Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Otobus Firmasi Kurmak

Başlatanahmet5085Tarih06/11/2014 00:42:39Yorum18

İlk mesaj
Üye170 yazı
Arkadaslar Merhabalar,

Ben yurtdisinda yasamaktayim. 7 yildan beri burdayim. 29 yasindayim.
Artik kendi isimi yapmanin zamani geldigine inanlardanim.

Aklimda 1 adet is girisimi bulunmakta ne zamandan beri dusundugum. Bunlarda birincisi otobus firmasi kurmak.
Bilindigi uzere buralarda araba fiyatlari ucuz oldugu icin (benzin-mazot tahmin edildigi gibi ucuz degil - 4tl civari) herkesin arabasi var fakat hala otobus ve tren gibi ulasim araclarini kullanan kisi sayisi fazla ve bunun ustune avrupa birliginden kaynaklanan sinir yok politikasi yuzunden butun sinarlar acik ve diger ulkelere gitmekte sorun yok. Viyana 4 saat, Berlin 4 saat, Munih 4 saat, Varsova 8 saat gibi zamanda arac ile gidilebiliyor.
Su anda 2 adet buyuk ve bir kac tanede irili ufakli otobus firmalari var. Gercekten halleri icler acisi. Koltuklar tas gibi. Araclar bakimsiz, eski degiller fakat bakimlari yapilmiyor gibi sanki.
Bu firmalardan biri 4-5 yil once seferler sirasinda kahve vermeye basladiginda olay olmustu, herkes bunlarla seyahat eder oldu. Bizim ulkemizde otobuslerde bir kus sutu vermedikleri kaldi nerdeyse :)
O yuzden biraz farkindaliga bakiyorum. Istegim farkli birseyler getirmek.
Uzun lafin kisasi ben 2-3 otobus alarak (2000-2002 model baslangicta) 2-3 ayri yonde otobus hatti kurmak istiyorum. Fakat arac icini biraz modifiye etmek istemekteyim. Turkiyede bazi firmalarda bulunan ``rahat`` tarzi otobus yapmak istiyorum. Ici 27-30 kisilik gibi olacak. Servis olarak kucuk atistirmalik ve mesrubat servisi, koltuk arkasi eglence sistemi olacak. Kisacasi bu ulkede daha simdiye kadar verilmemis birsey yapmak istemekteyim. Risklimi riskli fakat bunun tutacagini dusunuyorum. 2 yil oncesine kadar araclarda ucretsiz internet yoktu simdi simdi gelmeye basladi.

Otobusler pesin fiyatina alinacak sadece otobus ici degisikliklerde kredi kullanicam. O yuzden para acisindan cok fazla agir yukun altina girmiyecegim. Istegim ilk etapta 1 otobus kisa sure icerisinde ikinciyi hatta koyup calistirmak.

1) Oncelikle genel olarak sizce dusuncem nasil?
2) Siz olsaniz, ``rahat`` diye tanimlanan koltuklarami donerdiniz yoksa normal iki-iki koltuklar dahami iyidir (tabiyki kapasite acisinda 2-2 ler daha iyi fakat ben biraz daha farklilik acisindan bahsediyorum).
3) Atistirmalik, mesrubat, kahve, cay, dondurma haricinde sizce nasil bir ikram yapabilirim.
4) Dergi, gazete, kitap, odunc tablet bilgisayar dusunmekteyim. Sizce bunun is uzerinde etkisi olurmu.
5) Isim olarak Comfort yada BusLux dusunmekteyiz. Sizin isim ile ilgili tavsiyeniz ne olur.
6) Ekstra olarak otobusleri gezilere, sirketlere (gezi icin) gibi seyler icin kiraya vermekte planim icinde. Sizce bunlarin haricinde nasil organizasyonlara kiraya verilir.
7) Bilet satislari internet ve vezne uzerinden yapilacak bunlara alternatif olarak ne gibi bir satin yontemi sunulabilir.
8) Son olarak bizim ile yolculuk yapan kisiler 8-10 yolculuk sonrasi bir seferlik bedava bilet vermek istemekteyim.
Kisacasi buradaki insanlar ikrama ve bedavaya bayilirlar. Gercekten gozunuzle gorseniz inanmazsiniz. O yuzden ilk zamanlar biraz fazla vermek ve ilgiyi cekmek istemekteyim.

Simdiden tesekkurler, saygilar
Ahmet

Yerleşim Türkiye / İzmirMeslek Satış / Pazarlama
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
18 yorum
Yeni Üye3 yazı
2002 MODEL OTOBÜS FİYATLARI NE KADAR ORADA SATIN ALIRSAK.

