Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Meyvecilik ( Ceviz Yetiştiriciliği)

BaşlatanserkanerTarih31/03/2009 16:11:34Yorum47

İlk mesaj
Yeni Üye31 yazı
Konya'da rakımı ortalama 1200 m olan , 25 dönüm arazimde ticari olarak ağaç dikimi ve yetiştiricilik yapmak istiyorum.Kerestecilik veya meyvecilik olabilir (badem,ceviz,kuşburnu düşünüyorum). karlı olabilecek hangi ağaçları yetiştirebilirim.

Tabiki toprak yapısı,su gibi konuları da tam olarak araştıracağım ama bir bilenin bana yön vermesine ihtiyacım var.

serkaner

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Mühendis
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
47 yorum
Editör5590 yazı
Bodur cevizin ticari bahçesini kurabilirsin. Baştan planlı hedefli girersen 25 dönüme torunların sana çok dua eder.

Fakat yöney ve toprak yapısı bilinmiyor. Kayalık taşlık olmamalı. Çok bol gerekmese de su mutlaka bulunmalı. Ancak her ne kurarsan kur önce pazarını araştır. Hatta pazara göre karar ver. Yer belirsiz ama kalıcı ağaç yatırımının altında bazı yer tarımıda yapabilir ağaçları desteklersin.

Mesela ayva ağacının altında sezonluk marul ekimi gibi.

tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Üye2981 yazı
Elma ağacını altında yapılabilir, ekim, dikim, işi olarak ne tavsiye edersiniz.
ismail karagülle

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ymalat
Editör5590 yazı

Topraktan fazla besin kaldırmayacak, tarımı yapılırken toprağın yıllık genel düzenini bozmayacak bir çok sebzenin tarımı yapılabilir. Marul, ıspanak, soğan, sarımsak, biber vs. Yıllık olacak hatta sezonluk kültürel işlemleri çok abartılı olmayacak şekilde hafif yetiştiricilikler gibi.

Elmanın altında sezona marul yetiştirip ucuz ucuz satabilirsin. Marula kanala salma değil toprak altına gömülmüş damla dulama yapabilirsin. Hasattan sonra bahçe gene elmanındır.
tamnland.com

Editör5590 yazı
Uygun iklimli yer bulunursa fıstık ağacı meyvesi piyasada çok pahalı satılan bir üründür. Yıllardır sessiz sedasız yüksek fiyatlarla satılır. Antep ve havalisinde ve İranda yetişir. Antep fıstığı değildir. O farklı bir meyve. Ya da sizin bildiğiniz haliyle kuruyemiş. Fıstık çamı irmik helvasına konan pirinç pilavının içine katılan hanımların iyi bildiği fıstıktır. Ağacın büyümesini biraz beklersiniz ama sonunda elinizi öptürmeden satmazsınız. Sıfırdan yatırım yapılmaz ama bahçesi olanın düşünmesi araştırması gerek bir ürün. Avrupada satılır ama yetişmez.
tamnland.com

Yeni Üye31 yazı
evet fıstığın pazarı var ve iyi fiyata satılıyor, fakat konya hüyükte ceviz yetiştirebileceğimi düşünüyorum. yetiştirmesi diğer ağaçlara göre daha az risksiz gibi. -30 dereceye kadar dayanabiliyor. kaman cevizinin pazarı var, acaba konyada yetiştirebilirmiyim.
serkaner

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Mühendis
Üye1714 yazı
Karma yapabilirsin. Ceviz, kiraz, elma. Aralarına da yazları karpuz ekersin gül gibi gecinir gidersin. Bu yaz bir tanıdığım Carrefour'a, Polis kantinlerine toptan kiraz verdi. İyi bir yatırım ama çok maliyetli. Devlet desteklerinin iyi olduğunu duydum.

