Geçen sene dişimizden tırnağımızdan artırark 21 metrekare küçük bir dükkan almıştım, şimdi tekrar borçlanarak bu dükkanı eşim için tuhafiye dükkanı yapacağım ancak kafamda birkaç soru var yardımcı olursanız memnun olurum.
Öncelikle eşimi bağkurlu yaparsam firmayıda eşim üstüne kurduğumda bağkur primlerinde esnek davranabilir miyim? yani bu ay elim sıkıkış diyelim 2 ay sonra toplu yatırabilir miyim? konuştuğum mali müşavir sağlık hizmeti alması gerekirse sorun yalşayabilir, yaşamayada bilir şeklinde cevap verdi. Bu kafamı karıştırdı. Çünkü elim sıkışacak tek esnemeyi düşündüğüm nokta orasıydı orda da böyle bir sıkıntı çıkması riski canımı sıktı,
bu durumu muhasebeci arkadaşla görüşürken o şunu önerdi,
ben ssk lı çalışanım, işyerini kendi üzerine aç hem bağkur ödemessin, hem de eşler arasında ücretsiz çalışılabilri şeklinde bir kanun varmış, o şekilde senin için daha kolay olur dedi. Bu noktada da şöyle bir sorular çıkıyor.
1.) çalıştığım iş yeri kurumsal bir firma, holdingin birçok şirketi olduğu için bazen şirketler arasında girdi çıktı gösteriyor, ama sigorta primleri tam eksiksiz her ay 30 gün üzerinden yatıyor, yani bu ay "a" firmasından 2 sene sonra "b" firmasından arada hiç boşluk olmadan sigorta primi yatıyor. internetten araştırdığım kadarıyla sigorta priminin de boşluk olması durumumda direk bağkura geçiliyormuş, bu noktada benim durumum nasıl olur, şirket değişikliği var ancak sigorta priminde hiç boşluk yok.
2.) Tuhafiyeyi kendi üzerime açarsam çalıştım iş yerine bildirmem gereken bir durum var mı?
3.) Asgari geçim indirimi almaya devam edebilri miyim?
4.) bir yerde okumuştum, bodromdaki gelir vergisi kesintisini kendi işletmemde gelir vergisi matrahından düşebilirmişiz. doğru mu?
Arkadaşlar siz ne dersiniz işletmeyi kendi üzerimemi açmalıyım yoksa eşimin üstüne mi açmalıyım,
aslında benim gönlümden geçen eşimin üzerine açıp onunda bağkur primini ödemek ancak elim çok sıkışık olduğu için nerden ne kısabilirim onun derdindeyim.
sonuna kadar okuduğunuz için teşekkürler.