Ana içeriğe geç

İş Dünyası

Ekonomik Krizden Çıkabilmenin Yolları Nelerdir. ?

BaşlatanMefaseTarih30/04/2009 13:04:41Yorum13

İlk mesaj
Arkadaşlar,

"Aşağıda mevcut ekonomik durumla ilgili bir kaç bir şeyler yazdım,bu günkü duruma tepki vermeden devam edersek yarın
bu günden daha kötü olacak gibi gözüküyor.Sizlerden ricam konuyla ilgili fikirlerinizi de yazın ve herkese gönderin.Ortaya bir
çözüm manifestosu çıkartalım ve sivil insiyatif oluşturalım."

Ülkemizde yaşanan ekonomik krize çözüm üretebiliyormuyuz?

Ülkemizde yaşanan ekonomik krizin küçük bir orandaki kısmı yurt dışından gelen dinamiklerden,yine küçük bir
kısmı yurt içinden gelen ekonomik dinamiklerden çıkmıştır.Peki büyük etken nedir?Dışarıdan ve içeriden küçük kıvılcımlar
halinde gelen küçük ateşleri söndüremeyen,önemsemeyen ve bu konuda ev halkına ve mahalledeki komşularına güven
vermeyip yangının çok ciddi bir biçimde bütün evi sarmasını sağlayan aile reisidir.Aile reisinde kasıtım tabiki bu günkü hükümettir.
Basiretli bir yönetim gösterilmemiş ekonomik kriz hafife alınmış ve bugün gelinen noktada 3.650.000 bilinen işsizlik ve 7.000.000
civarında toplam işsizlik mevcuttur.Çalışan nüfüsa oranına göre % 20 civarıdır ki bu inanılmaz bir rakamdır.

Ekonomik daralmanın bir çok etkeni vardır, ancak yine en büyük etkenlerinden birisi çok uluslu yabancı firmaların hızlı tüketim sektöründe
en büyük arz ve talep oyuncusu (Uluslararası hipermarketler ) olması ve istedikleri gibi at oynatmalarıdır.Üretici firmalarla alış veriş yaparken
çok ciddi bir şekilde zorluklar çıkarmakta ,tüketiciye yansıtmadıkları giriş bedelleri ve raf teşir bedelleri talep etmekdirler.Düşük maliyetlerle
kendi markalarıyla ürünler ürettirmekte, sanayiciye karlılık ve yaşama şansı bırakmamaktadırlar.Sonuç olarak kazandıkları karları kendi
sermayedarlarına yani yurt dışına göndermekte ve bu şekilde piyasaları sömürmektedirler.

Mevcut önlemler istenilen etkiyi göstermemiştir.Belirli gruplara ( alışverişini ertelemiş üst gelir grubuna) yaramıştır.

Peki önlemlerin kalitesi süregelenler şeklinde ve ulusal zincirler bu şeklide piyasaları sömürmeye devam ederse neler olur?

***Mevcut ekonomiye güven probleminden dolayı herkes mevcut kaynaklarının üzerine kapanmış ve mümkün olduğu kadar piyasadan
paralarını çekmiştir.Bu durumun etkisi artarak devam edecektir.

***% 3.6 küçülme hedefine göre ,mevcut işsizlere her ay 40.000 civarında bir işsiz ordusu eklenecektir.Bu hesaba göre yılsonunda
4.000.000 civarında bir işsiz ordumuz olacaktır.

***Bu güne kadar işsizler tazminatları ile veya bir şekilde aldıkları işsizlik paralarıyla idare etmişlerdir.Bu günlerden sonra bu paralar tükenmektedir.
Ciddi bir tüketim daralması ve kredi geri dönüşlerinde problem olacaktır.

***Esnaf ulusal hipermarketler karşısında tükenmek üzeredir.Hatta tükenmiştir.Bankalardan çek alamamaktan ,kredi kartlarının limitinin dolmasından
dolayı ticaret yapamaz hale gelmiştir.Doğal süreçte gizli işsizler ordularına ekleneceklerdir..

***Emekliler kredi kartı borçlarından dolayı evini geçindirememekte ve kirasını ödeyememektedir.Evlerini kiraya verenler ve kredisini geri bekleyen bankalar problem yaşayacaktır.

***İşsiz kalan kişilerin eskinden 6 ay olan sağlık sigortasından faydalanma hakkı ,3 ay düşürülmüştür ve şu anda işsiz kalan insanlar ciddi bir şekilde sağlık hizmetlerinde faydalanmama tehdidi altındadır.