Şu damlama sulama sistemi biraz masraflı sanırım. Ceviz en mantıklısı olabilir. Ama her gördüğüm ikinci adam ceviz ağacı dikmiş nerdeyse...
Bu işte para var! - https://buisteparavar.com

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Yöneticilik
Editör5590 yazı
Damla sulama yapmamanın daha çok masrafı olabilir 2 sene sonra elindeki toprağı nasıl adam edeceğinin hesabını yaparsan. Yeterli bilgin yoksa akıl danışırsan 2. - 3. den sonra doğruyu bulacağını da hesap edersen. Toprağı gürül gürül sulamak bir güzel yıkamak anlamına gelir. Bitkiler ağaçlar tertemiz yıkanmış toprağı sevmezler. İçinde besin isterler. Doğal halinden çıkan toprak orjinal haline insan eliyle pek geri dönmez. 2 - 3 yıl kendi haline bırakmak gerekir.

Damla sulamayı kendin yaparsan çok da masraflı olmaz. Plastik boru masrafı.

25 dönüme ne ekersen ek önce nereye kaça satabileceğine bir bak araştır.
tamnland.com

Üye2981 yazı
Sayın akın selçuk, Bilerek değil ., dolma bilgilerle bir şeyler yapmaya çalıştım bakalım ne diyeceksiniz. Bu konunun tamamen yabancısı olduğumu, şehirde doğup büyümüş biri olduğumu göz önüne alırsanız, yanlışlarımı mazur görebilirsiniz. Meşakkati hemen, hemen yok denecek kadar az olduğu, için korunga ekeceğim. Geçen sene baharda 30 tane elma diktim. dikim öncesi tarlayı sürüp, ahır gübresi atıp, biraz beklettim. ve fidanları öyle dikmiştim. Şimdi elmalar tuttu. Altındaki toprak harika oldu. Ticari olması açısından elmaya devam bu ay nasip olursa, 30 cıvarında fidan dikip, geçen sene diktiğim ve tutmuş elmaların arasına, ve taç yaprakların dışından başla**** korunga ekeceğim. Korunga hayvan yemi olarak satılabilir. Belli olmaz benim işim. Nasılsa yemin bir bölümü var. Der, dana toplayabilirim. Ve ayrıca korunganın, arılarıma da iyi bir besin olduğu söylenmişti. Sayın akın selçuk, hocam doğrularımı ve yanlışlarımı söyler ve kritik edersen memnun olurum. (aman kritik deyince başka bir site yöneticisinin eleştirisine benzemesin.(: Tansiyonuma iyi gelmiyor.
ismail karagülle

Üye2981 yazı
Bu arada elma sirkesi, yapımını amatörce deniyorum. İlk sene yaptığım sirke bir şeye benzemedi. Sonra yaptığım iki ayrı metotdan biri doğru çıktı ama hangisi, karıştırdım. Bu denediğim elmalar seneler önce amcamın ve babamın diktiği elmalar, piyasada cinsini bile bilmiyorlar ama bana çok lezzetli geliyor., Yaklaşık benim diktiklerimde meyveye durunca, 60 elma ağacım, 10 armut, 10 cevizim olacak inşallah. Yani önce kim ne dediyse diktim. Şimdi aynı cins olarak elmaya karar verip devam ediyorum. Ve elma sirkesi işini de halledeceğim. Bu arada geçen sene 80 kilo bal aldım. Bir kısmını yedik birazcık da sattım. Bu sene ilave kovanlarIm oldu. Ve yaklaşık 400 kilo cıvarında balımız olur inşallah. (allah izin verir bir aksilik olmazsa)maşallah deyin(:
ismail karagülle

Üye112 yazı
Bodur ceviz çabuk meyve veriyor ama ilk yıllar bakım istiyor.Biz köye 50 agaç ektik hayvan girmiş 10 tanesi öyle gitti (sonra tel çektik) bir kısmıda soguktan etkilendi.Şuan 20-30 kadar kaldı ama ilgilenmedimiz için 1 çuval ürün çıkıyor.

