Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Nasıl Başardım?

BaşlatanimporthelperTarih04/12/2009 01:56:47Yorum52

İlk mesaj
Yeni Üye61 yazı
Bu hikayemi yazarken tüm Türkiye'yle paylaştığımı düşünerek yazıyorum. Belki bunu okurken bir dağ köyündesiniz, veya denizi seyretmektesiniz, veya ağılı otarmaktan geliyorsunuz, inşaatta çalışıyorsunuz, öğrencisiniz, mesleğinde aradığınızı bulamayan birisiniz ... çok zenginsiniz veya iflas etmişsiniz veya bir girişimde bulunmak istiyorsunuz..
Okulu bitirdikten sonra birkaç yerde çalıştım...
Size diğer yazımda "iş hayatının modası geçmeyen trendleri" diye bazı şeyler yazmıştım. Burda o bir cümleyi detaylandırayım..
Ailenizin içinde, akrabalarınızın içinde ne kadar hor görülseniz, aşağılansanız ve küçümsenseniz.. siz aynaya bakın, taa gözbebeklerinizin içine bakın ve kendi kendinize tekrar edin.. " sana inanıyorum, başaracaksın!" ben öyle yaptım. Hatta gözlerimdeki vahşi pırıltıyı aslan veya kaplana benzetirdim. Hırslanırsınız, bilenirsiniz.. bu sizi çelik yapar.
İngilizce'yi meraktan kendim söktüm. İnsanın önce içinde olacak !
İnternetten yurtdışında müşteri aramaya başladım..Sağa sola e-mailler atıyordum. Belki 10 000 belki daha fazla... Geceleri hırsımdan kalkıp ağlıyordum.. Çok az bir paramız vardı. İnternetin telefonla olduğu zamanlar.. Mesajları offline yazıyorum çok para gitmesin diye sonra online olup yolluyorum. Aradan birkaç ay geçti.. Birisi e-mail attı. Geliyoruz mal bakacağız yardımcı olur musun diye... Evet dedim. Geldiler. İstanbul'a gittim karşılayıp fuara ***üreceğim. Bir yandan da ürküyorum giderken ne adamlardır acep diye..
Aceleden firma araştırıp buldum , tabeladan numara alıp firmayı arıyordum .. görüşmeleri yaptık ülkelerine döndüler..Aradan zaman geçti..
İlk siparişi yolladılar... İnanamıyorum tekrar tekrar kağıda bakıyorum.. İş de kumaş işi benim sağımdan solumdan geçmiyor :) hiç bilmiyorum !
Neyse malı yolladık.. İlk başlangıçta birtakım sıkıntılar yaşadık sonra rayına soktuk şimdi 5 sene bitiyor kumaşta da uzman oldum ayrıca desen tasarımı konusunda ilerledim.. Akıl veriyorum firmalara :) Maddi getirisine gelince ömrüm boyunca bir yerde çalışsam kazanamayacağım parayı kazandım ama..
Ben diyorum ki.. İnsan kazandım, çevre kazandım, dostlar kazandım, tatlı sohbetler yaptık , yurtdışına gittik geldik.. İnsanı çok geliştiriyor..
Şunu da bilin arkadaşlar ben uçuk bir örnek değilim aranızdan birisiyim sizden üstün değilim sadace bazı tabuları yıkıp bazı şeyleri farklı yaptım. Korkmadım , yılmadım , hala da öyleyim..
Çok detaylandırmadım ana hatlarıyla yazdım.. Çok çalıştım çok ..
Üniversite diploması kağıt parçasıdır zerre önem vermeyin. Şahsen üniversite eğitimine inanmam. 2 yılda kurtulduğuma şükrediyorum 4 yıl okuyan zarardadır.
Sanmayın ki iş sahibi olan insanlar yan gelip yatıyor. Bizler işçilerden ve memurlardan daha fazla çalışıyoruz. Bu doğrudur.
Şimdi gözüm inşaat sektöründe.
Onun da hikayesini başarınca yazarım.
Saygılarımla,

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek İthalat / İhracat
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
52 yorum
Üye546 yazı
Sn. importhelper hikayeniz guzel, umarim dediginiz gibi olmustur hersey

basarili olmak sadece yuzbinde bir insana denk geliyor, demek ki onlardan biri de sizmissiniz.
Nakipoğlu

