Ana içeriğe geç

Dış Ticaret

Afrika Da Neler Yapilabilir ?

BaşlatanKaramsTarih01/08/2013 04:11:09Yorum56

İlk mesaj
Yeni Üye35 yazı
Zaman zaman afrika ile ilgili ticaret ve yatirim basliklari acilsada bunlarin bir genellemeye ihtiyaci var diye dusunuyorum.
Afrika ulkemize gore cok gerilerde olmasi nedeniyle hem firsatlarin cok oldugu hemde cok dikkat edilmesi gereken bir bolge.
Her ne kadar teknolojide bizden geride olsalarda ticarette dunya artik bir kasaba haline gelmis. Afrikali tuccarlarda neyin nerede ucuz oldugunu gayet iyi biliyorlar. Bu nedenle ithalatlarin buyuk bolumu fiatlarin ucuz oldugu Cin den..

Bu demek degildirki afrikaya mal satamazsiniz yada para kazanamazsiniz. Neler yapilabilire kendimce katkida bulunmaya calisayim.

Ben Ghana da kaliyorum. O nedenle ornekleri bu ulke icin verecegim...

1. Otelcilik
Ciddi sermayesi olanlar bu ulkede otelciligi dusunebilirler. Kalinabilecek en ucuz otel 100 $ dan basliyor (oda kahvalti) Bunu degisik zamanlarda internet uzerinden fiatlara ve doluluk oranlarina bakarak cek edebilirsiniz.

2. Pvc Kapi pencere Atelyesi
Ghana da Pvc pencere kapi isleri Turkiyenin 2000 li yillari gibi. Henuz 1 profil ceken firma var ve ulke daha Pvc yi yeni yeni taniyor. Fiyatlarsa gayet guzel.....

3. Tarim
Evet tarim bu ulkedeki en ilginc sektorlerden biri. Yapilan tarim genel olarak Kakao, patates Mango, muz, ananas gibi tropik meyveler.

Domates, biber, salatalik, roka neredeyse yok denecek kadar az yapiliyor. Bu nedenle Domatesin kilosu Pazarda 3 $ supermarkette 14-25 $ Salatalik ve biberde uc asagi bes yukari ayni fiyatlarda. Bunun sebebi bu urunlerin ithal edilmesi. Ithalatta %40 gumruk vergisi %15 kdv ve nakliyede isin icine girince fiatlar buralara geliyor. Pazarla Supermarket arasinda bu kadar fiat farki olmasina ragmen gucu olanlar ve ozellikle oteller ,restaurantlar, ve supermarketler ithal urunleri tercih ediyor. Cunku yerel uretimin hijyen kosullari konusunda soru isaretleri var. Bu nedenle tarim yapilacaksa seracilik yapilmalidir.
Benim gordugum kadariyla genel olarak firsata donusturulebilecek cazip konular bunlar. Bunun disinda herseyi satabilirsiniz afrikaya yeterki fiatiniz tutsun.
Sorusu olanlara bilgim elverdigince cevap vermeye calisirim.
Karams

Yerleşim Gana / AccraMeslek Serbest meslek
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
56 yorum
Yeni Üye19 yazı
Selamlar Mehmet bey,

Mermer ve doğal taş üretimi yapan bir fabrikam var. Yazınızı okuyunca doğal olarak merak ettim, Gana da doğal taş kullanımı ile alakalı biraz bilgi aktarabilir misiniz rica etsem? İnşaat yaptığınıza göre bu konuya hakim olduğunuzu düşünüyorum...

İyi Çalışmalar ve başarılar diliyorum.

Ali
www.sahmer.net
"Hayallerinizi Taş'a Nakşediyoruz"

Yerleşim Türkiye / BalykesirMeslek Ymalat
Yeni Üye35 yazı
Sayin Sahmer

Dogal tas cok kullanilan birsey degil. Ancak ozel ve spesifik projelerde olabiliyor. Yani cok rantabil degil.

Mermere gelince, Bizdeki gibi pencere denizliklerinde mermer kullanimi yaygin degil. Daha cok zemin dosemelerinde ve dekorasyon amacli olarak kullaniliyor. Agirlikli olarakta otel is merkezi gibi projelerde.... Ama fiyatlar konusunda hicbir bilgim yok.