Yerleşim Türkiye / KonyaMeslek Di?er
Editör5590 yazı
Bakrsan bağ bakmazsan dağ olur demiş eskiler. Ürgüp taraflarında Kılıçlar fidancılık var. İnternetten arayın. Onlarla bir görüşün cevize ne büyük haksızlık yaptığınız kanısına çabucak ulaşırsınız.
tamnland.com

Üye2981 yazı
Anladığım kadarıyla cevizleri dikip işi allaha havale etmişsiniz. Benim gibi, uzaktan çifçilik yapmaya çalışmışsınız. Orada tanıdık birileri var onlar bakıyor falan , olmuyor, '' el elin eşeğini , ıslık çalarak aramış''
ismail karagülle

Üye204 yazı
akınselçuk ve huyhuy arkadaşlara katılıyorum piyasa sıkıntısı çekeceğinizi ummuyorum. Yeterince büyüyünceye kadar aralarında farklı ürünler yetiştirebilirsin,bence de ceviz işi bahsettiğiniz rakımlara uygun ve su problemi olamaz çünkü yüksek rakım yani yayla havası kolay gelsin başarılar
*"Allah, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır; *

*yeryüzündeki kötü insanlar ise, kendi iradelerini hakim kılmak için Allah'ı kullanirlar."*
Hayat'ın kendisi risktir.
Krizler bazıları için fırsattır.
gıda,tekstil,emlak

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Tekstil
Üye162 yazı
bu cevizin sonuçta çürüme,akma,kokma gibi sorunu yok.benim anlamadıgım çok kişi ceviz agacı dikti sonu fındıga dönmesin herkezin agacı büyüyünce :)
saygılar...
BİLGİ PAYLAŞILDIKCA ANLAM KAZANIR.

Yerleşim Türkiye / KayseriMeslek Di?er
Editör5590 yazı
Fındık dünyada bir tek bizde var. İspanyol çiftcilerin en büyük korkusu Türk fındığı. Hal böyleyken bu fındık çiftcisi nasıl ağlıyor anlam vermek mümkün değil.

İtalya, Yunanistan da çok az İspanyada biraz daha çok ama kalitesi bizden düşük, iklimi işi kurtaran 3 - 5 ülkede daha üretim var fakat en uygun fındıklar bizde.

Şu an üretilenin 10 misli daha üretilse gene de üründe değersizlik yaşanmaz. Çünkü bomboş bir piyasası var.

Fındığın fiyatını devlet belirliyor. Haliyle maliyetinin hemen üzerinde olabilecek en düşük fiyatı veriyor. Çiftci ağaçtan hazır para gelecek diye seviniyor. Devlete sırtını dayıyor. Teknolojiye bilime uzak babadan öğrendiği haliyle bu ticareti sürdürüyor. O yıl dveletin verdiği bazı çiftcilerin maliyetini kurtarmayabiliyor.

Birincisi fındığı belli bir düzende profesyonelce yetiştirseler ve tüccar veya devlete güvenmek yerine dünyanın bir çok yerinde hazır bekleyen alıcılara kendileri ulaşmayı deneseler parayı ne yapacaklarını şaşırırlar büyük ihtimal.

Kural bir ; Fındığı ihracaat şartalarında ve ziraatin son tekniklerini kullanarak yetiştir.

Kural iki ; Müşterini kendin bul. Fiyatını kendin belirle.

Not : Türk fındığının referansı yüksektir. Gönderilen numune standartlara uyuyor, saldım çayıra mevlam kayıra tekniği ile büyütülmemişse durumu çok iyidir. Dünyanın dört bir yanında alıcısı vardır. İçel Gazipaşa daki çiftci fındıktan çok daha değersiz bir bitki olan çileği dışarıya satabiliyor. Konya Sarayönü ndeki elma bahçeleri dışarıya bahçe sahibi tarafından satılabiliyor ama Karadenizin fındıkçısı bunu yapamıyor. Bir terslik var bu işte.
Ne çileğe ne de elmaya devlet fiyat belirleyip alma garantisi vermiyor. Ya da fındığı benden başka kimseye satamazsın diye bir kural koymuyor.

