| Alıntı Yapılan Metin: |
Yazıyı gönderen - jenerator Kenan bey,ön pişirme nedir?Şoklama öncesi süre uzaması veya açıldıktan sonraki süre tanımlaması için herhangi bir kimyasal kullanılmıyormu?Nişasta ayrıştırılması nedir neden yapılır?Bu sistemin ortalama küçük kapasiteli maliyeti nedir?Selamlar.
|
Ön pişirmeyi mduran anlatmış. Şoklamadan önce kısa süreli kızartma işlemidir. Genellikle palmiye yağı (hurma yağı, palm oil) kullanılır.
Mduran arkadaşımızın bahsettiği gibi sud kostik ile soyma işlemi yaparsanız kimyasal kullanmış olursunuz, fakat bu yöntem sakıncalı, maliyetli ve eski bir sistemdir. Buharlı soyma (Steam peeling) daha çok tercih edilir.
Buharlı soyma işleminde herhangi bir kimyasal kullanmazsınız. Basınç ve ısı sayesinde yumuşayan kabuklar döner fırçalar ile soyulur bu sistemde.
Patateslerin dilimlenmesi esnasında bıçaklar tarafından parçalanan hücrelerin içinden ortama istenmeyen bir nişasta salımı olur. Bunun engellenmesi mümkün değildir. Dilimleme esnasında ortaya çıkan bu nişastanın yıkanmadan kızartma tankına gönderilmesi de mümkündür fakat yağ kalitesini hızla azaltacağı için tercih edilmez.
Dilimlenmiş ve hızlıca kurutulmuş patates dilimleri bekletilmeden ön kızartmaya alındığı için kararma sorunu ile karşılaşmazsınız. Herhangi ekstra bir işlem gerekmez.
Sud kostik ile soyma ile atıklarınıza karışacak sodyum hidroksitin ve dilimleme sonucu ortaya çıkan 'istenmeyen' nişastanın atık sudan ayrıştırılması (arıtma) çevre bakanlığı tarafından istenmektedir. Sodyum hidroksitle (ticari adı sud kostik) soyulan patatesin kabukları da hiçbir şekilde değerlendirilemez. İmha ve depolama sorunu yaşarsınız. Atık olarak tahliye edeceğiniz nişastalı yıkama suyu çevre sularında ve toprakta canlılığı yok eder. Bu sebeple nişastanın atık sudan ayrıştırılması gerekir.
Bu tarz bir üretim hattının (tesisinin) üretimini ve anahtar teslimi kurulumunu yapan yerli firma var mı bilmiyorum. Mühendislik firmalarından danışmanlık alabilirsiniz. Hollanda ve ABD menşeli tesislerin Türkiye'de var olduğunu biliyorum. Maliyetler hakkında da en sağlıklı bilgiyi bu konuda danışmanlık hizmeti veren kişi ya da firmalardan almalısınız.
Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den