Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Bir İş Kuruyorum

BaşlatanbuyukhedefTarih03/08/2008 02:46:58Yorum8

İlk mesaj
Üye148 yazı
Bir İş Kuruyorum... Hayat akıp giderken, "Birgün yapacağım!" diyerek geçiyor. Birgünlerin bir nihayeti olmalı. Doğru zamanı beklemek başka karara cesaret etmek başka. Ben cesurum... Bir iş kuruyorum...

Nasıl bir iş olmalı ? Nerede olmalı ? Üretmeli mi? Alıp satmalı mı? Sektör ? Sermaye ? Müşteri kitlesi ? Rekabet ? Tecrübe ?

Herkes bazı şeylere odaklanıyor !
- Yeni yapılmaya başlanan işler ve yapılmayan işlerin peşinde koşanlar.
- İyi iş yapan birilerinin benzerlerini yapmaya çalışanlar.
- Bulunduğu çevrenin imkanlarını kullanmak için bulunduğu yere odaklananlar.
- Bayilik-Franchising ile bir adım önde başlamak istyenler.
- Boğaz bu durmaz mutlaka yeme içme sektörü olsun diyenler.
- Burda bu işi yapan yok, bir iki yer var onlarda yapamıyor diyerek rekabet kolaylığını düşünenler.
- Sermayem bu kadar ufaktan başlıyorum diyenler.
- Bu işi biliyorum, bunu yaparım diyenler.

Sonuçta herkes birçok şeyi birarada düşünüp bir karar veriyor.

Aslında önemli olan sonuç da, sonuç da göreceli. Kimine göre evini geçindirmek ayakta kalabilmek başarı, kimine göre belli miktarlarda para kazanmak, kimine göre istihdamla orantılı, kimine göre işletmenin mali büyüklüğü...

Yapacağım işte başarılı olmak için başarı ölçütlerimi de düşünüyorum.

Sermaye: Hepimizin diğer tüm bileşenleri irdelerken danıştığımız onay aldığımız, izin vermediği durumda hemen geri çekildiğimiz bir otorite. Evet bu kadar önemli. Ama doğruluk payı da yok değil. Ben sermayeyi dert etmiyorum. Çünkü akılcı ve inandığım bir iş yapacağım. Şu muhakkaki sermayem ne kadar fazla olursa o kadar çok iş, o kadar çok serbestlik ve güç olur. Ama ben saydığım hiçbir faktöre odaklanmdığım için sermaye boyutunda bir zorunlulukda hissetmiyorum. Sonuçta inanırsam ve çabalarsam bunun mümkün olduğunu biliyorum.

Bazı arkadaşlar sermayesine göre iş arıyor. Bu çok zor iş. Yani içinde yapmak istediği bir iş ve bunun heyecanı, geleceği ile ilgili hayalleri yokken çok zor. Sadece matematiksel olarak 3 koyarsın 5 alırsına kanaat getirince bir işe girişmek de sanal bir başarı getirir herhalde.

Bir çok arkadaş da bol fikirler var ama sermaye yetersizliği dolayısıyla sadece fikirlerini öne sürüyor veya yeterli sermayesi olursa gerçekleştirebileceği işlerden bahsediyor. Şöyle bir düşününce bunlarında çoğunun gerçekçi olmadığı hissediliyor. Zaten gerçekten fikrine inanan ve kendine güvenen sermayesi yetmeyen arkadaşlar bu işi mutlaka en kısa zaman gerçekleştirir.

Ben yapacağım işe de inanıyor kendime de güveniyorum.

Yetersizlikler içinde yettiği ölçüde birşeyler yapılabilir ve yapılan şeyler sadece ayakta kalmayı sağlayabilirse işin en büyük başarısı zaten gerçekleşmiş olur. Önemli olan da ayakta kalmayı başarabilecek ölçütleri iyi değerlendirerek işe başlamak. Ayakta kalmayı başardıktan sonra ufak adımlar atabilmek daha kolay olacak. Adımlar atabildikten sonra yürümek ve sonrasında koşmak daha kolay olacak.

Hiç bir zaman işe koşarak başlamayı düşünmedim. Kısa zaman çok karlar edilecek işler, dönemsel işler de düşünmedim. Uzun vadede sağlam adımlar atan güçlenerek büyüyen bir iş olmalı.

Bir iş kuruyorum... Neden mi?
- Herşeyden önce bunu çok istiyorum.
- Ne istediğimi iyi biliyorum.
- Kendime güveniyorum.
- Kararlıyım.
- Çalışkanım.
- Azimliyim.
- Disiplinliyim.
- Gelişmelere açığım.
- Araştırmacıyım.
- Planlıyım.
- Kontrolcüyüm.
- Hedef-Sonuç takipçisiyim.
- ve sonuç olarak da büyük hedeflerim var.

Herkese İyi Çalışmalar...

buyukhedef...

..ııII BÜYÜK HEDEF IIıı..

