Ana içeriğe geç

İş Dünyası

Alışveriş Merkezleri Krizi Kapıda

BaşlataneylülteranTarih05/05/2008 12:26:16Yorum17

İlk mesaj
Editör392 yazı
Ernst & Young Türkiye Genel Müdürü Osman Dinçbaş, İstanbul'da yeni yapılacaklarla birlikte alışveriş merkezi sayısının 100'ün üzerine çıkacağını belirterek, "Şu anda Batı dünyasında olmayan bir krizi biz orada yaşayacağız" dedi.

Dinçbaş, "enteresan bir hal" alan perakendenin Türkiye'de nakit girişi için ideal bir iş olduğunu ve çok sayıda perakendecinin bu işten kendilerine çok iyi nakit pozisyonu yarattığını söyledi.

Rekabetin giderek arttığı ve eski enflasyonist ortamın bulunmadığı günümüzde sektörün nasıl yönleneceğinin zaman içinde görüleceğini belirten Dinçbaş, Türk perakendecilik sektöründe birleşme ve satın almalar bakımından 2009 yılında bir hareketlilik yaşanmasını beklediğini kaydetti.

İstanbul'da yapılan çok sayıda alışveriş merkezinin gelecekte ciddi bir sorun olacağını kaydeden Dinçbaş, şu görüşleri dile getirdi:
"İstanbul'da yeni yapılacaklarla birlikte alışveriş merkezi sayısı 100'ün üzerine çıkacak. Şehir bu kadar sayıyı kaldırır mı? Bence bizim ülkemizde kriz oradan çıkacak. Şu anda Batı dünyasında olmayan bir krizi biz orada yaşayacağız. Çünkü ben alışveriş merkezlerinin, artık gerek İstanbul'da gerek diğer büyük şehirlerde doyuma ulaşıp o noktayı geçtiğini görüyorum. Bence arz fazlası var. Şu anda ister istemez perakendeciler, özellikle merkezi konumdaki inşaat halinde merkezlerde bulunmak durumundalar. Bundan kaçamazlar. Ama bu, sanıyorum pek çok perakendecinin kendi büyüme planlarının ötesinde büyüme getiriyor. Bir perakendeci kendi başına kalsa yılda 10 mağaza açacakken 25 mağaza açmak durumunda kalıyor. Bir şirketin kendine göre gücü var. Mecburen banka kredisi kullandılar, borçlandılar. Ve eğer bu hızlı büyümenin sonucunda beklenen satış artışı gelmiyorsa, bir merkezdeyken bir lira kazanıyorsanız, üç merkez olduğunuz zaman üç lira kazanmıyorsanız, ki bence kazanmıyorlar, bu büyük sorun demektir."

"ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ ARASINDA KONSOLİDASYON OLABİLİR"

Dinçbaş, alışveriş merkezleri arasında konsolidasyon yaşanabileceğini, merkezi yerlerdeki alışveriş merkezlerinin ise başka şekillerde kullanılma şansının yüksek olduğunu kaydetti.

Alışveriş merkezlerinin, kiralar ve saire konularda daha anlayışlı davranmak durumuna geldiklerini ifade eden Dinçbaş, "Yatırımcılar da belki ciddi zarar edecekler. Dolayısıyla bu ciddi bir sıkıntı... Bankalardan borç alındığı için zincir şeklinde bir etkileşim olacaktır" dedi.

Türkiye'de yabancılar için gayrimenkulün hala çekici bir alan olduğunu vurgulayan Dinçbaş, "Ancak alışveriş merkezleri değişik durum arz ediyor. Bu ülkeyi az çok tanıyan yabancı, İstanbul'a geldiğinde adım başı aynı kesime hitap eden çok lüks merkezleri görünce şaşırıyor. Bunu anlayamıyor" diye konuştu.

"2008 ZOR GEÇİYOR, BU RAKAMLARA DA YANSIYACAK"

Türkiye'de 2008'in zor geçtiğini ve bunun rakamlara da yansıyacağını belirten Dinçbaş, şunları kaydetti:
"2007 sonunda biz 2008'in 20 milyar doları kesinlikle aşacağını düşünüyorduk. Yurt dışından gelen yabancı sermaye, satın almalar, özelleştirmeler buna dahil... Bugünkü şartlar içinde özellikle birleşme ve satın almaların ciddi şekilde duraklayacağını düşünüyoruz. Ancak şu bir gerçek; hükümetin özelleştirme programına devam etmesi gerekli. 20 milyar çok çok aşağı inmeyecek. Büyük ihtimalle 15 milyar dolar civarında kalacaktır. Ama bunun birkaç şartı var. Bir devlet bankasının özelleştirmeye alınması şart. Şeker fabrikalarının, oto yolların, elektrik dağıtım şebekesinin özelleştirilmesi... Dört tane önemli ayak var. Bunlar olursa 15 milyar doları bulur."

Kaynak: Hürriyet

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Ticaret
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
17 yorum
Yazar997 yazı
Bu bahsettiğin konuyla ilgili Milliyet'te de bugün haber vardı;

Talep azalacak, merkezler boş kalacak

Alışveriş merkezi sayısındaki artışın kriz getireceği açıklamasını sektör temsilcileri talihsizlik olarak niteledi.

Ernst & Young Türkiye Genel Müdürü Osman Dinçbaş'ın artan alışveriş merkezi (AVM) sayısının kriz yaratabileceği yönündeki açıklamasını perakendeciler, “Biz yıllardır bunu söylüyorduk” şeklinde değerlendirdi. Öte yandan Türkiye'nin hâla alışveriş merkezine ihtiyacı olduğunu söyleyen AVM sektörü temsilcilerinden bazıları açıklanmayı “talihsiz” olarak niteledi.

