldıramaz.

Eğer performans yüksekse krizden dolayı kapanan şirketlerde çalışanlara anlat bunları:))

Emekliye ,Memura anlat, Esnafa anlat:))

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."

'Keşke'Leri Sevmem !!

Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....

Üye2311 yazı
Sayın lostottoman 2000 ler deki krizde de en çok geliri bankalar açıklamıştı holdingleri ve iş adamlarını solla****,eğer bankacılık açısından bakarsanız şimdilik durum iyi geri kalanlar yani ciro,istihdam,krizde devlet bazında ayrılan kaynaklardaki sıralamaya bakınca durum tek kelime ile vahim,ben sen o yok,biz var ve bizin durumu çok kötü,sokağa çıkan anlar,suni gündemler maalesef polyanacılık oynamaklar bu acı gerçekleri değiştirmiyor,şehrin ana alterlerindeki boş mağazalara bir bakın her gün yenileri kapanıyor,ne demek istediğimizi anlarsınız,o da olmadı düşen vergi gelirlerine bakın işte hükümetler orda anlarlar hasarı,maalesef ekonomik açıdan durum hiç iyi değil kim ne derse desin,görünen köy kılavuz istemez,hala ekonomide derviş hükümetlerinin politikaları yürütülüyor,yani kısaca batı cephesinde değişen bir şey var ama maalesef olumlu değil,o yüzden bu tesbitinize ticaretin içinde olan bir arkadaşınız olarak katılamayacağım,saygılarımla...

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Saty? / Pazarlama
Üye979 yazı
sayın masal ben uluslararası bır kurumun avrupa bolgesındekı arastırma sonuclarını yazdım bu verıler dunya standartlarında hazırlanan verıler yanı ben uydurmadım ayrıca turkıyede acılan sırket sayısı ıle kapanan sırket sayısı arasında %10 luk bır fark varken almanya belcıka ıngıltere avusturya gıbı ulkelerde en dusuk oran %13 tur sız ekonomık krızın sadece turkıyede oldugunu sanarak yanılıyorsunuz bu krız avrupayı supurdu desem yerıdır ama bızım halkımız herseyı kendı cebıne gore uyarladıgı ıcın global verılerı yanlış yorumlayabılırler benım yukarda yazdıgım yazı global bır verıdır turkıyedekı hukumetın veya muhalefetın tekelınde olan bır verı degıldır ayrıca memura esnafa ne anlatayım sadece 2008 yılında 309 mılyar ytl lık ev kredısı ,220 mılyar dolarlık arac kredısı kullanılıyorsa kusura bakmayın herkes hesabını yaparak kredı ceksın sonrada altında son model avrupa araba yada yenı aldıgı apartman daıresının ıcınde ben bu borcları nasıl odeyecegım dıye kara kara dusunur cunku onceden ne evı nede avrupa arabayı ruyalarında goremeyenlerın sımdı altında hem arabası hemde evı var bu kredılerı cekenler bunların odenecegınıde bılıyordu sanırım, esnafa gelınce sevgılı esnafımız beklıyorkı bırılerı ekmegı getirıp agzına koysun 1 aya yakındır turkıyedeyım dıyebılırımkı gıttıgım 100 esnaftan 90 ı yerınden bıle kalkma**** musterı ıle ılgılenmeyerek lakayt sekılde ıs yapmaya calısıyor yada parası var rastgele bılmedıgı bır sektore gırmıs batıyor, sımdı bu adamlara mustehak degılmı soruyorum adam saat 10 da dukkan acıyor sonra abı ıs yok dıyor ılk olarak ısıne saygın olacak musterıye saygın olacak mantıklı sektorlerde bıldıgın ısı yapacaksın yoksa krızde gelır parada gıder bu zamanda kımsede getırıp ekmegı agzından koymaz o eskıdendı ama devır degıstı turkıyede yapamıyormusun açıl gıt guney afrıkaya orta asyaya muhakkak yapılacak bır ıs vardır ornegın konıksten tanıstıgım bır abım burda bazı sebeplerden batmıstı aılesıde vardı ama kendısı elınde bulunan cok az bır sermaye ıle orta asyada bır ulkede lokanta actı ve ıslerıde ıyı ama oturup yok krız boyle yaptı yok ben naneyı yedım bısey yapamam demedı sımdı soruyorum
, burda bu abımız gıbı dusunen kac kısı var lutfen bırazda hataları kendımızde arayalım nelerı yapıp nelerı yapmadıgımızın muhasebesını yapalım, benımde turkıyede ıslerım pek ıyı degıldı baktım olacagı yok bırakıp bg ye geldım ve cok sukur burda ıslerım gayet ıyı ama hıc bır zaman yok turkıye soyle yok boyle diyip hatayı baskalarına atmadım burda olmuyorsa baska yerde denerım dedım ve cok sukur maddı olarak rahatım ve buyumenın hesaplarını yapıyorum ınanıyorumkı bu yazımı okuyan sevgılı kardeslerım bıraz kendılerını sorgularlar hıc olmazsa hukumete yaptıkları elestırının %1 ını kendılerıne yaparlar ve dogru karar verırler yazı uzun oldu hakkınızı helal edınız.
saygılarımla

Üye979 yazı
sayın metın dervısın ılacı olsaydı kendı kelıne surerdı dervısın polıtıkası ımf endekslı bır ekonomıydı dıkkat edersenız son 1 sene hemde global krıze ragmen ımf ıle anlasma ımzalanmadı ve ben sahsı olarak ımzalanması taraftarıda degılım ayrıca dıyeceksınızkı bunlar uzun vadede bunu yaptı o zaman dervısın geldıgı andan gıttıgı ana kadarkı verılerle bu hukumetın yıllık verılerını oranlayalım bakalım ne cıkacak o zaman olay gayet net anlasılacaktır.

