Üye Toplam 223 yazı |
|
Kenan Kablan Üye Toplam 1236 yazı | Elek1 ve Elek2'de kalan işlenemeyecek veya ticari olarak değer içermeyen patatesleri de değerlendirmenin bir yolunu bulmanız gerekiyor. Maliyeti ciddi oranda etkileyebiliyor bu kısım. Dilimlemeden sonra yapılan yıkamada serbest nişasta ile karşılaşırsınız. Bu sudaki nişastanın ayrıştırılması ayrı bir iş. Fırsat bulunca devam edeceğim inşallah... Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den Yerleşim : Türkiye / İstanbul | Meslek : Danışmanlık |
jenerator Üye Toplam 223 yazı | Yerleşim : Türkiye / Trabzon | Meslek : Ticaret |
mduran Üye Toplam 195 yazı | 08/01/2016 : 13:22:45 Alıntı
merhaba dilimlenmiş parmak patates tesisi Patatesler yıkama işlemine tabi tutulduktan sonra 80 derecedeki %10 luk sodyum hidroksit çözeltisinde 2 dakika bekletilerek kabuklarının soyulması sağlanır daha sonra %0.5 lik sitrik asitte (limon tuzu) 30 saniye bekletilerek sodyum hidroksit kalıntısı temizlenir daha sonra standart boy olan 9x9 mm ebatlarında dilimlenir ve kararmaya karşı %0.5 lik sitrik asit çözeltisinde 30 saniye bekletilir daha sonra 85_90 derece ısıtılmış suda 3 dakika haşlanır bekletilmeden soğuk su ile banyo yaptırılır ve yüzey suyu alınıp kurutulur daha sonra 170 derece ısıtılmış palm yağında 2 dakika kızartılır ve 55_60 derece 2 dakika bekletilerek fazla yağı alınır ve uygun ambalajlama yapılarak _ 20 derecede şoklanarak satışa hazır hale getirilir TURŞUCU ŞEVO Yerleşim : Türkiye / Muğla | Meslek : Gıda |
mduran Üye Toplam 195 yazı | 08/01/2016 : 13:27:44 Alıntı
kenan bey dilimlemeden sonra ortaya çıkan nişastayı farklı amaçlarda kullanamassınız bunu sitrik asit yardımı ile patatesin kendisinde kalması sağlanır aksi takdirde siz bu nişastayı alırsanız patateste renk ve tat kaybına sebep olursunuz buda hem sağlık hem de ticari açıdan istenmeyen bir durumdur TURŞUCU ŞEVO Yerleşim : Türkiye / Muğla | Meslek : Gıda |
Kenan Kablan Üye Toplam 1236 yazı |
Ön pişirmeyi mduran anlatmış. Şoklamadan önce kısa süreli kızartma işlemidir. Genellikle palmiye yağı (hurma yağı, palm oil) kullanılır. Mduran arkadaşımızın bahsettiği gibi sud kostik ile soyma işlemi yaparsanız kimyasal kullanmış olursunuz, fakat bu yöntem sakıncalı, maliyetli ve eski bir sistemdir. Buharlı soyma (Steam peeling) daha çok tercih edilir. Buharlı soyma işleminde herhangi bir kimyasal kullanmazsınız. Basınç ve ısı sayesinde yumuşayan kabuklar döner fırçalar ile soyulur bu sistemde. Patateslerin dilimlenmesi esnasında bıçaklar tarafından parçalanan hücrelerin içinden ortama istenmeyen bir nişasta salımı olur. Bunun engellenmesi mümkün değildir. Dilimleme esnasında ortaya çıkan bu nişastanın yıkanmadan kızartma tankına gönderilmesi de mümkündür fakat yağ kalitesini hızla azaltacağı için tercih edilmez. Dilimlenmiş ve hızlıca kurutulmuş patates dilimleri bekletilmeden ön kızartmaya alındığı için kararma sorunu ile karşılaşmazsınız. Herhangi ekstra bir işlem gerekmez. Sud kostik ile soyma ile atıklarınıza karışacak sodyum hidroksitin ve dilimleme sonucu ortaya çıkan 'istenmeyen' nişastanın atık sudan ayrıştırılması (arıtma) çevre bakanlığı tarafından istenmektedir. Sodyum hidroksitle (ticari adı sud kostik) soyulan patatesin kabukları da hiçbir şekilde değerlendirilemez. İmha