Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Tavşan Çiftliği

BaşlatanTroguzhanTarih20/10/2009 17:55:53Yorum15

İlk mesaj
Yeni Üye72 yazı
Merhaba koniks yazarları;
Ben tavşan çiftliği yapıp bunu etini dondurulmuş bir şekilde hem yurtiçi hem yurtdışı ihracatını yapmak istiyorum.Araştırdığım kadarıyla eti en iyi olan yeni zelanda tavşanı.En başta sadece yurt içine yapmayı düşünüyorum.Kafama takılan sorular var.
1- Nekadar anaç tavşanla girmek gerekir?
2- Çİftliğin Ruhsat işlemleri nasıl olur?
3- Tavşanların sağlıklı biçimde büyümesi için çitfliğin kuruluş masrafı sizce nekadar olur?
4- Eti haricinde tüyü ve derisini satabilirmiyiz?
5- 4 dönüm arazim var bu yeterli olurmu en başta?
6- Bölgesine göre tavşan etinin tadında fark olurmu? Sonuçta hepsi yeni zelanda tavşanı olacak ve suni yem ile beslenecek.

Fikirlerinizi ve bilgilerinizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim.

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Asker
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
15 yorum
Yeni Üye8 yazı
yetiştireceğiniz tavşanmiktarına göre arazi büyüklüğü değişir, biliyormusunuz bilmem ama ben söylüyeyim tavşanlar yuva için toprağı kazarlar yani etrafını telle çevirseniz bile zemine beton dökmeniz gerekli. yuva yapmalrı içinde kuytu çalılıklar su görmeyecek yerler ve bu yuvaların sıcak olması için dış mekandan biraz bağlantısının kesik olması gerkli yani insanlar yuvanın içini görmezlerse daha sağlıklı olur hayvanlar için.. başarılar.

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Ö?renci
Yeni Üye45 yazı
Bu benim 4 yıl önce düşündüğüm bi projeydi türkiyede bildiğim kadarıyla bikaç yerde tavşan çiftliği var onlarla görüşüp üretimi konusunda görüşebilirsin tabi ki önemli olan pazar durumu'' satışı ''yerinde olsam öncelikle bu konuya agırlık verirdim..gerisi kolay.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Esnaf
Üye2981 yazı

Erciyes üniversitesinde , bir profösörün ( ismi aklıma gelmedi ) bu tavşan konusunda çok iyi bir araştırması var dı .Ve Kayserinin bir köyünde , köylüye bir koop. kurdurarak Angora tavşanı yetiştirmelerini ve yününü değerlendirmelerine Dair uygulamaları vardı . Orada n bilgi edinirseniz en doğru bilgiye ulaşırsınız . Bir de bu konuda damızlıkları mutlaka güvenilir birilerinden almanızı öneririm.

Ve bu tavşan yetiştiriciliği kafesde yapılıyor . Arazi ise hayvan yemini daha ucuza getirmek için gerekli . Besi yeminin yanında kendi yetiştireceğiniz besi yemleri maliyetinize yardımcı olacaktır.
ismail karagülle

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ymalat
Yeni Üye72 yazı
Angora tavşan yünü işini araştırdım o biraz sıkıntılı pazar payı açısından.Arazida kapalı mekan yapmayı düşünüyorum.Bölme şeklinde.Tavuk kafesleri gibi.50 dişi,50 erkek anaç düşünüyorum.

Yeni Üye72 yazı
Ben yün işinde değilim, ben et tavşanı peşindeyim.

Yeni Üye77 yazı
bursadamı yetiştiricilikyapacaksınız.ona göre düşüneyim

Yerleşim Türkiye / ÇorumMeslek Dany?manlyk
Yeni Üye72 yazı
bursa veya yalova

Yeni Üye7 yazı
Ankara tavşanından elde edilen Angora yünü 300 dolara kadar alıcı bulabiliyor. İhracat imkanı da olan Angora yününü iç pazarda ise Vakko, Karaca gibi markalar satın alıyor. İşte uzmanından, Ankara tavşanı yetiştiriciliğinin püf noktaları.

Türkiye'de Ankara tavşanı yetiştiriciliği bilimsel amaçlı hazırlanan bir projeyle start aldı. Orijinali Türkiye olan Ankara tavşanının damızlığı Fransa’dan getirildi. 1997 yılında Erciyes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tayfur Bekyürek tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, üretici sayısı şu anda 60'a ulaştı...
Bu üreticiler genellikle İç Anadolu, Marmara ve Ege Bölgesi'nde yoğunlaşıyor. Çok az miktarda da olsa Doğu Anadolu Bölgesi'nde de Ankara tavşanı çiftlikleri bulunuyor. Şu anda iç pazardaki talepler bile karşılanamazken, üretici çiftliklere yurtdışından da talepler gelmeye başladı. Ankara tavşanından elde edilen Angora yünü 150 dolara kadar alıcı bulabiliyor. Peki bu alana girmek isteyen girişimciler nelere dikkat etmeli? Nasıl çiftlik kurulur? Maliyeti nedir? İşte en yetkili isimden Ankara tavşanı yetiştiriciliğinin püf noktaları...

