Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Süt Üreticiliği Çiftliği. .

BaşlatanserigidaTarih01/12/2009 19:07:39Yorum30

İlk mesaj
Yeni Üye19 yazı
aşağıdaki hesaplar hakkında katkılarınızı beklerim saygılarımla..
ÇİFLİK HESABI
BENİM FİYATINI ARAŞTIRDIĞIM İNEKLER HOLŞTAYN
HOLLANDA IRKI SİYAH BEYAZ.. 3,500 - 4,000tl. DANASIYLA,
BEN DANALARI SATICAM İLK BAŞTA SADECE HAZIR SÜT VEREN İNEKLERLE BAŞLIYCAM .
BUDA İNEK BAŞINA 3,000tl FİYAT DEMEK.. KARACABEYDE DÖNÜMÜ 2,500tL. DEN
İYİ KONUMDAN 12 DÖNÜM 30,00tl. barınak konusunda karacabeyde 15 yıkdır
köylülerin sütünü alıp süt fabrikasına veren arkadaşımdan aldığım bilgiye göre soğutma hariç
70,000tl. tabii ne kadar modern tam detay bilmiyorum. senin söylediğin barınak bilgisinin detayı nedir?
arsanın %20 eğimli olması neden? bu fiyatı değiştirimi? barınağın kurduktan 6-8 ay sonra
%40'ını devletten teşvik kapsamında alıyormuşsun? soğutma tankı ve araba
ve sağma sistemi (borularla direk tanka şeklinde) 65,000TL. 15,000TL. görünmez masraflar.
işçi gideri (1 seyis + vetriner + 2 adam + 2 de biz çalışıcaz) 12x5,000TL. : 60,000TL.
yem konusundada söylenen şuki. günlük bir hayvan 35kg yem yer bunun 7,5KG mı hazır yemdir
onunda kg fiyatı 0,45TL.dir. diğer yemlerinde kg fiyatlarını yediğimiktarlarla çarpınca ortaya
fazlasıyla 7 TL/gün gibibir rakam çıkıyor. buda aylık 60 inekte 12,600TL. 4 aylıkta
(ben 4'er aylık yem depolamayı düşündüm ama) 4x12,5 : 50,000TL. bu arada karacabeydeki
bu arkadaşımız sütün satılması konusunda hiç korkma 60 - 100 hayvanın varsa kuyruğa girerler
kapında diyor.. şu an ki fiyat ,72TL. soğutucuyla 0,78;TL. 20 - 30 fazla satılma olasılığıda var.
bu arada senin 40LT. ortalama süt dediğin holştayn ineklerde iyi bakılırsa gerçekleşimi kolaymı?
ben 30lt ye razıyım da.. bu arada gelire gelirsek 60hayvan x 30lt süt =1800lt süt günlük ortalama
25 gün süt alsak 25x1800ltsüt = 45.000lt süt/ay x 0,78TL. = 35.000TL. + tezek geliri. +
sene sonunda 60,000TL. dana geliri (aylık - 5,000TL.) toplam aylık gelir 40,000TL + tezek.......
oluyor.ş bu hesaplara katabilceğiniz düşünceniz tecrübeniz yada fikriniz varsa merakla bekliyorum..
Hayırlı işler diliyorum.
burak seri

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Gıda
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
30 yorum
Üye906 yazı
FERSA NASIL ORDA BESICILIK MANTIKLIMI ORADA SÜT ÜRETİM ÇİFTLİĞİ VS VARMI SÜT BEYAZ PEYNİR YOGURT ÜRETİM FABRİKALARI VARMI ORADA
miagayrimenkul.net

Yerleşim Türkiye / Bursa GürcistanMeslek Emlakçy
Üye129 yazı
almata2010... Orada devletin bu işi kurmak için teşvik ve kredileri varmı. barınak yapımı için örneğin. Ankarada arazimiz olmasına ve bu işi uzun zamandır düşünüp araştırmamıza rağmen barınak yapımı için yeterli sermayemiz olmadığından başlayamıyoruz. birde cahilliğimi bağışlayın iklim şartları inek bakımı için elverişli koşullardamı.inekler sıcağı çok sevmezler aşırı soğuklarda ve nemde problem olur. bilgilendirirseniz sevinirim.
mmm...

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Ö?retmen
Yeni Üye19 yazı

SAYIN ZEYNEP HANIM SÜT ÜRETİCİLİĞİNDEKİ BİZİM ÇIKARTTIĞIMIOZ HESABA BENZER BİR HESABINIZ VARMI? PAYLAŞABİLİRSENİZ SEVİNİRİM.. İYİ ÇALIŞMALAR..
burak seri

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Gyda
Üye129 yazı
süt hayvancılığı hakkında ayrıntılı bir fizibilite çıkarmadık. internetten araştırmalarımız oldu. birde yakın bir dostumuz ankara gölbaşında 30 baş inekle bu işi yapıyor. sütleri satın alacak firmalar hakkındaki tahmininiz doğru. satma konusunda hiç sıkıntı çekmediklerini oda doğrulamıştı. 30 baş hayvanla bile ev ve araba alabilecek birikimleri oldu tanıdığımızın. doğru idare edilirse batacak bir sektör olmadığını düşünüyorum. dediğim gibi doğru planlanması ve idare edilmesi gerekir. sütaş aş. nin her sene (sanıyorum her sene) süt hayvancılığı yetiştiriciliği hakkında düzenlediği eğitim seminerleri var. çok faydalı olacağını düşünüyorum. öyleki farklı illerden yıllardır bu işi yapan katılımcıları var. Telefon ederek randevu alıyorsun. tel,0224 688 52 64. bu aralar varmı emin değilim. umarım yardımcı olmuşumdur.
mmm...