Selamlar

Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - sahmer
Selamlar Mehmet bey,

Mermer ve doğal taş üretimi yapan bir fabrikam var. Yazınızı okuyunca doğal olarak merak ettim, Gana da doğal taş kullanımı ile alakalı biraz bilgi aktarabilir misiniz rica etsem? İnşaat yaptığınıza göre bu konuya hakim olduğunuzu düşünüyorum...

İyi Çalışmalar ve başarılar diliyorum.

Ali
Karams

Üye390 yazı

Sanırım bizim soruya cevap yok
metinmetin

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Emlakçy
Yeni Üye35 yazı
Sayin Metinmetin,

Cekyat ve fiyatlari konusunda herhangi bir bilgim yok. Daha once kendim mobilya bakarken aklimda olan fiyatlar soyleydi. Standart bir koltuk yakimi 800-1500 $ civarindaydi modele gore degismekle bilrlikte. Kalite olarakta pek ahim sahim seyler degildi. Ayni sekilde Bazali bir karyola yatak dahil 600 $ civari ve yataklar maalese kaliteli degildi. Bu size bir fikir verirmi bilmiyorum. Burada cekyat hic gormedim desem yanlis soylemis olmam. O nedenle soyle yada boyle diye bir yorum yapamiyorum. Olmamasi avantaj gibi gorunuyor. Ama ayni zamanda ugras gerektirir.

Netice olarak. Konuyu iyi bilen birinin gelip arastirmasi ve potansiyel musterilere anlatmasi lazim ki netice alinabilsin.

selamlar
Karams

Üye390 yazı
Teşekkürler
metinmetin

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Emlakçy
Yeni Üye54 yazı
Sayın KARAMS ABİM :
ALLAH sizden razı olsun..ALLAH işinizi gücünüzü rast getirsin.en kısa zamanda yanınızdayım...gerekli araştırmaların devamını birlikte yapacağız kısmet olursa..
Size saygı ve sevgilerimi sunuyorum...
herkese ve her fikre saygı

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ticaret
Yeni Üye21 yazı
sayın karams ben geleli 10 ay oldu özelliklede araştırdıgım pazar unlu mamüller yani ekmekti diyebiliriz ama yazdıgınız ekmek fiyayatları fazla yüksek orada yanılmasın arkadaşlar herkese iyi çalışmalar

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ymalat
Üye140 yazı
Ben afrikada ne yapılır biliyorum ama o çapta sermayem yok:) Ve yapanların kapısının önünde 1 bugatti veyron, 1 de ferrari enzo olduğunu biliyorum, arabaya bu kadar para harcayanların varın kazandıklarını siz düşünün:)

Yerleşim Hollanda / RotterdamMeslek Serbest meslek
Yeni Üye54 yazı
sayın HOKİRİ :
madem güzel bi fikriniz var ve madem sermayeniz olmadığından yapamıyosunuz bizlerle paylaşırsanız seviniriz.belki bize fikriniz yardımcı olur.
Saygılarımla

Üye140 yazı
Hocam fikrimi paylaşmak sorun değilde Türkiyede olan bir iş değil burda yazarak anlatılacak birşey değil olsa amenna ama varsa skype ınız özel mesaja bildirin adresinizi ekleyeyim isteyen herkes ekleyebilir turkgrafiker@hotmail.com afrikada yapılacak tek iş benim söyleyeceğim iş

Lazım olacak ekipman

Pres makinesi
Yük kaldırma arabası

Veeee tabiki sonraki aşamada para sayma makinesi:)

Yerleşim Hollanda / RotterdamMeslek Serbest meslek
Yeni Üye54 yazı
teşekkürler

Yeni Üye35 yazı
Sayın Cevizcim,
Kimseye yanlis bilgi vermek istemem. Soyle aciklama getireyim. Burada bizdeki gibi firin ve firin icinde satis zaten hic yok. Ekmekler evlerde veya kucuk yerlerde yapilip posetlenip satiliyor. Sokakta da satiliyor. Sokakta satilan marketlere gore daha ucuz. Ucuz derken sakin yary yariya gibi algilamayin. sadece biraz daha ucuz.