Düşünün işsizsiniz.Kredi borçlarınızı ödeyemiyor , evinizi geçindiremiyor ve kiranızı ödeyemiyorsunuz, ayrıca hastalanmanız durumunda sağlık hizmetinden faydalanamıyorsunuz.Bu durum aynen Sn:Uğur Dündarın dediği gibi "gelinde öldürün bari" sözüyle aynen örtüşmektedir.

ÇÖZÜM

Peki çözüm varmı ...Tabiki var.......

****Mevcut işsizliği azaltabilmek ve yeni işsizlerin arzını önlemek adına haftalık 45 saat olan çalışma saatini 40 saatlare veya daha alta indirmek.
Bu şekilde yeni iş imkanları yaratılabilir.

****Emek yoğun sektörlere yapılacak yatırımlardan alınan vergiler düşürülebilir ve çalışan maliyetleri düşürülebilir..(Callcenter,programcılık şirketleri,tekstil,inşaat sektörü v.b)

****Devlet tüketimi arttımak adına ve emeklilere yardım etmek adına bir sefere mahsus olmak üzere ,sadece mahalle esnafında yapılacak tüketimde kullanilabilecek
alışveriş çekleri dağıtılabilir.

****Esnafın ,ulusal zincirler karşısındaki rekabet gücünü artırmak adına esnaftan yapılacak alış verişlere ek destek verilebilir.

****Özel çıkartılabilecek bir kanunla önümüzdeki 2 sene için erken emeklilik oluşturalabilir.

****Emekli olupta 50 -55 yaşın üstünde çalışanlar için ek maliyet vergileri getirilebilir.

****Mevcut çalışanlar la yapılan ek mesailer kaldırıp.Yeni işçi alımını özendirebilecek kanunlar çıkartılılabilir.

****Keyfi işci çıkartımını önlemek maksadıyla ,toplu işçi çıkartmalarında kabul edilebilir kıstaslar konulmalı ve ciddi incelemeler sonucunda toplu işci
çıkartılması özel izinlere bağlanmalıdır. (öyle olduğunu biliyorum ancak ciddi incelemeler yapılmıyor)

***Ben yaptım oldularla değil ,tüm ekonomik dinamiklerin bir araya gelerek başa başa verdiği ve krizden en az hasarla çıkabilmenin yöntemlerinin bulunabileceği
workshop toplantıları yapılabilir.Bu toplantılarda yukarıdakine benzer veya daha radikal önlemler ve fikirler konuşulabilir.

Bizler birbirimizi anlar ve yaşanan sıkıntıları kendimiz yaşıyormuşçasına derinden hissedersek,çok hızlı bir şekilde çözümler üretebiliriz.

Saygılarımla,

Yerleşim Türkiye / İzmir
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
13 yorum
Sayın mesafe , tebrikler zira epeyce bir zamandır internette , kendi bilgilerini değil , kopyala yapıştır yapıp,' ne çok bilgiliyim bee' modunda ki internet aydınlarına alışmıştım . Sizin yazınızı okuyunca biraz tuhaf oldum .

Sizin , unuttuğunuzu zannettiğim bir konuyu hatırlatayım.
1) gırtlağına kadar borçlu bir ülkeyiz
2)İMF ye ve dünya bankası , ekonomik politikalarına sıkı sıkıya bağlıyız.
3) ulusal politikaları ne ekonomi ne dış siyaset , kısaca hiç bir konuda uygulamayan ve uygulamaya niyeti olmayan bir politika ( politikasızlık) yönetime hakim
Ve 4) BOB eş başkanı, başbakanımız ve batının orta doğu politikalarını , uygulamada onlarla ,olağan üstü uyumlu bir hükümetimiz var .
'' Hamdolsun, tabii kriz bu yüzden teğet geçti . hatta bazılarına hiç değmedi bile. Eğer birileri kriz falan diyorsa , onlar ya muhaliftir , chp lidir, veya ergenokoncu durlar.

Bir şeyleri düzeltmeyi bilmeyen yok . Eksik olan NİYET
ismail karagülle

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ymalat
Dün gece Devrim arabaları filmini izledim.Film şu anda yaşadığımız ortamın ayak seslerini o dönemden bu güne o kadar güzel bizlere hissettirmiş ki, ama ben hala kaderimizin bu olduğunu düşünmüyorum.Ben 1974 doğumluyum bizim dönem apololitik olarak yetiştirildi ve şu anda tepkisiz ve kuzu gibi ,zaten bütün problem buradan kaynaklanıyor.