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Ö?retmen
Üye167 yazı
Almata2010 yazdıklarını ilgi ile okudum,
peki Türklerin kazakistanda iş yaparken,karşılaştıkları sorunlar varmı.?,
bir kere tv de izledim,
bizim işçileri fena halde dövüp geri göndermişlerdi,
Kanun,nizam,intizam,Orda nasıl..?
Başka ülkelerden,kazakistana gelipte,Orada iş yapan insanlara karşı,:kurumların,yönetimin,ülkenin genel tutumu nasıl..?
eğer güvenli ise,tabiiki,yatırım yapılabilir..saygılar..
herkese başarılar : )

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye2 yazı
Merhabalar,
Süt hayvancılığı ile ilgili yatırım araştırmasına başladım.
Haftaya Karacabey bölgesini ve çiftlik alanlarını , Mart ayında Çanakkale bölgesini dolaşacağım.
Süt ü satmak problem olmuyormuş, daha önemlisi sütteki mikrobiyel yükü
arttırmadan muhafaza etmek ve müşteriye sürekli aynı hijyen şartlarında verirsen
seni her yerde buluyorlarmış.

Fakat asıl zor olan süt verimini düşürmeden arttırmak. 30 ile 35 lt arasında günlük süt almak önemli.

Hayvan barınakları önemli, Yazın güneşten kavrulmayacak, hayvanlar birbirini rahatsız etmeyecek. Altlarına
kauççuk sünger serilecek, tezek hayvanın altında olmayacak, binlerce nokta
Kendin nasıl yaşıyorsan , sana nasıl değer veriliyorsa, onlara 50 - 100 hayvan demeyip evlatların
gibi davranacaksan iş sağlama almışsın demektir. İlaveleri hastalıkları atlamayıp yemi-slaj ı kendin hazırlıyacaksın. Bakımı kolay barınak yapacaksın ki 50 başlık için bir işçin olacak...
daha onlarca yapılacak maddeler ,kısa sürede öğrendiklerim.

sayın Serigıda, Zeynep hn'ın da belirttiği Karacabeydeki eğitimler devam ediyor.
Aksarayda da Ocak ayından itibaren eğitimlere başladılar.
Ocak ayı programına katılamadım, Şubat ilk haftaya kendimi ayarladım.
Özellikle yatırım bölümüne. Eğitim programını istedim, elime ulaştığıda paylaşırım.

Sayın Almata2010; Sahsım adına çok parlak bir girişim olabilir gözüküyor. Buradaki
100 başlık projemi başarıyla devreye alırsam neden olmasın.

Herşey hayalle başlar.
Dileklerinizin gerçekleşmesi temennisiyle şimdilik hoşçakalın

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Grafiker
Yeni Üye4 yazı
Sayın Apaz;

Bende sizin gibi bu işi araştırdım ve 50.000 TL sermaye ile girmeye karar verdim. Diğer arkadaşlarında söyledikleri gibi uzun soluklu ve sabır isteyen bir iş ancak gelecek için iyi bir yatırım. İstanbul da maaşla çalışmaya kıyasla çk daha fazla karlı ve huzurlu bir iş. Benim Edirne / Uzunköprü de kurulu halde ahıl ve tesisat sistemim var. Arazi problemimde yok. Yaptığım araştırma ve hesaplamalara göre 4 inekle başlamam durumudan aylık Ortalama 800-1000 tl civarında net süt geliri elde edebiliniyor. Daha önceleri arkadaşların yazmış olduğu şekilde burda tek dikkat edilecek husus borçlanmadan işe başlamak ve ilk yıl düşük gelire sebat etmek. İkinci yıl zaten buzağalar size kar olarak kalıyor.
Saygılarımla

