Burada hepimiz ciddi ve mantıklı konular üzerinde konuşuyoruz.Bence tespit etmemiz gereken ülkemiz hangi sektör ve buna bağlı olarak hangi ürünlerde güçlü?Bu durumda ihraç edeceğimiz ürünü tespit etme konusunda bir adım atmış oluyoruz.Ancak burada karşımıza genel olarak tarım veya katma değeri düşük ürünler çıkıyor.Aynı zamanda bu ürünler riskleri bakımından çoğu girişimciyi korkutuyor.
Yine benzer şekilde ülkemizde hangi ürün ve sektörler konusunda zayıf?Bunu anladığımız zaman hangi ürünü ithal etmemiz gerektiğini bulma şansımız artar.Sanırım birçok kişinin aklından teknolojik ürünler geçiyordur.
Konuyla ilgili başta TÜİK olmak üzere birçok yabancı site dahil araştırma yaptım.İhracatla ilgili birçok şey yazabilirim örneğin tekstil,gıda,bazı madenler vs.
Tabi burada asıl olan gerçeklerdir.Benim önerim sektörlerden ziyade çevresinde gördüğü kadarıyla bizlere fikir vermesi açısından arkadaşların ürün tespitlerini burada paylaşması.Mesela hangi ürünün ihracatı yapılabilir hangi ürünün ithalatı yapılabilir.Çünkü ülkemiz çok büyük zengin kaynaklara sahip buna bağlı ürün çeşitliliği ve üretimi bizim sadece çevremizde gördüklerimizden çok daha fazladır.
Aynı zamanda ithalat yapan arkadaşlar bizlere ışık tutabilir ürün konusunda maksat rakip olmak değil ufkumuz açılsın:)
Ben bir örnekle ilk başlangıcı yapabilirim.
Kuru KAYISI; Türkiye bu üründe çok güçlüdür.Neredeyse tüm dünya ihracatının %70-80 Türkiye'nin elindedir.Yani bu ürünü ihraç etmek isterseniz rakipleriniz sadece türkiyede diyebiliriz.
Buna benzer paylaşım ve bilgileri tüm arkadaşlardan bekliyorum.
Herkes bişeyler biliyordur eminim:)
PAYLAŞIN...