Ya gateteler yalan yazıyor televizyonlar yalan haber yapıyor ya da Karadenizin fındık çiftcisinde bir sorun var.
tamnland.com

Üye162 yazı
Ya gazeteler yalan yazıyor televizyonlar yalan haber yapıyor ya da Karadenizin fındık çiftcisinde bir sorun var.
aynen katılıyorum
saygılar

ama bir de şu var fındık mesala karadeniz tarafına has bir ürün peki ceviz nerdeyse her ilde yetişiyor tabi uzmanı degilim bilgim yok yetiştirilmesinde fazla bir sorunda yok ayrıca agacın kabugu bile işe yarıyor ama temizlik yaparsın kamyon nakliye fiyatına alıyorlar mobilya boyasında kullanılıyor neyse biraz araştyırıyım bu konuyu:)
saygılar

bir lin ekleyim baya bilgi var. http://ciftci.ksu.edu.tr/cevhat/

Editör5590 yazı
Serkaner ceviz bahçesi için bilmen gereken tek şey ortaya çıkan donlar. Senin arazinde çok uygunsuz anlarda don olma ihtimali varsa ceviz işi sakat. Donlar cevize müsade ediyorsa olur. Ceviz çok dayanıklıdır ama en kibar zamanında donu yememesi lazım.

Gerisi önemli değil. Toprak adam edilir , su bulunur.
tamnland.com

Üye162 yazı
internette çok fazla ve güzel bilgiler var yetiştirmesinden tutunda bakımına kadar haftalık bakım v.s
pazar payını bulan arkadaşların bu işe egilim göstermesi gerekir diye düşünüyorum .
ilk şart bence hangi türünü nereye ekim yaparsan ürün kaliteli ve verimli olur. ben bakımsız bir iş biliyordum ama neredeyse haftalık 4 gün bakımı var işin başında durmak şart ekiyim her sene gidiyim ürünü toplayım ayagı biraz yaş
saygılar...

Editör5590 yazı
Fındık sadece Karadenizde yetişmez.

Ön asyanın bir çok yeri fındığa uygun mikroklimalar barındıran alanlar vardır.

Karadenizde adet olmuş. Babadan oğula...
tamnland.com

Üye162 yazı
CEVİZ YATIRIM FİZİBİLİTE RAPORU

ALAN 45 DEKAR (45.000 M2)
AĞAÇ SAYISI 1.000 ADET
CEVİZ CİNSİ ATILIM TOROS 1
ATILIM SAHİL 1

FİDAN+DİKİM (Nakliye Dahil) 9.500 $
İHATA ÇİTİ ( Beton Direk + Kafes Tel) 7.000 $
DAMLA SULAMA SİSTEMİ(POMPAJ HARİÇ) 5.500 $
YAKLAŞIK KURULUŞ MALİYETİ 22.000 $

YAKLAŞIK YILLIK ÜRETİM + KAZANÇ PLANLAMASI
3. YIL……: İLK MEYVELER GÖRÜLÜR (Moral meyvesi)

5. YIL……: AĞAÇ BAŞINA ÜRETİM : 5 KG / AĞAÇ
TOPLAM BAHÇE ÜRETİMİ: 5X 1000 =15.000 KG / BAHÇE
TOPLAM BAHÇE GELİRİ : 5.000 X 3$ =…… 15.000$

6. YIL……: AĞAÇ BAŞINA ÜRETİM : 15 KG / AĞAÇ
TOPLAM BAHÇE ÜRETİMİ: 15X 1000 =15.000 KG / BAHÇE
TOPLAM BAHÇE GELİRİ : 15.000 X 3$ =…… 45.000$

7. YIL……: AĞAÇ BAŞINA ÜRETİM : 35 KG / AĞAÇ
TOPLAM BAHÇE ÜRETİMİ: 35X 1000 =35.000 KG / BAHÇE
TOPLAM BAHÇE GELİRİ : 35.000 X 3$ =…… 105.000$

