Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

İş Kurmak İsteyenler Lütfen Okuyun.

Başlatan171988Tarih26/11/2015 16:55:57Yorum0

İlk mesaj
Üye515 yazı

Merhaba

.Başımdan geçenleri anlatmak istiyorum.İş yapmak isteyenlere tecrübe olsun diye.ailedende esnaflık yaptım.
2.5 yıl önce komple borçlanarak 35000 tl kuaför malzemeri yeri açtım.akrabamla annemin zoruyla ortak açtık.
tüm borçlanmayı ben yaptım.bir kaç tavsiyede bulunmak istiyorum.İş yapacaklar kurmadan önce nelerle karşılacağını birazını görsün.

1)akrabam hep başkasını yanında çalıştıgı için esnaf çalışma saatlerine dayanamadı.benim aile esnaf olduğu için problem olmuyordu.Aynı
zamanda daha önce başkasının yanında çalıştığı için işe ağırlık vermiyordu.ortağınız salla başı al maaşı bir işte çalışmıssa
problem olabilir.

2)Onda para yoktu.İş olmayınca malzemeden gidiyordu.Çevresi olmadığı için kısa süreli parasal sıkışınca herşey benim üstüme
kaldı.Çevre önemli

3)Çevre önemli ama çevreye dayanarak iş yapmayın.Belki 30 tane tanıdık kuaöf vardı.5 tanesiyle iş yapabiliyorum.

4)Hiç bilmediğim işe girdim.o zaman sınavlarım vardı.Malzemeyi yıllarca aldığımız kişiden vadeli aldık.İşin içine girince
pahalı aldığımızı anladık:( Araştırmakta fayda var. İstediğiniz ürünü tam ayrıntılı bilgi verip sorun.yüzeysel sorarsanız
fiyat pahalı veriyorlar

5)Dükkan açmadan aslında fabrikaları aradım.Ancak dükkan tutmadığımız için kimse fiyat vermedi.Gelip öyle veriyorlar.İstoç
gibi yerlere sorarsanız spot mal dışında pahalı gelir.

6) Adamın kapısına gidince herkeste bir afra tafra .Hangi firmadan kaça aldıgını biliyorum daha ucuz veriyorum.1 tane alacaksa bile sanki
1 kamyon mal alacak kadar pazarlık yapıyorlar.Görseniz sanki fabrikaya yıllık malzeme alıyor.birde veresiye istiyorlar. Veresiye verseniz iş olur. Vermesseniz olmaz. Adam malı alır haftaya yada aysonu gel al der.
8 ay sonra verir. Mala zam gelir.Seni faizsiz banka olarak kullanır:(

7)Bu sefer veresiye vermezsiniz.Düzenli nakit alır bir kaç ay sonra elemanı yollar.Para almayı unutmuştur acele gelir.Yada patron yoktur.gelince verecek.
Malı verirsin.
Hem maldan olursun.Hem müşteriden olursun.Gelmez bir daha. Yanına uğrarsın kaçıyormuyuz der. Malınla rezil olursun anlayacağınız.
Parça parça alıncada paranın değeri kalmaz.

8)Malı faturalı alır.Faturalı satarsınız. Sonra müşterinize birileri çalıntı mal bozuk mal faturasız ürünü ucuza getirir.İsminiz kazıkçıya çıkar.
Aysonu yüzsüzler gelir fazla fatura kes der.

9)Firma ile anlaşırsın.Başta malı ucuza verir.Alır müsteriyi alıştırırsın.Sonra fiyata zam gelir.Müsteri kızar.

10) Üreticiysen imalat artar. Fiyata zam yaparsın müsteri azalır. Fiyatı aynı tutar malzemeden çalarsın şikayet gelir. Fiyatı aynı tutarsan zarar edersin.

11) Bazı mallar vardır.Ben tam 100 metre ürünü 9 alıp 11 satarım. adam 85 metreyi ucuza alıp 100 metre 10tl satar .ismin kazıkçıya çıkar.

12)sermayen azdır büyükler yüklü alıp arada aldığın fiyata satar. Baka kalırsın.

13)Sattığın malı gittigidiyor gibi yerlerde geliş fiyatı ile koyup kargodan para kazananlar sayesinde işler iyice düşer.Her geçen gün işlerin azalır.

