Konuyu hortlatmış olacağım ama okuyunca yazmadan geçmek istemedim. Arkadaşın bahsettiği Sıcak Daldırma Galvanizli enerji hatlarında, gerilim hatlarında kullanılan civata, saplama ve somunların malzemeleri Türkiye'de yok. Yurt dışından getirtiliyor. Bu malzemeler evet daldırma galvanizden sonra 100 yıl ömürlü paslanmaya ve çürümeye karşı. Üretim standartları Türkiye'ye ya da Avrupa'ya uygun olan EN ya da ISO standartları değil. Ürünlerin prosesleri bile çok ama çok farklı. Her ısıl işlem firması bunu yapamıyor makineleri olmadığından. Bu ürünleri alan firmalar sadece "ne güzel daldırma galvanizli" diye malzeme almıyorlar. Ürünlerin ham madde, çekme, bükülme, ısıl işlem, kaplama vs. gibi bütün raporlarını görmek istiyorlar. Kalite kontrol çok ama çok önemli. Kar marjları arkadaşın söylediği gibi %100 lerde hiç değil. Maksimum %30-%35 ile çalışabilirsin(İmalatçı zaten en az bu söylediğim marjda çalışmalı). (Eğer %100 ile çalışabileceğini söylüyorsan gel benim ürünleri sat ben de %65-70 karı sana veriyim). Ödeme vadeleri firmadan firmaya değişiyor ancak ortalama 90 gün vade uygulanıyor. Bu vade de açık hesap vade. Yani firma fatura tarihinden 90 gün sonra hesaba para yatırıyor. Çek falan verseler en azından kırdırıp nakit para girişi sağlanabilir. Bu ürünleri arkadasın söylediği gibi Türkiye'de yapan firma sayısı iki elin parmaklarını geçmiyor (bir tanesi de benim firmam zaten). Berdan Civata bunların en büyüğü. Yurt dışından malzemeyi de getirmek artık hiç kolay değil ki hem %30 ek vergi var hem de öyle 300-500 kg getirince kar diye bişey olmuyor. Fiyat tutturamıyorsun. İşçiliği saymamışsın bile. En basitinden somunları bile hem galvaniz öncesi hem de galvaniz sonrası kılavuzdan geçirmen gerekiyor. Daldırma galvaniz kaplama fiyatları da normal elektro galvaniz yada geomet kaplamanın yaklaşık 5 katı pahalı. Bu Türkiye'de ki firmalarla başa cıkmak için ise çok iyi bir sermaye ve müşteri araştırması yapman gerekiyor. Bununla ilgili ufacık bir atölye bile açsan aylık maliyetin 50000 TL altında kesinlikle olmaz. Ki ürünler de kilo yada ton ile değil adet ile satılıyor.
Emin ol senin bahsettiğin o sermaye ile söylediğin kar marjları olsa herkes bu işi yapmanın bir yolunu bulurdu ve yapardı. Binlerce firma var Türkiye'de civata, saplama, somun imalatı yapan.
Saygılar.