Ekmek sokakta veya semt marketlerinde, Tost ekmegi formatinda ve sandwic ekmegi, hamburger ekmegi formatinda var.
Hamburger ekmegi ve tost ekmagi formatinda olanlar posetlenmis vaziyette. icinde 6 adet var. Sokakta 1.20 $ marketlerde 1.50 $
Bizdeki ekmek formatinda ekmek yok. Sadece AVM lerde avrupadaki gibi uzun baget seklinde ekmek var oda 1 $ yaklasik 200 gr.

Eger konuyla ilgilenen arkadaslar varsa bana yazsinlar marketlerden ve sokak saticilarindan resimleriyle birlikte fiyatlari gonderebilirim. Kimsenin yanilmasini ve yanlis algiya kapilmasini bende istemem.

saygilar

Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - cevizcim
sayın karams ben geleli 10 ay oldu özelliklede araştırdıgım pazar unlu mamüller yani ekmekti diyebiliriz ama yazdıgınız ekmek fiyayatları fazla yüksek orada yanılmasın arkadaşlar herkese iyi çalışmalar
Karams

Yeni Üye35 yazı
Sayin Hokiri,

Lazim olacaj sey pres makinasi olduguna gore tahmin ediyorum hurda yada hurda kagit preslemekten bahsediyorsunuz. Olmayacak birsey degil sadece urunleriniz icin pazari disarda arayacaksiniz. Cunku bunu isleyecek tesis yok biliyorum.

Tahminim dogru degilse birsey diyemem. Fikrinizi ozelden yazabilirsiniz. Bilgim dahilinde katki vermeye calisirim.

selamlar
Karams

sayın karams bey sizden bir ricam var gana da 0-6 yaş grubu 60 lık bebek bezi fiyatı ne kadar yardımcı olursanız sevinirim saygılarımla hayırlı çalışmalar marka (huggies) saygılarımla.

Yerleşim Türkiye / BilecikMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye6 yazı
sipariş üzerine üretmiş olduğumuz Pamuk-mısır-domates-biber zeytin ve üzümde yeşil kurt için kullanılan %2 Emamectin Benzoate (EC) adlı ürünümüzden 25 000 litre sipariş iptali sebebiyle satılıktır. Yardımcı olacak şirket ya da şahıslara cazip paylar ödenecektir. Bilgilerinize...

Ecz.M.Oktay ALP
0541 3124304

Yerleşim Türkiye / KyrklareliMeslek Eczacy
Yeni Üye22 yazı
Merhabalar Sayın Karams, Nijeryada Mermer ve Alçı çok tutuluyor. Gana dada İhtiyaç olduğunu duydum. Kendi Mermer Ocağım var (beyaz mermer) çok yakındada Kalsit Üretimine Başlayacağım. Konu ile ilgilenmek isterseniz Sevinirim.
Altan AĞAŞE : 0090 532 340 02 60
mail : goodsforexport@hotmail.com
USTA MADENCİLİK

Yerleşim Türkiye / MersinMeslek Di?er
Yeni Üye41 yazı
Selamlar,

1 yıl oldu Afrikada, Uganda dayım. . Afrikaya mal satmak sanıldıgı gibi kolay degıl beyler. Aklımıza gelen klasik mallar burada dolu. makarnası bıskuvisi, deterjanı, bebek bezi. ve bu tip tüketım mallarında rekabet cok yuksek. Alım satımla ayakta kalabılmek güçlü sermaye ve sabır gerektiriyor. Piyasa da konteynerle mal getirip vadeli satış yapan yerel ithalatçı çok. yenı bır markayı sokarken pıyasaya çok zorlanırsınız.

