Ankarada öğrencilik yaptım (uzun bir süre) ve şu anda İstanbulda yaşıyorum ve henüz bu iki şehirde de görmediğim bir uygulama var. İzmirliler bilir yada izmiri ziyaret edenler görmüştür. Genellikle hayır yapmak için yada mesela bir tanıdığının vefatından sonra (veya 40nda veya yıldönümünde ...vs.vs.vs) helva yaptırmak yerine insanlar lokma döktürürler ve dağıttırırlar...
Hemen işlek bir caddede veya mesela cuma günü namaz çıkışında bir caminin önünde tezgah kurulur, 2 yada 3 kişi ile çevrilir bu tezgah genelde... kızartma için yağ kazanı, yağdan çıkan lokmaları şerbetlemek bir şerbet tepsisi ve şerbetli lokmaları son servise hazırlamak için bir ara tepsi yada doğrudan plastik tabaklara servis... tabak başına 2 yada 3 lokma yapılır... izmirde bu iş ilk başladığında daha iptidai (lokma el ölçüsü ile dökülür) idi.. şimdilerde biraz paraya kıyanlar yatırım yapanlar lokma dökme makineleri ile servis yapmaya başlamışlar...
bu hayırı işleyenle (yani müşteri ile) yanlış bilmiyorsam kişi üzerinden anlaşılır (yani tabak sayısı) ve ona göre fiks fiyatları vardır...
kazançlı bir iş mi diye sorarsanız..teknik olarak (yani maliyet karlılık ...vs) bir bilgim yok... ama izmirde bu işi yapanların sayısı ilk başladığı zamana kıyasla oldukça arttığına göre vardır bir keramet... İstanbulda ve Ankarada...veya diğer büyükşehirlerde denenebilir diye düşünüyorum...