Sevgili Rasim82;
Ne iş yapıyorsun bilmiyorum ama bugün krizi yaşıyor ve bunu yaşarken herşeyin elinden kayıp gitmesini görmek ne kader nede krizdir. Sorun sizin gerçek girişimci olmayışınızda. Sermayenin yetersizliği de çoğu zaman iş yerinizin batışına neden olsada asıl neden bu da değil tekrarlıyorum asıl neden sizin gerçek bir girişimci olmayışınızda. Bu konuda kişisel gelişiminizi sağlamalısınız bence.
Türkiye'de genel de benim izlenimin; Bir iş yeri kurulduktan sonra ya nasip mantığı ile iş yerleri açılır ve herşey normal ken gelen işlerle geçinip gidersiniz. Peki her şeyin normal olmadığı yada olmayacağı durumlarda ya nasip mantığının işlemeyeceği görülmez pek. Bu durumla karşılaşıldığında da ya nasip mantığının işlenmediği görülür ve o hazin sona gelinmiştir zaten. Gerçek bir girişimci bu zor durumun içerisinden bedel ödeyerek te olsa nasıl çıkacağını bilir ve gemisini fırtınalı havada da limana yanaştırır.
Sonuç olarak; Ya nasip mantığını ve ticari hayatında günü birlik yaşam tarzını değiştir. Önce idealist ol ve Kendine hedefler koy. Teknisyen ruhundan ve Teknisyen kişiliğinden kurtul ve hem kendini hemde becerilerini başkalarına kopyalamayı öğren. Sahip olduğun ürünün senin kendi işletmen olduğunu hatırla. (örneğin: Çok iyi program yazmak, Elektronik eşya tamir etmek vs. Değil.) Örnekteki işler senin ürünün olmamalı sen işletmeni çok iyi işletmeli ve yönetmelisin. Aksi taktirde bu hazin son zaten senin için kaçınılmazdır. Sen bu işleri yaparken sadece Müşteri beklersin. Her şey normal ken sana zaten seni akşama kadar oyalayacak işler gelir ve sen güzel iş yaptığını zannederek günlerini ve yıllarını boşa harcarsın ve bunu da tecrübe etmişsin zaten.
Senin durumun için söylenecek çok şey var ama burada daha fazla detaya girmeye gerek yok. Sana Son olarak tavsiyem Ne olursun Ya kendini girişimcilik konusunda geliştir, Ya da git başka bir girişimcinin yanında personel ol ve yaptığın işin başarısında faydalı ol.
Bülent BAYRAKTAR.