Bırde benı burda hukumet sozcusu gıbı gorup elestırılerı sahsıma yapan arkadaslara soyluyorum;ben bır vatandasım dogruya dogru egrıye egrı demesını gayet ıyı bılırım ama bakıyorumkı herkes egrılerı zaten soyluyor bende barı bıraz dogruları soyleyeyım ıstedım ama bazılarının hedef tahtasına yıne oturdum sadece el ınsaf dıyorum bu ulkeye yapılan her hızmetı takdır eder, ulkeye zarar veren her polıtıkayıda elestırmesını bılen bırıyım bunu dıger yazılarımdada gorebılırsınız ama bır yerde dogrular da varsa yazılınca lutfen kabullenmesını bılın bu arastırmayı babamın sırketıne yaptırmadım bagımsız bır ekomık kurumun bılımsel verılerı, bunlar sız kabul etsenızde etmesenızde verıler bu her yazıya sırf muhalefet olsun dıye yorum yapmaktanda gerı duralım beyler, yapıyorsakta karsıdakı kısıye saygılı olmasınıda bılelım adabına gore yorum yapalım sonucta burası kavga yerı degıl bılgımızı deneyımlerımızı paylaşma forumu kendı egolarımızı tatmın ugruna kımsenın kalbını kırmayalım, degmez dıyorum.

saygılarımla.

Üye643 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - balzac
"türkiye en geç 1998 yılında avrupa birliğine üye olacaktır" Tansu Çiller.

Onlar,şunlar,bunlar ülkeyi bu duruma getirdiler ve yapanın yaptığı yanına kar kaldı...
Ama hep birlikte dibe indik ve hep birlikte yukarı çıkmaya çalışıyoruz emekli,memur,esnaf...
Yalancinin mumu yatsıya kadar yanar,
Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner,
Aldatanlar bir gün olur aldanır,
Kimse sanmasın yaptığım yanıma kalır,
Kul hakkı yiyenler büyük günah alır.

Yerleşim Türkiye / KantinciMeslek Esnaf
Üye2659 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - METTİN
Sayın lostottoman 2000 ler deki krizde de en çok geliri bankalar açıklamıştı holdingleri ve iş adamlarını solla****,eğer bankacılık açısından bakarsanız şimdilik durum iyi geri kalanlar yani ciro,istihdam,krizde devlet bazında ayrılan kaynaklardaki sıralamaya bakınca durum tek kelime ile vahim,ben sen o yok,biz var ve bizin durumu çok kötü,sokağa çıkan anlar,suni gündemler maalesef polyanacılık oynamaklar bu acı gerçekleri değiştirmiyor,şehrin ana alterlerindeki boş mağazalara bir bakın her gün yenileri kapanıyor,ne demek istediğimizi anlarsınız,o da olmadı düşen vergi gelirlerine bakın işte hükümetler orda anlarlar hasarı,maalesef ekonomik açıdan durum hiç iyi değil kim ne derse desin,görünen köy kılavuz istemez,hala ekonomide derviş hükümetlerinin politikaları yürütülüyor,yani kısaca batı cephesinde değişen bir şey var ama maalesef olumlu değil,o yüzden bu tesbitinize ticaretin içinde olan bir arkadaşınız olarak katılamayacağım,saygılarımla...

Ağzına Sağlık abi:)) Bizim Sonosmanlı sanırım Yurtdışında yaşadığı için buranın dinamiklerini ve buradaki durumu iyi bilmiyor:))

'Keşke'Leri Sevmem !!

Üye979 yazı
sayın masal bu sozlerı bır sız soylememıstınız sızde soyledınız bu durumda acıklama yapmam gerekıyor bakın ben ıstanbulda 6 senedır faalıyet gosteren muhendıslık burosuna ortagım hem bg de hemde turkıyede faalıyet gosterıyorum yurt dısında 1 ay kalıyorsam dıger 1 ay da turkıyedeyım yanı turkıye ıle ılıskılerım hıc bır zaman kopmadı ve ınanın yurt dısında oldugum sure zarfında bıle turkıye ıle yatıp turkıye ıle kalkıyorum ve tum aıle efratlarım turkıyede tıcaret ıle ugrasıyorlar yanı turkıye gundemınden uzak yasadıgımı soylemenız ınanın bana karsı haksızlık olacaktır ben demıyorumkı her yer gulluk gulıstanlık elbettekı son 1 sene tıcarı acıdan gercekten cok zor gecıyor ama bu sadece bızım memleketımıze has bır durum degıl bakın ukrayna yunanıstan ıngıltere ırlanda avusturya macarıstan bu saydıgım ulkelerın bırcoguda ab de olmasına karsın ekonomık olarak sos verıyorlar bu ulkelere karsı turkıye ekonomısı ınanın daha dırenclı ve daha saglam bu gercegı gormezden gelıp ınkar etmek haksızlıktır objektıf olan bırınede zaten yakısmaz ama olaya sırf ıdeolojık ve sıyası perdeden bakarsanız elbettekı olumlu yonlerı gormez ama olumsuz yonlerıde dag yaparsınız bu yuzden herkesı objektıf olmaya davet edıyorum hata varsa yanlış varsa yazalım ama yapılan dogru seylerıde takdır edelım sonucta bu krızden el ele vererek cıkabılırız bırbırımızı yıyerek degıl.

