Bu ise yeni başlayacaksaniz hazır kompost alarak küçük çapta işe başlayabilirsiniz.3-4 ton kompost başlangiç için uygun olabilir.Mantar yetiştirilmesi başlıbaşina tecrube ve bilgi gerekmektedir.Mantarın yetişmesi için uygun ortamın hazırlanması kolay gibi gozukebilir.Bu sanıyorum fazla bir bilgiye de gerek yoktur ancak asıl onemli olan kompostun uretimidir, buda hayli zor ve zahmetlidir.Bundan dolayi yetistiricilige yeni baslayanlar icin kompostu hazir almalilar.Ancak Turkiyedeki mantar uretim tesislerinin sayica fazla olmasindan ve arz-talep dengesizliginden dolayi kompostu hazir alip,yetistirip daha sonra toptanciya satmak ne kadar gelir getirebilir onu da siz hesap edin.Kompostun kilosu 0,30-0,33 ytl arasinda degismekte ve 100 kilo komposttan 20-25 kilo Kultur Mantarı cikmaktadir.30-40 gun icerisinde mantarlarin hasadini yapabilirsin.Daha sonra 7-10 gün arayla 2-3 hasat yapılabilir. Böylece aynı komposttan 3-4 hasat elde ediliyor. Toptanciya da 2 -3 tl/kg sunu sattigini dusunursen,100 kg komposta=33 tl verdin,30-40 gun icerisinde yetistirdigin 25 kilo mantarida 25*2 tl=50 tl eder.Bunun uretmek icin baslangicta 33 ytl komposta verdin.50tl-33 tl=17 tl elde edersin.Bunlar kaba taslak hesaplardir.Bunlardan ne kadari uretim esnasinda gereken sogutma (klima v.s) elektrik gideri,su gideri,karsilastiginda kullanman gereken ilac giderleri nedir onlari bilemem.Az uretirsen fazla kazanamazsin.Egerki uretim sayin fazla olur ve direk pazara kendin satarsan o zaman bu isten para kazanabilirsin Turkiye sartlarinda.Piyasada cok onemli ogretim gorevlilerin konu hakkinda cikartmis olduklari kitaplar mevcuttur.Bunlardan kolaylikla yararlanabilirsiniz.Bana kalirsa daha once bu isle ugrasmis veya halen ugrasmakta olan birilerinden yardim almanizi oneririm.Turkiyede bir cok il tarim mudurlugunde Kultur Mantarciligi kurslari duzenlenmekte bunlara katilabilir ve konu hakinda daha fazla bilgiye sahip olabilir ve yetistirmek isteyenlerle tanisabilirsiniz.Benim bu konuda tecrubem yok ancak bende yetistirmeyi dusundugun icin elimde olan ve aklimdaki bilgilerimi ve dusuncelerimi size yazdim.Aşagida vermis oldugum linktende Antalyanin Korkuteli ilcesinde bulunan Mantar uretim ve kompost üretim yerlerinin telefonları mevcuttur.Umuyorum ki yardimci olabilmisimdir.
http://www.korkuteli.bel.tr/?page=26&gezik_ID=11&kategori=Mantarc%C4%B1lar%20ve%20Kompos%20%C3%9CreticileriSaygilarimla...
Akın ÖZTÜRK