Yerleşim Türkiye / EdirneMeslek Bankacylyk-Finans
Yeni Üye17 yazı
sayın apaz ve kmlflz
çok merak ettim. arzu ettiğiniz süt besiciliğine başlayabildiniz mi?
şayet evetse. sizlerin adına çok memnun oldum. bende bursada ikamet ediyorum. mühendisim.ama maaşla rahat bir hayat yaşanacak bir ülke konumundan çıktı artık türkiye. kendi işinin peşinden koşmak ilerlemek çok daha önemli bir karar olduğu kanaatindeyim.besicilik işine başlamayı karar veren bir kişi olarak sizlerden konuyla ilgili biraz detay alırsam çok memnun olurum. kendime ait bir yerim yok.ilk etapta kredi alabilmek adına kiralamayı düşünüyorum.ama kiralayacağım yerinde satın alacağım yerolmasınada dikkat ediyorum. tanıdıklar vasıtası ile bulacağımdan eminim.iyi bir tesis için proje çizimi önemli iyi. proje için ne kadar ücret ödüyorsunuz? ve ne kadar zamanda teslim ediyorlar.tabiki besicilik uzun soluklu vede sabır isteyen bir sektör. ama ilk etapta kısa vadede sıcak para akışı için kimileri süt besciliği kimileri sadece 6 ay bakımla satabileceği için et besciliğinin tavsiye etmekteler.maliyetler ile ilgili kısa bir anlatım olursa memnun olurum. konuyla ilgili defalaraca yazıldı çizildi. ama en yakın tarihli fizibilite raporları benim daha çok işime yaracaktır.
yazımı okuyan diğer arkadaşlarından yorumları önem arz etmektedir.
yardımlarınız için teşekkür ederim

saygılarımla..

Murat Altunok
End Müh.
End. Müh.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Mühendis
Yeni Üye50 yazı
Evet sütte para var ancak sadece süt segil süt ürünlerini de düsünmelisin!

Yani mandiracilik da yapmalisin derim.

Yerleşim ALMANYA / MünihMeslek Di?er
Yeni Üye11 yazı
merhaba

2 yıl uğraş vererek proje hazırlatıp her türlü altaypısını tüm izinleri ve imar ruhsatlarını dahi aldığım süt sığırcılığı tesisi kurma girişimim yarım kalmak üzere.

ziraat bankasına başvuru yaparak kredi işini de çözdüm ama teminat sorunu yüzünden hazır krediyi kullanamıyorum. bana bu konuda yardımcı olacak yeni girişimci yada sermayedar ortak ihtiyacım var.

tesis teşvikli iller kapsamında olan memleketim ARDAHAN İLİ hanak ilçesinde kurulacak.
yeterli arazi tesislerin projeleri ve tüm planlar yatırımın planlaması ve fizibilitesi hazırdır ve ziraat bankası tarafından onaylanmıştır.
bu konuyla ilgilenmek isteyen arkadaşlara proje fizibilitesi ve karllık oranları ve tüm hesapların bulunduğu bir projem olduğunu söylemeliyim .bu proje şahsi bir yatırım değildir. tüzel kişilik yatırımıdır.

Yerleşim Türkiye / IstanbulMeslek Tekstil
Yeni Üye17 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - atakan75
merhaba

2 yıl uğraş vererek proje hazırlatıp her türlü altaypısını tüm izinleri ve imar ruhsatlarını dahi aldığım süt sığırcılığı tesisi kurma girişimim yarım kalmak üzere.

ziraat bankasına başvuru yaparak kredi işini de çözdüm ama teminat sorunu yüzünden hazır krediyi kullanamıyorum. bana bu konuda yardımcı olacak yeni girişimci yada sermayedar ortak ihtiyacım var.

tesis teşvikli iller kapsamında olan memleketim ARDAHAN İLİ hanak ilçesinde kurulacak.
yeterli arazi tesislerin projeleri ve tüm planlar yatırımın planlaması ve fizibilitesi hazırdır ve ziraat bankası tarafından onaylanmıştır.
bu konuyla ilgilenmek isteyen arkadaşlara proje fizibilitesi ve karllık oranları ve tüm hesapların bulunduğu bir projem olduğunu söylemeliyim .bu proje şahsi bir yatırım değildir. tüzel kişilik yatırımıdır.

merhaba atakan bey, konuyla ilgili hazırlamış olduğunuz her türlü fizibilite,teşvik kredisi geri ödeme planları,karlılık oranları ile ilgili detaylı sunum yaparsanız ben ve buradaki birçok arkadaş için çok yararlı bilgilere ulaşma imkanımız olacaktır.

teşekkür ederim.
Murat Altunok
End. Müh.
End. Müh.

Yeni Üye11 yazı
sayın altunok,

ben proje hazırlanması etüd ve ve fizibilite çalışmaları için yaklaşık 7bin tl harcadım.
şimdi bunu herkesle paylaşmam sözkonusu olamaz. sadece fikir ve izlenecek yol konusunda bilgi verebilirim.

saygılar...