Üye2659 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
sayın masal bu sozlerı bır sız soylememıstınız sızde soyledınız bu durumda acıklama yapmam gerekıyor bakın ben ıstanbulda 6 senedır faalıyet gosteren muhendıslık burosuna ortagım hem bg de hemde turkıyede faalıyet gosterıyorum yurt dısında 1 ay kalıyorsam dıger 1 ay da turkıyedeyım yanı turkıye ıle ılıskılerım hıc bır zaman kopmadı ve ınanın yurt dısında oldugum sure zarfında bıle turkıye ıle yatıp turkıye ıle kalkıyorum ve tum aıle efratlarım turkıyede tıcaret ıle ugrasıyorlar yanı turkıye gundemınden uzak yasadıgımı soylemenız ınanın bana karsı haksızlık olacaktır ben demıyorumkı her yer gulluk gulıstanlık elbettekı son 1 sene tıcarı acıdan gercekten cok zor gecıyor ama bu sadece bızım memleketımıze has bır durum degıl bakın ukrayna yunanıstan ıngıltere ırlanda avusturya macarıstan bu saydıgım ulkelerın bırcoguda ab de olmasına karsın ekonomık olarak sos verıyorlar bu ulkelere karsı turkıye ekonomısı ınanın daha dırenclı ve daha saglam bu gercegı gormezden gelıp ınkar etmek haksızlıktır objektıf olan bırınede zaten yakısmaz ama olaya sırf ıdeolojık ve sıyası perdeden bakarsanız elbettekı olumlu yonlerı gormez ama olumsuz yonlerıde dag yaparsınız bu yuzden herkesı objektıf olmaya davet edıyorum hata varsa yanlış varsa yazalım ama yapılan dogru seylerıde takdır edelım sonucta bu krızden el ele vererek cıkabılırız bırbırımızı yıyerek degıl.

Koyulaştırarak gösterdiğim sözünüz çok iddialı olmuş. Acaba biz başka bir yerdemiyiz yoksa:)) Matrix gerçekmi oluyor acaba:))
Sevgili Son Osmanlı senin söylediklerine bende inanmak istiyorum fakat bir türlü olmuyor.

Örneğin Özel Hastanelerde Sigortalılardan %30 katkı payı alınıyordu 1 Ocaktan itibaren bu oran %70 e çıkarılıyor.
Yani Halk rahat rahat Özel Hastaneleden yararlanırken Yine Devlet Hastanesi Kuyruklarında beklemeye başlayacak. Çünkü Özel Hastanelerde muayene olanların artık SGK Sağlık Giderlerini Karşılayamıyor.

Fakat Yabancı Bankaların hepsi karda:)) Acaba o saydığın Avrupa Devletleride Krizin bedelini Bu şekilde halktanmı çıkarıyor:))

'Keşke'Leri Sevmem !!

Üye546 yazı
Bu verilerin tamami sadece kagit-kalemden ibaret bir takim sayilardir. Simdi sizlere yillar once hulki cevizoglu nun cevix kabugu programinda rahmi ko ile yaptigi enteresan bir anekdotu anlatayim da neyin ne oldugu daha iyi anlasilabilsin.

HUlki cevizoglu sorar ''' sayin koc turkiyenin en buyuk ve zengin ailesini idare etmek nasil bir duygu, ne hissediyorsunuz ''' minvalinde bir soru, rahmi koc un cevabi ise inanilmaz derecede ilginc; '''' '''' '''' cebimde su an 300 milyon para var ( program yillar once gosterildi,rakamlarda ihtilaf olmasin ) sizin kastettiginiz rakamlar sadece mali tablolardaki bol sifirli rakamlardir, bizi de enterese etmez''' '''' '''' demisti ya da ayni bu dogrultuda bir cevapti. Simdi mesaj acik, mali tablolar devlete vergi yukumlulugu icin hazirlanan bol rakamli carsaf ebatlarinda belgelerdir. Oradaki her rakam cogunlukla gercekleri pek yansitmaz, sadece bu tablolari incelemeyi bilenler icin soyluyorum bilmeyenler saldirmasinlar acer gelin gibi.............

Hazirlanan raporlara istatistiklere gelirsek, bilirsiniz istatistik en buyuk yalancidir, istatistik , yalanin bilimsel platformdaki karsiligidir. Simdi tuik aylik raporlarda hazirlar ufe ve tufe diye,enflasyon rakamlari..... Kimse elestirmesin beni ama bu hesaplamalara giren kalemleri kimse inceledi mi acaba ? icinde normal bir hane kalkinin kullanmadigi-kullanamayacagi o kadar cok kalem var ki ?????????? belki yarisi belki daha fazlasi.

