Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Fırın Devralmayı Düşünüyorum.

Başlatanalex.crossTarih19/02/2013 17:57:15Yorum7

İlk mesaj
Yeni Üye6 yazı
Konu hakkında yardımcı olabilecek forum üyeleriyle irtibata geçmek istiyorum.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Asker
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
7 yorum
Üye245 yazı
Yanlış bilgilendirmeyeyim o yuzden firini devralmadan once belediyeye gidip sektorun gelecegi hakkinda bilgi almanizda fayda var ya da firincilar odasindan cunku turlu dedikodular var piyasada kulaktan dolma bilgiler isinize yaramayabilir once ic yuzunu kurcalayin bence

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Esnaf
Üye317 yazı
rusatın olup olmadığına özellikle dikkat etmeniz gerekir!

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Üye107 yazı

aktif bir bölgede ise düsünmeden devral.

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Ö?renci
Yeni Üye27 yazı
kaliteli un olmuş 60 lira maya olmuş(24 tane) 35 lira usta dersen bulabilirsen maaş+sgk 2300 lira... diye gider

Ben direk bu işe girme yazacaktım,çünkü bu iş hakkında foruma yazıyorsanız,zaten olay bitmiştir.

Son dönemde forum da ''ekmek fırının da deli para var'' gibi bir furya başladı! diyorum ki nasıl? cevap yok!!!

Desinler ile hangi iş olur bilmem ama fırıncılık kesinlikle olmaz.

Arkadaşın biri belediye giderek, işin geleceğini sormanı yazmış. İşin geleceği tezgah satışıdır. Belediyeye ruhsat devir hakkı var mı diye sorulur.

Mesela fırıncılar odasından bilgi alabilirsiniz yazılmış. Fırıncılar odası kim ya? Resmen tv'ler de şov yapıyorlar!

Yok bayat ekmeği gö tür,yenisi al!

Ekmek ist, bundan sonra 1 lira... kimsenin uymadığı ki, şu bayat ekmek kampanyasın dan bir Allahın kulunun haberi olmadığı halde
tv'de resmen gösteri yaptılar

Velhasılı kelam,bu fırıncılar odası filan hikaye..

işin gerçeği ise bambaşka bir şey.

Hani eskiden otopark mafyaları vardı,gerçi Türkiye de herşeyin bir mafyası var veya vardı ya...

fırıncılıkta bunun adı şirkettir!

Her ilçenin bir şirketi vardır.

o ilçede kalkıp sen bir markete ekmek vermeye kalktığın da, adamı pert ederler. Ama başkası senin verdiğin bir yere ekmek verirse hiç bir şey olmaz.

Ama yok benim arkam sağlam,çevrem bol,yoluma taş koyanı ötürürüm diyorsan, o zaman istediğin yere ekmek verir, istediğin dükkanda ruhsat alırsın.

Öyle sağlıkmış,tarım bakanlığıymış,belediye imiş...hepsi normal vatandaşa işler! belediye de adamı olan veya adamını bulan bir kişi -2.kata bile istediği ruhsatı çıkartır.

Diyelim ki pazarda sıkıntı yok. Gelelim maliyetlere:

1. pişirici 1800

2. hamurker 1500

3. yardımcı 1000

4. yardımcı 1000

5. kapakcı 1000

6.servis elemanı 1000
+
sgk 5x 420 = 2100

Toplam 9400

diyelim ki 2000 ekmek yapacaksın

1 çuval undan 250 gr olarak 270 tane ekmek çıkar 2000: 270 = 7.4 çuval + tozluk olarak kullanılan un ile baraber 8 çuval

1 çuval 60 lira x 8 = 460 Tl

2.5 çuvala 10 maya (24 tanesi 35 lira mayanın. 1 tanesi 1.4tl )

7.5 çuval un'a 30 maya => 30 x 1.4 tl = 42 TL

Tuz =5 lira

Yakıt = 50 tl

servis için mazot gideri =50

Toplam 2000 ekmekte yanlızca ürün malyeti= 607

2000 ekmekten ne kadar gelir,elde edersin ?

Tezgahı normal bir fırın buldun ortalam 500 tane satıyor diyelim. 500x 0.75 =375 TL

Geri kalan 1500 tane servise gidiyor diyelim 1500 X 0.40 krş = 600 TL

Tabi bu 1500 tanenin enaz 300 tanesi geri bayat olarak gelir. Çünkü bakkal veya market satamadığını geri iader.

- 300 x 0.40 = -120 Tl

Yani

375+600 = 975 - 120 (iade) =850 Tl gelirin oldu.