Dogu Afrıka ulkelerınde ( Uganda, Kenya , Tanzanya , Mozambik ) Hint ve Çinli tüccarlar çok onceden beri varlar. mesela Uganda da bir Hintli yerel firma , Türkiye den XXXXX KOZMETIK ürünlerinde distrubutorluk almış.Adamın ofisinde bu Türk Kozmetik firmasından verilmiş satış başarısı plaketi var.Gördüm. Ama şirketi 25 yıllık...Sermayesi, dağıtım agı oturmuş. şimdi biz bu ürünleri getirsek bunun anlamı daha konteynerin üzerinde satılır demek değil. Mevcut yürüyen bir çarkın içine monte ettiği için bu Hintli , XXXXX Kozmetiği başarıyla satabiliyor.12 servis arabam, 500 satış noktam , Rwanda da, Kongo da bayiilerim var diyor .
İmalatçı iseniz , böyle güçlü yerel tüccarlara mal satabilirseniz , tabii ki Afrika para kazandırır. Şimdi XXXXX Kozmetik, Türkiye de gazetede haber olsa, fiilen burada olmadığı halde , Afrika dan para kazanan firma durumunda. Haberi okuyan da '' Afrika da sabun yokmuş , bak adamlar kaç bin dolarlık sabun satmış,Türkiye de sabun dolu, gidelim de satalım '' demezmi şimdi?

'' Türk makarna fabrikaları Afrikayla büyüyor '' . Tamam da Afrikaya gelen yıllık makarna tonajının yüzde kaçını Türk tüccarlar satabiliyor ? Buna bakmak lazım. Çok düşük bir miktarı . Gerisi Afrikalı tüccarlar tarafından satılıyor.

Sektör değişelim.XXXXXXOĞLU Tavukçuluk, bir çok Batı Afrika ülkesinde iyi durumda.( özellikle Angola ve DR Congo'da.) Ama malını kimler satıyor. Yüzde 90 ınını Afrikalı distrübütorler satıyor.o kalan yüzde 10 luk satışı yapan Türk tüccarların da bir Afrikalı ortaklık ayağı olması muhtemel. Çünkü tavukta Brezilyadan pahalıyız. Bu yüzden Bir Türk olarak pahalı Türk tavuğunu satma şansımız çok zor. Ama Afrikalı tüccar kendi ülkesinde , kendi insanına satabilir.Ülkeye sokarken gümrüğüyle oynar, tonajıyla oynar, bir yolunu bulur . Zaten yıllardır alışmıştır insanlar bu yerel firmaya, ondan alan bir müşteri kitlesi vardır v.s.

Alım satım bence en riskli ve en yıldırıcı tipde bir iş. Afrika kağıt üzerinde hesaplarla kar-ınızı görebileceğiniz bir piyasa değil arkadaşlar.Orada ekmek kaç lira, çekyat kaç lira diyerek hesap yapıldığında vay be diye başla**** , inanın zarar veya üçotuz kuruşa kar-la mal satmak zorunda kalmak kaçınılmaz.

İmalatçılar , Fuarlara katılmak, buralara temsilcilerinizi, numunelerinizi göndermek gibi yollarla adınızı duyurabilirsiniz.

Almanyaya giden Türklerin durumuyla bir değil. oraya mesleki olarak vasıfsız vatandaşlarımız da gittiler ve yıllarca ne şartlarda yaşayıp para biriktirdiler herkes biliyor.....Burada vasıfsız insan zaten milyonlarca var . Afrika da, Türkiye den gelipte başarılı olmanın ilk şartı '' özelliği '' olmaktır.

Bu özellikler: İmalatçı olmak , Zanaatkarlık veya bir meslekte eksperlik , sermeye , iyi gözlem yeteneği, sermaye yoksa arkasında bir imalatçıdan gücünün olması , sabır , çalışkanlık. Mesleğim geçerli veya imal ettiğim malda iyiyim ama Türkiye de fark yaratacak ortam kalmadı , her işte yüzlerce rakip çıkıyor diyorsanız, burada sabırlı olup, tanınarak, zamanla iyi para kazanırsınız.

Bir yol daha var: Tersine ticaret. yani Türkiye veya başka bir ülkedeki bağlantınız sayesinde Afrikadan birşeyler göndermek. Detaya girmiyorum.İşini bilen ,amacı olan zaten buraya gelip sektörüne ne lazımsa onu tedarik edecektir.