Arkadaslar rakamlara guvenmeyin, rakamlar aldatici olabilir, rakamlar yalan soyleyebilir, ustelik de adinin onunde uluslararasi ibaresi olan bir kurumun yaptigi bir arastirmaya fevkalade supheyle bakin, kac kisi issiz kalmis, kac kisi isini kapatmis,kac kisi aclik sinirinda,kac kisi yoksulluk sinirinda, kac kisi acliktan olmus vs vs vs onlara bakin.
Nakipoğlu

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Üye546 yazı
Birde krizde yuksek performans gostermisiz, hey allahim ya, cevremizi gormesek,kor olsak,ahmak olsak, deli olsak,akilsiz olsak inanacagiz. Bu arada kriz cevremizdeki gizli zenginleri de su yuzune cikardigi icin mutlu olmamiz lazim, zira asiri luks oto tuketiminde bu sene 2 basamak birden yulselmisiz, bu dogru olabilir.

Evet sadece asiri luks tuketimi referans alan bir arastirmaya konu olmus ve bu tuketim bazli bir arastirmaya girmissek o zaman tamam zirveye tirmaniriz da diger konular da ki bu yazida bahsi gecen mefhumlar bunlar o zaman hic bir arastirmanin sonucu beni bunlara inandiramaz.
Nakipoğlu

Üye546 yazı
Sn. Lastottoman

Sakin sizi vs elestirdigi sanip bana da cevap yetistirmeye kalkmayin, benim kimseyle hesap derdim yok ama biraz zihnimizi acip cevremize bakarsak ulkenin nasil bir durumda oldugunu biraz daha net olarak gorme imkanimiz olur. Sadece gercek issizlik rakamlarina bakiniz yuzde 20 civarinda o yeter herkese. Inanin bana binde sifir sifir kusur luk kisim haric ulke berbat bir halde ve can cekisiyor, simdilik duayla-muskayla vs gidiyor ama nereye kadar goturur bu ben bilmiyorum.
Nakipoğlu

Üye979 yazı
tamam arkadaslar ben vazgectım turkıye battı gıttı ekonomı berbat oğlu berbat hatta 2001 dekınden daha beter bır durumda, mıllet kan aglıyor devlet memurunun bınecegı bır arabası bıle yok senelerdır refah ıcınde yasayan esnafımız sımdı evlerını satıyor sokakta banklarda yatıyor kişi balı mıllı gelırımız 50 ytl ye ınecek oyle gozukuyor uretım yok hep tuketım var gana senegal bızden daha ıyı durumdalar bununda farkındayım bu yuzden ganayamı yoksa senagalemı gıdelım fıkır beklıyorum hukumet ekonomıde becerıksız senelerdır vatandası somuruyor memuruna sene 2000 lerın maasını rava goruyor ben şahsen o cok basarılı uclu koalısyonu ozledım ceske bu secımlerde o uclu yıne hukumet kursa nedır bu ak partı hukumetınden cektıgımız hem ıcerde hemde dıs dunyada bızı batırdılar zerre kadar prestıjımız kalmadı turkıye bıtmıstır ruhuna fatıha...

oh be rahatladım ınsallah bu yorumlarım sızı tatmın etmıstır.

Üye546 yazı
Sn. masal06

gecenlerde de gene bir arastirma sonucu yayinlandi ya burada, hesapta turkiye cok ucuz internet kullaniyormus, simdi bu gerekce gosterilip kullandigimiz yada kullanmadigimiz kotalarda dahil bu kokusmus suratteki internet baglantimiza zam yapmasinlar, '''''''' a bak bak bak meger biz interneti halka ucuz veriyormusuz, hadi yuzde bilmem kac zam yapalim ''''''' demesinler, aradaki gelir ucurumlari dahil edilmeden, kullanilan baglanti sayisi ve hiz dahil edilmeden bu arastirmayi yapan zihniyet zannimca ahmaktir.

Dunyanin en pahali benzinini kullaniriz, dunyanin en pahali enerjisini kullaniriz, simdi de dunyanin en pahali internetini kullaniriz, biz adam olamayiz zinhar huzurdan.... sahsi kanaatim.
Nakipoğlu

Üye546 yazı
Sn lastottoman

is hukumet isi degil ki, zihniyet isi, kimi getirirseniz getirin, zihnini degistirmedikten sonra kesinlikle sonuc degismez. bu bir dunya krizi ama sadece bankacilik ayagina bakip polyannacilik da oynayacak durumda degiliz. Bankalar kendilerini guvenceye aliyorlar da bu bankalarla is yapmak zorunda olanlarin durumlari acep nedir ??????

Nakipoğlu

Üye546 yazı
Sadece bankalarla is yapmasina da gerek yok, esnaf ne yapiyor, girisimci ne halde ???????????

Sorular cok da cevap yok, olmaz da. Herkes biz soyleydik boyleydik, bizden evvelkiler boyleydi deyip durur. illardir bu hep boyle. Benim herhangi bir siyasi gorusum yok, olsa da hicbirinin hicbirseyini savunamam, asagi yukari tamaminin fikri-zihni hep ayni.