Aynen dediğiniz gibi gırtlağımıza kadar borçluyuz, IMF para vermek için siyasi talepler ortaya koyuyor.Bunlardan bir tanesi çok sıcak gelişme ruhban okulunun açılması hakkında yapılan çalışmalar, hiç gündemimizde olmaması gereken bir durum ,imf talebi olarak bir anda gündemimize geliyor.

Ama yok öyle yağma ,maymun gözünü açtı .Hiçbir şeyin hacmini fizik kurallarının dışında küçültemezsiniz.Türkiye cumhuriyetinin de bir hacmi var ve bu kadar basınca bence çok ciddi bir tepki verecektir.Bu tepkilerden bir tanesi de bu diyaloglor olduğunu düşünüyorum.
Çözüm bizde ,bulacağız, ama zaman alıyor.

Düşünceleriniz için çok teşekkür ederim.

Saygılarımla,

Yerleşim Türkiye / Yzmir

O günlerin Türkiye sini yaşadım . 1960 da ilk okul öğrencisi idim. Alpaslan Türkeşin natoya sento ya bağlılık anansunu dün gibi hatırlıyorum.
1980 de yüksek okulu ve yedeksubaylığını yapmış bir türk genci olarak , epeyce kitap yakmışlığımız var.
Hayatımın hiç bir döneminde militarist eğilim taşımadım . Ama bu darbelerin darbelerini yemiş biri olarak (1980)
Bugün askerin yediği darbelere ohh diyemiyorum. Zira , bu darbelerin sonu, askerin zayıflatılması ve sonu ne olur bilinmez. Bu hükümet iktidara geldiğinde anketler ülkenin en güvenilir kurumu olarak halk, askeriye yi görüyor diyordu. ŞİMDİ
A simetrik psikolojik harekat ile ne hallere düştü . Ve kim organize etti ise başarılı bir operasyon ile askerin, gücü önemli ölçüde kırıldı . Artık asker için eskisi kadar , '' hiç bişey olmaz askerimiz var '' denilmiyor.

1990-1991 yılında Süleyman Demirel , batılı gazetecilere verdiği bir demecinde ; (Batı ortadoğu politikalarını bizim iktidarımız da uygular.) demişti.
Ve ilk seçimde iktidar ve sonra cumhur başkanı oluverdi.

AYNI şekilde , muhtar bile olamayacak, siyasi yasağı olan Tayyip Erdoğan Baykalın da yardımıyla , bir yasa değişikliği Amerikada bir dizi düşünce kulübü toplantıları sonucunda ,Bitlis milletvekili istifa ettirilerek, seçim ve millet vekili ve başbakan oluverdi.

Neredeyse imkansız başarıldı .

Kim ve kimler , kimleri kullanarak , ne yapmak veyaptırmak için .....

Ve Amerika ortadoğuda

bob ( büyük ortadoğu projesinin) eş başkanı RTE bizim başbakanımız.

Durum budur , hal budur , İstikbal ne olur ? Askerin durumu daha da sıkıştırılmış duruma doğru gidiyor.

sonumuz hayırlı olur inşallah
ismail karagülle

Bu krizin daha çatırtısı kopmadı ama yakın zamanda kopacak gibi görünüyor, teğet geçti sürtü derken birileri altında kalacak..O da o kadar önemli değil ne olsa sağlaması var, olan gariban vatandaşa olacak,batanlar başka bir şehre göçecek akıllı olanlar bence köyüne geri dönenler olacak.Şu çok sağlam görünen bankalarımızda suyun değerini kuyu kuruyunca anlıyacak ama iş işten geçecek sıra en son da olsa onlara gelecek...Farkındamısınız bu hükümet iktidara ilk geldiğinde daha bakanları belli değilken o ay en düşük enflasyon değerleri çıktıydı ve derviş zamanından beri onun kaymağını yiyorlar,ekonomiye olan tek katkıları kamu yatırımlarını sıkmama IMF ye rağmen ve çoğu kalemde fahiş olan vergileri düşürmeleri oldu.Peki ondan sonrası hadi diyelim ben hala kuşkuluyum mali bütçede iyilerdi ya gerisi ,bilmiyorum gerisinde ne var yalnız rekor işsizlik rekor daralma...Petrol fiyatlarında ciddi artışlar beklendiği bir dönemde sanırım bu hükümetimizin tek çıkış yolu körfez sermayesi ve diğer dış sermaye olacak.Yoksa vergilerde çok ciddi gelir kaybı sözkonusu işte o adamı ipe ***ürür....O yüzden bence mal, bina, fabrika, dükkan, mağaza, çek, senet işlerinden uzak durup sadece piyasada şişen malı gerek içte gerek dışta satacak organizasyonlar yapmak lazım...Türkiye de çok ciddi katalizör görevi yapacak alıcı ile satıcıyı buluşturacak firmalara ihtiyaç var..Ama şu an e-ticaret yada b2 tarzı değil daha profosyonel bir nevi ipek yolunu tekrar canlandıracak,aynı anda Türkçe Arapça,Rusça,İngilizce vb dillerinde bu işi yapabilecek,tüm ticaret ve borsalar arasında içerde ve dışarda iletişimi kuvvetli ciddi oluşumlara ihtiyaç var.Aynen dendiği gibi alın terinin, akıl teriyle harmanlanması lazım hemde çok acil...Saygılar..

