Ana içeriğe geç

İş Dünyası

Kadınlar Esnaf Olursa

BaşlatanhuyhuyhuyTarih31/08/2009 23:59:25Yorum123

İlk mesaj
Üye2981 yazı
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Esnaf ve sanatkar statüsünde TESK'in 167 bin 881 kadın üyesi bulunmakta. Toplam üye sayımız 2 milyon, kadınların sayısı yeterli değil” dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Esnaf ve sanatkar kadınlar bizzat kendi adlarına girişimci olarak hizmet ve imalat sektörlerinde yer almaktadır. Kadınlarımızın girişimciliğini desteklemek amacıyla TESK olarak AB programları kapsamında iki proje yürütüyoruz. Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Koordinasyon Merkezi oluşturduk. Ayrıca Ulusal Esnaf Sanatkar Kadınlar Kurulu'nu kurduk" diye konuştu.

Ülke genelinde çalışan 24.8 milyon kişiden sadece yüzde 25'inin kadın olduğunu anlatan Palandöken, kadınların ekonomik hayata daha fazla katılması gerektiğini vurguladı.

Palandöken, esnaf ve sanatkar statüsünde TESK'in 167 bin 881 kadın üyesi bulunduğunu, toplam 2 milyon üye olduğu düşünülürse bu sayının çok yetersiz kaldığını söyledi. (SD)

haberturk.com
9/7/2009
ismail karagülle

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek İmalat
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
123 yorum
Yeni Üye68 yazı
Bir kadın olarak bu konuya ilk ve son yorumumu yapayım: Konu Ağustos sonunda açılmış ve son yazı Eylül sonuna doğru yazılmış, lütfen bu konuyla gerçekten ilgilenenler varsa 1.sayfadan 4.sayfanın sonuna kadar sabırla katılımcıları ve yaptıkları yorumları okusun(konunun anafikrini hep gözönünde bulundurarak), o zaman genel anlamda(biraz psikoloji ve sosyoloji bilgisiyle, hadi onu da geçtim objektif-adil- bir hayat bilgisiyle) çerçeveyi görebilir ve kadınların neden bu konuya pek yazmadıklarını ya da belki yazmayı düşünseler bile neden vazgeçtiklerini de rahatça görebilirler.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Saty? / Pazarlama
Üye2981 yazı
Aslında bu konuda bir çok engel olmasına karşın , son zamanlarda bazı olumlu pozitif ayrımcılık da görebiliriz.

Fakat kadınlar bu konulara ne kadar önem veriyorlar. ? Bu tür başlıklara sahip çıkmak bile hanımların kendileri için yapmaları gereken bir şey değil mi ?
ismail karagülle