ve depolama sorunu yaşarsınız. Atık olarak tahliye edeceğiniz nişastalı yıkama suyu çevre sularında ve toprakta canlılığı yok eder. Bu sebeple nişastanın atık sudan ayrıştırılması gerekir. Bu tarz bir üretim hattının (tesisinin) üretimini ve anahtar teslimi kurulumunu yapan yerli firma var mı bilmiyorum. Mühendislik firmalarından danışmanlık alabilirsiniz. Hollanda ve ABD menşeli tesislerin Türkiye'de var olduğunu biliyorum. Maliyetler hakkında da en sağlıklı bilgiyi bu konuda danışmanlık hizmeti veren kişi ya da firmalardan almalısınız. Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den Yerleşim : Türkiye / İstanbul | Meslek : Danışmanlık |
mduran Üye Toplam 195 yazı | 08/01/2016 : 16:18:44 Alıntı
türkiyede tarımı yapılan sanayide kullanılan yaklaşık 14 çeşit patates cinsi vardır bunların sadece dört çeşiti buharlı sistemle kabuklarından ayrıştırılabilmektedir geri kalan çeşitler yukarıda anlattığım sistem için geçerlidirbuharlı sistemle üretimi yapılan ve pazara sunulan ürünler genelde renk kaybı ve sertlik kaybı yaşadığı için pazarda tercih edilmezler sodyum hidroksit ürüne sertlik ve parlaklık verdiği için bu tarz üretim daha çok tercih edilmektedir ülkemizde bu sistemi kurabilen sanayi tesisleri bulunmaktadır saatlik 1000 ton ila 8000 ton arasında üretim yapan fabrikaları kuran ERKAYAMAKİNA bir örnektir mesela günümüzde kimyasal sistemler gıdada bol miktarda kullanılmaktadır örneğin zeytin üretiminde zeytinde bulunan acılık maddesinin (oleuropein) alınması aşamasında %5 oranında kostik kullanılmaktadır daha sonra %3 oranında sitrik asitle kostik kalıntısı temizlenmektedir zeytinin raflarda bu kadar uzun süre kalmasını parlaklığını sertliğini yine bu madde vermektedir aynı sistem patates içinde geçerlidir TURŞUCU ŞEVO Yerleşim : Türkiye / Muğla | Meslek : Gıda |
Kenan Kablan Üye Toplam 1236 yazı | Sevgili Jenerator, Teknik yeterliliği olan kişilerden profesyonel destek almanızı tavsiye ederim. Öncesinde sormak istediğiniz bir konu olursa sorabilirsiniz. mduran, Konuyu gereksiz yere uzatıyorsunuz. Şahsen, Pankobirlik iştiraki olarak kurulan ve Türkiye'nin ilk patates nişastası, patates cipsi ve patates unu üretim tesisleri olan Sakarya Tarım Ürünleri A.Ş'de dikkate değer bir süre genel koordinatörlük görevini icra etmiş biri olarak aktardığınız bilgilerin, özellikle serbest nişasta, buharlı soyma ve sud kostik kullanımı hakkındakilerin mesnetsiz olduğunu ifade etmek isterim. Ayrıca verdiğiniz tüm oranlar ve rakamlar da tamamen hatalı. Parmak patates konusunda da vaktiyle Türkiye'deki tüm McDonalds restoranlarının patatesini sağlayan Lamb-Weston Doğuş A.Ş.'nin tesislerini (bir projedeki işbirliği münasebetiyle) detaylı inceleme fırsatım olmuştu; oradan edindiğim tecrübeyi paylaşmaya çalışıyorum. Tüm samimiyetimle söylüyorum bu şekilde yanıltıcı bilgi aktarmanızın ve bunda anlaşılmaz bir biçimde ısrar etmenizin amacını çözebilmiş değilim. Burada bilgi yarışmasında değiliz. Ayrıca polemiğe girmek gibi bir niyetim (ve zamanım da) yok. Kısıtlı zamanda mümkün olduğunca insanların yararlanabileceği doğru bilgileri aktarmaya çalışıyorum. Bu konuda yardımcı olacağınızı umuyorum. Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den Yerleşim : Türkiye / İstanbul | Meslek : Danışmanlık |
