Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

İlginç 2 İş Fikri De Benden

BaşlatanEKOSÜNGERTarih08/01/2009 01:45:32Yorum7

İlk mesaj
Yeni Üye23 yazı
Bir kaç gündür aklımı meşgul eden iş fikirleri var.Tartışmaya açmak istiyorum. Ben görmedim ama belki yapan bile vardır.
Birincisi; Mısır, makarna, fındık, mantı satış arabaları artık her köşe başında karşımıza çıkabiliyor. Benim düşüncemde benzer bir şey fakat biraz teferruatlı. Lahmacun veya pide satış arabası. Önceden hazırlanmış pide veya lahmacunlar arabada bulunacak fırında hızlıca pişirilip satış yapılabilir mi ?

İkincisi biraz fantastik. Belki yurtdışında olabilir. Ben karşılaşmadım. Video film salonları. 80-100 metrekare dükkanı 2 metrekarelik küçük odalara bölüyosunuz. İçerde video film oynatıcı. Jetonlarla film oynatılıyor. En fazla 2 kişi girebiliyor bir odaya. Aynı otomat makineleri gibi. Özellikle erotik içerikli filmler oldukça ilgi çeker sanırım.
Tabi geliştirilmeye açık ve biraz sermaye isteyen bir iş.
Ne dersiniz ?

Yerleşim Türkiye / SakaryaMeslek Mühendis
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
7 yorum
Yeni Üye73 yazı
Öncelikle köşebaşlarında mısır satılmadan önce ztn bazı yerlerde lahmacun satılıyordu hatta en son 2 ay evvel adanada hastane önünde görmüştüm (nokta olarakta iyi bir yer seçmiş) .Gelelim film kısmına benimde aklıma geldi ama yasal düzeni ne olur onu bilmiyorum biliyorsunuz VCD DVD kiralamak ülkemizde yasak tamam bazı yerlerde el altından CD veya DVD kopyalanıp satılıyor ama bunu uluorta hemen orada izletmek seyrettirmek kötü ve bu sistemi kullanacak kesim evi olmayan genç çiftler gelir onlarında amacı film izlemek olmaz.Gerçekten film izlemeye gelmiş birisi olsa bile bu sefer de ödeyeceği para ne olacak sinema ücretini geçmemeli ne de olsa aynı paraya yeni filmleri(DVD ye çıkma süresi vardır ya) izleyebilir.

Biraz fikirlerini çürütür konuştum sakın yanlış anlama zaten beyin fırtınası böyle başlar. sen söyleyeceksin ben söyleyeceğim yeni bir şey çıkacak.

KOLAY GELSİN

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bankacylyk-Finans
Üye339 yazı
sn ekosünger
son projenizi ben yıllar önce cep sineması adı altında düşünüp yazıya dökmüştüm. Arşivden çıkararak buraya aktarmak istedim.

en fazla 4 kişilik oturma kapasitesi bulunan ve 1 adet dvd player, projeksiyon cihazı ve ses sisteminden oluşan sistemin küçük odalara kurulması ve dvdlerin kiralanması yöntemi ile bu odalarda seyredilmesi esasına dayanan bir sistem.
kafeterya tarzında düzenlenmiş bir giriş ve amerikan bar tarzında oluşturulmuş gişede hem yiyecek, içecek servisi hem dvd kiralama hizmeti hemde salon kiralaması yapacak terminaller ve personel bulunacak.

kafeteryaya gelen müşteriler her masada bulunan lcd paneller vasıtası ile arşivde
bulunan filmlerin fragmanlarını seyredebilecek ve dolu salonların boşalmasını
beklerken fragman seyrederek hemde birşeyler yiyip içerek zaman geçirebilecekler.

ortalama bir tesiste kafeterya bölümü ve en az 5-6 salondan oluşan seyretme odaları lavabo ve wc bulunması yeterli. tesis içerisine video oyunları tarzında jetonlu ekipmanlarda kurulabilecektir.

ortalama ciro günlük % 50 doluluk oranına göre hesaplandığında 100 kişi baz alınarak yiyecek ve içecek bölümü 200 ytl dvd kiralama bölümü 100 ytl salon kiralama bölümü 20 film için 200 ytl toplam ciro 500 ytl/gün olarak tahmin edilmektedir. (ciro güncel olmayıp projeyi oluşturduğum tarihteki hesaplarıma dayanmaktadır)

Kurulum maliyeti olarak arşivde bulunması gereken dvd ler, Dekorasyon ve home cinema ekipmanlarının
maliyetlerinin güncel olarak hesaplanması gerekmekte.