Geçtiğimiz günlerde Dinçbaş, 'enteresan bir hal' aldığını söylediği perakende sektörü ve AVM'leri değerlendirirken İstanbul'da yeni yapılacaklarla birlikte AVM sayısının 100'ün üzerine çıkacağını belirtmiş ve “Şu anda Batı dünyasında olmayan bir krizi biz orada yaşayacağız” demişti. Dinçbaş, alışveriş merkezleri arasında konsolidasyon yaşanabileceğini kaydetmişti

'Doyum noktasını aştık'
Dinçbaş, şu görüşleri dile getirmişti:
“İstanbul'da yeni yapılacaklarla birlikte alışveriş merkezi sayısı 100'ün üzerine çıkacak.
Şehir bu kadar sayıyı kaldırır mı? Bence bizim ülkemizde kriz oradan çıkacak. Şu anda Batı dünyasında olmayan bir krizi biz orada yaşayacağız.
Çünkü ben alışveriş merkezlerinin, artık gerek İstanbul'da gerek diğer büyük şehirlerde doyuma ulaşıp o noktayı geçtiğini görüyorum. Bence arz fazlası var.”

4 yılda AVM sayısı ikiye katlanacak
Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Nuşin Oral'ın verdiği bilgilere göre şu anda Türkiye'de 191 olan AVM sayısına 3-4 yıl içinde 180 tane daha eklenecek. Sdace geçen yıl açılan AVM sayısı 46. İstanbul'da ise 55 tane AVM bulunuyor, şu anda inşaatı süren proje sayısı ise 46.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ
'Sayı kriz göstergesi olmaz'
- Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Nuşin Oral: Sayıdan yola çıkarak kriz lafı edilemez. Önemli olan, AVM'ler nerede, kimler tarafından yapılıyor ve nasıl yönetiliyor. Burada sayı tek endikatör değil. Yunanistan'da bile her bin kişiye düşen AVM alanı 125 metrekare. Türkiye'de 55 metrekare, İstanbul'da 67 metrekare. İstanbul 100 AVM'yi kaldırır mı? Aynı bölgede 10 tane kaldırmaz. Ama İstanbulun çok değişik bölgelerine yayılmışsa evet kaldırır. Bazı bölgelerde, Levent, Beylikdüzü'nde yoğunlaşma olduğunu, dikkat edilmesi gerektiğini söylüyoruz.
Birkaç tanesi hariç kiralamada ciddi sıkıntılar yaşanan AVM yok. Ama olabilir. Örneğin, Beylikdüzü'nde 15 tane AVM olursa muhakkak yaşanacak bu sıkıntı, diyoruz.

'Talihsiz bir açıklama'
- AVM MFI Partners Genel Müdürü Aydın Yurdum:
Türkiye'de AVM krizi çıkacaktır gibi bir beyanatta bulunmayı ben talihsiz buluyorum. Burada çok büyük bir genelleme var. İstanbul'da hala alışveriş merkezine ihtiyacı olan bölgeler var, kenar yörelerde. Ama bazı bölgelerdeki yoğunlaşma da gereksiz yoğunlaşma. Türkiye'de şu anda bir alışveriş merkezi yaptığınız zaman müracaat adedi 3 binleri bulabiliyor. Son 10 senede hem daha fazla ulusal marka oluştu, hem de bir çok uluslararası marka geldi. Yanyana 2 AVM yaptığınız zaman ikisini de dolduracak farklı marka potansiyel müşteriniz var.
Pazarda genel deyimiyle 'Eski kârlar yok'. Bence bunun getirdiği bir sıkıntı var. Ama Türkiye bu sıkıntıyı yaşayacaktı. Biz yıllarca gerçek rekabet yok diye konuştuk. Artık fiyata daha hassas bir müşteri grubu oluştu. Cirolarda son aylarda önceki aylara göre yüzde 15-20'lere varan bir düşüş duyuyoruz. Ama dramatik bir düşüş gözlemlemedik.

Kanyon kendini farklılaştırdı
- Kanyon Pazarlama Müdürü Binnaz Dinçer:
AVM'lerdeki yüksek kiralarla ilgili şikayet Kanyon'da söz konusu değil. Çünkü bizim kiralarımız çok önceden belirlendi, şu anda piyasaya göre düşük kaldık. Kanyon'da yemek ve eğlencenin ağırlığı daha fazla.
Ondan dolayı, giysi satan mağazalarda ciro düşüşü olup olmadığı Kanyon'dan bakarak anlaşılmaz. Bizde genel anlamda bir ciro düşüşü yok. Ayrıca yaz geliyor. Yaz sezonu Kanyon için her zaman güzel geçiyor. İstanbul'da AVM sayısı fazla ancak kendini ayrıştırabilen AVM'ler ekonomik dalgalanmadan etkilenmezler. Buna en iyi örnek Kanyon.

MARKALAR
'AVM'ler büyük bela'
- Birleşmiş Markalar Derneği Kurucusu İbrahim Kefeli: 1998'den beri söylüyorum, Türkiye'nin başındaki büyük bela bu AVM'lerdir. AVM'lerin kontrolsüz artması nedeniyle Türkiye'de perakende sektörü bitmiştir. Türkiye'de 190 AVM varmış. 2 yıl içinde 180 tane daha açılacakmış. Türkiye için 70 bile fazla.
İstanbul'da AVM'lerin çoğu yanyana, 4 tanesi aynı sokakta. 100 sene sonra 'Türkler saçmasapan işler yaptı, bu kadar çok AVM açtı' diye konuşulacak, ders olarak okutulacak. 108 mağazası olan arkadaşım geçenlerde bana, “8 mağazam varken daha çok kazanıyordum” dedi. . Kiralar had safhada yüksek. Ciro üzerinden kira alınması lazım.

