sn ekosünger
son projenizi ben yıllar önce cep sineması adı altında düşünüp yazıya dökmüştüm. Arşivden çıkararak buraya aktarmak istedim.
en fazla 4 kişilik oturma kapasitesi bulunan ve 1 adet dvd player, projeksiyon cihazı ve ses sisteminden oluşan sistemin küçük odalara kurulması ve dvdlerin kiralanması yöntemi ile bu odalarda seyredilmesi esasına dayanan bir sistem.
kafeterya tarzında düzenlenmiş bir giriş ve amerikan bar tarzında oluşturulmuş gişede hem yiyecek, içecek servisi hem dvd kiralama hizmeti hemde salon kiralaması yapacak terminaller ve personel bulunacak.
kafeteryaya gelen müşteriler her masada bulunan lcd paneller vasıtası ile arşivde
bulunan filmlerin fragmanlarını seyredebilecek ve dolu salonların boşalmasını
beklerken fragman seyrederek hemde birşeyler yiyip içerek zaman geçirebilecekler.
ortalama bir tesiste kafeterya bölümü ve en az 5-6 salondan oluşan seyretme odaları lavabo ve wc bulunması yeterli. tesis içerisine video oyunları tarzında jetonlu ekipmanlarda kurulabilecektir.
ortalama ciro günlük % 50 doluluk oranına göre hesaplandığında 100 kişi baz alınarak yiyecek ve içecek bölümü 200 ytl dvd kiralama bölümü 100 ytl salon kiralama bölümü 20 film için 200 ytl toplam ciro 500 ytl/gün olarak tahmin edilmektedir. (ciro güncel olmayıp projeyi oluşturduğum tarihteki hesaplarıma dayanmaktadır)
Kurulum maliyeti olarak arşivde bulunması gereken dvd ler, Dekorasyon ve home cinema ekipmanlarının
maliyetlerinin güncel olarak hesaplanması gerekmekte.
İşin kanuni tarafı ise tamamen tiglon vs gibi dvd yayın haklarını elinde bulunduran firmaların yaklaşım tarzı ile
orantılı olacaktır. İlgili firmalar dvd içeriklerinde yazdığı gibi kopyalanması, topluma açık yerlerde filmlerin gösterilmesi vs. birtakım şeyleri yasak ettiğinden ötürü bu projeye sıcak bakmayabilirler.
Aslında farklı bandroller yapıştırdıkları ve normal dvd lerden daha pahalıya sattıkları filmler şu anda film kiralama firmaları tarafından yasal olarak kullanılmaktadır.
Bu işinde aslında bundan bir farkı yoktur ve tek fark filmim evde seyredilmesi değilde sizin oluşturmuş olduğunuz yerlerde seyredilmesidir.
Ancak birde işin ruhsat tarafına bakmak gerekirse belediyelerde bu tür yerlere özel bir ruhsatlandırma şekli
olduğunu sanmıyorum. Proje için ruhsat başvurusunda bulunduğunuzda sinema salonu olarak algılayıp
bu sınıfa sokacaklarıda gün gibi açıktır.
Bu basit gibi görünen projenin 2 handikapıda yukarıda yazdığım problemlerin ne derecede aşılıp aşılamayacağı ile ilgili olduğuna inanıyorum geri kalanlar ise sadece para gücüne dayanan kurulum maliyeti'ki buda azımsanacak bir rakkam değil inanın. Temin edeceğiniz dvd'lerin finansmanı dahi 3-4 salonun toplam kurulum maliyetine eşit bir miktar olacaktır.
Bu konuda yardımcı olabileceğim başka birşey olursa fikirlerimi paylaşmaktan mutluluk duyarım.
Saygılar...
.