Yerleşim Türkiye / MersinMeslek Gyda
Üye170 yazı
Ortalama 20-25Bin Euro arasi

Fakat simdi aklima acaba 2002 model araclari yollara salarlarmi diye bir soruda gelmedi degil.

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Saty? / Pazarlama
Üye141 yazı

Peki insanların gelirleri nasıl istediğin ücreti öderler mi ?Bunları yaparken araç tamamen dolu gidecek mi bunu hesap ettin mi ?Boş yada yarı dolu araç sana ne kadar bırakır ?Şöför maaşları ne kadar ?Avrupada sigorta yaptırmak zorundasın Sigorta şirketleri ne kadar alıyorlar? Ferdi trafik ve yol sigortası maliyeti ne kadar olacak bunları hesaba kattın mı ?
Büro kurmanız lazım bilet kesecek bir eleman lazım ?

Yerleşim Türkiye / Yzmir
Üye170 yazı
Hocam, cevabiniz icin tesekkurler. Guzel noktalara deginmissiniz!
Sofor maaslari ust duzeyde degil. Soforleri buyuk sirketlerden ``kiralama`` gibi calistirabiliyosunuz. Araclarin tabiyki bos gitme sansida var o konu her zaman riskli zaten butun isin en can sIkIci yanida bu :S
Sigorta konusunda problem olacagini sanmiyorum. Buradaki olan sigorta tum avrupa ulkelerinde gecerli fakat tabiyki fiyatlar biraz pahali olacak. Bireysel sigorta konusuna hic bakmadim acikcasi bunu kontrol edecegim.
Buro sistemi biraz farkli ilerliyor. Buro kurmaya gerek yok burada hazir kurulu burolar var butun sirketler icin onlarin birine girmek gerekli. Bu burolar otobus terminaline ait. Diger yonden internet uzerindende bilet satisi yapmak mumkun. Fakat tabiyki ozel buro kurmak isterseniz oda mumkun.

Üye170 yazı
Yokmu arkadaslar bu konuda yorumu olan?

Üye170 yazı
Hocam tesekkur ederim.
Bahsettigim 4-5 otobus firmasinin 1 tanesinin otobusleri yeni. Adamlarin elinde baya bi otobus var hepside gayet guzel. Heryere gidiyorlar. Simdi simdi koltuk arkasi eglence sistemlerini kurmaya basladilar. diger bir firmanin otobusleri yeni fakat servis gercekten berbat. Diger 2-3 firmalarin otobusleri acikcasi eski ve yeni karisik. yeniler bizim ulkemizde bulunmayanlardan biraz tuhaf. Koltuklar sanki dolmus koltugu gibi, yerler naylon-plastik kaplama hicbir servis yok bunlarda.
Benim amacim, fiyat kolayligi acisindan, ilk baslangicta eski otobuslerden almak ve iclerini yenilemek. Ulke ici otobuslerde normal 2-2 koltuklardan kullanmak istiyorum fakat ulkeler arasi 5-8 saat arasi yolculuklar icinde rahat olarak bahsettigim 2-1 koltuklari yerlestirmek istiyorum.
Tabi fiyat olarak ayni fiyata gidecek araba ama benim amacim servis ve rahatlik sunmak. Istediklerim arasinda otobus icinde odunc tablet bilgisayar, yastik, ince bahtaniye, surekli su servisi, gazete, dergi servisi, karisik yiyecek ve mesrubat secenekleri, bir ara alkol dagitimini bile dusunmustum fakat bu daha sonra olacaktir.
2 adet sorunum var 1.si buyuk firmalarin beni yemesi, cunku ilk bahsettigim firmanin elinde cok fazla otobus var 2.sorun ise devletin 2001-2002 model araclari yola salmamasi.
Turkiyedeki otobuslerin yasinin kac olmasi gerekli yollarda calisabilmesi icin?

Tesekkurler, Saygilar

Üye170 yazı
Bu arada pozitif dusunceleriniz icin ayrica tesekkurler. :)

Üye170 yazı
Aciklayici olmasi acisindan firmalarin otobusleri assagida gibidir;

En iyi firmanin otobusleri hepsi bu sekilde sari; (yazilar onemli degil - fotograflari gostermek icin linki veriyorum)
http://ekonomika.idnes.cz/student-agency-zacala-jezdit-pro-deutsche-bahn-v-nemecku-p2y-/eko-doprava.aspx?c=A131219_141041_eko-doprava_suj

Ikinci en iyi firmanin otobusleri;
http://en.wikipedia.org/wiki/Eurolines
Ellerinde setralar var fakat genelde araclar normal duzeyde.

