Bir şahış firmasının ilk kuruluşu için 1200 lira çok görünüyor. İlk kuruluşta fatura irsaliye basımı defterlerin onayı gibi şeylere para harcanır. Bunları en lüksünden yaptırsanız da daha az tutar. Yazar kasa yok. Muhtemelen bu paraya fatura basımı falan da dahil değildir. Onu tacirin kendisi yaptırır. Muhasebeci değil.
Dış ticaret olduğu için Ticaret odası kaydı için belki bir para gerekiyor ama onun da en çok 100 lira içinde bir şey olacağını umarım. Bence muhasebeci temiz bir başlangıç yapmış. Yaptığına yanlış diyemeyiz. Onun işi bu. Bir kaç yüz lirası masrafa gidecektir gerisi muhasebecinin kurma ücretidir.
İkinci paragraftaki rakamlar zaten normal olmasa ne farkeder ? 10 lira 20 lira.
Bağkur primini mümkün mertebe yüksek tutmalısın ki emeklilikte bir işe yarasın. 315 yatırılabilecek en az rakam.
Ancak şunu özellikle belirmek isterim.
Bir muhasebeci ile mail yoluyla iletişim kurarak işe başlamak bence bir hatadır. Bu kadar resmi bir iletişime o da en resmi fiyatlardan iş yapar haliyle. Pazarcıdan portakalı dilekçe yoluyla istemek kadar soğuk bir yöntem. Sakalaşamadığın bir muhasebeci ile çalışma. Muhasebeci hazır ama sen şaka yapamıyorsan ticaret yapma.
Kendi muhasebecisi ile en resmi yoldan iletişim kurabilen bir tacir yurt dışındaki Hans Müller ile nasıl pazarlık yapar ?
Ya da daha ülkesindeki ilk muhasebeci işlemlerinde fiyat ve yöntem bilgisi veya kültürü oluşmamış birisi bambaşka kültürlere nasıl mal pazarlar ?
Mesela burada muhasebeci işini sana pazarlamış ama sen kendini ona pazarlayamamışsın. Oysa alırken kazanmalıydın birinci kurala göre. Muhasebeciliğin ucuzu iyi bir şey değildir, belki ben dört dörtlük muhasebeciyim fiyatım bu demek istemiştir ama gene de bana bu başlangıç çok soğuk geldi.
Hissettiğimi yazdım hocam amacım kırmak eleştirmek değil.
Başarılar dilerim.