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Diğer
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
8 yorum
Yeni Üye71 yazı

Sayın büyükhedef arkadaşım. Öncelikle tebrikler çok iyi noktalara parmak basmışsınız. Başta odaklanılan konularda belirttiğiniz tüm konulara çeşitli zamanlarda bende odaklandım. Ama hiç birine başlayamadım. Çünkü en aşağıda saydığınız özelliklerin yarıya yakını bende yok. "Bir gün yapacağım" cümlesini kullanarak kendimi avutuyorum. Tamamen beni özetlemişsiniz. Gerçekten tebrik ederim. :)))
İthalat Danışmanı...
www.ugurdisticaret.com

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Ythalat / Yhracat
Üye148 yazı
Sayın uguruygur İlginiz için teşekkür ederim.

Yemek yapmak için malzeme olması gerekir. Her yemek için de ayrı malzemeler gerekir. Yapmayı istediğiniz yemeği ancak elinizde o yemek için gerekli malzemeler var ise yapabilirsiniz. Elinizdeki malzemelerle yapılabilecek en güzel yemeği de yapabilirsiniz ama biber dolması sevmeyen birisi elindeki domalık biberle ne yapabilir ya da biber dolmasını yaptığında onu nasıl yer. En önemli noktalardan biri de bu malzemeleri birileri önünüze koymuyor siz pazardan alıp eve getiriyorsunuz. O halde malzeme teminindeki seçiciliğiniz de çok önemli. Sonuçta siz güzel bir yemekler yapmayı İSTİYORSANIZ ona göre malzeme alıp gelmelisiniz eve.

Bence herşey istemekle ve istediklerini nasıl yapabileceğini ve neler gerektiğini öğrenmekle başlıyor.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Yeni Üye95 yazı

Merhabalar

Sermaye önemli tabiki ama esas önemli olan gerçekten iyi bildiğin ve iyi hizmet verebileceğin bir iş kurmak.Günümüz şartlarında bu çok zor tabiki.
Ben de 3 ay önce Türkiye'de çok az olan bir hizmeti hayata geçirdim"Sanal Sekreterlik".Şu anda 2 müşterim var ve kaliteli hizmet sunduğum takdirde ilerleyeceğime de yürekten inanıyorum.

Hiç kimse ilerleyeceği yolda bir adım geri atmasın. Hedefe ulaşmakta süreç uzasa da çabalar hiçbir zaman sonuçsuz kalmaz

webofis.wordpress.com

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Muhasebe
Üye148 yazı
Sayın arzuu yorumlarınız için teşekkür ederim. Ayrıca kararlılığınız ve ilerleme azminizi de takdir ettim. Gerçekten yeni diyebileceğimiz bir iş kolunda büyük bir cesaretle faaliyete başlamışsınız. Başarılarınızın devamını dilerim.

Verdiğiniz örneğin birçoğumuz için de şevklendirici olacağına inanıyorum. İlerleyen zamanda karşılaştığınız zorluklar ve bu zorluklarla nasıl mücadele ettiğiniz hakkında da bilgiler verirseniz, yeni iş kuracak bizler için oldukça faydalı olacaktır.

Yeni Üye57 yazı
Merhaba,

Gayet güzel yazmışsınız ve iş kurma aşamasında olan birinin durumunu gayet güzel izah etmişsiniz. Umarım inandığınız ve istediğiniz işte başarılı olursunuz. Ama doğrusu bu yazıların ardından uğraştığınız işle ilgili somut bilgilerde vermenizi isterdim. İddalı sözler söylemek güzel ama gerçekte olaylar ne alemde, madolyonun birde öteki yüzü var yani.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Di?er
Üye148 yazı
Sayın kasif arkadaşım, size de ilginiz ve temenileriniz için teşekkür ederim.

Düşünmek ve konuşmak kolaydır hepimiz biliriz. Önemli olan düşünülenlerin uygulamaya sokulabilmesi ve sürdürülebilirliğidir.

Belki sözlerim iddialı gelebilir ama ben inandıklarımı söylüyorum. Bu konunun ilk yazısında bahsettiklerim, bir iş kurma öncesinde, oluşan temel düşüncelerin bir özetidir. Bu düşünce ilerledikçe ayrıntıları merak edenlerle herşeyi konuşmaya hazırım. Bu sayfayı sadece birşeyler karalamak için açmadım. Sizlerle bir sohbet içinde görüşerek fikir alışverişinde bulunmak amacındayım.

Uğraştığım işle ilgili somut bilgiler verilmesini istemişsiniz. İlk yazdığım yazının ilk cümlelerinde de dediğim gibi "Doğru zamanı beklemek başka, karara cesaret etmek başka" ... Ben şu an bu kararı verdim. Bu kararımla ilgili düşüncelerimi de sizinle paylaştım. Şimdi sırada yapılacak işle ilgili araştırmalar ve planlama var.