8. YIL……: AĞAÇ BAŞINA ÜRETİM : 55 KG / AĞAÇ
TOPLAM BAHÇE ÜRETİMİ: 55X 1000 =55.000 KG / BAHÇE
TOPLAM BAHÇE GELİRİ : 55.000 X 3$ =…… 165.000$

9. YIL……: AĞAÇ BAŞINA ÜRETİM : 75 KG / AĞAÇ
TOPLAM BAHÇE ÜRETİMİ: 75X 1000 =75.000 KG / BAHÇE
TOPLAM BAHÇE GELİRİ : 75.000 X 3$ =…… 225.000$

10. YIL……: AĞAÇ BAŞINA ÜRETİM :100 KG / AĞAÇ
TOPLAM BAHÇE ÜRETİMİ: 100X 1000 =100.000 KG / BAHÇE
TOPLAM BAHÇE GELİRİ : 100.000 X 3$ =…… 300.000$

NOT:

• Bahçe üretimi 10. yıldan sonra da artarak devam eder.
• Yıllık rutin bakım aksatılır ise üretim yılları ileri doğru sarkma yapar.
• İlk 5 yıl için yıllık ortalama bakım masrafı yaklaşık 1.000 DOLAR civarındadır.
Ondan sonraki yıllarda da ürün bedelinin % 10’ u yıllık masraf olarak düşünülmelidir.
ATILIM TOROS- ATILIM SAHİL 1 CEVİZ AĞACININ• Ürüne başlangıç yılı 5. yıl,
• Ortalama ömrü 160 yıl,
• Ortalama verimi 100 kg / ağaç
• Ortalama yaprak üretimi 250 kg / ağaç
• İç verimi %63
• Doymamış yağ oranı %70
• Protein oranı % 20
45 Dekarlık Bahçe Getirisi (10 yaşında):
• Ağaç sayısı 1000 adet
• Ceviz üretimi 100 ton / yıl
• Ürün bedeli(kabuklu) 3 $ / kg
• Toplam ceviz getirisi 300.000 $
• Yaprak üretimi 250 ton / yıl
• Yaprak bedeli 10 cent / kg
• Toplam yaprak getirisi 25.000 $
• Yıllık masraf 25.000 $
• Yıllık net kar 300.000 $
Ceviz ağacının yan ürünleri; yeşil kabuk ve yapraktır. Ağacın bu kısımları; boya ile ilaç sanayinde kullanılmaktadır.
Ayrıca, kahverengi dış kabuğu da yabana atılamaz. Kahverengi kabuk; yakacak olarak ve sunta-MDF sanayinde kullanılmaktadır.
Meyve üzerinde yapılacak her işlem mahsule değer katacaktır. Örneğin, kırılıp iç olarak satışa sunulur ise, fiyat 2 katına çıkarak toptan 6 $’a satılabilir. İç cevizin küçük kırıkları ceviz ezmesi yapılabilir, ceviz yağı çıkarılabilir. Meyveler fındık büyüklüğünde iken ceviz reçeli yapılabilir.

alıntıdır.
saygılar

Üye162 yazı
İhracatõ engelleyen faktörlerden birisi de Türkiye ceviz standartõ ile ABD ceviz
standartõ arasõnda önemli sayõlabilecek farklõlõklardõr.TSE standartlarõna göre
yuvarlak ve oval ekstra meyve grubuna giren ceviz ABD standartlarõna göre küçük
meyve grubuna girmektedir.ABD#146;nin dünya pazarõna Türkiye#146;den çok önce girmiş
olmasõ ve pazarda tanõnmasõ farklõ standartlara sahip olan Türk cevizlerinin rekabet
şansõnõ azaltmaktadõr.Bu nedenle Türk cevizinin ABD cevizine bir alternatif olarak
değil de ,farklõ bir ceviz çeşidi olarak tanõtõm ve pazarlamasõnõn yapõlmasõ ve kaliteli
Türk ceviz için talep yaratõlmasõ gereklidir.
TSE 1275
Ekstrada (Yuvarlak için): 27mm veya daha
büyük

