Öncelikle, 160.000 TL ile fabrika kurma fikrinizi başarılı bulmadım. Belki o para fabrika kuracak sermayeyi edinmeniz için iyi bir başlangıç olacak işi kurmanıza imkan verebilir; ama fabrika çok farklı bir şey. Bence işin adını çapını ya da sansasyonel yönlerini bir tarafa bırakaran ilk önce aylık gelir gider bütçenizin en kısa sürede dengeleneceği ve işletme sermayenizin bu noktaya gelmenize yeterli gelme ihtimali en yüksek olacak işi tespit etmeye çalışın. Bu çok basit bir iş de olabilir aşama aşama yatırımlarla büyütebileceğiniz büyük bir işin küçük bir modeli de olabilir.
Girişimciliğin doğasında tezcanlılık vardır ve olmalıdır da; ama mutlaka büyük bir basiret de gerekir. Sizi tanımıyorum; belki çok orijinal fikirleriniz vardır, ya da en basit işi bile iyi yönetebilecek yetenek ve bilginiz olduğu için çok başarılı olup çabucak büyük ölçekli bir işe sahip olabileceksiniz. Ama, bunun tam tersi elinizdeki sermayeyi çabuk eritebileceğinizi de düşünerek uyarılarımı yapıyorum ve yapıcı olmaya çalıştığımı anlayacağınızı umuyorum.
Size kısa kısa bir kaç öğüt vereyim:
* İş fikrine para verin ama ortağa para vermeyin.
* Danışmana para verin ama karşılığını tam alacağınız şeyleri danışın. Neyi danışacağınızı bilmiyorsanız, danışman ne kadar yetkin olursa olsun danışmana vereceğiniz para boşa gider.
* Başkasının kurduğu işe kolay kolay para vermeyin. Aynısını siz yapabilir misiniz diye düşünün eğer yapamıyorsanız "başkasının kolayca yapamayacağı kuramayacağı işi bu kişi niye satsın ki?" şüphesi ile satılan işletme ya da işi derinlemesine değerlendirin.
* A., B., C., D., E planlarınız işe başlangıçta hazır olsun. Ama, hiç bir zaman B planına gerek olmayacak şekilde davranmaya çalışın.
* İlle de yenilik yapmaya, daha önce yapılmamış bir işi yapmaya çalışmakla zaman öldürmeyin; ya da yapılan bir işin en orijinal şeklini yapmanın gerekli olduğunu düşünerek zamanınızı boşa harcamayın. Herhangi bir işin hakkı verilirse para kazandırır. Önemli olan kendinize, sermayenize, kaynaklarınıza en uygun ve sizi en mutlu edecek işi yapmanızdır.
Başarılar diliyorum.