| Alıntı Yapılan Metin: |
Yazıyı gönderen - suattemur 250 bin sermaye ile bilmediğin ve başında olamayacagın bir işe girecegine Oturdugun ev kendininse git 250 bin tl ile çorlu çerkezköy civarı 2 daire al kiraya ver. İstanbuldaki sanayi bölgeleri oraya taşınmaya zorlanacak. Kısa zaman içinde orada daire fiyatları ve kiralar artacak. Maksadın mütavazi bir geçim standardı ise bana en garantisi böyle bir şey geliyor bana. Sonuçta 250 bin tl nin uçması hatta toptancıya mal sahibine vergi dairesine borçlanabilmen var işin sonunda. Birde bir işi işyerinde çalışan bir işçiden öğrenmeye kalkarsan bir çogu patronun cebine giren parayı görür çogunu kar zanneder onlar, Masrafında sadece kendilerine verilen maaş oldugunu düşünür. kira,stopaj,maaş,sgk,tabela,esnaf odaları,muhasebe,belediye,elektrik,su,çevre temizlik,saglık raporu,araç masrafı,mazot,mtv,tarfik siğ.kasko yaz yaz btimez. Benim nacizane fikrim macera aramaman....
|
İlk başta teoride çok güzel bir fikir gibi gözüküyor daire alıp kiraya verme olayı.... ama işin birde pratik tarafı var... pek de uzaktan göründüğü gibi keyifli bir hadise değil, yaşamayan bilmez....
Oturdugum daire haricinde 2 dairem daha mevcut.. ve tabiki kirada.... dairenin birinde sürekli masraf çıkıyor.... (örnegin gaz idaresinin mecbur kıldıgı dogalgaz bacası izalasyonu nedeniyle yaklaşık 4 aydır kira almıyorum bu işin masrafı bu kadar tutuyor) emlak vergisi, çıkan masraflar ve kiracı çıkıp daire boş kaldıgında yeni kiracı girene kadar olan boş kaldığı süreyi hesaba kattıgımda; aylık ortalama elime geçen çok cüzzi bir miktar... birde üzerine ev sahibine düşen gelir vergisi var... onuda verdinizmi; kalan geçim değil çerez parası ancak oluyor.
Diğer dairem daha iyi bir konumda büyük bir sitede ve haliyle kira bedeli üstteki bahsettiğim daireye göre daha yüksek.... Bunda ise; sorunlu bir kiracı oturmakta.... elektrik anahtarı bozulsa bana tlf. açıp 20 tl tuttu deyip emrivaki yapan bir tip... işlerim bozuk bahanesiyle kira artışı yapmıyor... yapsada en fazla devletin açıkladığı yi-üfe yi zorla kabul ederki... buda max %5 dir... yani devletimiz bu memlekette yıllık fiyat artışını azami %5 olarak takdir ediyor... Çıksa zaten boş kaldıgı sürece dairenin aidatı büyük yük benim için... belediye desen tam bir yagmacı/soyguncu....sadece geçen sene ödediğim yıllık emlak vergisi 1.300 TL Ayrıca site büyük oldugundan sürekli yeni birşeyler yapılıyor... yeni yapılmasa onarılıyor.. ve sık sık evsahiplerine düşen ödemeler geliyor.. en hafifi 500 TL diyeyim... Zaten daireyi satmaya karar verdim, çünkü masraflar düştükten sonra yıllık ortalama net lime geçeni hesap ettim... ve üzerine dairenin bir yıllık rant artışını koydum.... Daireyi değerinden satabilirsem, yıllık bu miktardan daha fazlasını hiç başım agrımadan bu parayla zaten kazanabilirim....
Bakın daha hiç aylarca kira ödemeyen kiracı nedeniyle olacak kira kayıpları ve üzerine yasal yollardan tahliye emek için ödeyeceginiz avukat masraflarından... bonus olarakda manevi olarak yaşayacagınız sinir harbinden bahsetmedim bile.... (Bunuda tecrübe ettim geçtiğimiz yıllarda)
Sonuç... iyi getirisi olan dükkan vs işyeri olursa (ki böyle bir mülkiyet için min 1.000.000 TL ve üzeri bir yarırım gerekir) ve saglam iş yapan bir kiracı bulabilirseniz... o zaman gayrimenkul kirasının maddi anlamda bir cazibesi olur (işyerinde gelir vergiside kiracıya ait oluyor) bunun istisnası şu olabilir... yatarım bedeli düşük olan (150, max 200 bin TL aralığı) 1+1 yada 2+1 yeni yapılan rezidanslardan daire alıp, içine gerekli mobilya ve beyaz eşyasını alıp, durumu iyi olup ödeme problemi olmayacak prestijli işi olan (dr.vs ) bekar kişilere eşyalı olarak kiralanmasıdır.... Bu şekilde min 1.000 TL ve üzeri olacak kira bedeli + dairenin yıllık rant artışı; dairenin yartırım bedeline biraz daha anlamlı bir gelir olabilir....