Ekstrada (Ovaller için):27 mm veya daha büyük
1.sõnõf (yuvarlak ve ovaller için):24 mm ve daha
yukarõ

2.sõnõf (yuvarlak ve ovaller için):24 mm. ve daha
yukarõ
bunlar türkiye sıtandarları

işin içine ihraç etmet gelince işte işler karışıyor bu durumda
ABD

38.1 mm.#146;den büyük olanlar çok iri
31.9-38.1 mm arasõnda olanlar iri

29.1-31.8 mm. arasõnda olanlar
orta

23.9-29,0 mm arsõnda olanla
küçük

abd nin istedigi özellikli cevizler ülkemizde yetişmiyor en az 30mm yuvarlagını yakalamak lazım
ama tabiki iç piyasada satış yapmak mümkün komisyoncuları saymazsak.

ama tabiki iyi bir araştırma yapılırsa ABD nin en üst sınırını yakalamak mümkün.
kimse araştırmadan bu işe girmesin derim nacizane fikrim.

Kahramanmaraş'ta dünyanın en iri cevizi yetiştirildi

ABD'de üretilen cevizlerin ağırlığı en fazla 28 gram gelirken, Kahramanmaraş'ta 38 gram meyve ağırlığı olan ceviz yetiştirildi

Kahramanmaraş - Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Tekinel, yaptıkları çalışmalar sonucu dünyanın en büyük cevizini yetiştirmeyi başardıklarını söyledi. ABD'de üretilen cevizlerin ağırlığı en fazla 28 gram gelirken, Kahramanmaraş'ta yapılan çalışmalarla 38 gram meyve ağırlığı olan ceviz yetiştirdiklerini bildiren Tekinel, cevizin kalitesinin de yüksek olduğunu belirterek büyük ilgi gördüğünü kaydetti.

Kaynak: NetHaber

Kayseri Büyükşehir Belediye Bandosu`nda uzun süre bando şefi olarak çalışan ve emekli olduktan sonra satın aldığı bağda amatör olarak değişik cinslerde ceviz, dut, elma üretimi yapan Feyyaz Tanırlı, her biri limon iriliğinde olan dev cevizleri yetiştirmek için 5 yıl emek verdiğini ifade etti.

Diktiği meyve fidanlarında değişik türlerden aşı denemesi yaptığını belirten Tanırlı, limon büyüklüğündeki cevizlerin görenleri şaşırttığını kaydederek şunları söyledi:

``Bahçemde değişik türlerden ceviz ağaçları var. Çok iri boyutlu ceviz yetiştirmek için 5 yıl uğraş verdim. Yaptığım denemeler sonunda limon büyüklüğünde ve içi tamamen dolu olan bir ceviz türü elde ettim. Bu cevize bu yıl Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesini kazanan kızım Gonca`nın adını verdim. Aşılama için 5 yıl uğraştığım ceviz ağacından bu yıl 25 adet limon büyüklüğünde ceviz elde ettim. Bendeki bu ceviz ağacından çok kişi, kendi ağaçlarına aşı yapmak istedi ama başarılı olamadı. Ceviz ağacına aşı yapmak çok zahmetli. Her biri normal bir cevizin 4 misli daha büyük olan cevizlerimden çok kişi tohumluk olarak satın almak istiyor ama elimdeki ceviz sayısı az olduğu için veremiyorum.``

Tanırlı, bu yıl ilk ürünü aldığı cevizlerin tohum olarak dikildiğinde, aynı ürünü verip vermeyeceğini bilemediğini de belirterek, ``ben bu ceviz türünü aşılamayla elde ettim. Tohumlamayla aynı ceviz elde edilir mi bilmiyorum. Bazı aşılı meyvelerin tohumlarından, aynı meyve elde edilemiyor. İlkbaharda diğer ceviz ağaçlarına da Gonca adını verdiğim ceviz ağacından aşılama yapacağım. Cevizlerin bir bölümünü tohum olarak kullanacağım. Bahçemdeki ağaçlara ve sebzelere kesinlikle kimyasal gübre ve ilaç vermiyorum. Koyun ve tavuk gübresi kullanıyorum. Ağaçlardaki böceklere karşı sadece kireç kullanıyorum`` diye konuştu.

iyi bilgi edinmek lazım sonu hüsran olmaması için

saygılar...