14) Ben kozmetik satıyorum.Eczane, ne alırsan 1 milyoncu , bakkal ,tekel, market, temizlik malzeme satan,seyyar avoncular , sokakta parfümcüler derken herkes satmaya başladı.
a101 bim gibi marketler tüm sektörleri etkilemeye başladı.

15)Ödemeler toplamaya çalışırsınız. Bayram olur para kalmaz Bayramdan sonra gel der para yok.Sonra öğrenirsin otele tatile gitmiş.Hava soğuk kimseler yok.Yıl başında sonra
ödeyelim.Seçim geçsin.Patron yok. Akraba öldü. Malesef artık insanların yüzü kızarmıyor.O kadar normal söyliyorlar ki.Zaten git gel yolda harcadığın para kar marjını eritti.

16)İşini gününü oturtursun.Bu sefer dükkan sahipleri heleki o caddeye banka gelmişse.Vay halinize kiraya felaket zam yapar.Dükkan ahır gibidir. Düzeltirsin hiç birşeye
yardım etmezler.Bakın şimdide 10 yıllık kiracıyı rahat çıkartabiliyorlar.Dükkan sahipleri yüksek kira dışında hava parası peşine düştüler.

17)Kredi kartını düzenli öderseniz sıkıntı yok.Ödemesseniz kart başı baya faiz işler.Az kartla iş yapın. Ben garanti EASY kart adioss ve maximil karta sadece kullanmayı düşünüyorum.
En azında yılda 2 kez kısa sürelide olsa hava değişikliği olur.

18) 3 ay iş olmasın.Zararınız baya olur.Ben tekim. krediler+ kart +yol +yemek +ssk+ muhasebe+vergi+stopaj +fatura vs... gider liste elemanı olanları düşünün birde.

19)Eleman alırsın.Sonra o eleman ayrılır gider yan sokağa yer açar müşterilerin bir kısmını kaybedersin.

20) Müşteri gelir her ürünü sende olmasını ister.1000lerce marka var.çeşit var.adam 5 milyon para harcamış onda yok gelir benden onu ister.Alır dükkana koyarsın bu sefer
yüzüne bakmaz.

21)Gelen ilk alışverişimiz ayağımız alışsın der indirim ister.Birde bazıları hediye ister. Müşteriyi bağlamak için yaparsın.
ikinci alışveriştede hep senden alıyoruz yap bir şeyler der. Sabır dersin

22)Başkasına kızmıştır gelir hıncını senden çıkarır .Bahane arar.

Gelelim ülkemizin durumuna. Her geçen gün alım gücümüz düşüyor.Biraz iş yapanda ev alıp 10 yıl kafasını toprağa gömüyor. Geçinmek iyice zorlaştı.
Yanında adam doğrasalar tepki yok.Vergiler yüksek.Sanki sistem düzgün çalıştıkça batmaya programlı.Robot gibi olduk.Herkes geçim derdinde.evde işe işten eve.
Bana gelince başka yerde çalışsam kafam rahat ama maaş düşük 2000 tl alabilirim.Ben ticareti sevdiğim için girdim.Borçları kapatım.1.5 yıl içinde yurtdışı hedefi
koydum kendime. 10 kilo saç alacam.koyacam çantama 5 kilo kuaför kuaför dolaşıp satma niyetindeyim.Bir kaç tane üründe kendi markamla firmalara vermek istiyorum.
Ancak başta maliyet azaltmam lazım. Avrupada 8 ülkede akrabalarım var.Ayda 10 kilo satsam yeter.Vergimide verecem.Herşey yasal. Yapamassamda dükkanı devredip .
Araba alacağım bir kaç kafa mal yaptırıp kendi markamla satmayı düşünüyorum.Dükkan olmaycak.Sanal ofis tutacam.İnt kovalarım.Artık para kazanmak için ya Büyük balık olacan
yada küçük ve hızlı balık olmak lazım. Dükkan açtığınızda krizde yatırdığınız paranın bir kaç katını da kaybedebilirsiniz.Oynarsanız büyük oynamak lazım. Az sermayeniz
varsa gıda işi yapın. Yada sanal ofis tutup giderleri düşürün araçla satın. Gitmek istememin bir nedenide akrabalarımın çoğu yurtdışında.Burada üniversite okuyan
arkadaşlarımda ya gittiler yada uğraşıyorlar.Kimse gelecek görmüyor.Devlet destek vermiyor iş yok.Çalışsan maaş düşük.Beyin göçü oluyor. Hayırlısı artık...

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Esnaf
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
0 yorum