Tavuk çiftliği kurmak istiyorum cümlesi ile tekrar batmak istiyorum cümlesi bazen aynı anlama gelir.
Birilerinin çalışması değer üretmesi gerek ki dünya dönsün kabul ama . . .
2 arkadaş açılacak bir tavuk çiftliği iki yılın sonunda nerede olacak ? Güzelce hesaplayın gözardı ettiğiniz çok feci durumlar olabilir ? Bugün 50 bin yatırdınız bu işe, kümesi tavuğu ve bir sürü ekipmanı para verip aldınız. Bir çoğunun geri dönüşü yok, olanlarında ancak, onda biri değerine tekrar paraya çevrilme ihtimali var.
Ne kadar tecrübelisiniz ? Hastalık var aniden taban yapan yumurta fiyatları var. Tavan da yapar tabi ki ama nedense hep sizin bir 10 bin lira ödemenizin olup yumurtadan gelecek alacağa güvendiğiniz zamanda tavan değil taban yapar ! Hatta elde kalır o aya satacak kimse olmaz öldü parasına satılmak zorunda kalınır.
Tatlı vurgunlar da vardır bu piyasada. 3 liranız bir anda 5 lira oluverir. Patronluğun keyfine bir kahve içilir o anlarda ama . . .
Nedense bu tatlı vurgunların sevincinin gerisinde hep bir buruk acı vardır. Çünkü bu tatlı vurgunu görene kadar 50 civarında felaket durumu yaşanır kaçıp kurtulmak da mümkün değildir. Vurgun kahvesi buruk içilir bu bakımdan genellikle. Bir haftada üç ü beş yapmışsınızdır 40 yılda bir ama ne yazıkki beşin ikiye düştüğü o kadar çok hafta yaşamışsınızdır ki , gelecek para cebinize girmeden gider !!!
Ticaret harika iştir aslında. Ayda binbeşyüz liraya talim eden memur size gıpta eder. Fakat bilmez ki sizin içinizden, borcumu silseler ayda sekizyüz lira verseler razıyım dediğinizi aslında !!
Hesabınızı iyi yapın. Tavuk gıcık hayvan. Masallarda altın yumurtlasada gerçek hayattta celladınız olabilir.
50 bine neredeyse 1 kilo altın alınır. Yılda % 20 değer kazansa ki 20 yıllık istatistilere bir bakın her yıl ne kadar artmış istifini hiç bozmadan, yastığın altından size ayda sekiz yüz garantli bırakır.
Kahvenin tadı başka olur o zaman işte. Vergi yok evrak yok, hastalık yok, ani düşen yumurta fiyatı yok, alacak peşinde koşmak yok. Bütün gün size ait, Üzgünüm ama böyle.
30 bin lik 50 binlik tavuk çiftlikleri kuracak paranız varsa eğer bu paraya bu kadar riski yüklemenin hem zamanı değil hem de bu iş yeterince rantabl değil.
Mutlaka ki yumurtadan tavukdan ev geçindiren vardır. Mümkünse hepsi de bu işi bırakmak kurtulmak ister iç dünyalarında. İstemeyenlerin de sizde olmayan bir özellikleri vardır mutlaka. Bu yüzden çarkları dönüyordur. Bu işin uzmanı kompedanı değilseniz ve yeterince sermayeniz yoksa tabiri caizse eğer belanıza koşmaktasınız.
Kompedan değilim ama sermayeyi biriktirdim Allaha şükür diyenler önce kuyumcuya sonra doğru kanepeye istirahat ederek para kazanmaya.
Kompedan değilim üstelik sermayemde yetmez ama bakıcaz bir çaresine gerekirse gece gündüz çalışacağız gerekirse kredi falan çekeriz diyenler doğru en yakın fırına. Önce fırıncıdan rica edecekler kafama bir odun vur da aklım başıma gelsin diyecekler sonra fırındaki ekmekleri yemeye başlayacaklar daha çok yol var size.
Not : Samimi duygularımı yazıya döktüm sakın ola gücenip kızmayın. İnşallah her isteyen her yaptığı işte başarılı olur. İnşallah ticaret çarklarını yağlamayı akıl eder birileri. Çok gacırdıyor bizimkiler çünkü. Sağlıcakla kalın...