Allah hepimize helal para ve sağlık nasip etsin.

joker

Yerleşim Türkiye / SamsunMeslek Esnaf
Yeni Üye2 yazı
Sayın Karams,
Ben de İstanbul'da endüstriyel yağlar konusunda çalışan bir firmanın yöneticisiyim. Özellikle soğutma kompresörü yağları konusunda çalışıyoruz. Özellikle sıcak ülkelerde yoğun kullanılan soğutma sistemlerinin kompresör yağlarını temin ediyoruz. Ayrıca ihracatçı belgem var. Acaba bu konuda nasıl müşteri bulabilirim?
Bu konudaki fikirlerinizi ve yönlendirmenizi bekliyor, şimdiden teşekkürlerimi iletiyorum.
Saygıklar, Kutad

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Mühendis
Yeni Üye2 yazı
Sayın Karams,
Ben de özellikle soğutma kompresörleri yağları konusunda çalışan bir firmanın sahibiyim. Ghana'ya soğutma yağları satmak istiyoruz. Bu konuda nasıl bilgi temin edebiliriz? İhracatçı belgemiz var. Saygıklar,
Kutad

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Mühendis
Üye385 yazı
Sayın Karams
ben ganaya araba gönderiyorum
sıfır-kullanılmamış toyota-nissan-mitsubashi marka suv-pickup-binek araba-otobüs ve minibüs gönderiyorum.
araçlarımız Türkiyeden değildir.
Euro2 ve euro3 motor normlarındadır ve stok yerleri belçika antwerp ve dubaide dir.
Yazınızda inşaatçı olduğunuzdan bahsetmişsiniz,Afrikadaki Türk Müteahitlerine çok araç verdik eğer mail adresinizi verirseniz referans listemi size gönderebilirim,aynı zamanda Afrikadaki Türk büyükelçiliklerinin kullandığı zırhlı Land Cruiserlarıda biz vermekteyiz.
Ganayada çok araç gönderdik hatta bir dönem orda yerel bir temsilcimizde vardı.
sizin ve çevrenizin araç ihtiyaçlarınızı biz sağlayabiliriz.
Fiyatlarımız Gana yerel piyasasından daha ucuz olmaktadır.Gana gümrüğünde size araçlarınızı teslim etmekteyiz.
daha detaylar için bana mail adresimden bora @ motorplus.net yada www.motorplus.net adresinden ulaşabilirsiniz.
1999 senesinden beri bu işi yapmaktayız.
Bilgilerinize sunarım.
saygılarımla
Bora İncekara

Üye711 yazı
solaryum olabilir mesela :)

Geç kalınmış teselli idamdan sonraki affa benzer..

Yerleşim Türkiye / DeMeslek Di?er
Yeni Üye1 yazı
ARKADAŞLAR MERHABA ,
ÖNCELİKLE KENDİMİ TANITMAK İSTERİM İCF FUARCILIKTA SATIŞ BÖLÜLÜMDEYİM VE GANA'DA BİG SHOW 2014 FUARINI DÜZENLİYORUZ. GÖRDÜM Kİ BİR COGUNUZ GANA İLE İLGİLİSİNİZ 26-29 AGUSTOS TARİHLERİNDE GANA AKRA'DA GENEL TİCARET FUARI DÜZENLİCEZ. BİLDİGİNİZ GİBİ ARTIK BİR PAZARA ACILMANIN EN İYİ YOLU FUARLARDIR. FUARIMIZDA SİZLERİ GÖRMEYİ ÇOK İSTERİZ. İRTİBAT İCİN 0546 261 59 10 NO LU NUMARADAN BENİMLE İLETİŞİME GECEBİLİRSİNİZ .
SAYGILARIMLA ...

Umut Kaplan
ICF Fuarcılık
Tel: 0212 272 18 50
Faks: 0212 272 18 53
Gsm. 0546 261 59 10

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye19 yazı
Sayın Karams,
PVC profil çeken tek firmadan bahsetmişsiniz. Ama konuyu açalı hayli zaman olmuş. PVC profil konusundaki son durum hakkında bilgi verebilir misiniz mümkünse?
Amerikan panel kapı ve her çeşit mobilya konusunda bir çalışma yapılabilir mi?

Yerleşim Türkiye / KonyaMeslek Ythalat / Yhracat