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Saty? / Pazarlama
Türkçe Arapça,Rusça,İngilizce vb dillerinde bu işi yapabilecek,tüm ticaret ve borsalar arasında içerde ve dışarda iletişimi kuvvetli ciddi oluşumlara ihtiyaç var.Aynen dendiği gibi alın terinin, akıl teriyle harmanlanması lazım hemde çok acil...Saygılar..

Sadece yerelde değil tüm dünya ya mal satacak , aktif pazarlama metodu.

Siz çareyi bulmuşsunuz .Sayın mettin sıra bunu uygulama metodunda
Niyeti olan bir yönetim halleder. Her ülkede mutlaka bir elçilik yada temsilciliğimiz var , ticari ateşelerimiz var.
Devlet planlama diye bir kurumumuz var.

Çare dış ticaret ; devlet planlama ile ticari ateşeliklerin koordinasyonu.
( bu benim hiç bir şeyini beğenmediğim) hükümetin bir bakanı vardı. Kürşat Tüzmen
O bir ara buna benzer bir şeyler yapmaya başlamıştı ve bazı başarılarda elde etmişti . Şimdi nerelerde bilmiyorum.
ismail karagülle

Sayın huyhuy bu gün k.kartı yasası geçti demin televizyonda cahil bir vatandaşımız ın yorumunu dinledim,bu yasa diyor k.kartı mağdurları için değil bitmiş evine haciz gelirse gelsin hapse atarsanız atın diyen yani bankacıların alacağını tahsil edemediği kimseler için çıkarıldı, bir nevi bankaların alacaklarını kurtarma yasası diyor,şimdi toplumda bir yargı oluştu vatandaşa kıyak oldu diye bencede bankalara kıyak oldu,aynen o cahil vatandaşıma bende katılıyorum,yani bu kararda tribünlere yapılan bir show başka bir şey değil,dediğiniz bakanımız çok sevdiğimiz değerli bir siyasimiz,ama yine bir şeylerin ucundan tutmak 10 puan alabilecek ken 3-4 puanla idare etmekle olmaz bu işler.Hayatım boyunca kafamın basmadığı işe ayağım gitmedi,hiç yarım işi sevmem ya yaparım ya elimi sürmem daha iyi yapacak arkadaşlarıma bırakırım ,yani bazı konularda tuttuğumunu koparma diye bir laf var işte o irade eksik bizde,ister birey ister kurum ister siyasi ister bürokrat ,ya her kez el yordamı ile bir şeyler yapıyor bize şalteri kaldırıp önümüzü aydınlatacak birileri lazım,aslında bu da hiç de zor değil her türlü enstruman var ama orkestra şefi ortalıkta görünmüyor yada akortları yapacak arkadaşlar...Maalesef kurumlar arası diyologlar eksik,benim dediğim gibi gidin kazanılan haklarımızda içte ve dışta bakın hangi bakanlığın hangi kurumun imzası var ya bireyle bir bakanla bir sivil toplum örgütü çabası ile olmaz bu işler..Saygılar..

Sayın Mettin,

Bende bu işin tahsilat amaçlı olduğunu düşünüyor ve bankalara yardımcı olmak maksadıyla çıkarılığını düşünüyorum.
Bu durumda bankaların sermayesinin %80 nin yabancı olduğunu düşünürsek acaba diyorum bu yasa yine imf nin bir baskısıyla mı
bankaların tahsilatını kolaylaşırmak amacıyla mı çıkarıldı.Böyle düşüncede gelecekten çokk orkuyorum açıkçası......

saygılar...