'Bir sana bir bana, olmalı'
- Damat Tween Sahibi Süleyman Orakçıoğlu:
AVM'lerde ciddi bir arz patlaması söz konusu. Önceden firmalar, mağaza açacak yer bulamıyorlardı, bu nedenle kiralar yüksekti. Şimdi çok fazla AVM var.
Firmalar daha seçici olmalı. Kısa dönemli çıkarları bırakmalı, uzun dönemde ciddi zarar edilebilir. Bazı AVM'lerde kira cironun yüzde 50'si. Bunun uluslararası bir ölçütü var. Bu çok yanlış. Çok güzel bir deyimimiz var 'Keser olma hep bana hep bana, testere ol bir sana bir bana'. Alışverişte İstanbul'u cazibe merkezi haline getirebiliriz. İstanbul 2 saat mesafede 350 milyonluk bir hinterlanda sahip. İstanbul cazibe merkezi haline getirilmezse AVM'ler ciddi sıkıntı yaşayacak.

'Müşteri yağacak sandılar'
- Roman Hazır Giyim Sahibi Turgut Toplusoy: Mağaza sahipleri, sanki gökten müşteri yağacakmış gibi AVM açıldıkça müşteri artacağını zannettiler ama işler bölündü, masraflar arttı. Şirketlerin hiçbiri yerinden memnun değil. Bizim markalarımız hesabını kitabını yapmadan her AVM'ye girmek istiyorlar.
'Ben girmezsem rakibim girer' diye birbirleriyle yarış halindeler. Şimdi herkes 10 tane düşünüp 1 yere girecek, herşey rayına oturacak. AVM yapanlar da talebin olmadığını görünce AVM yapmayı durduracaktır. AVM'ler boş kalabilir. Eskiden 2 senede yatırımı çıkarıyorlardı, şimdi 15-20 senede çıkarmaya bakacaklar. Kiralar düşecek.

Milliyet

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye964 yazı
Alıcı yok, alışveriş merkezleri çok. Üstelik hepsi lüks.
İnsanlar Bayramlarda ve Haftasonları çocukları ile gezip pamuk helva yemek için gidiyorlar, alışveriş yap-a-madan dönüyorlar.
Ben Beyoğlu nu tüm AVM lere tercih ediyorum. Nişantaşı ndaki o lüks AVM ye hala gitmedim. Profilo ya taşra dan akrabalarım geldiğinde senede bir gidiyorum.
Şişli de Bomonti eteklerine Trumph ın kızıyla ortak yapılacak alan için içim acıyor. Şişli de şehrin merkezinde hatta İstanbul da kalmış tek yeşil alana gökdelen dikilecek. 50 milyon euro istenmiş o alana geçen yıl.
Bir tek dal yeşil bile rant uğruna talan ediliyor.
Türkiyede bir sokakta kuruyemişci dükkanı açılır bir hafta içinde iki tane daha açılır. Bir G.S.M Bayii açılır 4 tane daha açılır. Şimdide İnşaat Sektörünün getirisi bazılarını memnun edince adım başına AVM ler yapılmaya başladı..
Büyüklük odur ki, hiç kimseye iltifat etmeyeceksin, hiç kimseyi aldatmayacaksın, memleket için gerçek ülkü neyse onu görecek, o hedefe yürüyeceksin. Herkes senin aleyhinde bulunacaktır. Herkes seni yolundan çevirmeye çalışacaktır. Önüne sayılamayacak güçlükler yığacaklardır, kendini büyük değil küçük, zayıf, vasıtasız, hiç telâkki ederek, kimseden yardım gelmeyeceğine inanarak bu güçlükleri aşacaksın. Ondan sonra sana büyüksün derlerse, bunu diyenlere de güleceksin.( 1908 )

Bir adam ki büyük olmaktan bahseder, benim hoşuma gitmez. Bir adam ki memleketi kurtarmak için evvelâ büyük adam olmak lâzımdır; der ve bunun için bir de örnek seçer, onun gibi olmayınca memleketin kurtulamayacağı inancında bulunur, bu, adam değildir. ( 1908 )

Mustafa Kemal Atatürk

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Saty? / Pazarlama
Üye964 yazı

Türkiyede Alışveriş Merkezleri Listesi-Vikipedia dan alıntı...

Adana
CarrefourSA Alışveriş Merkezi[Seyhan]
M1 Tepe Alışveriş Merkezi [Seyhan]
Çakmak Plaza
Galeria
Metro

Ankara
ANKAmallAnkamall (1999), Akköprü
Elvankent Planet AVM (
Arcadium (2003), Çayyolu
Armada alışveriş merkezi (2002), Söğütözü
Atakule (1989), Çankaya
Ankuva Alışveriş Merkezi (1998), Bilkent
Bilkent Center Alışveriş Merkezi (1998), Bilkent
CarrefourSA (2001), Batıkent
FTZ Alışveriş Merkezi (2003), Keçiören
Galleria Ankara (1995), Ümitköy
Karum alışveriş merkezi (1991), Kavaklıdere
Mesa Plaza (1999çayyolu
Migros Alışveriş Merkezi (1999), İskitler
Millenium Outlet Park Batıkent
Optimum Outlet Center (2004), Eryaman
Plaza Alışveriş Merkezi, Pursaklar
Toki AVM EGYO Eryaman
CEPA Alışveriş Merkezi (2007),
Söğütözü
ADESE Alışveriş Merkezi keçiören
ADESE Alışveriş Merkezi Akköprü (2002)
Beğendik Kocatepe Alışveriş Merkezi (1998)
Çetinkaya Alışveriş Merkezi - Yıldız (2005)
KC Göksu Alışveriş Merkezi - Eryaman (2006)
Antares Alışveriş Merkezi - Etlik (2007)
Panora Alışveriş Merkezi - Or-an (2007)
Acity Alışveriş Merkezi - Yenimahalle (2008)
Zirvekent 365 Alışveriş Merkezi - (2008)