İşin kanuni tarafı ise tamamen tiglon vs gibi dvd yayın haklarını elinde bulunduran firmaların yaklaşım tarzı ile
orantılı olacaktır. İlgili firmalar dvd içeriklerinde yazdığı gibi kopyalanması, topluma açık yerlerde filmlerin gösterilmesi vs. birtakım şeyleri yasak ettiğinden ötürü bu projeye sıcak bakmayabilirler.
Aslında farklı bandroller yapıştırdıkları ve normal dvd lerden daha pahalıya sattıkları filmler şu anda film kiralama firmaları tarafından yasal olarak kullanılmaktadır.
Bu işinde aslında bundan bir farkı yoktur ve tek fark filmim evde seyredilmesi değilde sizin oluşturmuş olduğunuz yerlerde seyredilmesidir.
Ancak birde işin ruhsat tarafına bakmak gerekirse belediyelerde bu tür yerlere özel bir ruhsatlandırma şekli
olduğunu sanmıyorum. Proje için ruhsat başvurusunda bulunduğunuzda sinema salonu olarak algılayıp
bu sınıfa sokacaklarıda gün gibi açıktır.
Bu basit gibi görünen projenin 2 handikapıda yukarıda yazdığım problemlerin ne derecede aşılıp aşılamayacağı ile ilgili olduğuna inanıyorum geri kalanlar ise sadece para gücüne dayanan kurulum maliyeti'ki buda azımsanacak bir rakkam değil inanın. Temin edeceğiniz dvd'lerin finansmanı dahi 3-4 salonun toplam kurulum maliyetine eşit bir miktar olacaktır.
Bu konuda yardımcı olabileceğim başka birşey olursa fikirlerimi paylaşmaktan mutluluk duyarım.
Saygılar...
.

Yerleşim Türkiye / Ystanbul
Üye339 yazı

sn refiktu arkadaşım
Zaten amaç bu 2li veya 4lü arkadaş gruplarına hitap etmekte.
Bu müşteri kitlesi kendi seçtiği arkadaşı ve kendi seçtiği filmi seyretmek amacı ile gelecektir zaten.
bahsettiğiniz olumsuzluklar zaten sinema salonlarındada bol miktarda olmaktadır.
Ancak bu girişimin suistimal edilmemesi amacı ile lcd ekran üzerine bir kamera koyularak görüntüyü lobideki bekleme salonundaki monitörlere dönüşümlü olarak aktarmak olayı çözecektir.
Bekleme salonundaki monitörden izlendiğini gören vatandaş içerdeki hal ve hareketlerine dikkat edecektir.
Her işte olduğu gibi bu işinde bazı sorunları mutlaka olue fakat aşılamayacak hiçbirşey yoktur.
Saygılar..
.

Yeni Üye73 yazı
jeansteam nick li arkadaşım bu dediğin olmaz ama kamera ya çekildiğini hisseden hiç kimse rahat değil(Ör:işyerleri kamera ile çekilenler gibi) o zmn dediğin başbaşa olmanın hangi kısmı gerçek oluyor.yani daha açık söylemek gerekirse görüntülerin dışarıya verildiği(yani benim bulunmadığım bir ortama verildiği) hiç bir ortamda huzurlu olamam.Başka arkadaşlarında huzurlu olamayacağı kanaatindeyim fakat aksini düşünen olur ben rahtsız olmam derse o zmn sorun yok derim iş yasal kısımlar hariç tutabilir.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bankacylyk-Finans
Yeni Üye23 yazı
Sn. Jeansteam, konuyla ilgili ön çalışmalar yaptığınız anlaşılıyor. Değerleri fikirleriniz için teşekkürler. Aslında olayın yasal tarafını bende bilemiyorum. Mutlaka bu işin yapımcılarına ödenecek bir rakam vardır. Bir İnternet kafe işletiminde basit programla hangi bilgisayarın ne kadar saat çalıştığını bulabiliyoruz. Buna benzer bir sistemle süre takibi yapılabilir. Kamera olayı banada ters geldi. Sonuçta böyle bir ortamda insan rahat etmek isteyecek. İçecek vs. gelir arttırıcı olabilir. Tabi dediğin gibi olayın kurulum maliyeti oldukça yüksek olabilir.