TURKTİCARET.Net: Öncelikle Ankara tavşanı nasıl yetiştirilir? Bildiğim kadarıyla siz, bu konuda seminerler düzenliyorsunuz.

Tayfur Bekyürek: Öncelikle şunu söyleyeyim... Bu işe başlamak isteyen girişimcilerin mutlaka konu hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor.. Bu amaçla Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde her hafta seminer düzenleniyoruz. Ücretsiz olarak düzenlenen bu seminerlerde Ankara tavşanı hakkında yetiştiricilikten ürünlerin pazarlanmasına kadar birçok konuda eğitim veriliyor.

TURKTİCARET.Net: Ankara tavşanı yetiştirmek için nasıl bir ortama ihtiyaç var?

Tayfur Bekyürek: Ankara tavşanı yetiştiriciliği için genellikle serin bölgeler elverişli oluyor. Çünkü sıcak bölgeler yün verimini olumsuz etkiliyor. Aşırı sıcak bölgeler ise yünlü hayvanların bile yaşamlarını olumsuz yönde etkileyebiliyor.

TURKTİCARET.Net: Peki bu işe başlamanın maliyeti nedir?

Tayfur Bekyürek:Ankara tavşanı yetiştiriciliğini cazip kılan en önemli yönlerden biri, bu sorunuzun cevabı. Ankara Tavşanı, başlangıçta fazla yatırım gerektirmiyor. Ortalama 15 tavşanla bu işe başlayabiliyorsunuz. Bunun içinde toplam bin 500 dolarlık yatırım gerekiyor.

Ancak bu işe başlamak için az bir sermayenin yeterli olmasına rağmen, bu işin devamı için sermaye gerekiyor. Başlangıçta az sayıda tavşan alarak, işe başlanıyor. Dikkat edin, işe başladınız diyorum, çünkü başlamak iş kurdum anlamına gelmiyor.

Bu işte asıl maliyeti kafesler oluşturuyor. Kafesleri ucuza mal edebilenler, yatırım maliyetini de o oranda düşürüyorlar. İdeal bir çiftlik için bin civarında tavşan gerekiyor. Yani en azından bin tavşanlık bir kafes yatırımı gerekiyor. Bunun maliyeti de 25-60 milyar lirayı buluyor.

TURKTİCARET.Net: Bu işin can alıcı kısmı kafesler... Öyle mi?

Tayfur Bekyürek: Kesinlikle... İdeal bir çiftlikte kafes sistemlerinin çok iyi düşünülerek hazırlanması gerekiyor. Kafes sistemleri otomatikleştikçe, fiyatlar daha da artıyor. Bu noktada yatırımcının özellikle kafes sistemlerini ve kafes tiplerini çok iyi tanıması gerekiyor. İşçiliği düşük, en pratik, verimin en yüksek alınacağı kafes tiplerinin seçilmesi şart.

TURKTİCARET.Net: Damızlık hayvan konusu nasıl çözümleniyor?

Tayfur Bekyürek: Bu çok önemli bir konu... Ankara tavşanı yetiştiriciliğindeki, kafeslerden sonra, ikinci önemli nokta damızlık temini. Özellikle şeceresi ve soyu belli, kayıtlı işletmelerden damızlık tavşan temin edilmeli. En az 3 aylık veya daha fazla yaşta olan tavşanları alınması gerekiyor. Kesinlikle 3 aydan küçük hayvan alınmamalı. Şu anda damızlık 3 aylık bir tavşan yaklaşık 60 dolara satılıyor.

TURKTİCARET.Net: Şu ana kadar Ankara tavşanın nasıl yetiştirilmesi gerektiğini konuştuk. Ama asıl önemli nokta girişimcilere neden Ankara tavşanı işine girmelerini öneriyor olmanız. Neden Ankara tavşanı karlı bir yatırım?

Tayfur Bekyürek: Ankara tavşanının en önemli getirisi yünü... Ankara tavşanından elde edilen Angora yünü 9-10 dolardan, 300 dolara kadar satılabiliyor. Tekstil şirketleri Angora yünü alıcıları arasında ilk sırada yer alıyor. Ayrıca, piyasada sipariş üzerine Angora yünü alan özel alıcılar da bulunuyor. Özellikle bu alıcılar Angora yününe yüksek fiyat veriyorlar. Kesinlikle ürünün elde kalma gibi bir riski yok. Alıcı mutlaka çıkıyor. Tabii ihracat imkanı da var.