Öncelikle kaba yol haritası çiziliyor, sonra ayrıntılar bu harita üzerine yerleştirilecek. Tabiki ortada hiçbir düşünce yokken sadece işyeri açmak isteğiyle bu kararı vermedim. Uzun zamandır düşünüyor, araştırıyorum zaten.

Üretim yapmak en büyük isteklerimden birisi fakat şu anda üretim ayağıyla işe başlamak istemiyorum. Bu benim için oldukça zor görünüyor. Bu konuda çok şey söylenebilir ama ben kısaca "Kedi olmadan fare tutmaya çalışmak istemiyorum. " diyorum. Ama mutlaka üretim yapmak istiyorum ve inanıyorum ki yakın gelecekte bir üretici olarak da yerimi alacağım.

İşe nasıl başlayacağım ve ne tür bir iş olacak? Şu anda geldiğim noktada işimin ticaret olacağını söyleyebilirim. Üreticilerden veya büyük toptancılardan mal alıp, satışını gerçekleştireceğim.

Nedir bu mal ? Yani sektörel anlamda nedir bu mallar ? İşte bu noktada biraz yönümüzü belirlememiz gerekiyor değil mi ? Yani birçok sektörle ilgili şeyler düşünülebilir ama sonuçta çıkıpta ben önüme ne gelirse onu alır satarım diyemeyiz.

Çeşitli ürünler ve pazar imkanları konusundaki araştırmalarım devam ediyor. Çalışılacak ürün grupları, çalışılacak bölge ve birçok kriteri ele alıyor süzgeçten geçiriyorum.

Bu nokta da üzerinde yoğunlaşılabilecek ürün grupları ve pazarlama olanakları konusunda fikirlerinizi paylaşmak isterim.

İyi çalışmalar.

Yeni Üye75 yazı
Üretim ile ilgili fikirlerine katılıyorum.
Hatta üretim üretim üretim diyorum.
Gelelim mal alıp satma işine.
Seni kırmak, yada eleştirmek için yazmıyorum.
Araştırdığını yazmışsın.
Sonucu öğrenmek isterim.
Ancak unutma şu anda Türkiye'de hiç bir üretici yada toptancı sana ilk elde peşin para olmadan mal vermez.
İlk peşin alacaksın tanışacaksın, kimsede peşin almaz senden (çok elzem bir ürün degilse). Yani sermaye koyacaksın. Peşin alacan veresiye satacan, dengeyi tutturunca para kazanmaya başlayacaksın. Arada döngüyü saglayacak sermayen olacak.
Züccaciye piyasasında üretim ve satış yapmıştım. (Fabrika seviyesi).
Vadeler 3 aydan 6-7 aylara çıkmıştı. Şimdi 12 aydan bahsediyorlar. İnan Kimsede peşin parası yoksa yeni müşteri istemiyor.
Ama seni yıldırmasın bunlar araştırmaya devam.
Hatta öğrenmek isterim sonucları ve sorun olmazsa adımlarını.
birca

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Yöneticilik
Üye148 yazı
Sayın birca düşüncelrinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

Öncelikle yazılarımın devamlılığından da anlaşılacağı gibi, atılan adımların fikir alışverişinde bulunmak isteyen herkesle paylaşılacağını belirtmek isterim.

Birçok anlamda piyasa gerçekleriyle karşılacağımı biliyorum. Özellikle alış-satış ödeme şekilleri ve sermaye bileşenlerinin iyi kurgulanması gerektiğinin farkındayım. Özellikle bu konuda piyasa araştırması yapmak ilk işleirmden birisi. Verdiğiniz örnekten de anlaşılacağı gibi sermayeyle direk bağlantılı bir konu ama ilk yazımda da belirttiğim gibi sermayeye çok bağlı kalmak ve birşeyleri ertelemek yerine sermaye büyüklüğüne göre olabilirliğine inandığım işe başlamayı istiyorum.

Üreticilerle görüşmelere başladığımda mal alış şekli ve işimdeki hareket kabiliyeti daha iyi belirlenecek ama temelde toplu ve nakit alım yaparak perakendecilere ihiyacı kadar ve uygun fiyata nakit, kredi kartı ya da çekle vermeyi düşünüyorum. Bu düşündüklerim belki her sektör için geçerli olmayabilir. Zaten geçerli olmadığı sektörlerde de şu an için benim hareket kabiliyetim olmaz. O halde elimdeki imkanlar doğrultusunda gerçekçi kararlar vermeliyim.

Özellikle kimsenin yapmadığı bir iş peşinde değilim. Yapılan iş profesyonelce ve sistemli yapıldığında, dürüst ve müşteri odaklı çalışıldığında başarbileceğime inanıyorum. Daha önce de söylediğim gibi zaten bir anda çok kazanmak değil uzun vadede kendini ispatlayacak bir iş istiyorum. Aslında bu ilkelere uyulduğunda ve bu hedef benimsendiğinde de olmaması mümkün değil bence...

...
..
.
İyi çalışmalar