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Yeni Üye63 yazı
khanofthesky arkadaşa katılmıyorum importhelper gibi örnekler çoktur bence ama gün yüzüne çıkan pek nadir import helper arkadaşa çok teşekkür ediyorum güzel bir hikayeniz var ve bizleri cesaretlendiriyorsunuz sanırım en büyük korku cesaret onu yenince gerisi geliyor.
merak ettiğim yur dışındaki müşterielrle nasıl iletişime geçtiğiniz ve kumaş sektöründe bilginiz varmıydı emre80@mynet.com
Y. Emre YILDIZ

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Turizm
Üye168 yazı

Herşey güzel başarmışsınız. allah daha çok versin. Ama " Üniversite eğitimine zerre kadar önem vermeyin" cümleniz tam bir cahillik abidesi. Peki üniversite olmadan matematik, tıp, fen bilimleri , mühendislik gelişmeleri nasıl olacak. Şu anda para kazanıyorsanız emin olun ki insanların yüzyıllardır eğitime verdikleri önemin getirdiği gelişmelerle o paraları kazandınız. İnsanlar eğitime önem vermeselerdi halen incir yapraklarını kullanırdı, mağaralarda yaşardı ve sizde kumaş satıp para kazanmazdınız. Demek ki bazılarına sadece para yetiyor.

Yerleşim Türkiye / Tekirda?Meslek Saty? / Pazarlama
Editör5590 yazı
Üniversiteye zerre önem vermeyin cümlesi biraz itici gelebilir.

Fakat bana sanki ticari anlamda önemsemeyin demek istemiş gibi geldi.

Yani eğitimi önemsemeyini kastedmemiştir herhalde. Parayı diploma değil siz kendiniz kazanacaksınız diyor sanki.
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Yeni Üye61 yazı
Akinselcuk dediğimi güzel açıklamış. Üstüne eklememe gerek yok.

Bence insan bir konuya kafa yordu mu tıp da öğrenir, matematik de , fen de.. bunun için üniversite okumak gerekmiyor bence.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye61 yazı
emre80 müşterileri internetten buldum.
kumaş konusunda bilgim yoktu.
şimdi tekstil mühendisiyim diye fabrikada çalışan insanlar maalesef benim kadar bilgiye sahip değiller..
novafinans size duyrulur.

Üye365 yazı
üniversite illa önemli değil ama okuyun öğrenin çoğu üniversite mezunu okulu bitirip işe başladığında iki sene ortalıkta boş boş geziniyor okuduğu işi öğrenmeye çalışıyor ama okumak bilgi edinmek herşeyden önemli
bunu dinimiz emrediyor unutmayınki ilk inen ayetlerde de okumayı emrediyor
Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı "alak" dan yarattı Oku! Senin Rabbin en cömert olandır. O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir
DEĞER VERDİK YETERİ KADAR, ARTIK HERKES EDERİ KADAR

Yerleşim Türkiye / SamsunMeslek Saty? / Pazarlama
Üye191 yazı
işin sırrını açıklamış arkadaşımız aynada gözlerinin içine bakıp hırs yapmak
arkadaşlar gerçekten herkeze tavsiye ederim arada bir aynanın karşısına geçin kendi kendinize konuşun "yapabilirim" değil
"yapacam" değin

üniversite konusuna gelince eğer kendiniz üniversitedeki eğitimin üzerine birşeyler katarsanız çok faydalı okulda sadece temeli alırsın ama üstüne birşeyler koymak önemlidir gidip-gelirsem liseden bir farkı yok...
ALIENWARE

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Bilgisayar-Bili?im
Editör5590 yazı
Kumaş piyasasında bazı başarı örneklerine rastladım daha önceki yıllarda. Çok hırslı , çalışkan ve zeki insanların bu piyasada bir anda para bulma şansı var. Fakat gene bu piyasada bir anda bulunan milyonların Bursa ya kilometrelerce kumaş siparişi verme cesaretini ortaya çıkardığı ve insanı büyük risklere soktuğu da bir gerçek. Dikkatli olmak, dirayeti ve sağduyuyu kaybetmemek gerek.