KaderimSin034 Üye Toplam 113 yazı | Ben size söyle söylim. Patates donuk tesisi kurmak için 600 bin tl lazım makine almak için. Yer , depo , ham madde lazım bunun için baya sermaye gerekiyor. Küçük Ölçekli demişşin başka türlü yapamazsınız. Denedim ordan biliyorum. Pazar bulması kolay her yere verebilirsiniz. Ama sıkıntılı Kısım onu yapabilmek .... Yerleşim : Türkiye / İstanbul | Meslek : Gıda |
mduran Üye Toplam 195 yazı | 09/01/2016 : 11:41:11 Alıntı
kenan bey konuyu uzatma niyetinde değilim ama şunu belirtmek isterim ilk ve orta öğretimimden sonra 13 yıl boyunca gıda bölümü okudum başarı seviyem mezun olduğum dönemde ilk 100 içerisinde idi türkiyedeki irili ufaklı onlarca gıda üretim tesislerinde staj yapma fırsatı buldum ayrıca bulunduğum bölgedeki gıda tarım müdürlüğünde gıda katkı maddeleri ve üretim medotları hakkında danışmanlık yapıyorum 36 yaşındayım ömrümün 24 yılını bu işe adamışım dünyada çok farklı üretim metodları vardır ben bir tanesi örnek verdim sizin bulunduğunuz işletmede o sistem kullanılmaktadır ben sadece doğru bildiğimi aktarmaya çalıştım yanlış anlaşımdım ise özür dilerim burada arkadaş sormuş ben de gerek okulda gerek ise sahada edindiğim bilgileri paylaştım TURŞUCU ŞEVO Yerleşim : Türkiye / Muğla | Meslek : Gıda |
Kenan Kablan Üye Toplam 1236 yazı | Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den Yerleşim : Türkiye / İstanbul | Meslek : Danışmanlık |
jenerator Üye Toplam 223 yazı | Arkadaşlar,bilgileriniz son derece yararlı oldu hepinize teşekkür ederim. Yerleşim : Türkiye / Trabzon | Meslek : Ticaret |
hrlshn Üye Toplam 204 yazı | Bu isi yapacaksaniz Afyonkarahisar da yapin Yardimci olurum 0 531 764 43 35 Yerleşim : Türkiye / İzmir | Meslek : Satış / Pazarlama |
ateori Yeni Üye Toplam 3 yazı | 29/06/2016 : 10:50:48 Alıntı
Parmak patatesin yanında yemeklik olabilecek "küp patates" çeşidi koyarsanız farklılık olabilir. Müşteriye farklı bir seçenek sunulmuş olur. Yerleşim : Türkiye / İzmir | Meslek : Yöneticilik |
eseslix Üye Toplam 345 yazı | 22/06/2018 : 20:14:19 Alıntı
GÜNCEL.... eses Yerleşim : Türkiye / Eses |
hrlshn Üye Toplam 204 yazı | merhabalar eşim afyon şuhut kasabası efe köylü malümünüz üzerine cipslik patates cinsi olan Agree cinsi patates bu bölgede yetiştirilmektedir. bende evlendiğim sene ( 2007 ) bunu öğrenmiştim. ve o sene Efe's Cips Cipsin Efesi Geliyor marakamı aldım. Efes :)) yanında en çok tüketildiği için eşimin akrabalarının yıllık yaklaşık 500 ton agree cinsi üretimleri var. benimde hem cips hem dondurulmuş hem pazarlık hemde kumpircilere satmak için köye bir tesis kurma fikrim vardı fakat 2008 de iflas ettiğim için gerçekleştiremedim. cipsi fason olarak nevşehir veya ist fabrikalara yaptırabilirim dondurulmuş ürün tesisi içim yaklaşık maliyet 250bin usd civarı ve destekleme alınabilinir. pazarlama sorununun olacağını sanmıyor. cips de izmir de aytaş a vermeyi planlıyorum bayiliği. diğer ürünler içinde zaten pazar açık. böyle bir niyeti olan yatırım yapmak isteyen bama ulaşabilirler HÜROL ŞAHİN 05539634335 Yerleşim : Türkiye / İzmir | Meslek : Satış / Pazarlama |
|
| ||||
Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz. | ||||
© 2000-2024 Koniks.com İletişim || Kullanım Şartları | Kurallar | Sitenin Kullanımı | Gizlilik | Yardım |