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ymalat
Yeni Üye68 yazı

Sayın huyhuyhuy yazmayacağımı söylemiştim ama yazayım, pozitif ayrımcılık diye anlatılan şey çok yerde bana göre yüzyıllar boyu süregelen geri bıraktırılmışlığı kapatır gibi yapma çalışmasının süslü bir ambalajla sunulmasıdır, özetle tipik bir Halka İlişkiler örneği(gönülden çabalayanlar sözümün dışındadır)... ve nedense bol bol da yüzümüze çarpılır ki ne kadar geride olduğumuzun farkında olup haddimizi bilelim, sana pozitif ayrımcılık da yapıyoruz, daha ne istiyorsun işte gibi :) 5.sayfaya kadar yazılanlar kime göre "sahip çıkmak" olarak algılanıyor orası bile tartışılır içeriklere detaylı bakınca... sözde destek özde köstekler ise apayrı bir konu... Çoğu yabancı popüler TV dizilerindeki prototiplere-imajlara bakıp ona göre yorum yapmak ise bambaşka bir konu... hem zaten yazan yazmış yazacağını bizim yerimize, hatta bazı çok bilenler üstü kapalı ya da açık duracağımız yerleri, sınırlarımızı, ne işe yarayıp yaramadığımızı, neler yapıp yapamayacağımızı belirlemiş... şimdi sorsanız onlara neye göre? derler muhtemelen: hayattaki tecrübelerine göre... anlaşılan hayat tecrübesi de erkeğe mahsus, galiba bir şeyin gerçeği ile görülmek istenen farklı, özetle gerçek olana görülmek istenen zorlanıyor... bu bir sistem. Aklı başında her "insan" adil olanla olmayanı genellikle ayırt eder, neyin işine gelip gelmediğini edebildiği gibi... ben bu duruma sıradan bir insan olarak sadece üzülürüm, çünkü insanlar arasındaki her türlü iletişimi ve gelişimi etkiler bu... şu forumda bile etkilediği gibi...
Bunlar çok dallı budaklı konular, burdaki ana konu ise kadın esnafların azlığı... Ben bu konularla ilgili sitemde bilgi veriyorum, konuları bulacağım diye saatlerce o web sayfasından öbürüne dolanıp duruyorum, her gün onlarca belki daha fazla yazı okuyorum, bu durum benim bu siteyi yapma nedenimdir hatta çünkü sistemli ve organize bilgi veren yerler yok, inanılmaz dağınık bir yapı söz konusu, sonuçta internet bu milyarlarca siteyi barındırıyor, bilgiye ulaşmak çok kolay deniyor ya aslında o kadar değil, hatta ne aradığınızı bilseniz bile her zaman yeterli kaynağa ulaşamayabilirsiniz o da ayrı... demek istediğim birileri bir çalışma yapıyorsa "kurum olarak", diyelim kadın esnaflar artsın, iyi de nasıl, bizim toplum yapımız ortada, (merak edenler için sitemde bazı istatistikler yayınlamıştım isteyen bakabilir: http://www.pembepano.com/yazi/turk-kadinina-secme-ve-secilme-hakki-verilmesinin-75.yildonumu ) "bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp"la mı yoksa "kötü öğrenci yoktur kötü öğretmen vardır"la mı ya da "İnsan öğretilebilir bir varlık"la mı?

şimdi kuyuya bir taş atıp çekileceğim: AB istatistiklerinin "sizden de aynı oranları isteriz" dayatıcılığı olmasaydı bu beyanatlar bu kadar sık verilir miydi, halimiz nolurdu? Tabi bir de, "Hatice'ye değil neticeye bakalım " kısmı da var... Peki, bakalım, toplam üye sayısı 2 Milyon, "kadın esnaf" sayısı 167.881 geriye 1.832.119 "erkek esnaf " kalıyor, yaklaşık olarak kadın esnafların tam 11 katı kadar... Esnaflık biraz da bilgi işidir, piyasada bilgi edinmedir, yani piyasada bilgi edinen kadınlardan 11 kat fazla erkek var , yani bilgilerini paylaşırlar, birilerine "pozitif ayrımcılık" yaparlarsa, sadece bilgi anlamında bile önayak olsalar mevcut rakamları fırlatacak durumdalar, gerçekten bu konuda yıllar yılı çok uğraştılar da kadınlar mı naza çekti(her şeye naz yaptığımızı ve mızmızlıktan ibaret olduğumuzu düşünenlerin atlaması için verdim bu örneği atlamaya hazırlananların bilgisine...) ama belki de bazılarına göre kadınlar piyasada az demek daha kolaydır...
Bambaşka bir seçenek daha var; tüm bunları ve suçlamaları, eleştirileri bırakıp herkes elini cinsiyeti ne olursa olsun iyi bir şeyler yapmak için tüm farkındalığıyla taşın altına koyar, "şimdi ne yapılabilir, çözüm için ne gibi projeler yapılabilir, nasıl uygulanabilir"e bakar, bilenler bilmeyenlere anlatır, öğretir (herkesin birbirine "hadi yap projeyi de bakarız biz ona Kaf Dağımızdan, veririz tutulmayacak bir iki söz ve keseriz iki ahkam" demesini kast etmiyorum)
Saygılar:)

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Saty? / Pazarlama