Biz sadece cenemizi yoruyoruz farkinda misiniz bilmem, bence hepimiz islerimizi korumaya bakalim, su illa ki yolunu bulur
Nakipoğlu

Üye2659 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
tamam arkadaslar ben vazgectım turkıye battı gıttı ekonomı berbat oğlu berbat hatta 2001 dekınden daha beter bır durumda, mıllet kan aglıyor devlet memurunun bınecegı bır arabası bıle yok senelerdır refah ıcınde yasayan esnafımız sımdı evlerını satıyor sokakta banklarda yatıyor kişi balı mıllı gelırımız 50 ytl ye ınecek oyle gozukuyor uretım yok hep tuketım var gana senegal bızden daha ıyı durumdalar bununda farkındayım bu yuzden ganayamı yoksa senagalemı gıdelım fıkır beklıyorum hukumet ekonomıde becerıksız senelerdır vatandası somuruyor memuruna sene 2000 lerın maasını rava goruyor ben şahsen o cok basarılı uclu koalısyonu ozledım ceske bu secımlerde o uclu yıne hukumet kursa nedır bu ak partı hukumetınden cektıgımız hem ıcerde hemde dıs dunyada bızı batırdılar zerre kadar prestıjımız kalmadı turkıye bıtmıstır ruhuna fatıha...

oh be rahatladım ınsallah bu yorumlarım sızı tatmın etmıstır.

Sevgili Sonosmanlı mesele parti veya iktidar meselesi değil.
Mesele Bu istatistiki bilgilerin ne kadar gerçeği yansıtıp yansıtmadığıdır.

Yazında "ukrayna yunanıstan ıngıltere ırlanda avusturya macarıstan bu saydıgım ulkelerın bırcoguda ab de olmasına karsın ekonomık olarak sos verıyorlar bu ulkelere karsı turkıye ekonomısı ınanın daha dırenclı ve daha saglam" diyorsun.

Buna çocuk bile inanmaz:)) Çünkü İhracatımızın yapısı bile bu ülkelere endeksli. İhracattan kazandığımızı yatırım olarak değerlendirdiğimiz bankaların çoğunun sermayesi yabancı kökenli(Yani kazandığımız bir şekilde yine dışarı kaçıyor)

'Keşke'Leri Sevmem !!

Yeni Üye49 yazı
Herkese merhaba ,

Öncelikle şunu söylemek istiyorum , her ne kadar ülkelerin ekonomik göstergeleri , gidişatları , ekonomik kararları , açıklanmış yada açıklanacak verileri ilgilendiğim işin temel analiz kısmını oluştursada bu konular hakkında yorumlarda bulunarak , ne bunlarla kafamı doldururum nede bu konular hakkında tartışarak en önemli sermaye olan zamanımı boşa harcamış olurum ... Bu konu başlığı altında yapılan yorumların kimisi doğru , kimiside yanlıştır . Ama maalesefki bizim ekonomimiz tezgah altı - kayıt dışı ekonomidir , gerçeği temsil etmezler yani ... Şöyle birkaç örnekle ne demek istediğimi anlatmaya çalışayım isterseniz ... Notlarım arasında olan birkaç yazı ;

- Prof. Dr. Osman Altuğ
Türkİye'de işsizlik rakamları doğruyu yansıtmıyor. Çünkü esas olarak alınan değerler gerçek dışı. 15-60 yaş arası nüfus 48 milyondur. Bunun hemen kafadan 25 milyonunu silerler. Dolayısıyla anında 25 milyon kişi iş bulmuş olur. Kalan 23 milyonun ise 10 milyonu kayıtlı çalışır. Kalır geriye 13 milyon, bunun da 7 milyonu tarımda çalışır denilir. Geriye kalan 6 milyonun da 3 milyonu kayıt dışı çalışıyordur, kalan 3 milyonuna işsiz dersin. Oysa Türkiye'de korkunç bir işsizlik var. Ancak Başbakan insanlara 'beterin beteri var halinize şükredin, bakın Avrupa'da işsizlik bizden daha çok' diyor. Avrupa'daki ekonomi kayıtlı ekonomi; bizimkiyse kayıt dışı. Kıyaslamak mümkün değil. Avrupa'da rakamların kötü çıkması da gerçeği yansıttığı için doğaldır. Türkiye'deki rakamları 48 milyon üzerinden hesaplarsanız kafayı yersiniz.

-Türkiye'deki kayıt dışı ekonomi boyutları çeşitli araştırmacılarca %1.50 ile %137.8 arasında tahmin edilmiştir .

- kayıt dışılığın matematiğine dokunulup denklem bozulmadıkça önünüzdeki birkaç yıl sonrasının tablosu bazı ufak farklarla, daha o günden şekillenecektir.
Nedir o ufak farklı tablo?
Kayıt dışılığı üreten bu yapı, bir gün birdenbire ekonominin çarklarını durdurmaz. O anlamda bir şey olur mu diye sorulacak olursa, olmaz. Ekonomi batmaz.
Batan sadece ülkenin iyi kötü üretici, sanayici güçleridir.
Yani kişilerdir.
Kendini küresellik adına alabildiğine dış pazarlara açmış bir ekonomide, üretim gücü önce dış rekabet karşısında zayıflar, sonra da uluslararası çalışan sermayenin yani yabancıların eline geçer.
Bu geçişte önceleri şirketlerinizi yabancılarla evlendirmekten ne kadar mutlu olduğunuzu söyleyip etrafa iyimserlikler yaymaya çalışırsınız ama işin içindekiler bilirler ki bu yabancılarla evliliklerde nedense siz hep kız tarafısınızdır, damatlar hep onlardandır.
Mart 07, 2008 - YALÇIN BAYER - Hürriyet

- “Ekonomi yüzde 13,8 küçüldü, milli gelirimiz bu oranda azaldı” derken bu oranın doğruluğundan nasıl emin olabiliriz ki? Devletin kayıt altına alabildiği ekonomik faaliyetlere göre… ya kayıt altına alınamayan kısmı?