Fakat başarı başarıdır. Boş oturup ağlayana göre her zaman daha makbuldür. Başarınız daim olsun.....
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Üye176 yazı
importhelper arkadaş: okul insana sosyal olmayı, öğrenmeyi,uygulamayı,kendine güvenmeyi vs..öğretiyor..öğrenilen teoriler hep bi kenardadır. kullanılmıyo gibi görünür. sen 5 sene iş hayatında kaç farklı konuda okuyanlara iş öğretecek kadar bilgi sahibi oldum diyosun, öğrenmeyi biliyosun ki bunlar konuşabiliyosun..kimsenin zoruna gitmesin ama sen de okumasan bu durumda olmazdın..okumayıp senden iyi durumda olanlar okusaydı daha iyi durumlarda olurlardı..kendilerine sorun.okumak illaki okuduğun dal üzerinde çalışmak ve uzmanlaşmayı gerektirmez...akıllı adam ekmeğin olduğu yere sıçrar.
istisnayım,,kaideyi bozarım

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Ticaret
Yeni Üye61 yazı
aragon tespit doğru..

Yeni Üye7 yazı
Selamlar Hemserim, hemserim diyorum cünkü bende Bursaliyim ve suan Almanyada yasiyorum,yazini okudum ve gercekten seni yürekten tebrik ediyorum ve insallah insaat ile ilgili hayallerin gerceklesir diyorum , hatta sana bu konuda yardimci olabilirim Bursada insaat isleri yapan cok dostum ve eski ortagim var :)) sizi tanistirabilirim , belkide seninlede tanisiyoruzdur ne malum :)) Selamlar

Mehmet.

Yerleşim ALMANYA / MünchenMeslek Serbest meslek
Üye2659 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - masal06

Başarılı olmak istiyorsanız İNATÇI olmak lazım. (Buradaki inatçılıktan kasıt Kafanıza koyduğunuzu yapma inadıdır.)

Birazıcık KISKANÇ olmak lazım. Ve bu kıskançlığı olumlu yönde kullanabilmek.

Yanlış anlaşılabilir fakat Birazıcık maddi konularda ACIMASIZ olmak lazım.

Yaptığınız işin Teknik Detaylarını iyi bilmeniz Lazım

Sizi MOTİVE edecek unsurları unutmamanız lazım(Örneğin Aç,Evsiz kaldığınızda ne yapabileceğinizi, hayal edin)

Gerisi koca bir HİKAYE

"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."

ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem

Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....

Yeni Üye7 yazı
ya ben çok zor durumdayım .önlisans mezunuyum ve bir şirkette 4 yıl ve sonrasında 7 yıldır bu çalıştığım yerdeyim.Toplam 11 yıl oldu çalışıyorum
kalite belgelendirme işlerine bakıyorum.ticaret yapmak istiyorm.Sermayem sadece 15.000 TL .bu başlık altında yazmamın nedeni ,özellikle importhelper ve diğer arkadaşlardan fikir bekliyorum.Bursa 'dan tekstil eşyalar şal örtüler filan alıpmı satsam ne yapsam ,bana bir yol gösterin.Teşekkürler
A.Ö

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Elektrik / Elektronik
Üye168 yazı
eğitimin önemi yok. insan kendi kendine tıpta, matematikte öğrenir diyen biriyle konuşacak birşey yok.

Yerleşim Türkiye / Tekirda?Meslek Saty? / Pazarlama
Üye643 yazı
Affınıza sığınarak bir benzetme yapacağım=
Sirklerde aslanları kırbaçlarlar show yapsın diye yoksa o güçlü yaratık yata yata gücünü unutur,
miskin miskin oturur verilen hazır etleri yiyip tuluk gibi şişer :)
İnsanlarıda harekete geçirecek çok çalıştıracak ve başarıya ulaştıracak mecazi bir kırbaç gerekli...
İşte bu özellikle hayatın acımasızlığıdır...
Yukardaki başlıktaki yazıda ve birçok başarılı hayat hikayesinin satır aralarında bunlar var:

''Ailenizin içinde, akrabalarınızın içinde ne kadar hor görülseniz, aşağılansanız ve küçümsenseniz.. siz aynaya bakın, taa gözbebeklerinizin içine bakın ve kendi kendinize tekrar edin.. " sana inanıyorum, başaracaksın!" ben öyle yaptım. Hatta gözlerimdeki vahşi pırıltıyı aslan veya kaplana benzetirdim. Hırslanırsınız, bilenirsiniz.. bu sizi çelik yapar.''