Diger firma;
fakat agliyor araclar;
http://www.busportal.cz/modules.php?name=article&sid=10778
Koltuklari gorseniz oturmazssiniz, kafalik yok, diz mesafesi berbat. Fakat kucuk bir ayrinti araclarin en uzun mesafesi 4 saat kadar ondan sonra ulke siniri :)

Sari araclarin icinde eglence merkezi var digerlerinde yok, sarilarda kahve, cay ve magazin-gazete veriyorlar digerlerinin hic birinde hicbirsey yok.

Hepsi ozel firmalar.

Yeni Üye75 yazı
AHMET BEY, güzel bir konu kutlarım ancak bizim türkiye sistemi gibi firma kurmak yerine o firmaya 1 atne otobüz alarak o firma adına çalışmayı düşündünüzmü veya mümkünmü?

Yerleşim Türkiye / TürkMeslek Memur
Üye170 yazı
Merhabalar, Tesekkurler.

Turkiyedeki firmalara katilarak burada o firmanin adini tasimakmi? yoksa buradaki bir firmayami girmek?

Buradaki bir firmaya girmek gibi birsey yok. Firmalar tek elde tutuluyor ve her firmanin kendine ait otobusleri mevcut.
O yuzden ilk etapta 2 adet otobus ile ise girmek en mantiklisi gibi gozukuyor.

Tesekkurler

Üye215 yazı
yasal zeminini iyi araştırman gerekir.. otobüsler eski bile olsa teknik açıdan sorunsuz olmalı.. hatları da iyi belirlemelisin.. avrupada otobüscülüğün fazla yaygın olmamasının nedeni trenlerdir.. ama onlarında ücretleri çok ucuz değil..otobüsler alternatif olacak kadar cazip olmalı.. bir iki otobüs ile maliyetlerle başa çıkmak iyi hesap gerektirir.. belki ortak falan bulup daha çok araçla daha uygun olabilir..

Yerleşim Türkiye / YstMeslek Tekstil
Üye170 yazı
Tesekkuler, Ortak aramaktayim su anda. Yakin bir arkasimla baglanti halindeyim. Fakat biliyorsunuz ki ortak is biraz sorunlu o yuzden ortaklikla ilgili konusmalarda biraz daha temkinliyim.

Saygilar

Üye170 yazı
Guncel

Üye170 yazı
Arkadaslar,

Otobus yasinin firma kurulmasinda herhangi bir engel teskil etmedigini ogrenmis olduk.
Bir cok firma 2000 model altinda araclarla yollardalar.
Bu sorunu bir sekilde cozmus bulunmaktayiz.

Simdi arastirmalarimiz hangi yonlerde araclar calisacak seklinde. Hayirlisi ile bu konuyu cozebilirsek isin sekli dahada sekillenecek.
Bu arada otobus arayislari en hizinda devam etmekte. Otobusler ozellikle isvicre ve almanyada gayet ucuz. Normal olarak fransadada renault otobusler ucuz.
Hangi hatta calisacagini kararlastirdiktan sonra ilk once sirketi kurmak kaliyor geriye. birkac belge be biraz para gostermek yeterli.
Bakalim hayirlisi ile ismini ne koyacagiz :) aklimda BusLux, Comfort Line yada Elite Class bulunmakta.
Saka ile karisik basladigimiz yolda ilk adimlari atiyoruz. Allah yuzumu one egdirmesin. Insallah hayirlisi ile baslariz.

Saygilar

Yeni Üye15 yazı
Ahmet bey şimdiden hayırlı , uğurlu olsun diyeyim İsim olarak ise sizin önerdiğiniz isimler bir firma isminden ziyade sanki otobüs modeli ismi gibi geldi bana , elbette orası Çek Cumhuriyeti ve oranın şartlarını siz benden .ok daha iyi bilirsiniz lakin kanımca daha akılda kalıcı daha sıcak isimler bulsanız daha iyi olur diye düşünüyorum , örneğin o bölgenin çok ünlü bir nehrinin ismi olabilir , güzel bir kadın (çiçek) adı olabilir akılda kalıcı işte :)

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Serbest meslek
Üye170 yazı
Hocam tesekkurler, Nehir olayi guzel fikir :)

Saygilar

Üye170 yazı
Guncel,
Varmi arkadaslar farkli fikirleri olan ?

Saygilar