Adı üstünde “Kayıt dışı ekonomi”…kayıtlarda görünmeyen ekonomi. Türkiye’de resmi olarak % 30, gayri resmi olarak %60 gizlenen ekonomi varken, hiçbir ekonomik veriye de güvenmemek lazım.

BEN BUNLARI NEDEN YAZDIM ? Ben bunları , bırakın böyle şeylerin altında tartışma yaratmayı diye yazdım . zaten bunları tartışanlar tartışıyor ve tartıştıkça , tartıştıkları için para kazanıyorlar demek için yazdım . Ne yapabiliriz kısmına odaklanmamız gerektiğini belirtmek için yazdım . GİRİŞİMCİYİZ BİZ , HER TÜRLÜ KENDİMİZE BİR YOL BULUP , BU YOLDA İSTİKRARLI BİR ŞEKİLDE İLERLEMEMİZ GEREKTİĞİNİ ANLATMAK İÇİN YAZDIM . Türkiye'deki bu şartlar içinde mi ilerleyeceğiz demeyin sakın ... Herkes şarta , imkana , çevreye bakmadan yolunda ilerliyor . SORGULAMIYORLAR ÜLKELERİNİN İÇLERİNDE BULUNDUĞU ALİ CENGİZ OYUNLARINI ...

Fırsatlar bitmez sadece tepilir , bunu unutmayalım ... Ülkelerin durumları ne olursa olsun , hiçbirzaman arz-talep olayı bitmez , bitemez ... Biterse eğer o ülke harita üzerinden silinmiştir ...

herkese başarılar dilerim ...

Üye546 yazı
Sn orcunsumer

Hocalarin ve yazarlarin tespitleri kismen dogru, ben genel olarak bu yazarlarin ve proflarin dedikleri dogrultusunda demek istiyorum ama burada sizin belirttikleriniz alti onemle cizilecek cinsten,ozellikle son kisimda benim dedigim gibi herkes kendi isine bakacak baska da caremiz yok sadece bazi kurumlarin yaptiklari arastirmalara bakarsak memlekette hersey super izlenimine kapilabiliriz.

Ben isletme fakultesi mezunuyum hem de turkiyenin ilk isletme fakultesi mezunuyum, benim de hocalarim pek cok sey soylediler uzun uzun notlar vs aldik,tecrubelerini paylastilar ama ben onlari simdi buraya yazipta kimseyi teferruata bogmak istemem. Yanlis anlamayin siz tartismayi sonlandiracak onemli anekdotlar aktardiniz,iyi oldu. Ben de pek cok insan gibi bir firsat gecsede ekonomik olcegimiz nispetinde degerlendirebilsek derdindeyim, baska da verilen degerler pek umurumda degil.

Saygilarimla
Nakipoğlu

Üye979 yazı
sayın masal cocuklar ınanmasın dıye burda yorum yazmıyoruz bana ınanmıyorsanız acın bu yazdıgım ulkelerın krızdekı son durumuna bakın macarıstan ımf den 2 mılyar euro para alabılmek ıcın ab parlemontosunu devreye soktu cunku ekonomısı dıbe vurdu irlanda aynı sekıl calısanlarının maaslarına odeme takvımı koydu yunanıstanda 450 mılyar euroluk borcun odenmesı ıcın tum calısanların maaslarından odenek kesılmeye basladı ıngılterede devlet bu yıla kadar bır ıscısını bıle ısten cıkarmamısken sadece adelet teskılatında 10 bın kısının ısıne son verdı toplamda ıse bu rakam 160 bını gecıyor avusturyada satlıga cıkan ama alıcı bulamayan 12 dev banka var daha bunlarla ılgılı bınlerce haber sıze yazabılırım ama sız devekuşu gıbı başınızı turkıyeden dısarıya cıkarmadıgınız ıcın bu olup bıtenlerden ne yazıkkı haberınız yok ben demıyorumkı turkıye cok ıyı durumda halk refah ıcınde yasıyor ama ornek gosterdıgınız avrupada pek farklı degıl bırde şu var bu ulkeler sene 2000lerde ucuyordu ama bız yerlerde surunuyorduk sımdı sene 2000 lerı baslangıc noktası alıp su ankı durumu kıyaslayın ama tarafgır davranmayın ne demek ıstedıgımı gayet net anlayacaksınız .

avrupanın en saygın ekonomı profosorlerınden olan Carter, "Çevre ülkelerin Türkiye'yi yakalamaları çok zor. Türkiye'nin 2050 yılında Avrupa'nın en güçlü ülkesi olması söz konusu" diyor ama bızım ıcımızde tukıyenın bu basarısını hazmedemeyenler oldukca bu ıs zor gozukuyor.

