Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Konsinye Sigara Diye Bir Fikir Geldi Aklıma

Başlatanasdasd77Tarih01/05/2014 21:49:26Yorum11

İlk mesaj
Yeni Üye10 yazı
başlığı biraz açalım. şimdi bu forumda takıldığınıza göre konsinye denen birşey duymuşsunuzdur az çok. bilmeyenler için; malı rafa koyup parasının, satış yapıldıktan sonra üreticiye/tedarikçiye ödenmesi şeklinde özetleyebiliriz.

genelde ihracatta olan birşey sanırım ama benim aklıma bunu lokalde uygulamak geldi. akarı kokarı olmadığı için ben sigarayı seçtim. siz başka birşeyde seçebilirsiniz.

şimdi öncelikle ana ürünü sigara olmayacak seçilecek dükkanın, yani diğer sattığı ürünlerden yeteri kadar kâr elde edebilmeli. ama bununla birlikte kayda değer bir sigara satışı da olacak. ve şahsi koşulum içki satmayacak. hedef dükkan tipi olarak market ve kuruyemişler ilk aklıma geldi.

şimdi ben bir k.yemişçiye gitsem sigaraya hiç para bağlamayacaksın, sadece satışını yapacaksın ve kârını da yarı yarıya bölüşelim desem kabul eder mi? sonuçta 30 çeşit sigara var her birinden 2 karton tutsa stoğunda, 60 karton sigara eder. 800 liradan 5000 lira civarı para bağlamış oluyor, küçük bir dükkan. büyükse adet/meblağ artıyor. stoğu takip etmesi ayrı dert. ödemeleri ayarlaması ayrı dert. çünkü peşin çalışıyor sigaracılar.

benim avantajımda gündüz normal işimde çalışıp , akşamları stok sayımı yapıp hesabı çıkarmak. günde 2000 liralık sigara satsa bir dükkan %5 kârdan 100 lira kâr kalır. 50 bana 50 dükkana. ayda 1500 lira ek gelir elde etmiş olurum.

şimdi 2 sorum var;
- dükkanlar için bu iş benim düşündüğüm kadar fayda sağlar mı?
- attığım taş ürküttüğüm kurbaya değer mi?

not1: dolandırıcılık, suistimal gibi durumları göz ardı ederek cevaplayınız. şimdilik tanıdığım,bildiğim dükkanlarla bu işi yapmayı düşünüyorum.
not2:anlatım bozuklukları olmuş olabilir kusura bakmayın

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Öğretmen
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
11 yorum
Yeni Üye89 yazı
sadece senin sigaranı günde 2000 liralık sataak tekel zor değilmi biraz. üretimi falan nasıl olcak onu anlamadım yeni bi sigara markasımı çıkarıcaksın yoksa olan sigaralarımı alıcaksın.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Üye158 yazı
kardeş cevabı sen kendin vermişsin zaten..
düşündüğün yer iki kartondan 5000 lira bağlamaya gücü yok..
ama günlük sigara satışı 2000 lira..
ya adam her markadan günlük 1 karton alsa..
zaten sana boşuboşuna para kazandırmamış olur..
gidip bankadan 5000 lira kredi çekse, gene sana kazandırdığı kadar para kazandırmaz..
başka bir şey düşün bence..
imalatını kendi yaptığın bir ürünü konsinye bırakırsan para kazanabilirsin..
konsinyenin amacı.. satıcı imalatçının malına güvenmemesidir... yani mal satarmı satmazmı anlamında...
koy şuraya satılırsa parasını öderim der..
sattıkçada sana ödemesini yapar...
mesela sen marangozsundur sandalye yapıyorsundur.. bırakırsın bir mobilyacıya sattıkça sana para öder...
he konsinyede ömür boyu sürmez.. senin malın tutunca bu sefer mobliyacılar senin kapına dikilir.. hatta önden sana çıkacak mal için para bırakır..
umarım yardımcı olabilmişimdir...

ozi

Yerleşim Ukrayna / OdessaMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye10 yazı

yorumlar için teşekkürler,

@an_q_ ; yanlış anlaşılmasın ben sigara üretmeyeceğim. toptancıdan alıp perakendecinin rafına koyacağım.