Yeni Üye17 yazı
Atakan bey,

belli bir bedel karşılığı hazırlanmış olan bilgileri arkadaşların önüne çarşaf gibi sunun demedim. aralarında nelerin aktarılabilir nelerin paylaşılamaz bilgi olduğuna da siz karar verin artık. geri ödeme planları ödediğiniz bedele ait değil. karlılık planlarıda öyle.gidin bir ziraat bankasına tarımsal kredi bölümündeki arkadaşla görüşün tüm detaylar önünüzde. bende bu konuyla ilgili araştırma yaptım hatta danışmanlık yapan firmalarla görüştüm ücret ödemedim. ödeyeceğim tek ücret proje çiziminden doğacak olan bedeldir.(teşvik kredisinden yararlanmak adına devlete ödenecek diğer belgeler için harç ücretleri hariç).ayrıca yukarıdaki yazınızı yeniden gözden geçirmenizi isterim aynen şöyle:
(( bu konuyla ilgilenmek isteyen arkadaşlara proje fizibilitesi ve karllık oranları ve tüm hesapların bulunduğu bir projem olduğunu söylemeliyim .bu proje şahsi bir yatırım değildir. tüzel kişilik yatırımıdır.))

tamam çok güzel.şimdi herkes projeniz olduğunu öğrendi.ama bunu söylemenin kime faydası oldu. benim yerimde başka biri olupta aynı soruyu sorsa hemen 7000 tl yı gösterecektiniz.durr orada bakalım diyecektiniz..
şöyle bir yazı daha uygun olurdu. dediğiniz gibi ; bu konuyla ilgilenmek isteyen arkadaşlara fikir ve izlenecek yol hakkında bilgi verebilirim.

kimse sizin ne kadar ücret ödediğiniz ile değil sizden alabileceği bilgiyle ilgileniyor.buradaki arkadaşlar artık bu işi yapmaya karar verenden değil.sizin gibi işin içine girmiş bir insandan daha derin bilgi alma ihtiyacı hissediyor. bir bakın,aynı konu başlığı altında açılan,yazılan çizilen tüm sayfalara. tevcit pilavı gibi dönüyor dolaşıyor aynı cevaplarla karşılaşıyorsunuz.gerçekten bu işi yapmaya gönül vermiş insanların daha derinsel bilgilere gereksinimi var. bu bilgilere ulaşsada ulaşamasada zaten bu işi yapmaya karar verdiği an bu firmalara o parayı ödemek zorunda.en güzel örnek benim. en ince ayrıntısına öğrendim.ama zamanı gelecek edindiğim tüm bilgiler beni detaylı projelendirme zamanı para ödemeden kurtarmayacak.elim mahkum.

Saygılarımla..

Murat Altunok
End. Müh.
End. Müh.

Yeni Üye11 yazı
sayın altunok size şunu söyleyeyim bu konuyla ilgilenen derken benim projeme ortak olmak isteyen olursa demek istedim.
hem siz ''merhaba atakan bey, konuyla ilgili hazırlamış olduğunuz her türlü fizibilite,teşvik kredisi geri ödeme planları,karlılık oranları ile ilgili ''detaylı sunum''yaparsanız ben ve buradaki birçok arkadaş için çok yararlı bilgilere ulaşma imkanımız olacaktır.^^ demişsiniz hemde niye 7 bintl den bahsediyorsunuz diye bana çıkışıyorsunuz. ben sadece bu işi benimle birlikte yapmak isteyen olursa eğer idye belirttim. ayrıca bu iş çok çetfillidir. ben 2 yıl uğraştımve herşeyi öğrendim. sizede tabiiki yol gösterebilirim .
iyi günler

Yeni Üye17 yazı
Atakan bey,
2 yıl emek veripte projenizin sonuçlanmadığına için çok üzüldüm: umarım en kısa zamanda sorunu halledebilirsiniz. benim araştırmalarım 1 yılı doldurmak üzere.ama siz bitmiş bir proje seviyesinde olduğunuz için emin olun sorularım olacaktır.kolaylıklar dilerim.

iyi çalışmalar..

Murat Altunok
End. Müh.
End. Müh.

Yeni Üye11 yazı
tabiii yardımcı olabilirsem sevinirim.
iyi günler.

Üye450 yazı
Herkese Merhaba,

Öncelikle süt hayvancılığı ile ilgli iş yapmak isteyen herkese Sütaş ın tarım ile müdürlüğü ve Uludağ üniversitesi ile birlikte verdiği üretici ve yatırımcı eğitimlerine katılmalarını öneriyorum..

Seri gıda arkadaşımın yaptığı hesaplamaların sanıyorum % 80 i yanlış...

Kabaca şunu söyleyebilirim..Modern bir tesis için inek başına yatırım maliyeti 10 000 -15 000 Tl aralığında.. :)Bazıları daha neler diyecek ama malesef öyle..

Eğer bahsettiğim eğitimlere katılacak olan olursa önce yatırımcı eğitimi var buna katılmanızı tavsiye ederim.Çünkü yatırımcı eğitimine katılanların % 90 ı ertesi gün hayal kurmayı bırakıp başka ıslere yonelıyor... :)

Şayet kaba yemi kendiniz üretemiyorsanız,entansif bakım şartlarında 22 Lt süt veren bir ineğin karı 4- 4,5 tl civarında...kaba yemı kendınız uretebılıyorsanız bu rakam % 30 daha artıyor.Bununla bırlıkte sunu unutmamak lazım...Turkıyede sut fıyatını alıcı belırlıyor,dolayısıyla bugun 70 kurusdan hesapladıgımız sut yarın 40 kurusa dusebılır...