Selamlar

Yerleşim Türkiye / SakaryaMeslek Mühendis
Üye339 yazı
sn refiktu ve ekosünger arkadaşım
kamera haricinde mutlaka caydırıcılığı olan başka bir fikir düşünülebilir ilk etapta benim aklıma gelen buydu.
Normal bir sinema salonunda filmi izleyen çok sayıda insan olduğundan izleyiciler üzerinde zaten bir nevi oto kontrol olmaktadır.
Ancak 2 kişinin bir odaya giripte 2 saat boyunca yanlız kalmaları neticesinde illaki başka düşüncelere kapılarak bunları uygulamaya başlamaları kaçınılmaz olacaktır. Şöyle düşünmekte fayda var sinema salonuna gelenler nasılki etraflarında bulunan birilerinin görmesi endişesiyle hal ve hareketlerine dikkat ediyorlarsa kamera olayındaki ana fikirde budur.
Kaldıki internet kafelerin hepsinde kamera sistemi bir mecburiyet olarak şu anda uygulanmakta ve hiçkimse kamera ile gözetleniyoruz bu kafeye gelmeyelim endişeside taşımamaktadır çünkü amaçları bilgisayar kullanmaktır.
Aynı şekilde şu anda istanbulun birçok eğlence yerinde, lokantalarda ve alışveriş merkezlerinde birçok kamera sistemi bulunmasına rağmen insanlar gayet rahat şekilde eğlenebilmekte ve hiçkimse rahatsız olmamaktadır. Şahsi görüşüm ne iş olursa olsun kamera gerekliliktir ve caydırıcıdır diye düşünüyorum.
Zaten projenin amacıda bir film seyretme ortamı sağlamaktır. Bu salonları gençlerin kaçamak yapabilecekleri bir mekan haline dönüştürmek değil. Aksi takdirde bazı dedikoduların çıkması ve mekanın baskın yemesi sonucu zaten proje otomatikman başarısızlıkla sonuçlanacak ve gerçekten amacı film izlemek olan insanlarda mekana gelmek istemeyecektir.
Bukadar sermaye ko**** açılan bir mekanın birkaç art niyetli genç yüzünden kapanması kabul edilemez.

sn ekosünger
Bu projeyi yaparken herşeyi en ince ayrıntısına kadar araştırıp bir dosya haline getirdim elektronik işletim ve donanımda buna dahil kısaca anlatmam gerekirse düşündüğüm sistem şudur.
Yakında internet üzerinden tv yayınları başlayacak ve siz evden belli bir ücret karşılığında içerik satın alarak izleyebileceksiniz.
Projenin kullanacağı alt yapıda buna dayanacak. Filmlerin yüklü olacağı bir server aracılığı ile müşterinin izleyeceği film net üzerinden ilgili film şirketinden satın alınarak direkt projeksiyon cihazına veya 50'' lcd tv ye gönderilerek filmin izlenmesi sağlanacak. Böylece film arşivi satınalma gibi yüklü bir sermaye gerektiren bir durumda ortadan kalkmış olacak. işletme içerisinde ne bir cd nede dvd dolaşmayacaktır.
Bu sistem aynı zamanda filmlerin türkiye dağıtımını yapan firmalarında kontrolunda olacağı için serverden her talep edilen film için işletme belli bir bedeli film şirketine ödeyecek ve sadece tek gösterim hakkı olacaktır.
Bu aşamada anti parantez şunuda belirtmek isterim.
şimdi diyeceksiniz 4.7 gb lik bir film netten nekadar sürede iner müşteri bunu beklermi?
bunuda 2 aşamalı olarak açıklamak gerekirse şu anda bile ttnetin süper hızlı net bağlantısı var ve 5 dk içerisinde bir dvd yi indirmek mümkün kaldıki birkaç yıl içerisinde yeni bir sistem daha türkiyede devreye geçeceği söyleniyor böyle bir durumda zaten dakikalar içerisinde içerik inmiş olacağı için böyle bir beklemede olmayacaktır.
Gelelim 2. seçeneğe
Filmlerin kayıtlı olduğu serveri işletme içerisine kurarak aynı şekilde içerik satınalma işlemini kendi serverimizden yapıp hdd üzerinden direkt cihazlara aktarabiliriz böylece bekleme süresi sıfıra inmiş olur.
Burada film şirketi yapılan satışları net üzerinden servera girerek ilgili panelden görebileceği için kaçak oynatım ve suistimal yaratacak herhangi bir durumunda önüne geçmiş oluruz. yanlızca buradaki tek fark server yatırımını bizim yapmamız olacaktır.
Bu projenin gerçekleşmesini engelleyecek tek sorun sadece finansman sorunudur geri kalan hukuki ve teknolojik alt yapı aşılabilecek şeylerdir.
Ben dahil diğer birçok proje üreten arkadaşımızın genel problemide herzamanki gibi yetersiz sermayedir.
Profesyonel yöneticilikte başında bulunup yönettiğimiz milyon dolarlık şirketlerin iş potansiyelini yönetmek ile kendimize sermaye edinerek kendi işimizi kurmak arasında uçurum bulunmaktadır.
Nacizane görüşlerimi sizlerle paylaşır başarılar dilerim.
.