Antalya
TARGET STORE SHE MALL ve Medical Park Hospital Alışveriş Merkezi
5M Migros Alışveriş Merkezi Arapsuyu Mevkii
ALANYUM Alışveriş Merkezi (2007)
Deepo Outlet Center (2004), Altınova
Laura Alışveriş Merkezi (2004), Lara
Carrefour Alışveriş Merkezi Dedeman
White World Center (2005), Lara
Real Alışveriş Merkezi (2006), Muratpaşa
KİPA Alışveriş Merkezi 2006

Aksaray
Aksera Alışveriş Merkezi Target Store
Parksite Adese Alışveriş Merkezi

Aydın
]Söke Lee Outlet
Kipa AVM
Carrefour SA
MM Migros
Forum Aydın
Ege Outlet 1-2

Balıkesir
Yaylada Balıkesir (2007)
Olivecity- Edremit (2007)
Türker - Susurluk (2008)
Bursa
AS Merkez (2000)
Orhangazi Alışveriş Merkezi
CarrefourSA Alışveriş Merkezi (2001), Nilüfer
Meridyen Alışveriş Merkezi, Osmangazi
Real Alışveriş Merkezi (2000), Osmangazi
Zafer Plaza (1999), Altıparmak
Migros Alışveriş Merkezi (2006) Nilüfer
Korupark (2007)
Özdilek
Kent Meydanı AVM (2008)

Denizli
Egs Park Avm(1997)
Pekdemir Avm (2003)
Marketix Avm(2005)
Teras Park Avm (2007)
Forum Çamlık Avm(2008)
Sümer Park Avm(2009)

Forum Çamlık(MMM Migros)Teras Park(Carrefour SA)SümerPark(Tesco Kipa)Mağaza Sayıları (Forum Çamlık 135) (Teras Park 137) Sümer Park (belli değil)Forum Çamlık ta MMM Migros büyük mağazalar yerli yabancı mağazalar sinema (buz pisti bowling eğence alanı) Teras Park sinema büyük mağazalar (buz pisti bowling eğlence alanı)

Diyarbakır
Babil Alışveriş Merkezi CARREFOUR
Ofis Yeraltı Çarşısı (1996)
Diyar Galeria Alışveriş Merkezi (2001)
Mega Center Alışveriş Merkezi (2002)[1]
Selahaddin-i Eyyubi Yeraltı Çarşısı
Celal Güzelses Yeraltı Çarşısı
Kalender Center
AZC PLAZA
Bim alışveriş merkezi

Edirne Alipaşa Kapalı Çarşı(Tarihi Çarşı)
Bedesten
Arasta
Kipa Avm
Margi Avm
Ender Avm
MMM Migros Avm
Carrefour Avm
Keşan Kipa Avm(2.Kipa)

Elazığ
Kapalı Çarşı( Uzun Çarşı) (1800)
Akgün AVM (2002)
Mİsland Alışveriş,Eğlence ve Yaşam Merkezi(2007)
Belediye AVM ve İŞ Merkezi (2008)
MM Migros AVM(1998)

Erzincan
Ergan Alışveriş Merkezi
Ermerkez (2003)
Erimpaş

Eskişehir
Esnaf Sarayı (1985)
Kanatlı AVM (2007)
NEO AVM (2007)
Espark AVM (2007)
Koçtaş(2007)
Yeni Migros AVM(2007)

Gaziantep
Aymerkez (1997)
Cetinkaya (1995)
Migros Bedesten Alışveriş Merkezi (1998)
M1 Tepe Gaziantep (1999)
Saphire AVM (2004)

Giresun
G-CITY Alışveriş Merkezi
Sabah Center Alışveriş ve Eğlence Merkezi

İstanbul

Kapalı Çarşı, Eminönü
Mısır Çarşısı, EminönüKapalı Çarşı (1461), Eminönü
Mısır Çarşısı (1660), Eminönü
Mahmutpaşa Çarşısı (1462), Mahmutpaşa
Modern
AIRPORT Shopping Center Target Store(2007)
Adresistanbul Ev Dekorasyonu ve Tasarım Merkezi (2005), Şişli
Akmerkez (1993), Etiler
Aquarium Alışveriş Merkezi (2006), Bayrampaşa
Atirus Alışveriş Merkezi (2005), Büyükçekmece
ArmoniPark Outlet center (2008), Sefaköy, Küçükçekmece
Atrium Alışveriş Merkezi (1989), Ataköy
Aymerkez (2002), Mimarsinan
Beylicium Alışveriş Merkezi (2005), Beylikdüzü, Büyükçekmece
Beylikdüzü Migros Alışveriş Merkezi (1997), Beylikdüzü, [[Büyükçekmece]
Beylikdüzü Markacity Target Store Shopping Center (2007)
Capitol Alışveriş ve Eğlence Merkezi (1993), Altunizade, Üsküdar
Carousel Alışveriş ve Yaşam Merkezi (1995), Bakırköy
CarrefourSA Alışveriş Merkezi (2003), Bayrampaşa
CarrefourSA Alışveriş Merkezi (2001), Haramidere, Büyükçekmece
CarrefourSA Alışveriş Merkezi (1993), İçerenköy
CarrefourSA Maltepe Park (2005), Maltepe
Carrefour Alışveriş Merkezi (2000), Ümraniye
Cevahir Alışveriş ve Eğlence Merkezi (2005), Şişli
Colony Outlet ve Yaşam Merkezi Target Store(2005) Sefaköy, Küçükçekmece
City's Nişantaşı (2008) Nişantaşı, Şişli
D'Silva Alışveriş ve Yaşam Merkezi (2006), Büyükçekmece
Fly Inn Alışveriş ve Yaşam Merkezi (2004), Florya
Espri Outlet Center
Galleria Alışveriş Merkezi (1987), Ataköy
G-Mall Kültür Sanat ve Alışveriş Merkezi (2003), Dolmabahçe
Grandhouse (1997), Maltepe