BAŞARILARINIZIN DEVAMINI DİLERİM...
Yalancinin mumu yatsıya kadar yanar,
Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner,
Aldatanlar bir gün olur aldanır,
Kimse sanmasın yaptığım yanıma kalır,
Kul hakkı yiyenler büyük günah alır.

Yerleşim Türkiye / KantinciMeslek Esnaf
Yeni Üye61 yazı
aragon bir de ben bu aynaya bakma işini ilkokula giderken yapmaya başladım.. ordan yani.

Yeni Üye7 yazı
neden kimse bana cvp vermedi
importhelper dahil.oysaki ben yıllardır üye olmama rağmen ilk defa kendimi ifade ettim ve merakla cvplarınızı bekliyorum ,bana katkısı olurmu diye
A.Ö

Üye191 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - gülayşe
neden kimse bana cvp vermedi
importhelper dahil.oysaki ben yıllardır üye olmama rağmen ilk defa kendimi ifade ettim ve merakla cvplarınızı bekliyorum ,bana katkısı olurmu diye

Vasıflarınızı belirtseniz daha yardımcı olunabilirdi...
Bayan giyim üzerine bi yer açılabilir
İnternetten b2b satışlar yapılabilir
Cafe açılabilir...
ALIENWARE

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye14 yazı
merhaba arkadaşlar cok uzun süredir yazmıyorum ama işin peşini asla bırakmadım şimdi türkiye de cok olanak var ama burda paran yoksa mal yok iş
yok herkes tanıdığım bir cok arkadaş fabrikasına kilit vurmuş geziyor herkes işsiz malı olan para peşindegilse vermiyor bende artık bulgaristanda
ne yapabilirim diye oraya yerleşmeye ve danışmanlık dış ticareti oradan yapmaya calışacağım yeni fikir şu bir kac arkadaşla tanıştım onlarda caresiz
bulgaristanda ne yapacaklarını bilmiyorlar ama cok şeyle görmüşler kısa zamanda para kazanan birinci fikir tır taşımacılığı ikincisi tır satmak kuzey ırak ka duyduğum ve gördüklerim bunlar ben yine bildiğim işi yapacağım dış ticaret.yani gıda ve kumaş cekyat kanepe işi ikincisi nakliye işine girmeyi hedefliyorum yurt dışında tırlar cok ucuz ve kiralamada öyle bu taşıma konusunda pek deneyimim yok bilgisi olan varsa yük nasıl bulunur.
veya türk bulgar tır taşımacılığı anlaşması nasıl yapılır şimdi tüm enerjimi bu konuya ayırdım degerli bilgilerinizi ve fikirlerinizi bekliyorum
şimdiden cok teşekkür ederim bulgaristanda yaşayan arkadaşlar varsa plovdivden onlarında yardımlarını bekliyorum

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ticaret
Yeni Üye61 yazı
gülayşe bir işkadını olarak günüm çok dolu geçiyor gece yazmaya çalışacağım..

Üye2659 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - importhelper
emre80 müşterileri internetten buldum.
kumaş konusunda bilgim yoktu.
şimdi tekstil mühendisiyim diye fabrikada çalışan insanlar maalesef benim kadar bilgiye sahip değiller..
novafinans size duyrulur.

Bir Satışçı olarak kafama takılan birkaç nokta var.

*Başta Kumaş konusunda bilginiz olmadan Müşterilerin kumaşla ilgili teknik sorularına nasıl yanıt verdiniz?

*Deneyimlerime dayanarak Satış işinde şahsen ben o ürün hakkında bilgi sahibi olmadan başarılı olunacağını düşünemiyorum Bir ürün hakkında bilgi sahibi olmadan onu satmak kolaymı?

*Başta Kumaş ile ilgili bilginiz olmadığına göre Piyasası ile ilgili de bilginiz yoktu sanırım:))

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."

'Keşke'Leri Sevmem !!

Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....

Üye2659 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - importhelper
Akinselcuk dediğimi güzel açıklamış. Üstüne eklememe gerek yok.

Bence insan bir konuya kafa yordu mu tıp da öğrenir, matematik de , fen de.. bunun için üniversite okumak gerekmiyor bence.