60 baslık moders bır ısletme 700-900 bın tl lık bır yatırım gerektırıyor,bununla bırlıkte ıyıde bır kazancı var..kesınlıkle vadelı mevduattan kat kat daha fazlaa..yada kıra getırısınden..

60 tane ınek ıcın 6 adamın calısmasına hıcmı hıc gerek yok...1 kısı bıle modern bır tesısde bakabılır,sızde yardım edersenız.

Bununla birlikte seri gıda arkadaşım bu işteki en büyük yanlışlıklardan biriside bir inek günde 35 kg ot 7 kg keyif yem yer hesabı...Şayet tüm şartların olumluda olsa bu teknikle yemleme yaparsanız :) batmasanızda kazanamazsınız..

Bir ineğin yem miktarını Canlı ağırlığı ve günlük süt verimi belirliyor.Diyelimki sürünüz ortalamada 7 kg yemi hakediyor.Siz fazla süt veren ineğe az yem verirseniz sütü kesilir.Az süt verene çok yem verirseniz yağa gider gene sütten ve hayvanın veriminden kaybedersiniz.Zaten batan da bir çoğu kaba yemi kendi üretemediği ve hayvanlarında yemleme barınak gibi unsurları hatalı yaptığı için kaybedip batıyor..60 baslık bır surude gunde 2 lt lık bır kayıp ayda 2500 tl ye maal olur,buda azımsanacak bır rakam degıl.
Bu işte uzman,okulunu okumuş olmasıda yetmez işin içerisinde konuda uzman kişiler haricinde bilgilerle bu işe soyunmamanızı tavsiye ederim.
Ben gördümki bu işte en büyük yanlışı 30 yıldır bu ısı yapan,ısı ıyı yaptıgını sanan yapıyor.

BU İŞİ YAPACAK YATIRIMCI ARKADAŞLAR,MUTLAKA SÜTAŞ ÜRETİCİ EĞİTİMLERİNE DE KATILIP ONDAN SONRA BU İŞE GİRİN..Ben çiftlik çiftlik gezdim,tarım ile müdürlüğüne gittim danıştım vs. vs.. 2 senede öğrendiğim şeylerin %60 ı yanlış yada azda olsa daha farklı cıktı.

Arkadaş Tezek geliri hesap etmiş...Yahu ne geliri..Gideri var onun..En büyük problemlerden biri tezeği ne yapacağın..Koca işletmelerin 1000lerce dönüm arazisi mevcut olmasına rağmen yetiremiyor..Tezeği köylünün ayağına kadar kendi aracıyla ***ürüyor tek kurtulayım diye...
O yüzden kesinlikle ve kesinlikle en azından kaba yemini kendin üretebilecek kadar bir arazin yoksa bu işe girmek çok riskli..

Sayg.
... ... ...

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Bankacylyk-Finans
Üye450 yazı
Birde benden bir tavsiye daha bu işe girecek arkadaşlara...

Malum yurdum insanı çok uyanık yaa..Süt 6 ay para etti,et biraz palazlandı..Hadiii hayvancılık yapalım...Araştırmadan dogru duzgun elınde ne var ne yok gormeden atlayan o kadar cok kısı varkı...

Biraz beklerseniz onların 6000-7000 tl lere aldığı,özenle seçtikleri inekleri,onlar battıkca harac mezat 3000 e nede alırsınız...yanı asıl hayvancılıkla ılgılı yatırım zamanı onumuzdekı gunlerde bence..

Birde dipnot kimse 30 lt süt veren 35 lt süt veren ineğini vermez size..Yavrusu ile hiçmi hiç vermez...Hele hele 4000-4500 e veriyorsa biraz garip gelir bana..30 lt sut veren ınegı bulmak cok kolay bısı degıl..en buyuk sorunlardan bırı damızlık sorunu..
... ... ...

Üye450 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - zeynep ferda
almata2010... Orada devletin bu işi kurmak için teşvik ve kredileri varmı. barınak yapımı için örneğin. Ankarada arazimiz olmasına ve bu işi uzun zamandır düşünüp araştırmamıza rağmen barınak yapımı için yeterli sermayemiz olmadığından başlayamıyoruz. birde cahilliğimi bağışlayın iklim şartları inek bakımı için elverişli koşullardamı.inekler sıcağı çok sevmezler aşırı soğuklarda ve nemde problem olur. bilgilendirirseniz sevinirim.

Sayın zeynep ferda,

Bu işteki maliyeti en az olan şey barınak :) Bununla birlikte kaç dönüm araziniz var..Bir inek için ortalama 4-5 dönüm arazi gerekiyor.
Eskiler anası danasına baksa yeter dermıs..Kımı bolgelerde gercekten meraya dayalı,yada kaba yemın bır kısmını kendı temın edılebılen yerlerde bu formul de ısı yarıyor bunuda atlamamak lazım..

Yeterlı sermayenız yok ,kaba yemınızı kendınız uretecek arazınız yok ıse aman derım bu ısı ıyıce enıne boyuna bolgenızdekı en uzman akademık olarakda karıyerı olan kısılerle tartırıp konusup projelendırmenızı tavsıye ederım.