Üye979 yazı
İşte dünyanın en güçlü bildiğimiz ulkelerının ekonomık verılerı''

Dubai'de Nakheel'in, geçen hafta borçlarını erteleme talebinin yarattığı kaygılar, dünyanın en borçlu ülkelerinin hangileri olduğunu akla getirdi.

Toplam kamu ve özel sektörün yabancılara, yabancı para mal ve hizmet karşılığı dahil ödemesi gerekli toplam dış borç miktarını gösteren ''dış borç sıralamasında'' ilk sırada dünyanın en büyük ekonomisi ABD yer alıyor.

CNBC'nin, Dünya Bankası ve CIA World Factbook'dan derlediği 2009 yılı ilk çeyrek ve ikinci çeyrek verilerine göre, ABD'nin 13 trilyon 454 milyar dolar toplam dış borcu (devlet ve özel sektör dış borç toplamı) bulunuyor. ABD'yi 9 trilyon 87 milyar dolarla İngiltere, 5 trilyon 208 milyar dolarla Almanya ve 5 trilyon 21 milyar dolarla Fransa takip ediyor.

Toplam dış borcun GSYH'ye oranına bakıldığında ise en kötü durumdaki ülkenin İrlanda olduğu görülüyor. İrlanda'nın milli gelirinin 12,6 katı kadar dış borcu (toplam dış borcun GSYH'ye oranı yüzde 1.267) bulunuyor.

Her ne kadar ABD, toplam dış borç miktarında ilk sırayı alsa da toplam dış borcun GSYH'ya oranına bakıldığında ABD'nin durumu İrlanda, İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Hollanda, İsviçre, Belçika, Avusturya, İsveç, Danimarka, Norveç, Portekiz ve Finlandiya'dan daha iyi durumda.

Gelişmiş ülkeler içinde toplam dış borcun GSYH'ye oranı bakımından en kötü durumda olan İrlandayı ise İsviçre, İngiltere, Hollanda, Belçika, Danimarka, Avusturya, Fransa ve Portekiz izliyor.

Bu arada kişi başına düşen dış borç bakımından 567 bin 805 dolarla İrlanda başı çekerken, İrlanda'yı 176 bin 45 dolarla İsviçre ve 148 bin 702 dolarla İngiltere takip ediyor. ABD'de kişi başına düşen dış borç 43 bin 793 dolar, Fransa'da 78 bin 387 dolar, Almanya'da 63 bin 263 dolar, İspanya'da 59 bin 457 dolar ve İtalya'da ise 39 bin 741 dolar seviyesinde bulunuyor.

En fazla toplam dış borcu olan 20 ülkenin 2009 yılı ilk çeyrek ve ikinci çeyrek itibarıyla toplam dış borçları, 2008 yılı tahmini GSYH'leri, dış borçlarının GSYH'ye oranları ve kişi başına dış borç miktarı şöyle:

ÜLKELER TOPLAM DIŞ BORÇLAR 2008 TAHMİNİ GSYH DIŞ BORCUN GSYH ORANI

(MİLYAR DOLAR) (MİLYAR DOLAR) (YÜZDE)

(2009 2. ÇEYREK)

1- ABD 13.454,0 14.260,0 %94,3

2- İngiltere 9.087,0 2.226,0 %408,3

3- Almanya 5.208,0 2.918,0 %178,5

4- Fransa 5.021,0 2.128,0% 236,0

5- Hollanda 2.452,0 672,0 %365,0

6- İspanya 2.409,0 1.403,0 %171,7

7- İrlanda 2.386,0 188,4 %1.267,0

8- İtalya* 2.310,0 1.823,0 %126,7

9- İsviçre 1.338,0 316,7 422,7

10- Belçika* 1.246,0 389,0 %320,2

11- Avustralya 891,2 800,2 %111,3

12- Avusturya 832,4 329,5 %252,6

13- İsveç 669,1 344,3 %194,3

14- Hong Kong 631,1 306,6 %205,8

15- Danimarka 607,3 203,6 %298,3

16- Yunanistan 552,8 343,0 %161,1

17- Norveç 548,1 275,4 %199

18- Portekiz 507,0 236,5 %214,4

19- Finlandiya 364,8 193,5 188,5

20- Macaristan* 207,9 196,6 %105,7

(*) Bu veriler 2009 yılı 1. çeyreğe aittir.

AA

turkıyede ıse dıs borcun gsyh oranı %35 tir rakamlar ortada cocuklar bıle bu rakamlara ınanır ama nıyetı bagcıyı doğmek olanlar ınanmaz ıste bu yuzden kaybedıyoruz.

Üye979 yazı
bu arada özlemini duydugumuz sene 2001de ıse dıs borcun gsyh a oranı %135 idi hatırlatırım.

işte buna belkı cocuklar ınanmayabılır:)) ama gerçek!!

Yeni Üye49 yazı
Sevgili Khanofthesky , yorumunuz için teşekkür ederim . Aynı ana temalar üzerinde buluşmamız güzel bir durum gerçekten .