850 - 607 ürün maliyeti = 243 lira

Günlük 243 lira para kazanıyorsun. Bunu da 30 ile çarpalım. 30 X 243 = 7290 Tl

Aylık 7290 Tl para kazandın

Yanlızca eleman maliyeti 9400 lira bunun içinde tezgahtar yok, yemek yok,kira yok,muhasebe yok,olağan dışı giderler yok!

500 tezgah olmak üzere 1500 servis 2000 ekmek sattığında 7290TL - 9400TL = 2110 lira içerdesin!

Ama işi bilmeyene ne derler bilirmisin?

Abi bizim fırın şu kadar ciro yapıyor,bu kadar ciro yapıyor,2000 - 3000 ekmek satıyor... diye iyice yağlıyıp ballandırırlar. Kimse malını kötülemez!

Bir abi - kardeş olarak kesinlikle girme derim.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Gyda
Üye245 yazı
Benim isin gelecegi hakkinda bilgi edinmesini istedigim konu bunlar degil. Yakin zamanda bina altlarindaki firinlar kaldirilacak/kapatilacak diye duydum bizim firindan. Zaten cogu ilan sitesine bakin hic olmadigi kadar devren firin var. Mustakil yapilarda olacak firincilik bi iki sene icinde tabi bu ne kadar surer yasalasmasi ne zaman yururluge girer bilmiyorum ama cogu devir sebebinin altinda yatan neden bu.

Kilic arkadasin bilgisi varsa bizi daha iyi aydinlatabilir.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Esnaf
Üye317 yazı
sayın muratksk,
yukarda rusatın bulunup bulunmadığını sormasını istememin sebebi bu dediğinizdir.

Ne zaman yürürlüğe girer demişsiniz.Bildiğim kadarıyla şuan yasa yürürlülükte. Yanlış bilmiyorsam böyle.

Yeni fırınlar bilmem kaç metre kareden küçük olamıyor. Hemen hemen tüm araç gereçlerden çifter tane olması gerekiyor dükkanda.(hamur yapma makinası gibi.)
FIrının temizlik konusunda denetlenmesi gerekiyor.
Müstakil olması gerekiyor. Apartman altında olmaması gerekiyor. Ve yeni açılacak yerlerde yani ruhsatını yeni alacak yerler için; Arsa tapusunda yerın fırın yapımı için olması gereken bir ibare olması gerekiyor sanırım. Böyle birşeydi.

İstanbuldaki fırınların büyük çoğunluğu, yönetmeliğe uymamaktaymış, ve bir şekilde idareten çalıştırmaktaymış..
Bir fırıncı arkadaşım var, onunda ruhsat sorunu vardı, zabıta müdürlüğüne gittiğimizde, müdür bey söylemişti bunları.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Yeni Üye27 yazı
Murat bey, ben esenlerde oturuyorum hemen yanıbaşım da Tekstilkent ve giykoop var ve biz tekstil işini 20 yıl yaptık.

Bunları neden söylüyorum?

Çünkü basit bir dükkan taşıma işini bile yarım yamalak gerçekleşetiren ve arazisi 1991 yılında alanınan tekstilkent ve giykoop da tam bir başarı sağlanmazken, kalkıp fırınları, binaların altlarından kaldıracağız söylemi kısa ve orta vade de yanlızca fantezidir.

Günümüzde en basit fırın 100 bin liradan başlar ki, yapacağınız fırına göre bu rakam kendini çok çok rahat bir şekilde katlayabilir.

Tabi burası Türkiye burada olmaz demek de,olmaz. Herşey olabilir...

Örneğin geçenler de tarımbakanlığı gıda kodeksi çıkardı ama çıkana kadar bir ton söylem döndü etrafta,herşey değişecek dendi,o dendi,bu dendi... Lakin aynı tas,aynı hamam yani değişen bir şey yok.

Ruhsat olayı da iki şekildedir:

1.kalıcı ruhsat

2.Geçici ruhsat

1.Kalıcı ruhsatı alabilmek için ya bir şirketi devralacaksınız veya fırın iskanlı yeni bir yapı yapacaksınız.Bu ruhsatı almak, eski fırınlarda tam bir sorun. çünkü şirket deviralırken,işi bilmeyen arkadaşlar,şirketin tüm borcunuda üstlenmiş oluyor ki,resmen hayatları kayıyor.

2.Geçici ruhsatı, adamınız varsa hertürlü veriyorlar.Benim bizzat tandığım bir yakınım, belediye başkanından rica

ederek bu ruhsattan aldı. Bu ruhsatlar pek mühim değil,belediye istediği anda iptal edebiliyor.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Gyda