Bildiğiniz gibi artık neredeyse tüm iş kolları krizden etkilenmiş durumda. Yeni mecraları açılmak lazım artık bunun içinde yeni şeyler öğrenmek gerek. Hepinizin bildiği gibi artık en önemli ve gelişen iş sektörü internet. Yeni işe girdiğim iş yerinde patronumuda bu işe yönlendirerek bir online satış mağazası açtık ve çok yakında satışlara başlayacağız.
Bir yandanda yurtdışından ihracat yapabilceğimiz firmalar bulmak istiyordum fakat ne kadar araştırsamda bu konuyla ilgili hiç bir bilgi bulamadım nasıl bulableceğim konusunda firmalar veya kişiler. Sonrasında İstanbullu konfeksyioncalırın birliği İTKİB' de uluslararası e-ticaret semineri olduğu bilgisi geldi ve katılmak üzere gittim. Daha önceden programını bilmeden gittiğimde gördümkü tamda benim ihtiyacım olan şeyler öğretiliyor.
Coproline eğitim firmasının verdiği normalda 3 ay olan eğitimin sadece 2 günde bize öğretilen en çok kullanabilceğimiz yerleri bile o kadar yararlı oldu ki. Şu anda kendi ürünümle ilgili en çok hangi ülke ithalat yapmış, Türkiyeden ne kadar ürün almış, bu ülkelerdeki firmalara nasıl ulaşabilirim hepsini biliyorum. Buna ek olarak ayrıca dış ülkelerle ticaret yaparken nelere dikkat edilir yolları nedir bunlarda net bir şekilde bilgim dahilinde artık. Ayrıca google nasıl etkin şekilde kullanılır dış ticaret sitelerinde (B2B) nasıl yazışma yapılır ve nasıl müşteri bulunur bunlarda eğitim dahilindeydi. Pazarlama ve diğer firmalarla rekabet konusunda Berke Sarpaş Hocamızın kendi iş hayatından verdiği değerli bilgileri de iş hayatımızın her alanında kullancağımızada eminim.
Okulda bile bu kadar yararlı bilgiler öğrenmemekle beraber en kısa zamanda 3 aylık eğitime gidip dış ticaret uzmanı sertifikamıda almaya kesinlikle kararlıyım. Başka işleri bilmem ama bu sektörde kesinlikle bilgili olmalısınız ve bilgide eğitimden geçiyor.
Daha fazla bilgi almak isteyen arkadaşlarımla zevkle mailleşebilirim.
Emre KOÇYİĞİT
ek_emrekocyigit@hotmail.com