Bazı haber programlarında kendini doktor sanan cinci hocalar, Sahte Dişhekimliği yapan kişiler, Kendini Eczacı sanan kocakarı ilacı yapanlar, görüyoruz:))

Onlarda bu mantıkla herhalde bu işlere giriyorlar:)) :))

'Keşke'Leri Sevmem !!

Üye643 yazı
Antalyada bir zamanlar carpet show-roomlarda ortaokul mezunu halı tezgahtarı, o civarda oturan almanca öğretmeninin bir ayda aldığının üç-beş katı maaş+prim alabiliyordu.
Bazı mesleklerde üniversite tahsili olmasada olabiliyor.
Şimdi tezgahtarlar rusça öğrenmeye başladılar, ruslar çoğalmış :)
Yalancinin mumu yatsıya kadar yanar,
Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner,
Aldatanlar bir gün olur aldanır,
Kimse sanmasın yaptığım yanıma kalır,
Kul hakkı yiyenler büyük günah alır.

Yerleşim Türkiye / KantinciMeslek Esnaf
Üye295 yazı
bi basarı hıkayesi tebrikler

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Yöneticilik
Yeni Üye61 yazı
gülayşe bence sende çaresizlik var ama istek yok !!!
o kadar istemelisin ki için alev alev yanmalı boğazından ateş çıkacak gibi olmalı..
bir de ne kadar düşebilirsin onu da hesapla, apoletlerini çıkarmaya hazır mısın ? müdür olarak mı çalışacaksın köle mi ? bence kölelikten başla...
bir yer tutman gerekmiyor ilk etapta evden yaparak başla masrafın az olur..
sıfır sermayeli bir iş yapsan daha iyi bir başlangıç.. hatta iş dışında kalan zamanlardan başla tutunca işi bırakabilesin..
eğer almadan sattığın bir iş yapabilirsen de iyi.. müşteri sana sipariş verecek sen de karını koyup alacaksın..
seveceğin bir iş olursa zorluklarına kolay dayanırsın..
dürüst olmaya çalıştım lütfen kızma.

Yeni Üye61 yazı
Meta Ticaret sitenizde gazı vermişsiniz ama sitenin gerisi yok.

Üye1714 yazı
Üniversite bir elbisedir. Eğer iş görüşmesine eşortman takımınla giderseniz bilgi ve tecrübenizden şüphe ederler. Ama takım elbise ile giderseniz, sırada ki merak edilecek şey gelir. Tecrübe!
Bu işte para var! - https://buisteparavar.com

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Yöneticilik
Yeni Üye7 yazı
importhelper bir kadın olduğun ve böyle başarılı olduğun için ,gerçekten ayrıca çok sevindim.Yorumlarına alınmadım çok teşekkür ederim.
Benim bir fikrim var aslında ,memleketimden yöresel gıda maddeleri getirip satmak.Dediğin gibi bir yer açmaktansa ,gıdaları bir şekilde getirebilirim ama onlar için internet üzerinden nasıl sipariş alabilirim.Yani bu sistemi nasıl kuracağım onu bilemiyorum.lütfen çok yük oluyorum ama bana geniş zamanında adım adım yazarmısın.Yani yol yöntem gösterirsen çok memnun olurum.İlk aşamada yakın çevreme satabilirim ama daha sonra böyle sistemli bişey olsun,hem teknolojiyi kullanmış olayım.Ayrıca gıda işi olduğu için böyle internet üzerinden pazarlamak nasıl olur,belge alımı filan gerekir mi.Çooooook teşekkür ederim.
A.Ö

Yeni Üye61 yazı
gülayşe yöresel gıda işi bence mantıklı.. Bursa'da Yörükoğlu diye bir yer açtılar böyle yöresel organik bal,süt,yumurta vs getiriyorlar parayı kırıyorlar.. Gayet temiz ve düzenli. Ama öte yandan bizim mahallede vardı o da getiriyor Gaziantep'ten ama hiç temiz görünmüyor.. Bir de aldığım salçadan kurt çıktı düşün.
Biz kadınlar eğitim düzeyi ve sosyal konum olarak nerede olursak olalım kendimizi ve birbirimizi güçlü kılmalıyız. Ağzımızda lokma kafamızda sopa olmamalı...
İş hakkında yine sanırım geniş bir zaman lazım :)