Yerleşim Türkiye / Yzmir
Valla ben yıllardır temettür faizi ve k.kartlarındaki fahiş faizi hep anlamamışım devlet niye müdahale etmiyor ya bunlara derdim sonra devletin gelirlerinin yüzde 20 sinin bankacılık sektöründen olduğunu görünce jeton düştü,devlet banka ele ele vatandaş sana güle güle işi oluyor biraz saygılar....NOT; Bankacıları kim durduracak adlı yazıma bir bakınız...

Türkiyenin krizden en az zararla çıkacağı yollardan bir tanesi..
1-Mevcut öz kaynakların belirlenmesi ve kullanılması..
2-Verimlilik ve masrafları dengeleyecek rasyonel bir tasarruf sistemi kurulması..
3-Ne olursa olsun istihdama devam edilmesidir..
Bunları yaparsak sorun çözülür yoksa sorun içinde geleceğini hipotek altına alınmış bir nesil kalacaktır...
insanların en hayırlısı insanlara faydası olandır.

Yerleşim Türkiye / Elazy?Meslek Saty? / Pazarlama
Sayın selami dedelerimiz bu yükü taşıdı, babalarımızda.. benim babam rahmetli işçi emeklisi idi 77 yaşına kadar hesab kitap yapar işin içinden çıkmaya çalışırdı..Diyelim bizde aldık bundan payımızıda ya bari çoluk çocuğun torunların geleceğinden çalmasınlar...Millet batıyoruz diyor,iş diyor,aş diyor,biz nelerle uğraşıyoruz yok ergenekon yok 12 eylül paşaları ya utanmadan mecliste demokrasiyi, parti içinde demokrasiyi getirdiler şimdi demokrasi adına yapılan kepazeliğe bir bakınız askeride demokrat yapacaklar yandı valla canım ordu ...Ya geçen bir sitede kardeşin biri yazmış içim cız etti ya ,adamcağız diyo kardeşim ben ücret falan istemiyom,çocuğumu okutun bizi ailecek barındırın karnımızı doyurun ben kölelik sistewmine razıyım varmı bundan daha açık beyan,çalışanların yüzde 45 i sigor yası yok ,içerde tutukluların yüzde 45 i yargılanmayı bekliyor,işsizlik 4 milyona yaklaşıyor,.üniversiteli gençler işsizim dememek için askere gidiyor,piyasada dönen çekin senedin haddi hesabı yok,halkın yüzde 35 i bir biri ile mahkemelik,çocuklar liseden mezun oluyor toplama çıkarmayı bilmiyor,sendikalar ,medya güzellik uykusunda ,iş adamlarımız başbakanımız bankalara bu yaptıklarınız çok ayıp bunu unutmayacağız diyor,bankalarda oldu gülüm şarkısı,terör aynen devam,birileri habire balık lokantlarında son model arabalarla jeeplerle,rekor daralma ekonomide,hala iş yemeklerinde nasıl sınız iyiyiz, siz nasılsınızlı kriz den nasıl çıkarız geyikleri...Valla bir şarkı geldi aklımada yolun sonu görünmüyor millet iyice çarşafladı kimse görmüyor... o yüzden kimseden hayır yok başınızın çaresine bakınız...Saygılar..

Peki Lüksenburg örneğine ne diyorsunuz SAYIN ÖNDER,FİNANSMAN MERKEZİ OLMA AÇISINDAN BİZİM ÜLKEMİZİN EKSİĞİ NEDİR.???.

içimizde o kadar krize aşık ve ondan ayrılmak ıstemeyenler varkı bu kafayla krızden zor cıkarız.
“Tomurcuk derdinde olmayan ağaç odundur.” (N. F. Kısakürek)

Yerleşim Bulgaristan / Veliko TirnovaMeslek Ythalat / Yhracat
krızden cıkmanın yolu ıse asagıdakı tabloyu net analız etmek ve kendınıze ınanmaktan gecıyor.

İşte dünyanın en zengın bıldıgımız ulkelerının ekonomık verılerı

Dubai'de Nakheel'in, geçen hafta borçlarını erteleme talebinin yarattığı kaygılar, dünyanın en borçlu ülkelerinin hangileri olduğunu akla getirdi.

Toplam kamu ve özel sektörün yabancılara, yabancı para mal ve hizmet karşılığı dahil ödemesi gerekli toplam dış borç miktarını gösteren ''dış borç sıralamasında'' ilk sırada dünyanın en büyük ekonomisi ABD yer alıyor.

