Kısa bir gerçek bir anı paylaşayım :
Bir arkadaş bir ürün imalatı için 1 makine alıp, işi iyi bilen 1 usta ile anlaşıyor. Ve 1 usta 2 işçi alıyor yanına. 3 ay imalat yapılıyor maaliyetler çıkıyor, ürünün piyasadaki satış fiyatlarında satıldığını varsaydığımızda işletme zarar ediyor. Sebepler araştırıldığında;
1 - Hammadde %100 daha pahalıya temin edilmiş.
2 - İmalat %50 kapasite ile çalışılarak yapılmış.
3- İmalat hata oranı %10
4- %200 daha fazla iş gücü harcandığı sonuçları ortaya çıkmış.
Bunların farkına vardıktan sonra alınan önlemler sonucunda arkadaşım piyasada en ucuz ürün satan en yüksek kar marjı olan bir firma haline gelmişti.
Bu gibi aksamaları tespit ederek çalışmalara başlarsanız sizin için daha verimli bir çalışma olacaktır. Hizmet sektöründe olduğunuz için çalışanların kılık kıyafeti ve müşteri ile olan iletişimi de kontrol edilmelidir.
Daha sonra,
BİR ANKET OLUŞTURUN.Müşteri memnuniyet ve şikayet anketi. ( Çalışanların iletişimi, temizlik, tat , çeşitlilik, servis hizmeti, ortam , fiyat politikası gibi maddeler içersin. Şu bölümler olsun
Lokantamızın en beğendiğiniz özelliği nedir?
Lokantımızın en sevmediğiniz özelliği nedir?
Lokantamızda hangi yiyecek/yemek olmasını istersiniz?
Önerileriniz : ( Hizmet kalitemizi arttırarak size daha iyi hizmet verebilmemiz için önerilerinizi yazınız - hizmet , ürün çeşitliliği ) İçerik ve metinler size özgü yazılabilir.
1- Paket servis hizmetinin oluşturulması. ( işyerlerinin ihtiyacına ve senin üretim kapasitene göre Tost, hamburger, köfte, pide vs. )
2- Menülerin oluşturulması ve fiyatların gözdengeçirilmesi
2- Reklam tanıtım broşürü
3- İnternet ortamında satış kanallarına üyelik.
4- Yukarıda yaptığımız tüm çalışmaları 1 aylık - 2 aylık süreçte değerlendirilerek küçük revizyonlar gerçekleştirmek. İyi olursa 3 aylık izleme dönemleri.
Bazı firmalar 5 gün 5 farklı menü konsepti ile çalışıyorlar. Özellikle Rusya gibi pahalı bir şehirde 'Business Lunch' 11:00 - 14:00 arası bir menü veya farklı seçimlerden oluşabiilecek daha ucuza satılan bir çeşit etkinlik modeli kopyalanabilir.
- Catering ( Taşıma yemek ) hizmetinde 1 adet sorumlu gıda mühendisi olması gerekliliği var diye biliyorum , araştırmanızda fayda var.
Mesela ben VIALANDda en alt katta bir dönerci de asla yemek yemem, çünkü kendisine ait bir lavabosu yoktu. Bir pastane zincirine gidipte ne yemek yer ne çay içerim pişmemiş pizza nın 1 dilimini yiyip itiraz ettiğimde hiçbirşey yapmadıkları için. Bir balık lokantasına asla gitmem balıkları yağda kızarttıkları için. Çok sevdiğim bir yemeği A kebapçısında yemem midemi yaktığı için, Oturduğum semtte bir cafeye gitmem bir daha Tiramisuyu deep freezeden çıkartıp mikrodalgada yarım yamalak ısıttıkları için. Bunlar gibi bir kaç şey olabilir sizin tercih edilmeme sebebiniz.