Anadolu'nun 75-80 Bin nüfuslu bir ilinde doğdum büyüdüm. Bu ilde akrabalarım, eşim dostum yaşamakta. Ben Antalya'da bir kamu kurumunda çalışmaktayım. Bahsettiğim ilde dayım aracılığı ile ikinci el eşya işi yapmak istiyorum. Amacım zengin olmak değil, hayatı şantiyelerde geçmiş dayıma destek olup kızlarının okuduğu ilde kalma imkanı yaratmak.
Dayım müfettiş gadget (gecıt) gibi adam. Elinden her iş gelir. Elektrik, marangoz işleri, inşaat işleri. Aklınıza ne geliyorsa.. Hamarat ve çalışkan bir adam. Kendimden çok güvenirim kendisine.
Bulunduğu il 20 yıldır üniversitesi olan ama ikinci el eşya konusunda sıkıntılı bir yer. Bizzat kendim tecrübe ettim. Klasik kaba bir esnaf, güleryüzden uzak ve fiyat konusunda ketum.
Ben Eskişehir'de okudum. Gerek üniversitenin bolluğu gerek de halkın ve esnafın tavrı sayesinde bu tarz işleri yapan insanlar hem daha güler yüzlü, hem de pazarlık konusunda daha esnekler. Daha sistematik çalışıyorlar ve muhtemelen büyük bir kısmı en azından açıköğretim üniversite mezunu. (Bayat pazarını saymıyorum. Gerçi oradaki bilecikli abiler bile sağlam adamlardır.)
Uzun lafın kısası. Dayıma bulunduğu ilde maddi olarak destek olup bir dükkan kiralamak. Bir tane kia ceres tarzı kamyonet satın alıp öğrenci evlerinden oradan buradan eşya toplatmak, güzel bir web sitesi kurup yönetmek istiyorum. hatta web sitesini daha geniş tutup, eskişehirdeki gibi yerel haberler ve diğer konuları içermesini sağlamayı düşünüyorum.
Sorulara gelecek olursak;
Bu 75-80 Bin nüfuslu ilde dükkan nerelerden tutulmalı sizce. Şehir merkezlerinde dükkan kiraları yüksek. Benim düşüncem şu, şehirde merkeze yakın ana alter üzerinde küçük bir dükkan kiralayıp, müşterilerin dikkati çekilmeli, dükkandaki göstermelik ürünler gösterildikten sonra daha uygun fiyatlı ve dışarda bir yerde kiralanan depoda kalan mallar gösterilmeli, iki dükkan arası mesafe çok olmamalı diye düşünüyorum.
Sizce yürüttüğüm mantık doğru olur mu?
Not: Dükkan açmayı düşündüğüm ilde çok fazla ikinci el eşya işi yapan yer yok. Olanlar da bahsettiğim gibi çok başarılı değil.
Not 2: Üniversitelerde tanıtım, cafelerde tanıtım, broşür olaylarını da kesinlikle düşünüyorum.