Üye162 yazı
ilk bu ceviz konusunu okudugumda ne kadar güzel toz pembe bir iş olarak gördüm az araştırınca işin içinden neler çıkıyor şaşırdım zor bir iş önemli olan agacın verdigi ürün ABD standartlarında olması yoksa yurt dışı satışı bana göre çok zor gözüküyor.
birazda alabalık çiftligini mi araştırsam ne yapsam tabi bu arada ilgimi cektigi için araştırıyorum bilgi maksatında yoksa sermayem yok bu işleri bilgi olsun diye araştırıyorum kimseye bir kösteklik kastım yok bazen yanlış anlaşılmalar oluyor diye bunuda belirtmek istedim
saygılar...

Editör5590 yazı
Hocam Türkiye den Almanya ya satacağımız bir cevizi Amerikan normlarına göre niye satıyoruz ki ? Japon normlarını da gözönüne alsak mı ne olur ne olmaz. : )
tamnland.com

Üye162 yazı
akın bey ABD standarlarına uymuyan bir ürünü abd ülkelerine satmak mümkünmü
bizim tse nün verilerimi gecerli yoksa alacak olan ülkenin standarlarımı gecerli ben tam anlamadım biraz daha bilgi verebilirmisiniz.örnek olarak japonyanın normlarına uyupta ürünü satacagı ülkenin normlarına uymuyorsa çözümü varmı.
saygılar...

Editör5590 yazı
Hocam ama ben ceviz ticareti yapıp Clio Sembol e binen bir yetiştirici veya tüccar hiç görmedim. Eşşek kasa mercedese biniyorlar genellikle. Amerikan standartlarını filan sorsanızda hiç bilmezler.

Bildiğim bir Cafer - Ali kardeşler var. Ağacında 12 liraya satıyoruz diyorlar. Hacılar yalan mı diyorlar acep ?
tamnland.com

Üye2981 yazı
Bu eşşek kasaya binenlerin kaç ağacı var.,Başka bir şekilde sorayım , bu tip bir arabaya binmek için kaç tane ceviz dikmek lazım, ve mersedese kaç sene sonra bineriz. Çok uzun seneler sürecekse boşuna uğraşmayalım. 70 yaşında mersedes, bineriz gençler de '' ne işin var mersedes te esas bize lazım mersedes, moruk '' diye düşünürler. Gene de ceviz dikelim biz. Baktık mersedese yakışmıyoruz, çocuklar biner, hakkını verirler.
ismail karagülle

Üye162 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - akinselcuk
Hocam Türkiye den Almanya ya satacağımız bir cevizi Amerikan normlarına göre niye satıyoruz ki ? Japon normlarını da gözönüne alsak mı ne olur ne olmaz. : )

satacan ülkenin normları gecerlidir. GÜMRÜKLERİNDEN BİLE O ÜLKENİN NORMALARINA GÖRE DEGİLSE ALICIYA BİLE GİTMEDEN ÜRÜN RED GÖRÜR.biraz biraz araştırırsan bulursun.
heralde akın bey yazımı tam okumadan yorum yaptın.
YURT İÇİNE SATIŞTA TABİKİ BİZİM STANDARLAR GECERLİ TABİ ÖNCE YAZIMI TAM OKUMAK LAZIM.
saygılar...

Üye162 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - akinselcuk
Bodur cevizin ticari bahçesini kurabilirsin. Baştan planlı hedefli girersen 25 dönüme torunların sana çok dua eder.