CNBC'nin, Dünya Bankası ve CIA World Factbook'dan derlediği 2009 yılı ilk çeyrek ve ikinci çeyrek verilerine göre, ABD'nin 13 trilyon 454 milyar dolar toplam dış borcu (devlet ve özel sektör dış borç toplamı) bulunuyor. ABD'yi 9 trilyon 87 milyar dolarla İngiltere, 5 trilyon 208 milyar dolarla Almanya ve 5 trilyon 21 milyar dolarla Fransa takip ediyor.

Toplam dış borcun GSYH'ye oranına bakıldığında ise en kötü durumdaki ülkenin İrlanda olduğu görülüyor. İrlanda'nın milli gelirinin 12,6 katı kadar dış borcu (toplam dış borcun GSYH'ye oranı yüzde 1.267) bulunuyor.

Her ne kadar ABD, toplam dış borç miktarında ilk sırayı alsa da toplam dış borcun GSYH'ya oranına bakıldığında ABD'nin durumu İrlanda, İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Hollanda, İsviçre, Belçika, Avusturya, İsveç, Danimarka, Norveç, Portekiz ve Finlandiya'dan daha iyi durumda.

Gelişmiş ülkeler içinde toplam dış borcun GSYH'ye oranı bakımından en kötü durumda olan İrlandayı ise İsviçre, İngiltere, Hollanda, Belçika, Danimarka, Avusturya, Fransa ve Portekiz izliyor.

Bu arada kişi başına düşen dış borç bakımından 567 bin 805 dolarla İrlanda başı çekerken, İrlanda'yı 176 bin 45 dolarla İsviçre ve 148 bin 702 dolarla İngiltere takip ediyor. ABD'de kişi başına düşen dış borç 43 bin 793 dolar, Fransa'da 78 bin 387 dolar, Almanya'da 63 bin 263 dolar, İspanya'da 59 bin 457 dolar ve İtalya'da ise 39 bin 741 dolar seviyesinde bulunuyor.

En fazla toplam dış borcu olan 20 ülkenin 2009 yılı ilk çeyrek ve ikinci çeyrek itibarıyla toplam dış borçları, 2008 yılı tahmini GSYH'leri, dış borçlarının GSYH'ye oranları ve kişi başına dış borç miktarı şöyle:

ÜLKELER TOPLAM DIŞ BORÇLAR 2008 TAHMİNİ GSYH DIŞ BORCUN GSYH ORANI

(MİLYAR DOLAR) (MİLYAR DOLAR) (YÜZDE)

(2009 2. ÇEYREK)

1- ABD 13.454,0 14.260,0 %94,3

2- İngiltere 9.087,0 2.226,0 % 408,3

3- Almanya 5.208,0 2.918,0 %178,5

4- Fransa 5.021,0 2.128,0 %236,0

5- Hollanda 2.452,0 672,0 %365,0

6- İspanya 2.409,0 1.403,0 %171,7

7- İrlanda 2.386,0 188,4 1. %267,0

8- İtalya* 2.310,0 1.823,0 %126,7

9- İsviçre 1.338,0 316,7 %422,7

10- Belçika* 1.246,0 389,0 % 320,2

11- Avustralya 891,2 800,2 %111,3

12- Avusturya 832,4 329, %252,6

13- İsveç 669,1 344,3 %194,3

14- Hong Kong 631,1 306,6 %205,8

15- Danimarka 607,3 203,6 %298,3

16- Yunanistan 552,8 343,0 %161,1

17- Norveç 548,1 275,4 %199

18- Portekiz 507,0 236,5 %214,4

19- Finlandiya 364,8 193,5 %188,5

20- Macaristan* 207,9 196,6 %105,7

(*) Bu veriler 2009 yılı 1. çeyreğe aittir.

AA

Turkıyenın ıse dıs borcunun gsyh a oranı %35 lerde sıze krızden cıkmak ıcın rahatlatıcı bir etken.

bazıları sımdı uzerıme hucum etmeye baslayacaktır.

bu verıler yanlıs bız batıyoruz sen ne dıyorsun dıye ama ben demıyorum dunya bankası dıyor.

ilk olarak krızden cıkmak ıcın gucumuzun potansıyelımızın farkına varacagız sıyası sebeplerden dolayı kucuk gorme sendromundan kurtulacagız.çalışacagız gerısı ıse gelır elbette.
“Tomurcuk derdinde olmayan ağaç odundur.” (N. F. Kısakürek)

Yerleşim Bulgaristan / Veliko TirnovaMeslek Ythalat / Yhracat