@ozik ; çevremde gördüğüm esnafın en büyük sıkıntısı olarak bunu gördüğüm için böyle bir fikir geldi aklıma. neredeyse hepsi, yarın sigaracı geliyor parayı hazır edelim telaşında. ki stok yönetimini de profesyonelce yapmadıklarından gereksiz stok maliyetleri çok oluyor. günlük 2000 tl lik sigara satan dükkanda en az 100 karton sigara var. 80 tl den 8000 lira para bağlamış ve bu devran böylece devam ediyor.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ö?retmen
Üye816 yazı
sigara alkol kontor altın vs.. gibi malların konsinyesi olmaz olamazda bunlar altın gibidir çöpe atsan 1 kuruş indirsen spota girmeden mallar kapışılır..
2004 yılında kardeşim bakkal açtı sigara toptancıları tekeldefteri tabir ettiğimiz izin belgesi olmayanlara peşin satış yaparak karı bölüşüyorlardı konsinye olmadan bile..
ama kardeşim gidip tekel izin belgesi çıkardı ve kar tutarını 1 yıllıgını 1 ayda cıkardı çünkü adamlar yarı yarı kar istiyordu..

çogu bakkal market hepsinin izin belgesi var ve hepside kredi kartıyla alıyorlar neden seninle edecegi karı paylaşsınlarki..

dortler

Yerleşim Türkiye / DiyarbakyrMeslek Yleti?im
Yeni Üye23 yazı
Anladığım kadarıyla sen Toptancılardan alıp stok yapıp tanıdığın , sigara satışı yapabileceklere vereceksin fakat o iş yerleri senden fatura falan istemeyecekler mi? O sattığın yerlere denetime geldiklerinde sigaraları nerden aldığına dair fatura isteyeceklerdir yani demek istediğim yasal prosedürünü araştırdın mı ?

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Yeni Üye18 yazı
Sigaraya genelde yılbaşında %10-20 gibi fahiş zamlar yapılıyor. Aslında bir tekel bayiyle anlaşıp onun ruhsatıyla Eylül-Ekim aylarında sigara alsak ve yılbaşından sonra piyasaya sürsek temiz kar edilebilir. Tekelcilerin kendileri de stok yapıyorlar ama onların stokları 1-2 ay dayanıyor, dolayısıyla sigaralarımızı Mart ayında piyasaya süreceğiz. Toplam 5 ayda %6-7 kar etmiş olacağız, hiç fena değil.

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Di?er
Üye277 yazı
hiç market işletmiş yokmuki aranızda bilmiyomusunuz işleyişi. bugün piyasada 5-6 tane sigara toptancısı var phlıp morrıs brtısh amerikan tabcco jtı vs. bunların en artisi burnundan kıl aldırmayan malbora grubunu satan phılıps morrıs tir o bile dükkanına göre 7-14-21 hatta 30 gün vadeli mal veriyor. sigara bir dükkanda en çabuk nakite dönen şey ortalama 15 gün vadeli alsan 1 haftada nakite döndürüp onların parasını kullanıyosun bile. hatta bu firmaların çoğu bakkal büfe sağlam bi noktaysa adeta yalvarıyorlar açık hesap vermek için çünkü sermayesi yok dükkancının peşin alsa 5 karton alcak veresiye aldığı için 50 karton alıyor. buda plasiyerin işine geliyor prim hesabı... olmaz yani senin iş boşver..
nedim

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Esnaf
Üye816 yazı
nedimd ;

haklısın bende okuduysan aynı şeyi yazmışım ..

sigara toptancıları ve bizim market gibi büyük oyuncular sağlam bayiye vade veya kredi kartlı satış yapıyorlar ayrıca işlek merkezlere lcd tvden bedava ürüne kadar hediye veryorlarki kendi ürünleri ön planda olsun diye.. ayrıca sigara zamlarında zaten bakkallar veya marketler vade yada kartla çekim yapıp alıyorlar.

ben soru sordum onun cevabını istiyorum soru soran kişiden.

sen vadeyle yada kartla toptancının fiyatından verecekmisin.
işlek yerlere ne gibi hediyele vereceksin.
6 ayda %6 kar sana yetermidir 6 aylık için.. en azından 500 bin lira yatırıp 6 ayda 30 bin lira brüt kar etmek nasıl birşeydir.

kardeş hiç bakkalık yada market işletmemişsin.. zaten tüm ürünler konsinyedir bakkalarda satılmayan tüm mallar bozulanlar firmalara geri verilir...
dortler

Yerleşim Türkiye / DiyarbakyrMeslek Yleti?im
Yeni Üye10 yazı
tamam anladım bu projemde yattı :)

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ö?retmen
Yeni Üye59 yazı
sigaraları verdın kar marjında çok az olacak.1-2 yerden paranı alamazsan zarar edersın.muhtemelende gunu gunune kımse ödeme yapmaz.çok uzer bu iş seni.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Tekstil
Üye277 yazı
zaten verdirmezler de legal yada illegal engellerler.
nedim

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Esnaf