İstanbul Outlet Park, BüyükçekmeceIhlamur Alışveriş Merkezi (2008)
İstanbul Outlet Park Alışveriş Merkezi Target Store(2006), Büyükçekmece
İstinye Park (2007)
Kadir Has Center (2000), Bahçelievler
Kanyon Alışveriş Merkezi (2006), Levent
Kaya Millenium İş ve Alışveriş Merkezi (2006), Büyükçekmece
Kule Çarşı (2001), 4. Levent
Markacity Shopping Center (Target 2007)
Mass Plaza (1998), Gaziosmanpaşa
Gaziosmanpaşa Kultur ve Alışveriş Merkezi GKM (2007)
Mayadrom (1998), Akatlar, Beşiktaş
Mayadrom Uptown (2003), Etiler
Maxi (2001), Bahçelievler
Maxi City (2003), Çengelköy, Üsküdar
Maxi City (1998), Silivri
Maxi Center, İstinye, Sarıyer
Meydan Alışveriş Merkezi (2007), Ümraniye
Mesa Studio Plaza AVM, Kemerburgaz
Metrocity (2003), Levent
M1 Tepe Alışveriş Merkezi (2000), Kartal
Olivium Outlet Center (2000), Zeytinburnu
Ömür Hall (2006), Bahçelievler
Paradise Alışveriş ve Yaşam Merkezi, Büyükçekmece
Passage Markiz (2003), Beyoğlu
Profilo Alışveriş Merkezi (1998), Mecidiyeköy
Tepe Nautilus (2002), Acıbadem
Town Center (2003), Bakırköy
1000A Dekorasyon Merkezi (2003), Şişli
FabulİST (2008), Sarıgazi

İzmir
Agora (2002), Balçova
CarrefourSA Alışveriş Merkezi (2000), Karşıyaka
EGE Park (1999), Mavişehir, Karşıyaka
Forum Bornova (2006), Bornova
Selway Outlet Park adres açıklaması(2006), Balçova
Kam-Kipa Alışveriş Merkezi (1999), Çiğli
Konak Pier (2004), Konak
Özdilek İzmir Alışveriş Merkezi
Palmiye Alışveriş Merkezi (2003), Balçova
Bornova Outlet Center (2004), (EGE Park Bornova (1998) and EGE Outlet (2000)), Bornova

İzmit
NCITY AVM (2006)
CarrefourSA Alışveriş Merkezi (2000)
Dolphin Center (2004)
İzmit Outlet Center (1997)
Real Alışveriş Merkezi (2000)
Özdilek Alışveriş Merkezi (1998)
Yahyakaptan AVM (targetstore) (2008)
(**Nur İnşaat) AVM (targetstore 2009)
Forum İzmit (targetstore 2009)
Koçtas izmit (2007)
Tesco Kipa Derince alısveriş merkezi (2009)
Kentpark Projesi (2009) Proje Resmi

Kahramanmaraş
Kahramanmaraş Alışveriş Merkezi
Meltem Alışveriş Merkezi

Karaman
YHM ALIŞ VERİŞ MERKEZLERİ 2006

Kırıkkale
Uyum Alışveriş Merkezi (2008)
Macro Alışveriş Merkezi

Kayseri [
Kayseri park
İpeksaray
Kasseria
Almer

Konya
Kule Site Alışveriş Merkezi (2004
Truva Alışveriş Merkezi (2005)
Kipa Alışveriş Merkezi (2006)[2]
Selçuklu Alışveriş Merkezi / Kipa II (2007)
MM Migros Alışveriş Merkezi
Adese Alışveriş Merkezi(1994)[3]
Sincap Alışveriş Merkezi[4]
Makromarket Alışveriş Merkezi
Praktiker Alışveriş Merkezi
Bim Alışveriş Merkezi[5]

Mersin
CarrefourSA Alışveriş Merkezi (2003)
Forum Mersin Alışveriş Merkezi (2007)
marinavista avm çamlıbel 2006

Muğla
D-Marin Turgutreis (2003), Bodrum
Karacan Point Center Marmaris
Milta Bodrum Marina (1999), Bodrum
Oasis (1998), Bodrum
Port Bodrum Yalıkavak (2004), Bodrum
Solaris Alışveriş Merkezi (2001), Marmaris
Kipa AVM (Bodrum - Marmaris)(2007)

Ordu
Migros Alışveriş Merkezi (2004)

Osmaniye
MM Migros Alışveriş Merkezi

Samsun
Yeşilyurt Alışveriş Merkezi (2006)
Sakarya
Ada Alışveriş Merkezi
Adapazarı Neocity Alışveriş Merkezi(2009
Serdivan Alışveriş Merkezi (2009)
Ada park alışveriş merkezi (2009
Tekirdağ [değiştir]MAXİ Alışveriş Merkezi
Avantaj Outlet Center (1997),
Çorlu
Orion Alışveriş Merkezi (1999), Çorlu

Trabzon
Trabzon Cevahir Alışveriş Merkezi
Mirapark Alışveriş Merkezi (2005)
forum trabzon alis veris merkezi

Tokat
Migros Alışeriş Merkezi (2007)

