Arkadaşlar hani bir laf var adam yedisinde ne ise yetmişinde odur diye,bu dünya vefasız dünya ,bu dünya kazananın dünyası maalesef,bakın ben özellikle toptancılık yaptım dedim bu ne demek piyasaya bir sürü yüklü mal vermişsin demek .bu ne demek hele bir kriz patladı ise ayvayı yemişsin demek.....O yüzden bu zamanları en iyi bilen doğru tesbitleri olan bir arkadaşınızım...Size sadece 98 krizinden bir örnek verim,ben İzmir den Anamura kadar her ile ilçeye mal sattım üretici firmanın satış müdürü olarak,ee kriz patladı faizler bir gecede yüzde 1400 gördü,piyasayı şimdi olduğu gibi bankalar kitledi.....satışlar bıçak gibi kesildi,bir sürü müşterim var yanına gidiyoruz her kes Allah sonumuzu hayır etsin diyor..Adamın ayağına gidiyorsun para yok,ama niyeti iyi tamam ağbi diyorsun ,çek ödenmemiş istesen vurdurursun arkasını görüşüyon müşterinle yazdır metin istersen işi sağlama al ,öderiz bir şekilde ama ne zaman nasıl sorma diyor..bunu söyleyen adam o yerin en saygın esnafı ,büyük ihtimal borçlarını ödemek için evini arabasını arsasını her şeyini satılığa çıkarmış yarı fiyata hatta bazılarını yok paraya satacak,o da müşteriden tahsilat yapamıyor,bankadan kredi alsa yine işleri rayına oturtacak ama banka gülüyor kredi falan vermiyor hemde korkunç faiz oranlarına rağmen..Şimdi domino etkisi dediğim buydu yani birilerinin ayakta kalması için birilerinin yıkılması mı lazım dı.Ben tahsilatlarımı yaptım bir şekil,kiminden biraz para aldım,kimine vadeyi biraz uzattım,kiminden malımı geri aldım, kimi malımı satmış ..elinde başka firmanın malı var şişmiş malı bana ucuz verdi nakit sattım borcuna saydım,yani işi anlıyacağınız gibi abi kardeş misali , körler topallar birbirini ağırlar derler ya bir şekilde çözdük.. işimizi gördük.Haftada bir defa müşteriye bilemedin en fazla 2nci haftada ya uğrarım ya ararım,....manavgattan işte sizin bahsettiğiniz gibi biri çıktı Sayın lagatux,ADAMA GİDİYORUZ ÇIK.... KRİZ VAR, SEL OLDU, ŞU OLDU BU OLDU,AYLARCA 1 TL BİLE TAHSİLAT YOK..EEE NE YAPACAZ YİNE ÇIK...Tek kelime etmedim hep hayırlı işler diyip çıktık,,,ama bu hep aynı ,3-4 ay sürdü bu ,,,,ben bir kişini canını bile yakmayan müşterimin önünü ilikleyip ayağa kaltığı ender adamlardan biri iken ,...hani bir laf var ..*********in hakkından ************ gelir diye,bölgenin en büyük toptancılarından tam kurt bir ağbimiz var,mağazalar zinciri için ondan mal almışız hesab görmeye çalışıyoruz bizim de alacaklar gecikince ödemelerde aksamaya başladı,dedim ağbi bende senin bölgede bir yerin evrağı var ben alamıyorum sana evrağını versem olurmu dedim olur Metin im olur dedi.. hiç önemli değil biz alırız,EVET O ADAMIN EVRAĞINI BURAYA VERDİM ,RESMEN KALEMİNİ KIRDIM AMA ŞU KADAR VİCDAN AZABI DUYMADAN,ŞİMDİ BU KADAR MÜŞTERİMİZDEN SADECE BİR KİŞİ BU İŞİ SUiSTİMAL ETTİ ANLIYACAĞINIZ O YÜZDEN BEN HER BORÇLUYU BİR TUTMAYALIM DEDİĞİM BUYDU..EN SON 35 YILLIK BABAMDAN BİLE DAHA SAĞLAM ADAMIN ÇEKİDE DÖNÜNCE PİYASADAN ÇEKİLMİŞ TEKRAR EMLAK SEKTÖRÜNE DÖNMÜŞTÜM...AYNI BU GÜNKÜ GİBİ..Dün de bir akrabam geldi sayısız ödülleri olan devlete danışmanlık bile yapmış inşaat sektöründe koopların pirliğini yapmış bir abimiz... bir proje için saatlerce görüştük bana 94 lerde nasıl büyüdüğünü ve nasıl bir toplu konutta sağlam bilinen bir firmadan iş aldığını ,ama devletin zamanında ödeme yapamadığını ve dolayısıyla iş yaptığı arkadaşından da para alamadığını bir süre neyi varsa sattığını ,en son baktım dedi 4-5 çek geldi hala devlet para verecek o zaman yıkıldını anladığını ve gidip son gayrimenkülünü de 3 te bir fiyata satıp vergilerini ve işçilerinin ssk borçlarını yatırıp ,ailesi ile vedalaşıp rusya ya kaçış hikayesini dinledim,dün yine 3 günlüğüne borç verdiğim bir eski esnaf kardeşim nihayet bana borcunu ödedi yaklaşık 2 ay sonra bu arada benim iki ay neler çektiğimi anlatmama gerek yok sanırım,eğer bir hafta daha gelmese bende patlıyacaktım... işte kardeş domino böyle gidiyor,geçen bir eczacımızı haciz etmişler sağlık bakanlığı ilaç paralarını zamanında ödemediği için,evet bu eczacı feryat ediyor ama aslında suçlu kim........Ticaret hukuğunun nasıl yavaş işlediğini de söylemeye gerek yok sanıyorum,çok hızlı davranman içinde çok sermayen olması lazım,yoksa alacak davan ancak sen iflas ettikten sonra nihayet buluyor...İşte arkadaşım bataklığı kurutmak lazım sinekleri öldürmekle olmuyor bu işler...Ha bunları,krizi fırsat bilen şeref***lere gelince tabii ki onlara lafımız yok kır belini gitsin...Saygılarımla.