Sevgili Lastottoman , Siz son derece haklısınız çünkü veriler ile konuşuyorsunuzki buda demek oluyor elinizde deliller var . Eh bizede sadece okumak düşer o halde . Diğer yorumlar ise buz dağının görünmeyen taraflarını ele alıcı yorumlar ( Bir bakıma benim yorumumda ) O yüzden tüm yazılanları tebessüm ile karşılamak gerekli değil mi ? : )

Saygılar diliyorum .

Üye979 yazı
sevgılı kardesım bır seyı basarmak ıcın once ınanmak gereklıdır bız kendı gucumuze ınanmaz ve bunun akabınde calısmaz ısek daha burda cok inileriz tamam ben battık bıttık desem cokmu hoşunuza gıdecek dahamı basarılı olacagız soruyorum?

el alemın avrupalısı turkıyenın bu gucunu goruyor ve parasını buralara yatırıyorken bız kendı ıcımızde bır bırımızı yemeye devam edıyoruz ben rakamları ortaya koyuyorum kafamdan uydurmuyorum ama bazı aklıevveller bunu hukumetı desteklemek yada sıyası sebeplerden oturu yaptıgımı sanıyorlar benım derdım memleketım gerısı hıkaye aglamakla bır yere varılmıyor sadece gercek olan gucumuzu kucuk gorenlere seslenıyorum bu ulkeyı kuucuk gorerek nereye varacagınızı yada kıme hızmet ettıgınızı bılıyormusunuz?

ben yurt dısındayım ve turkıyedekı kardeslerıme hıc yoktan psıkolojık destek vererek yardımcı olmaya calısırken ıcımızde bu destegı bıle hıce cıkarmak ısteyen kısıler var evet verdıgım verıler sıyası penceereden bakanların pek hosuna gıtmıyor bılıyorum cunku onlar yıkılmıs harab olmus bır turkıye ozlemındeler neden kendı egoları ıcın daha kuvvetlı muhalefet yapabılmek ıcın ama bız bu ulkeyı sevıyoruz ve her alanda kalkınması ıcın elımızden gelen her destegı verecegız varsın kucuk gormek ısteyen kucuk gorsun ne dıyelım kucuk adamlar meselelere kucuk goren gozlerınden bakarlar kapasıtelerı o kadar cunku.

sizleri sevıyorum.
saygılarımla.

Üye546 yazı
Sn lastottoman

Verdiginiz rakamlar benim de malumum, bir suru rakam bazilari yuzdeliklerle verilmis, gsmh ve gsyh rakamlari, bana bir ara 2001 krizindeki bankalarin tutturmakla yukumlu olduklari sermaye yeterlilik rasyolarini hatirlatti, tutturabilenler kurtuldu tutturamayanlar gumledi gitti. Bunlar gecmiste kaldi. Mali goturen goturdu, ticaretini yapan yapti,batan batti da. bir de olayin ''''''da'''''' kismi var.

Simdi siz resmi verilere gore bir degerlendirme yapmissiniz bunu da buraya yazmissiniz iyi de bunun su anda icinde bulundugumuz durumun vehametini ortadan kaldiran bir boyutu yok. Baska ulkelerin toplam dis borclari hem ozel hem devlet, gsmh leri, gsyh lari falan beni acikcasi hic ama hic enterese etmez. Beni enterese eden tarafi bu ulkelerle ticaret yapiliyorsa ve alis-veris bicak gibi kesilmisse o zaman beni bir taraftan dusunmeye sevkeder. Simdi bunu bir tarafa koyalim.

Bizim bu tablodaki durumumuzun daha iyi gorunmesi yukarida da degindim sadece rakamlarla iliskilidir, ben cebimdeki parama bakarim ne kadar girmis ne kadar cikmis,kazanmis miyim yoksa elimde mi patlamis benim isim ? Bu ulkenin ekonomi ve maliye koltuklarinda on yillardir hep iktisatcilar oturuyor ki hemen hemen hepsi bir sekilde devlet terbiyesiyle yetismis, alaninda akademisyenlerin de oldugu, sizin benim gibi olmayan yani iktisadin her ayrintisini en ince detayina kadar bilen adamlar olmus ama icinde bulundugumuz durum sizce yeterince iyi bir iktisat politikamiz mi oldugunu yansitiyor, ustelik evkaf cevresinde yuzlerce de danismanla beraber yapiyorlar bu islerini.

Amerikanin almanyanin ingilterenin fransanin dunyanin en borclu ulkeleri olmasi onlarin super guc olmasi grecekligini ikinci plana mi atiyor sizce ??????? Hayir bilakis dunya politikasinda etkinlikleri her gecen gun artiyor kaldi ki bu adi gecen ulkelerin hicbiri borclerini odeyememe gibi bir sikintinin icinde de degiller. bir kismi somurgelerini kullanacak, bir kismi para basacak, bir kismi da dunyanin en buyuk gucu egolarini kullanarak gene isin icinden siyrilacaklar emin olun. Irlanda,macaristan,yunanistan,dubai gibi ulkelerin de ne oldukarini soylemeye gerek duymuyorum cunku biri emirliklerin minik bir emirligi fonksiyonu olmasi sebebiyle kurtulacak, birisinin geliri sadece turizm ve hizmet oldugu icin bu duzeye geldi, bir digeri de yillardir kurtulamadigi fobisi yuzunden batma asamasina geldi.

Nakipoğlu