Urfa
Urfa Aurispark Alışveriş Merkezi
Büyüklük odur ki, hiç kimseye iltifat etmeyeceksin, hiç kimseyi aldatmayacaksın, memleket için gerçek ülkü neyse onu görecek, o hedefe yürüyeceksin. Herkes senin aleyhinde bulunacaktır. Herkes seni yolundan çevirmeye çalışacaktır. Önüne sayılamayacak güçlükler yığacaklardır, kendini büyük değil küçük, zayıf, vasıtasız, hiç telâkki ederek, kimseden yardım gelmeyeceğine inanarak bu güçlükleri aşacaksın. Ondan sonra sana büyüksün derlerse, bunu diyenlere de güleceksin.( 1908 )

Bir adam ki büyük olmaktan bahseder, benim hoşuma gitmez. Bir adam ki memleketi kurtarmak için evvelâ büyük adam olmak lâzımdır; der ve bunun için bir de örnek seçer, onun gibi olmayınca memleketin kurtulamayacağı inancında bulunur, bu, adam değildir. ( 1908 )

Mustafa Kemal Atatürk

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye2 yazı
eğerki avmler ciro bazlı kira sistemine geçmezse elle sayılır avm kalır 2010 kadar

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Gyda
Üye130 yazı
Sinpaş'ın İkitellide yapmış oldugu Deposite'de dükkanlar ciro bazlı kira sistemiyle kiralandi, bu sistemin az da olsa firmaları rahatlatacagını dusunuyorum...
Bu dahil bütün genellemeler yanlıştır.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Otomotiv
Üye2981 yazı
Ciro üzerinden belli bir komisyon, kira bedeli olmalı . Bu toplanan komisyon ( kira ) dan tanıtım ve etkinlik giderleri mal sahibi veya avm yönetimi tarafından organize edilmeli . Çeşitli etkinliklerle , müşteriyi oralara çekmeye gayret eymeli . Tiyatro, stand up, resim sergisi, heykel sergisi vs gibi halkı oralara çekecek etkinliklerle cazibe yaratması gerekir.
ismail karagülle

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ymalat
Üye143 yazı
Ben de fikrimi yazayım. Farklı bir bakış açısı gelirse konunun yönü değişebilir belki.
Okuma kolaylığı olsun diye fazla uzatmadım. Gerekirse derinleştiririz.

AVM'ler, sokakta yapılan alışverişin imha edilmesi ve ticaretin "bilinen" ya da "kontrol edilebilir" ellere geçmesi için hazırlanan mekanlardır. Bakınız, sokakta dükkan açmak için, dükkan sahibi ve belediye yeterli olur. Serbest piyasa şartları sonuna kadar çalıştığı için kira bedelleri ile yaşam şartları arasında uçurum olmaz. Ayrıca, her dükkan açan kişi de yine serbest piyasa koşullarında rekabet eder.
Müşteriler, üzerlerinde satınalma baskısı olmadan "sokakta gezerek" alışveriş ederler. Sokak herkesin malıdır ve sokağa bakan dükkan, gezinti eylemine eklenmiş bir faaliyettir.
AVM'nin binası bile, "büyük yatırımcı" tarafından "tahsisli" veya "özel imar izinli" araziye yapılmış bir ticari faaliyettir.
AVM'de kimlerin dükkan açacağı AVM yönetimi tarafından belirlenir ve "bakkal amca"nın hiç şansı yoktur.
AVM sokak değildir, "sokakmış gibi"dir. AVM'de yürüyüş rotaları, dükkanların önüne eklenmiş bir faaliyettir. Amaç alışveriş olduğu için, ziyaretçiler üzerinde dolaylı bir satınalma baskısı oluşur. En azından yemek katında para harcanır.
AVM, herkesin malı değildir. Kapıdan giriş bile kontrole tabidir. Bu, şehir sokaklarında sağlanamayan asayişin, dar bir bölgede sağlanması sayesinde "emniyetli", "güvenli" bir ortam ve "özgürlük hissi" yaratır.
Sonuç: Sokakta herkesin yapabileceği ticareti kontrol altına alabilmek için yapılması şart olan düzenlemeler şunlardır:
1- Toplu taşım yavaşlatılır. (Sokakta yaşama süresi azaltılır.)
2- Otoyollar artırılır ve tüm yollar köprülü kavşaklarla hızlandırılır. (İşten AVM'ye, AVM'den eve, evden işe giden yolda zaman kaybedilmez. Sokakta geçirilen süre minimuma indirilir.)
3- Şehir asayişi gevşetilir. (AVM asayişi, şehir asayişinden daha başarılı kılınmış olur.)
4- Vergiler artırılır ve vergi dairleri sert önlemler almaya başlar (Tabana yayılmayan ticaret nedeniyle vergiler tek noktada toplanır ve tahsil edilemeyince yeni kaynak yaratılır)
4- AVM'ler arası rekabet yaratılır. (AVM'nin alternatifi, başka AVM olur)

Sevgiler

Yerleşim Türkiye / Mu?laMeslek Mimar
Editör5590 yazı
2008 Mart - 2010 Şubat

Alışveriş merkezlerinde bir durgunluk, müşteri azalması, bir kriz, ben halihazırda görmedim. Piyasa durgun, kapanan iş yeri çok. Gözle görülüyor. Ama alışveriş merkezlerinde bir talep azalması pek gözlenmiyor.

Yoksa ben mi göremiyorum ?
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Üye2659 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - akinselcuk
2008 Mart - 2010 Şubat

Alışveriş merkezlerinde bir durgunluk, müşteri azalması, bir kriz, ben halihazırda görmedim. Piyasa durgun, kapanan iş yeri çok. Gözle görülüyor. Ama alışveriş merkezlerinde bir talep azalması pek gözlenmiyor.

Yoksa ben mi göremiyorum ?

