Tiraj sorunu yaşatmayan dijital matbaalar var artık Canon, Epson, Xerox ve HP markalarının ürettiği (Ancak plotter veya lazer yazıcı anlaşılmasın dediğimden)
bu firmalar kiralama usulü ile de makine ve yardımcı ekipmanları size sağlıyor. Ama tabii bu kiralamalar için de iyi bir iş potansiyelinizin olması şart.
Benim tavsiyem böyle bir işe girecekseniz ilk etapta kesinlikle makine almayın. En fazla kesim makinesi alın tabaka bastırıp kesimini yapın. O da değer mi bilmiyorum. GTO veya GTO2 ile para kazandıracak iş yapma olasılığı kalmadı artık.
Bir de hele ki esnaf müşteriye sakın bel bağlamayın olay hep şu şekilde yürür ne kadar bu işin tutarı misal: 500 TL dediniz.
- Tamam yap getir verelim.
- ***ürdüğünde, önce fiyat kırmak için yaaa bunun rengi pek olmamış mı sanki ne falan filan diyecek sonra şimdi kasada para yok az önce toptancıya verdim sen haftaya gel.
- Haftaya ya inan yine para yok sen şu 100 TL'yi al haftaya halledelim zaten yeni iş de bastıracağız hepsini birden hallederiz.
v.s. v.s böyle uzar gider.
Makineye para bağlayana kadar ajans gibi bir yere harcama yapın eli ayağı düzgün bir ofis olsun.
İşe başlarken bir kapora alın (tasarım bedeli gibi) işi ok'leyince de belli bir ödeme alın Turmatsan veya sentez gibi yerlerde bastırın teslimi yapın.
Ama ilk işi matbaaya vermeden tüm masrafınızı kurtaracak kadar ödemeyi mutlaka alın ki iş geldiğinde parasını vermezse işi teslim etmeyin başka türlü yürümüyor reklam ve baskı işleri.