Merhaba,
Dünyanin en kolay para kazanilan ülkelerinden birisi Türkiyedir.
Ama ona ragmen Türkiyede uzun vardiyali ayni is yapan cok az.
Bütün kapitalizim sistemlerinde oldugu gibi Türkiyede´de bütün tesvikler devlet imkanlari vs parasi olana, daha dogrusu ZENGINE yaramaktadir.
Yani biz kabul etsekte, etmesekte düzen Türkiye gibi ülkelerde, parasi olana veya iktidara yakin olanlara daha cok calismaktadir.
Bunun bir cok örnegi vardir.
2 örnek verecegim.
1. Örnek kendim bilakis SAHIT oldum.. Firma isimlerini vermek istemiyorum ama kendiniz az cok tahmin edebilirsiniz.
Firma ismi verdigim zaman ISPATLA hükümlüyüm. Böyle seyleri ispat etmek kolay bir mesele degil.
1. Kendi sahit oldgum örnek.:
2007 yilinda cok taninmis sözde Türk firmasi, Almanyanin Siegen yakinlarinda bulunan bir konteyner firmasindan 100 milyonlarca € ödeyerek CÖPE atilacak, 1960 yapimi makinalari YATIRIM amaci ile ve SÖZDE PATEN HAKKI ile aldi.
124.000.000 € bu SADECE cöplük makinalara ödedi.
Diger ödenenlerden haberimiz yok!
Halbu ki ayni makinalar yenisi ve daha kalitelisi belki BUGÜNÜN imkanlari ile en fazla 20.000.000€ ister Almanya´da ister Amerikarda isterse Cinde dahada ucuza en fazla 10.000.000€ yaptirilabilirdi.
Almanyadan yine Almanyada Türklerinde calistigi degisik bir kac firma Siegende ki fabrikadan makinalarin sökümünde calisti. Bu söküm yaklasik 8 ay sürdü. Bu esnada makinalarin sökümü icin Türkiye Eskisehirden bir cok Türkte Siegene geldi. Türkiyeden gelen arkadaslara, Almanyada ki arkadaslar alinan makinalari ne yapilacagini soruldugunda. Makinalarin hic bir sey yapilmadan direk CÖPE HURDAYA atilacagini acikladi. O zaman bir cok kisi orada sunu sordu; Madem cöpe atilacak ve hurda olarak geri dönüsüme verilecek 124.000.000€ cok degilmi?
Türkiyeden gelen arkadaslardan aldigimiz aciklama.:
Mesele, hurda, paten filan degil. Mesele DEVLET TESVIGINDEN YARARLANMAKTIR! Bu sadece bizim gördüklerimiz daha görmediklerimiz neler oluyor akil maktik almiyor senede milyalara varan TEVIKLER ALINIYOR! Simdi bu makinalari ve patenti yatirim yapti gösterilerek devletten daha nice yüz milyonlar alinacak! 124.000.000€ cöpe atilmis cokmu!
Bu örnegi duyunca madem devlet HURDA MAKINALARA bile TEVIGI destekliyor o zaman bende Türkiyede is kurayim düsüncesi ile 2008-2012 sonlarina kadar 500.000TL üzerinde harcama yaptim. Hepsi HAVADA KALDI!
2. Örnek.:
Yine hepimiz taniyoruz.
Sadece birilerinin akrabasi olmasindan baska hic bir tercüme ve birikimi yok. Yas itibari ile bir cogumuzdan cok genc.
Hic bir yerde calismamis.
Ama bu kisi 300.000.000$ is kurabiliyor. Yine isim vermek istemiyorum ki yine ispat etmek gerkiyor. Hepimiz biliyoruz ama kimimiz siyasi olakan kendimize yakin oldugunu gördügümüz icin, kimimizde tam tersi siyasi olarak kendimize uzak gördügümüz icin daha sidetli elestiriyoruz. (Kisisel olarak, benim siyasi görüsüme yakinlar)
Simdi ben 30 sene tercübe, 40.000.000€ hazir pazar baglantilari bunun 5.000.000€ ise baslar baslamaz yazili olarak anlasmali. 500.000TL para ile 3.000.000€ krediyi alamadigim gibi, hem zaman hemde bütün birikimlerimi kayip ediyorum.
Ama birileri sadece hükümete yakin oldugu icin 300.000.000$ kredi ile veya kredisiz rahatca is kurabiliyor...
Siz böyle durumda ne düsünürsünüz?
Herseyin palavra oldugunu. Düsünmezmisiniz?
Sessizligi, konusanlardan ögrendim.
Hayat bütün tercübeleri yasayacak kadar uzun degildir.
Onun icin baskalarinin, tercübelerinden´de istifade edin.