Valla kriz var diyorlar :)) Fakat AVM kiraları almış başını gidiyor. Dükkanlar ise bu kiralara rağmen tutuluyor EeeAVM de dükkan açan bu adamlar demekki iyi kar yapıyor olmalılar(Ödedikleri kiralara bakarsanız) Fakat bu dükkan sahiplerinin çalışanlara verdikleri ücret ve devlete verdikleri vergi sorulunca kriz akıllarına geliyor:)) Dükkanı zor döndürüyoruz yalanları atmaya başlıyorlar:))
O kiraları öderken hiçbir işletmecinin sesi çıkmıyor:))

Benim AVM yetkililerine nacizane tavsiyem kiraları biraz daha arttırsınlar. :))
"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."

ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem

Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....

Yerleşim Türkiye / SamsunMeslek Saty? / Pazarlama
Üye2659 yazı
Haksızmıyım:))

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."

'Keşke'Leri Sevmem !!

Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....

Üye546 yazı
Aynen dediginiz gibi, kiralara yapilacak bir miktar zam ile hersey rayina girecektir. Ustelik butce aciginin kapanmasi acisindan da faydali olabilir, simdi nasil oluyora donelim, buyuk avm lerde konuslanan firmalarin muhtemelen zorunlu giderleri icin ellerinde tuttuklari en azindan 6 ay-1 senelerini garantiye alacak para vardir, simdi rekor butce acigini kontrol etmek icin vergiye ihtiyacimiz yok mu, kiralarin artmasi asamalari gecelim en sonunda devletin bir miktar daha fazla vergi toplamasi anlamina gelmiyor mu ? Nasilsa vatandas bu tur yerlerden pek bir sey alamiyor, cogu sadece bakarak geciyor, en azindan tuketimi artirmak yerine sermaye sahipleri ile biraraya gelerek bu sekil bir cozum getirebiliriz sanirim.

Saka bir yana ben pek bir sorun olacagini sanmiyorum, gidenler gider kalan saglar da bizimdir olur en nihayetinde, cunku talep eninde sonunda mutlaka dengeye gelecek ama bu bazilarinin da sonu olacaktir diye tahmin ediyorum, ama cogu gene yoluna devam eder. Bir takim genel mudurlerde soyledikleri ile kalirlar.
Nakipoğlu

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Üye2659 yazı
Avm kiraları ortalama metrekare başına 65 £ civarındaymış.

Eğer o dükkanları tutanlar kar ediyorsa(Demeekki kar ediyorlar) Kimden kazanıyorlar bu paraları ? Demekki oradaki pahalı ürünleri bazı saflar alıyor:))

Adam Dükkanına iki ayakkabı koymuş 200tl den başlayan fiyatlarla satıyor

Yahu bu ülkede parası olanda ağlıyor olmayanda:))

'Keşke'Leri Sevmem !!

Üye546 yazı
Kardesim parasi olan acik vermemek, kolpaya gelmemek icin aglar, olmayan da kaderine isyan amacli aglar. ama kimin kim oldugunu hakikaten anlamak cok ama cok guc. Para kazanmadiklarina inanmak cok zor, hele ki o kadar saat acik kalacaksin ozellikle de bizdeki hafta sonu cilginliklari vesilesiyle ayda 8 gun bir ayi karsiliyor gibime geliyor.
Az oncede dedim ya, talep illaki dengeye ulasacak ama az da olsa bir kismi gidecek diye, yine soyluyorum, ama bu sefer kalanlar ses hizini cok pis asarlar gibime geliyor benim.
Nakipoğlu

Üye2981 yazı
ALIŞ VERİŞ MERKEZLERİ inşaatlarını gördükçe , eskiden beş katlı apartman yapan yapsatçı müteahhitlrin , 1000 -1500 metre kare , inşaat ı 2 yıldan önce biteremedikleri günler geldi aklıma . Bu yapsatçı müteahhitler , piyasanın zenginleri sayılırdı . çok eski yollarda değil 80 li 90 lı yıllar . şimdi bakıyorum bu devasa inşaatlara , yabancı ortağı olmayan ve ismi pek duyulmamış devasa inşaat firmaları türedi . Nereden geliyor bu değirmenin suyu .? Birini bitirmeden bir dev projeye daha giriyorlar . Paranın bu kadar çoğalmasının izahını yapacak biri var mı ?
Türkiye aldığı ile sattığı açık olan bir ülke . Evvelce bir kaç sente muhtaç iken
dış satım dengelerinden para gelmez. Üstelik açık pozisyonda iken bu yatırım paraları nereden geliyor.
Artan dış borcumuzun bir bölümü de bu alış veriş merkezi , gibi yerlerde kullanılıyor olabilir mi ?
Doğrudan olmaya bilir . Ama biz bu ülkede Karsta sığır ve inek yetiştiriciliği için kredi alıp İstanbul da yapsatçılık yapan inşaatçılar tanıdık ta o yüzden , aklımıza geldi.
ismail karagülle

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ymalat
Üye2659 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - huyhuyhuy
ALIŞ VERİŞ MERKEZLERİ inşaatlarını gördükçe , eskiden beş katlı apartman yapan yapsatçı müteahhitlrin , 1000 -1500 metre kare , inşaat ı 2 yıldan önce biteremedikleri günler geldi aklıma . Bu yapsatçı müteahhitler , piyasanın zenginleri sayılırdı . çok eski yollarda değil 80 li 90 lı yıllar . şimdi bakıyorum bu devasa inşaatlara , yabancı ortağı olmayan ve ismi pek duyulmamış devasa inşaat firmaları türedi . Nereden geliyor bu değirmenin suyu .? Birini bitirmeden bir dev projeye daha giriyorlar . Paranın bu kadar çoğalmasının izahını yapacak biri var mı ?
Türkiye aldığı ile sattığı açık olan bir ülke . Evvelce bir kaç sente muhtaç iken
dış satım dengelerinden para gelmez. Üstelik açık pozisyonda iken bu yatırım paraları nereden geliyor.
Artan dış borcumuzun bir bölümü de bu alış veriş merkezi , gibi yerlerde kullanılıyor olabilir mi ?
Doğrudan olmaya bilir . Ama biz bu ülkede Karsta sığır ve inek yetiştiriciliği için kredi alıp İstanbul da yapsatçılık yapan inşaatçılar tanıdık ta o yüzden , aklımıza geldi.