Ayrıca Ankara tavşanının et, deri, gübre satışlarından da gelir elde ediliyor. Etin fiyatı 4-7 milyon lira arasında değişiyor.

GİRİŞİMCİLER NELERE DİKKAT ETMELİ?

Ankara tavşanı yetiştiriciliği için iklim çok önemli. Sıcaklık ve nem büyük önem taşıyor. Bunun için ya serin yerler tercih edilmesi ya da suni havalandırma sistemleri kullanılması öneriliyor.

Tavşanlar için kapalı alan ve kafes gerekiyor. Kullanılacak alan tavşan kapasitesine göre değişir. Örneğin, bin tavşanlık bir işletme için 400 metrekarelik bir alan yeterli oluyor. Tavşanlar için kafeslerin en az 65*65* 50 cm boyutlarında olması öneriliyor.

Tavşan yetiştiriciliğini diğer hayvancılık türlerinden ayrı düşünmek gerekiyor. Çünkü sürekli doğum, sürekli yavru bakımı söz konusu. Ancak, tavşan yetiştiriciliği yoğun emek gerektirmeyen, hemen herkesin yapabileceği bir iş.

Ankara tavşanının sadece yününden değil etinden, gübresinden hatta kan ve iç organlarından da faydalanılıyor. Gübresi gül ve sebze yetiştiriliciliğinde kullanılıyor. Kanı ve iç organları ilaç yapımında kullanılıyor.

Damızlık anaç ve erkekler tek tek kafeste besleniyor. Aynı ananın yavruları 5-6 tavşan bir kafese gelecek şekilde konabiliyor. Bu yavru tavşanlar 90-100 günlük olduklarında, damızlık olanlar yine tek kafeslere konulurken, diğerleri kesime yollanıyor.

Yeni kurulan bir işletmenin sadece bir fabrikaya yün verebilmesi için ortalama bin tavşanlık üniteye ulaşması gerekiyor.

Tavşanlar sığırlara verilen her türlü yemi yiyebiliyorlar; arpa, buğday, kepek, yonca, yer fıstığı, bezelye, soya, şeker pancarı, havuç...

Ayrıntılı bilgi için Tayfur Bekyürek telefon: (0352) 338 00 04-(0533) 425 91 37

Yerleşim Türkiye / KastamonuMeslek Serbest meslek
Yeni Üye15 yazı
Üstteki yazı çok eski olsa gerek:) Ankara tavsanı 15 TL civarlarında Yünü de 2.5-3 dolar kg'si. Öyle kilolarca verdiğinide düşünmeyin 1 senede maksimum 1200 gr veriyor

Yerleşim Türkiye / SivasMeslek Di?er
Yeni Üye72 yazı
UZUN YAZAN ARKADAŞA SAYGI DUYUYORUM AMA BEN TÜYÜNDE DEĞİL ETİNDEYİM.

Yeni Üye15 yazı
Pazarı varmı ? inceledinmi bu konuyu

Yeni Üye15 yazı
Ankara tavşanıyla alakalı zaten arkadas baska seyden bahsetmis .biri bi laf atıyor herkes devam ediyor

Yeni Üye43 yazı
s.a arkadaşlar sayın kobayı konuşmaya davet ediyorum

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Esnaf
Yeni Üye1 yazı
bu angora tavşanı piyasası nekadar pazar durumu nasıl ufaktan başlamayı pilanlıyorum başka tavsan türüde olur eger ilgilenen warsa 05426856417 numaram
mfatih

Yerleşim Türkiye / MalatyaMeslek Ö?renci
Yeni Üye58 yazı
arkadaşım bak şimdi 1)angoraya hiç bulaşma 2) zelanda yada kalifornia cınsleri yapacaksan hiç suni yeme bulaşma sebebi zelanda ve kalifornia çok dayanıklı hayvanlardır 2 sinide uzun zaman baktım bazı kişisel sebeplerden dolayı bıraktım.hayvanlarını sıfır yem masrafıyla gözün kapalı besleyebilirsin. ayrıca eti dışında gübresi derisi ve yağını satabilirsin (tavşan yağı küp şeklinde otellere pazarlanıyor) eğer verdiğim bilgilere dayanarak bi çiftlik açarsan çayını kahveni içmeye gelirim tavşanları çok özledimde :)
Ana gibi yar olmaz
Bağdat gibi diyar olmaz ama
Bağdat bombalanır...

Yerleşim Türkiye / Eski?ehirMeslek Sa?lyk hizmetleri