Eger sermayenız yeterlı degılse kucuk bas hayvancılıkta yapabılırsınız,sayet arazınız meraya yakınsa...Oda karlı bır ıs bence bırde o tarafı arastırın derım...

Sayg.
... ... ...

Üye450 yazı
Birde son olarak şunu eklemek isterim...Bakıcı problemi en büyük problem..Her şey ok bakıcı bulamıyorsanız iş kötü...Bakıcınız ıyıde olsa kendınız kontrol edebılecekmısınız..ısı takıp edebılecekmısınız..

bu hep soylenır..ısın basında dur falan gıbı...

Ama ınanın bu ıs ıcın olmazsa olmazlardan ısınızı takıp etmez yada takıp ettıremezsenız ıs kotu...

Ben gezdıgım bır cıftlıkte (orta veya orta ustu buyuklukte bır cıftlık) ,yenı alınan bır bakıcının yemleme esnasında yaptıgı ufacık bır hatanın 22000 tl gıbı bır acı blancoya maal oldugunu duydum..
Nıtekım sız herseyı mukemmel uygulasanız,bakıcınız hayvanlarınıza kotu davransa ve gırdıklerı stres sonucu hayvan sutunu 2 lt kesse, al sana 3000 tl zarar :)

Bakıcı dogru bılsede,ınsan oglunun dogasında var,kolayına gelenı tercıh eder.o yuzden takıp mutlaka ama mutlaka gereklı..

BEN SUTASTA HAYVANLARI GORDUKDEN SONRA AHHH AHH BU DUNYAYA HOLSTAIN CINSI SUT INEGI OLARAK GELMEK VARMIS DEDIM :) GUNDE 24 DK CALIS (3 KEZ SAGIM YAPILIYOR ORTALAMA 8 DK SURUYOR ) OOOHHH EKMEK ELDEN SU GOLDEN HERTUR KONFOR SENIN ICIN DUSUNULMUS..KLIMADAN FANA..TIRNAK BAKIMINDAN VS.. VS... KADAR :)
... ... ...

Üye450 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Almata2010
Selamlar,
Cok guzel bir hesaplama yapmissin bende cok merak ederdim su ineklerin maliyetlerini falan. Eger ilgilenirsen Kazakistan Alamata piyasasina da bir dene. Bizde o kadar buyuk arazi olamsina ragmen sut cok pahali. Mesela biz acik sutu(yani inekten sagilip direk olarak satilan) 1.20 ytl den aliyoruz. Buradaki fabrikalar toptan 1 ytl den alir. Bu arada burada bugday cok ucuz (dunyanin 4. buyuk ureticisiyiz). Su anda tonu 100ytl civarinda. Ot dersen istemedigin kadar cok. Arsa dersen hektari (yani 10donum) 10,000 dolara alinabilir. Benim bir arsam var 12 hektar. Etrafi gol ile cevrili, artezyen kuyusu var, icinden dere geciyor ve 3 faz elektrik var ve asfalta yakin. Mesela bunun hektar fiyati 10,000 dolar civari. Bence bu isi sadece TR de degilde buralarda da dusun

Sayın almaata,,

Sutun toptan fıyatı 1 tl demıssınız sanıyorum..

1-Ancak orada kesıf yem ne kadar ?
2-Arazıler ucuz ancak kaba yem uretımı mumkunmu ? (mısır sılajı yonca )
3 - Veee en onemlısı...Orada bir ineğin ortalama laktasyon sut verımı ne kadar ? :)

Bu en onemlı kısmı..Bugun marmara bolgesınde ortalama 8000 -10 000 lt sut sagıyor ınek basına cıftlıkler..Daha dune kadar bu 3000 - 4000 lerdeydı..bırcok bolgemızde de halen bu boyle..marmara bolgesı bu anlamda pılot bolge ve basarı elde edılmıs ve ıslah calısmaları ıle bu rakam buralara kadar gelmıs..

Zaten malesefkı memleketım ıcın en acı olanda bu durum...Avrupada bızım nufusumuzun 7 de bırı kadar ulkeler bızımle aynı mıktarda et tuketıyor..Yanı bızım colugumuz cocugumuz 1 yerken onlarınkı 7 yıyor..

Koylumuzde burada ,avrupadakı adamla aynı emegı harcarken o 7 verım alırken bız 1 verım alıyoruz...

Örneğin avrupada bır kecı 6 ayda tekeye verılıyor,1 yasında doguruyor, 2 yılda 3 -4 kez yavruluyor,bır laktasyonda 700-1000lt sut verıyor..
Bızım kara kecımızı anlatmamıza gerek :) yok 6 /1 ı yapmamız gerekıyor.Ornegın 1 saanen kecısının verdıgı et sut yavru verımını almak ıcın 6-8 tane kara kecı bakmamız lazım.. + bırde ormana verdıgı zarar..

Bılanco ortada :)
... ... ...