Tabiki abi fakat o inşaatı yapmaktan çok o dükkanları ünlü markalarla doldurmak önemli. Eeee Türkiye büyük bir pazar O yapıları yapanlar kadar O yapıları yapmaya teşvik edenler de önemli Örneğin İçinde Migros yada Carrefour olmayan bir AVM varmı?

'Keşke'Leri Sevmem !!

Üye546 yazı
avm leri bilmem ama bildigim bir sey var diger tur insaatlarla ilgili, buyuk projelere her daim ragbet olmustur ulkemizde, yeter ki buyuk olsun yeter ki iyi sunulabilsin illa ki alicisi cikar ama para kismina gelince o da daha maket uzerindeyken satmakla alakali tamamen, yani daha ruhsat bile alinamamiskenn daha dogrusu ruhsat alinmasina kesin gozuyle bakilan projelerin once maketleri cikar piyasaya, bu maketler uzerinden de satislar yapilir, ilk bir kac haftada yapinin kabasini cikaracak kadar para dolanir bir sekilde bu satislardan, sonra da satilmaya devam edilir ve proje nihayetlendirilir.

Diger taraftan avm ler de bu durum buna benzer ilerleyebilir, avm yi yapan kurum iyi bir tanitim yaparsa buradaki dukkanlari kiracilarina biraktiginda yada sattiginda parasini en azindan maliyetinin onemli bir kismini cikarabiliyordur, dusunsenize orada devasa bir migros,kipa yada br baska dev kurumun geldigini, digerleri de buradan aldiklari ilhamla patir patir kiralamaya baslayacaklar, en azindan ic dekorasyonu kendileri yapacaklari icin muteahhide pek maliyet birakmayacaklar. Isleyis asagi yukari budur diye dusunuyorum.
Nakipoğlu

Üye189 yazı
eylülteran arkadşım kesinlikle sana katılmıyorum.nedenmi sen çıkan yazıları ve kişilerin röportajlarını direk yayınlamışsın.ama avm.lerde yıllarca mağaza yöneticiliği yapmış biri olarak işler senin dediğin gibi yürümez.neden mi şimdi sana tek tek yazayımda birçok arkadaşımda ayrıntılı öğrensim.inan vereceğim bu bilgiler gerçekten çoğu kişinin bilmediği bilgilerdir.
hangi avm.ler batar ve kapanır cebinde parası olup avm.işine giren kişler batar ve kapanır.nedenmi kurumsal firmalarla uğraşacak zeka ve maddi güce sahip değildirler çünkü.firmalar açısından değerlendirelim.işi bilen büyük bir firma avm.koşa koşa mağazasını açar nedenmi?
*bazı orta çaptaki firmalar sadece reklam amaçlı bazı avm lerde şube açar sebep bayi ağını güçlendirmek ve reklam amaçlı örnek:istoçtaki küçücük toptancılar bile cevahir avm.gibi bir yerde harçla borçla mekan açıyo neden?reklam yapıyo anadoluda bayilik vereceği kişileri buraya getiriyor.bak biz büyük firmayız diye.bazı firmalarda sadece tabelamız gözüksün diye reklam olsun diye mekn illakin açıyor.
bir firma caddede bir mekana vereceği hava parası,tadilat,güvenlik,yüksek kira,denetlenme gibi masraflardan kurtulmak için avm.doluşuyor.neden?
-avm lerde kira m2den-mağaza cirosundan-YA PARA ÖDEMEDEN-yada sabit düşük miktarlarda şimdi bunları açalım.
m2 sabit bi miktar alınır.mağazanın cirosundan alınır buda cironun:%4-%5-%6 gibi oranı artı ortak giderlerdir.caddede açacağı mekandan kat ve kat düşük.birçok avm.büyük firmalara kendisi teklif ***ürür gel mekan aç kira 2 yıl ödeme dekorunuda biz yapalım der.yada inanılmaz cüzzi rakamlar alır.mesela ben müdürlüğünü yaptığım mağazamda 2 farklı kasam vardı.ciro üzerinden kira öderdi firmam.150 milyar olan ciromu 80 milyar gösteriyodum.diğer kasamın işlemlerini göstermiyodum.süper kazanç.mesela bazı kurnaz firmalar şunu yapıyoduk.işler düşünce avm.yönetimine protesto çekerdik işler kötü mekanı kapatıyoruz derdik avm.yönetimi uzun süre bizden 1lira kira almazdı.yada hiç almadı bir süre bazı şubelerimizde.örnek:ykm nin bir avm de 3 katlı mağazasına yıllarca bir lira kira ödemediğini biliyormusun.dikkat et kötü avmlerde genelde bayilik ağı oluşmuştur.büyük firmalar risk almamak için bazı avm lere bayilerini sokar hem orda reklamını yapar hemde elini taşın altına koymaz.baktı işler iyi gidiyo bayinin elinden mağazayı alır kendisi geçer.yani firmalar için avm.büyük bir nimet.bide olayı müşteriler açısından bakalım.büyük firmalar genelde avm de şube açar.kampanyalar avmlerde olur.çeşit daha fazladır.istediğine çok rahat ulaşabilir.ama kapanan çok avm de var.neden?onlarda dağın başına açanlar,avm.işini iyi bilmeyen para babaları,vs.emin ol avm.kapandıkça yenileri açılacaktır.
edv

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Tekstil