Fakat yöney ve toprak yapısı bilinmiyor. Kayalık taşlık olmamalı. Çok bol gerekmese de su mutlaka bulunmalı. Ancak her ne kurarsan kur önce pazarını araştır. Hatta pazara göre karar ver. Yer belirsiz ama kalıcı ağaç yatırımının altında bazı yer tarımıda yapabilir ağaçları desteklersin.

Mesela ayva ağacının altında sezonluk marul ekimi gibi.

bilgi amaçlı yazıyorum son iki meaajımı kimse kusura bakmasın BODUR CEVİZ AGACI diye bir şey yok ne ülkemizde nede yurt dışında
saygılar

Editör5590 yazı
Kayserili,

Almanya Avrupa da, kendi normları var. Türkiye nin de kendi normları var. Bu satışta Amerikan normlarının ne işi var. İhracat için iki ülkenin ve üye oldukları bir birlik varsa onun normlarına bakılır. Amerika normlarına uymuyor diye Türkiyeden dışarı ceviz satılmaz demenin hatta bu konuda ısrar etmenin bir dondurmacı olarak gereği nedir ?

Ceviz büyük ve boylu bir ağaçtır. Bunun daha kısa boylu çeşitleri ıslah edilmiş ve adına da bodur ceviz fidanı denmiştir. Ayrıca bir ağaç ne boyda olursa olsun çeşitli budama yöntemleriyle taç genişliğine büyümesi sağlanıp bodur bir ağaç yapılabilir.

Bu inatlaşmayı bir kaç internet sayfası araştırarak edindiğin bilgilerle yaptığının farkındayız. İnternet ortamı belgesel niteliğinde bir ortam değildir. Cevizle ilgili binlerce yanlış bilgiyide barındırır. Ceviz yetiştiriciliği yapacak adam, sadece internet ortamından edindiği bilgilerle bu işi yapamaz. Okulu var, danışmanı var, uzman fidancısı var. Bu işler parayla olur. Ceviz, 250 liraya alıp dikeceğin 15 fidanla yetişmez.

Sen bu yazılardan bir umut heveslenip cevizde hayal kırıklığına uğramış olabilirsin. Ama bu ne benimle inatlaşmanı ne de garip bilgiler vermeni gerektirmez. Sen sezon bitmeden dondurmanı imal etmenin bir yolunu bul. En iyi iş bildiğin iştir. Bu arada sezonu başlamak için epey geçirdin. Bu işi bile yapamama ihtimalin var.

Hoşcakal...
tamnland.com

Üye162 yazı
size bol yurt dışına satışlar diyim o zaman
bodur ceviz islah da etmişsin hemde dünyada yok başarılar. ayrıca cevizi çok budayınca ürün vermez ama sen alabilirim diyorsan başarılar

Ülkemiz ve dünya ceviz yetiştiriciliğinde söz sahibi ülkelerin hiç birinde şu an “BODUR CEVİZ” diye bir olgu yoktur. Ceviz yetiştiren yada yetiştireceklerin; şu an tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bodur ceviz diye adlandırılan bir çeşidin yada ceviz anacının olmadığını, bilmeleri ve ayrıca diktikleri ceviz ağaçları üzerinde ona göre beklenti içinde olmaları gerektiğini bilmelidirler.

Yrd. Doç.Dr. Mehmet SÜTYEMEZ
KSÜ Ziraat Fak. Bahçe Bitkileri Bölümü- K.MARAŞ
işin en uzman kişisi bu yalan söylüyor diyorsan msn adresini veriyim görüş.
internetle olmaz bu işler kayseriye gelirsen bagımıza ***ürmek isterim sizi ceviz agaclarımız var.ben bilgimi paylaşıyorum neden inatlaşıyın ama biraz size dokunmuş heralde söylediklerim.

allah ömür verirse her sezon gecer diye bir şey de yok alt yapısı oluşsun varsın ileri senelerde olsun. bu konuyu dondurmayla bagdaştırmanda anlam ne anlıyamadım.kısmet herkezin bir hedefi vardır dogru zaman dogru insan

ozaman kimse yeni bir konu araştırmasına girmesin bildigi işi yapsın sende dahil

saygılar....