Üye450 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - maltunok07
sayın apaz ve kmlflz
çok merak ettim. arzu ettiğiniz süt besiciliğine başlayabildiniz mi?
şayet evetse. sizlerin adına çok memnun oldum. bende bursada ikamet ediyorum. mühendisim.ama maaşla rahat bir hayat yaşanacak bir ülke konumundan çıktı artık türkiye. kendi işinin peşinden koşmak ilerlemek çok daha önemli bir karar olduğu kanaatindeyim.besicilik işine başlamayı karar veren bir kişi olarak sizlerden konuyla ilgili biraz detay alırsam çok memnun olurum. kendime ait bir yerim yok.ilk etapta kredi alabilmek adına kiralamayı düşünüyorum.ama kiralayacağım yerinde satın alacağım yerolmasınada dikkat ediyorum. tanıdıklar vasıtası ile bulacağımdan eminim.iyi bir tesis için proje çizimi önemli iyi. proje için ne kadar ücret ödüyorsunuz? ve ne kadar zamanda teslim ediyorlar.tabiki besicilik uzun soluklu vede sabır isteyen bir sektör. ama ilk etapta kısa vadede sıcak para akışı için kimileri süt besciliği kimileri sadece 6 ay bakımla satabileceği için et besciliğinin tavsiye etmekteler.maliyetler ile ilgili kısa bir anlatım olursa memnun olurum. konuyla ilgili defalaraca yazıldı çizildi. ama en yakın tarihli fizibilite raporları benim daha çok işime yaracaktır.
yazımı okuyan diğer arkadaşlarından yorumları önem arz etmektedir.
yardımlarınız için teşekkür ederim

saygılarımla..

Murat Altunok
End Müh.

Merhabalar Murat Bey,

Öncelikle bursa da yaşıyorsunuz,Mutlaka sutas egıtımlerıne katılın derım...

Sonra merak ettıklerınızle ılgılı olarak,projeyı sız bıle cızebılırsınız :) Tarım ıl mudurlugune gıdersenız sıze uygun projeyı ucretsız olarak verırler.Sutas a gıdersenız sut hayvancılıgı ıcın en mukemmel projeyı ucretsız olarak temın edersınız. :)Yanı daire,vılla falan yapımındakı gıbı bu ıs ıcın uzun uzadıya mımara proje cızdır,onay al falan gerekmıyor... :)

Arazınız yok...Ziraat bankası vb. subvasyonlu kredıler genelde kendı arazısı olmayana verılmıyor..
Bununla bırlıkte besıcılıkte yapmayı dusunuyorsunuz.. ??

Sermayenız az dıyelım,Arazınız yok..Kucuk bas hayvan besıcılıgını arastırmayı dusundunuzmu hıc ?

Bununla bırlıkte donumu 500 -1500 tl lere bursada bursaya 45-km lerden sonra yer bulmak mumkun kestel sonrası koylerde,yenısehır taraflarında vss..

Kucuk bas hayvancılıkda arazınız olursa kucuk bır suru ıle mın.15 bas sanıyorum baslarsanız tarım kredı kooparatıfıne uya olabılır,buradan rahatlıkla uygun faızlı kredı alıp projenızı buyutebılırsınız.

Mera ve coban onemlı bu ıs ıcın..

Dıger yatırım malıyetlerınde bence hıcbırsey yok,elektrık su olan bır tarlada..3-5 bın tl ye hallolur en fazla ağıl,coban evı sınırlı sermayelı yatırımcı ıcın..

... ... ...

Üye450 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - kmlflz
Sayın Apaz;

Bende sizin gibi bu işi araştırdım ve 50.000 TL sermaye ile girmeye karar verdim. Diğer arkadaşlarında söyledikleri gibi uzun soluklu ve sabır isteyen bir iş ancak gelecek için iyi bir yatırım. İstanbul da maaşla çalışmaya kıyasla çk daha fazla karlı ve huzurlu bir iş. Benim Edirne / Uzunköprü de kurulu halde ahıl ve tesisat sistemim var. Arazi problemimde yok. Yaptığım araştırma ve hesaplamalara göre 4 inekle başlamam durumudan aylık Ortalama 800-1000 tl civarında net süt geliri elde edebiliniyor. Daha önceleri arkadaşların yazmış olduğu şekilde burda tek dikkat edilecek husus borçlanmadan işe başlamak ve ilk yıl düşük gelire sebat etmek. İkinci yıl zaten buzağalar size kar olarak kalıyor.
Saygılarımla

Sayın meslektaşım,

Gel sen o ineği 5 e çıkar...Bazı desteklemeler 5 başla sınırlı diye biliyorum..Yer mevcut,1 tane bile süt besiciliği için hayvanın olsa tarım kredi kooparatifine üye olabilirsin.
Tarım kredi kooparatifi üyelerine subvasyonlu kredilerden faydalandırabiliyor.20 bin tl ye kadar kendi bünyelerinde.hayvan alımı için örneğin 6,5 senelik..

Bir bankacı olarak 4 ineğin parasıyla 6,5 dan daha fazla kazanırsın diye düşünüyorum. :)Yada 4 yerine 10 ile başlarsın..

