Instagram’da bir ayda 20 bin lira kazanılabilirTeknolojinin geldiği nokta ve internetin sunduğu olanaklar sayesinde “evden çalışmak” artık hayal değil. İnternette para kazanarak refah içinde yaşamak mümkün. Instagram ise sanal ortamda para kazanmanın en iyi adreslerinden biri. Pek çok firma, takipçi sayısı çok olan ve sayfalarına ilan alan kullanıcılarla proje yapma peşinde. Bu kullanıcıların bazıları fotoğraf başına 750 TL alıyor bazıları da ayda 20 bin liradan fazla kazanıyor.
FÜSUN SAKA /
fsaka@gazetevatan.comInstagram’ı işimin parçası haline getirdim
Mustafa Seven, “Doğrusunu söylemek gerekirse bir hedef ko**** başlamadım bu işe. Birazcık kendiliğinden gelişen süreçte geldim bu noktaya” diyor ve şunları anlatıyor, “Akşam Gazetesi fotoğraf editörlüğü yaptığımda fotoğraflarımı paylaşacağım bir mecra bulamıyordum. ‘Ne yapayım, ne edeyim’ derken bir anda keşfettim. Daha sonra profesyonel işlerimi koyduğumda burayı galeriye çevirmek istedim. Gündelik hayata dair, sıradan ve önemsiz şeyleri eleyip kendimce seçtiklerimi koydum. Takipçi sayım da arttı, önceleri 10 kişi beğenirken zamanla 100’ü gördüm. Kullanmaya başladığım zaman Instagram’da hiç profesyonel kullanıcı yoktu, yalnızca ben vardım. Etrafımdaki foto muhabirlerini de yönlendirmeye çalıştım. İlerleyen zamanlarda insanlar bana bu konu hakkında bir şeyler sormaya başladılar, onlarla etkileşime geçerek Instagram’ın inceliklerini öğrenmeye başladım. Günde ne kadar paylaşım yapacağım, hangi saatlerde etkin olarak kullanıcağım... Burayı işimin bir parçası haline getirdim.”
Seven’den tüyolar var mı?
Instagram’ın sürekli olarak değişen bir yapısı var. Bu yapıya göre kendinizi de güncellemeniz gerek. Yalnızca Türkiye’ye göre ayarlamıyorum kendimi, mesela Amerika Birleşik Devletleri’ndeki saate göre de paylaşım yapıyorum. Gece uyuyorsam saat kurup kalkıyorum. Böylece uzak ülkelere ulaşmam mümkün oluyor.
Instagram ve kazanç
Hesap büyüdükçe markalar sizi mercek altına alıyor. Yaptığım şey: Özgün içerik üretmek. Takipçiler, ‘Reklam, reklam’ diye bağıran şeyleri sevmiyor. Bu nedenle ürün yerleştirme yöntemini kullanmak daha iyi. Ayrıca hesap yönetimi de yapıyorum. Talep olduğunda söz konusu hesabı alıp onun adına paylaşım yapıp, gelen yorumlarla ilgileniyorum. Net bir rakam verebilmek zor ama yine de 7-8 bin liradan, 15-20 bin liraya kadar bir kazanç söz konusu olabilir. Hırslı ve ilgili olup buradaki meseleleri takip ederseniz bu rakamlar hayal değil.”
“Şirketler iletişime geçince iş olanağı olduğunu anladım”
Serkan Dermirci, “Artık firmalar şunun farkında; Instagram’da bizim üzerimizden ucuz maliyetle reklam yapıp kullanıcılara ulaştırıyorlar. Biz de proje bazında teklifler verip, tek postluk fotoğraf ya da kendi hazır fotoğraflarımızı kullanıp bir gelir elde ediyoruz.
İnstagram hesabımı açalı 3 yıl oldu. İlk zamanlar bunun bir gelir kapısı olacağını tabi ki düşünmedim. Fakat belli bir takipçi sayısına ulaştıktan sonra firmaların benimle iletişime geçmesi ve çeşitli hediyeler göndermeleriyle iş olanağı olduğunu anladım.
Instagram’da danışmanlık
Firmalardan en fazla tanıtım, marka reklamı, gezi ve açılış teklifleri alıyorum. Marka yönetimi ve danışmanlık konularında da çokça teklif alıyorum. Genelde firmalar iletişime geçtiklerinde hazır bir proje ile gelmiyorlar.”
Firma ve kişilere danışmanlık hizmeti veriyor
Ceyhun Kırdemir, “Gerek bu mecrada gerekse yeni çıkacak mecralarda önemli olan doğru ve amacına yönelik kullanım. İnsanların neye nasıl tepki verdiklerini bilerek, o yönde paylaşımlarla ününüze ün katabilirsiniz.
Türkiye’nin ilk Instagram kullanıcılarından biriyim. O döneme kadar bir çok farklı alanda projeler gerçekleştirmiştim ve Instagram hayatımıza girdikten sonrada buradan bir iş olanağı nasıl yaratılır diye düşünürken, Türkiye’nin ilk iki başarılı Instagram projelerini gerçekleştirdim ve devamı bu şekilde geldi. Burada para kazanmak için bir yöntem geliştirmeye gerek yok. Doğru ve bilinçli kullanım ve paylaşımla ortaya çıkıyor. Hesap yönetimleri de gerçekleştiriyorum.“
Instagram, yeni bir şeyler ürettikçe güzel
Oğuz Yenihayat, Restoran ve otellere sosyal medya danışmanlığı veriyor. 2,5 yıldır Instagram kullanıyor. Ama o zamanlar NTV Spor’da editör olarak çalıştığı için çok zaman ayıramıyordu. Yemek sosyal alanı ve hobisiydi. NTV’den ayrıldı ve tam zamanı olarak bu işi yapmaya başladı. Instagram’ın, ürettikçe güzel olduğunu düşünüyor ve o nedenle “Kafayı hep çalıştırmak gerekiyor” diyor. Yenihayat’a göre Instagram’da popüler olmanın en kolay yolu ise lık yapmak. Takipçi ve beğeni satın alıp herkesi kandıranlar var. Yenihayat, “Umarım markalar ve insanlar bu hesaplardan uzak dururlar” diyor.
Kendi tarzında ama markaların imajına uygun fotoğraf çekiyor
Instagram’da dikkat çekebilmek için farklı bir tarz yaratmak, insanlarla etkileşime girmek ya da ünlü olmak gerekiyor…
Sezgin Yılmaz, hobi olarak başlayan fotoğrafçılık hevesini profesyonel işe dönüştüren bir isim. Yaklaşık 4 senedir aktif olarak Instagram kullanıcısı. Başlarda herkes gibi nerede olduğunu, ne yediğini paylaşırken sonrasında işi profesyonelliğe döktü. Çünkü, kendi deyimiyle Instagramdaki potansiyeli gördü.
Ona göre, Instagram’da paylaşımların paraya dönüşümü, markaların vermek istediği mesaja uygun olarak kendi tarzında fotoğraflar çekmekle mümkün. Yılmaz, “Bunu kendi sayfamda 1,5 milyon insanla paylaşıyorum. İnsanlar çektiğim fotoğrafları merak ediyor ve bunun için takip ediyorlar. Markalar için de kendi tarzımın dışına çıkmadan işbirliği yapıyorum. Şirketlere sosyal medya danışmanlığı veriyorum. Çoğunun sosyal medya hesabı var ama nasıl kullanacaklarını bilmiyorlar.”