BİZDEN İSTEDİKLERİ (dizayn dan bahs ediyorum tabii)
ÇİFTÇİNİN YAPMASI GEREKENLER
Yatırım Kalemleri
Paketleme tesisinin yatırımı üreticiye aittir.
Sertifikasyon için gerekli şartlara haiz sosyal tesisler (yemekhane, tuvalet, lavabo vs) üretici tarafından yapılacaktır.
Isıtma kazanının konacağı yer ve konstrüksiyon üretici tarafından yapılacaktır.
Elektrik trafodan sonra alınacak, trafo ve öncesi işler üretici tarafından yapılacaktır. Sera içerisindeki trafo sistemi ve pano DİZAYN’a aittir.
Gübreleme sistemi için gerekli kaliteli su üretici tarafından temin edilecektir.
Soğutma sistemi için gerekli olan soğutma suyunun temini (sondaj, soğutucu ünite, vs.) üreticiye aittir.
İnsan Kaynakları
DİZAYN tarafından belirlenen en az bir ziraat mühendisi serada daimi olarak istihdam edilecektir. Kaç ziraat mühendisi/teknikeri gerektiği DİZAYN tarafından bildirilecektir.
Serada çalışacak olan işçiler sürekli işçiler olacak, hep aynı işçiler çalıştırılacaktır.
Sera çalışanları DİZAYN tarafından verilecek olan eğitim seminerlerine tam ve eksiksiz olarak katılacaktır.
Serada çalışacak olan tüm işçiler en az ilkokul mezunu olacaktır.
Zirai Konular
Sera iç sıcaklığı DİZAYN tarafından istenilen seviyede tutulacaktır.
Sera iç nemi DİZAYN tarafından istenilen seviyede tutulacaktır.
Gübreleme sıvısının sıcaklığı DİZAYN tarafından istenilen seviyede tutulacaktır.
Gübreleme sıvısının pH’ı DİZAYN tarafından istenilen seviyede tutulacaktır.
Gübreleme sıvısının toplam iletkenliği DİZAYN tarafından istenilen seviyede tutulacaktır.
Gübreleme sıvısının debisi DİZAYN tarafından istenilen seviyede tutulacaktır.
Meyvelerin çatlamasına izin vermeden hasat zamanında yapılacaktır.
Hasat yapılırken bitki ölümüne neden olacak çarpma-kopma gibi hatalara dikkat edilecek, bunlara izin verilmeyecektir.
Sadece DİZAYN tarafından verilecek olan gübre ve ilaç kullanılacaktır.
DİZAYN’IN bilgisi olmadan herhangi bir gübreleme değişikliğine veya ilaç uygulamasına gidilmeyecektir.
Sera içerisinde döllenme için DİZAYN tarafından belirlenen markada bambus arıları kullanılacaktır.
Bambus arılarının kullanım ve değişim sıklığı DİZAYN tarafından belirlenen şekilde yapılacaktır.
Sera içerisine her ne sebeple olursa olsun başka çeşit bir sebze ekilmeyecektir (ara tarım yapılmaması).
Kültürel işlemler DİZAYN tarafından belirtilen ve istenilen şekilde, düzenli olarak yapılacaktır.
İstenildiği durumda sera içi durumu gösterir genel değerlendirme raporu sera içi resimlerle beraber DİZAYN’a sunulacaktır.
Üretim sırasında DİZAYN tarafından kurulacak olan kontrol sistemine herhangi bir müdahelede bulunulmayacak, veri kaydı ve aktarımı engellenmeyecektir.
Hijyen Konuları
Sera içerisinde çalışacak olan personel beyaz önlük giyecek, eldiven, bone ve terlik takacaktır.
Kullanılacak olan önlük, eldiven, bone ve terlik sera dışına çıkarılmayacaktır.
Sera içerisinde kullanılan herhangi bir ekipman sera dışına çıkarılmayacaktır.
Sera dışından içeriye giren herhangi bir ekipman dezenfekte edilmeden sera içerisinde kullanılmayacaktır.
Sera içerisinde kapalı bir alanda el ve yüz yıkamak için lavabo bulunacaktır. Bu lavabo her zaman temiz ve hijyenik tutulacaktır.
Sera içerisinde kullanılan ekipmanların gerektiğinde dezenfeksiyonunun yapılması için yine sera içerisinde bir dezenfeksiyon odası bulunacaktır. Bu oda her zaman temiz tutulacaktır.
Sera zemininin ve üretim yataklarının üstü devamlı temiz tutulacak, düzenli kontroller yapılacaktır.
Her hasattan sonra kullanılan tüm ekipmanlar dezenfekte edilecektir.
Sera içinde kullanılacak ola tüm alet ve ekipmanlar işletmenin kendi ekipmanları olacaktır, başka bir seranın alet ve ekipmanları kesinlikle kullanılmayacaktır.
Güvenlik Konuları
Sera içerisine eloktronik giriş kartlarının dışında herhangi bir yöntemle girilmeyecektir.
Sera içerisine, serada çalışan işçiler, ziraat mühendisi, işletme sahibi ve DİZAYN tarafından yetkilendirilmiş teknik personel haricinde ziyaretçi alınmayacaktır.
Sera içerisine yerleştirilmiş güvenlik kameralarının düzgün çalışmasını ve düzgün bir şekilde görüntü almasını önleyecek bir işlem sera içerisinde yapılmayacaktır.
Güvenlik kameralarının görüntü kaydının sürekliliği sağlanacaktır. İletişim kablolarının zarar görmesi ve kayıt işleminin durması durumunda hemen müdahele edilecektir ve tamiratı yaptırılacaktır.
Sera içerisindeki ekipmanlara düzenli olarak bakım yapılacaktır. Özellikle jeneratör sürekli bakımlı olmalıdır.
Sera içerisinde DİZAYN’ın belirlediği yerlere talimatlar konulacak ve bu talimatlara muhakkak uyulacaktır.