Hayvanlara bakacak kimsen var gördüğüm kadarıyla ancak,buna rağmen 4 inekle aylık 800 - 1000 tl gelir bana abartılı geldi..
Maliyet hesaplamalarını yeniden gözden geçirmeni tavsiye ederim.
Edirnede kaba yem kesif yem uygun diye biliyorum,ama bursa ile süt ve yem fiyatlarında çok fark olacağını sanmıyorum... yinede fazla geldi bana,tabi sen nasıl hesapladın bilemiyorum.
... ... ...

Yeni Üye3 yazı
merhaba arkadaşlar ben bu işe karar verdim yani bu iş yıllardır hayalimde benim arazim 60 dönüm coğu sulu deil bi kısmı yani 10 dönümü falan sulu bunun sılaj için düşünürsem kaç ineğe yeter bide diğer arazimi korunğa vs yem bitkisi ekersem 15 inekle başlasam diyorum 1.5 dnümlük bir yrim var su kaynağı içinde oraya ahırı düşünüyorum %20 eğimli süper benim artık istanbul hayatını bırakmam lazım hayalimi geçekleştirmek istiyorum 25 yaşıma kadar hayvanla uraştım biraz anlarım profesyonel olmasamda biliyorum sadece düzgün bir başlangıç yapmak istiyorum projeli olsun kıredi kullancam tarım kopretifine üyeyim buyaz araştıracam öğrendiklereimi sizinle paylaşacam ben şuna inanıyorum emek karşılıksız kalmaz allah verir yeterki işni takip et
ilyas

Yerleşim Türkiye / AfyonMeslek Esnaf
Üye450 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - ilyasvurgun
merhaba arkadaşlar ben bu işe karar verdim yani bu iş yıllardır hayalimde benim arazim 60 dönüm coğu sulu deil bi kısmı yani 10 dönümü falan sulu bunun sılaj için düşünürsem kaç ineğe yeter bide diğer arazimi korunğa vs yem bitkisi ekersem 15 inekle başlasam diyorum 1.5 dnümlük bir yrim var su kaynağı içinde oraya ahırı düşünüyorum %20 eğimli süper benim artık istanbul hayatını bırakmam lazım hayalimi geçekleştirmek istiyorum 25 yaşıma kadar hayvanla uraştım biraz anlarım profesyonel olmasamda biliyorum sadece düzgün bir başlangıç yapmak istiyorum projeli olsun kıredi kullancam tarım kopretifine üyeyim buyaz araştıracam öğrendiklereimi sizinle paylaşacam ben şuna inanıyorum emek karşılıksız kalmaz allah verir yeterki işni takip et

Bir inek için 3,5 - 4 dönüm arazi gerekli.Hatta araziye göre 5 dönüm.Zaten koop üyesisiniz krediyi kolaylıkla temin edebilirsiniz.Sütaş ın üretici eğitimlerine katılırsanız istanbulda da var kestirmeden kafanızdaki tüm konular netleşmiş olur.
... ... ...

Üye450 yazı
Sayın ilyasvurgun,

Bu arada gördüğüm kadarı ile sermayeniz çok fazla yok.Yem masrafları altında ezilip,sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Yahu kendi küçük,şanı büyük koyun var.. :)

Arazinize yapay mera yapabilir,yem masraflarını düşürebilirsiniz.5 koyuna 1 dönüm yapay mera kafidir.

4-5 ayda 40 kg a gelir kuzular ve kesime gider.Karı kısa sürede realize eder,Finansman ve yem masrafları altında ezilmezsiniz.Ciddi karlılık vardır.

2 senede 3 defa kuzu alabılırsınız.15 inek parasıyla,100 kuzulu koyun alırsınız.Hasta kısır vs. hayvanlardan adaklık satısı falan yapıp ısletme gıderlerını saglayabılırsınız.

bir koyunun entansıf sarlardada olsa aylık bakım malıyetı çok düşüktür ve araziniz 300 koyuna kadar büyük bir yem kaynagı saglar.Sulu yere yonca ekersınız.Dıger yerlere hem bıcılebılen hemde otlatılan kuraga yada kısmen sulaga uygun yapay mera ve tahıl tarımı yapabılırınız.

Sermayesı az kucuk ısletme dusunen kısılerın kucukbas hauvancılıgı dusunmelerını onerırırm.
Sayg.
... ... ...

Yeni Üye3 yazı
meraba istanbulda sütaşın üretici eğitimi varmı varsa hangi tarihlerde var katılmam iyi olur arkadaşım teşekür ederim verdiniz bilgi için
ilyas

Yeni Üye3 yazı
sayın burak kardeşim bu sizin hesaba göre 6 ayda kendini amorte ediyor inekler bencede hesaplar makul yemi parayla alsanda oluyor bu hesaba göre
ilyas

Üye450 yazı
ilyasvurgun,

Sütaş ın web sitesinden tarihlere bakabilirsiniz.Ayrca yatırımcı eğitimi var ona katılırsanız birçok kişi bu eğitimden sonra vaz geçiyor.üretici eğitimleri 3 gün sürüyor.
... ... ...